Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Xbox TV IPTV edition
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
lestat666
Jak każda nowość i IPTV zapowiada się ciekawie!biorąc pod uwage to że i Polscy operatorzy, wkraczają na ten rynek, TP ma Videostrade, w tym roku ze swoimi usługami chcą ruszyć Netia, Dialog, Multimedia.pl, Znaczy to tyle, że i u nas będzie można wykorzystać X360 jako set-top-box, więc i w Polsce można wprowadzić coś nowego i to bez kilkuletniego opóźnienia!!! Jak dla mnie IPTV na X360 to rewelacja !! Z tego co wyczytałem w internecie, MS nie bedzie pobierał za nią żadnych opłat, więc opłata abonamentowa będzie zależeć tylko od dostawcy usługi, ale należy się spodziewać, że część kanałów będzie za free, tak jak w przypadku platform cyfrowych!! Do plusów usługi należy zaliczyć to że nie będzie wykorzystywała dysku naszego X360, chyba że będziemy chcieli nagrać sobie jakiś film/program. W internecie można spotkać się też z domysłami/plotkami, że część dostawców IPTV ( raczej tylko na zachodzie, bo u nas nie ma co się spodziewać taaakich promocji) będzie proponować X360 jako set-top-box za darmo po podpisaniu umowy na czas określony ( podobnie jak oferowane są dekodery cyfrowe i zestawy satelitarne przy podpisywaniu umowy z platformami cyfrowymi)!!!!
Czyli MS chce znacznie zwiększyć ilość sprzedanych egzemplarzy swojego pudełka:>:P...Premiera usługi zapowiedziana jest na święta( Bożego Narodzenia??) 2007!!
Zeratul
Poki co testy odbywaly sie na laczach 10 i 30Mb, ile ludzi w Polsce posiada takie lacza? Jak na mnie to wstrzymalbym sie z entuzjazmem. Chyba, ze chcesz gratulowac tej uslugi amerykanom i europie zachodniej.
Covall_Ps2
W polsce na razie szczyt to jest 6 mega tongue.gif Zreszta za niezla cene, wiec poczekajmy jeszcze z ocena wink.gif
lestat666
To przesyłana obrazu zwykłej ( nie HD jakości) wystarczy łącze 2 mb bo taka usługa wymaga łącza 1,6 - 1,9 mb/s filmy HD potrzbują od 7 do 9 mb, pierwsza opcja jest jeszcze w miarę realna(DIALNET 2 mb za 69 zł)
to druga jak na razie w Polsce moze być tylko marzeniem:/ cóz taki kraj...miejmy nadzieje że będzie lepiej:>....w Niemczech wprowadze są łącza VDSL2 50 mb/s dzieki takim łączom można będzie w locie oglądać film FullHD - 1080p(to wymaga minimum łącza 20 mb/s), to jest dopiero NEXGENOWE rozwiązanie tongue.gif....Bill stawia na rozrywkę i stworzenie multimedium na którym pogramy w świetne gry, i obejrzymy TV, porozmawiamy z przyjaciółmi a co lepsze filmy mozemy sobie ściągnąć.X360 obrał drogę inną niż PS3, które za wszelką cenę chce powalić wszechstronnością i innowacyjnością, MS postawił na tradycyjną rozrywkę, świetne GRY, Internetową TV, Nowe filmy(Vod) i rozmowy z przyjaciółmi(jak Skype)! Mimo źe możliwości X360 ma wiele to i tak blado wypada przy PS3, które "pozuje" na kombajn multimedialny, zaawansowany technicznie komputer na fanów marki...MS oferuje XO, platformę opartą na rozrywce i zabawie, każda nowa usługa wprowadzana przez MS cieszy ( co dla niektórych moze być zaskoczeniem) ale decyzje MS w kwestii XO są niezwykle trafne, XO oferuje rozrywkę w najlepszym tego słowa znaczeniu.
GMB
QUOTE(lestat666 @ 22 01 2007, 17:17) *

To przesyłana obrazu zwykłej ( nie HD jakości) wystarczy łącze 2 mb bo taka usługa wymaga łącza 1,6 - 1,9 mb/s filmy HD potrzbują od 7 do 9 mb, pierwsza opcja jest jeszcze w miarę realna(DIALNET 2 mb za 69 zł)
to druga jak na razie w Polsce moze być tylko marzeniem:/ cóz taki kraj...miejmy nadzieje że będzie lepiej:>....w Niemczech wprowadze są łącza VDSL2 50 mb/s dzieki takim łączom można będzie w locie oglądać film FullHD - 1080p(to wymaga minimum łącza 20 mb/s), to jest dopiero NEXGENOWE rozwiązanie tongue.gif....Bill stawia na rozrywkę i stworzenie multimedium na którym pogramy w świetne gry, i obejrzymy TV, porozmawiamy z przyjaciółmi a co lepsze filmy mozemy sobie ściągnąć.X360 obrał drogę inną niż PS3, które za wszelką cenę chce powalić wszechstronnością i innowacyjnością, MS postawił na tradycyjną rozrywkę, świetne GRY, Internetową TV, Nowe filmy(Vod) i rozmowy z przyjaciółmi(jak Skype)! Mimo źe możliwości X360 ma wiele to i tak blado wypada przy PS3, które "pozuje" na kombajn multimedialny, zaawansowany technicznie komputer na fanów marki...MS oferuje XO, platformę opartą na rozrywce i zabawie, każda nowa usługa wprowadzana przez MS cieszy ( co dla niektórych moze być zaskoczeniem) ale decyzje MS w kwestii XO są niezwykle trafne, XO oferuje rozrywkę w najlepszym tego słowa znaczeniu.

Co niby jest NEXTGENOWEGO w dodaniu płatnej usługi IPTV, do tego płatnego Xlive i rozmowach z przyjaciółmi niczym skype? IMO nic szczególnego a tym bardziej że trzeba za to płacić i to niemałą kase.
Co do tego że MS postawił na rozrywke w najlepszym tego słowa znaczeniu to oczywiście sie zgodze. Tyle że nic w tym nowego bo taką czysta rozrywke oferował już PSX i PS2 dlatego tez twierdze że PS3 zrobiło ogromny krok w przyszłość i tutaj niestety (albo stety) Microsoft jest ciągle za Sony. Pozatym Sony już zapowiedziało mase usług przez sieć w tym filmy i muzyka i to cieszy tym bardziej że PSonline jest za FREE!!! i nie trzeba będzie doliczac do pobieranych filmów kosztów za abonament korzystania z online.
Zeratul
Skoro Sony jest takie super, to dlaczego online w nim jest do bani i nikt prawie nie grywal online przy PS2 (testowalem)... przy Live rozchodzi sie o marne $50 rocznie... wiec nie wiem o jakich duzych pieniadzach mowisz?

A co do IPTV to fajna sprawa, ale jesli ma byc nadawana w SD to ja podziekuje... i pewnie wielu ludzi takze. O jej wielkosci ma wlasnie stanowic HD!! Moim zdaniem to co robi i zapowiada Microsoft jest pozytywne, ale jest to takze inwestycja na kolejnych szereg dlugich lat... na samym poczatku za duzo to tych dobrobytow to nie uswiadczymy... wystarczy spojrzec chociazby na VMP, gdzie filmow w HD jak na lekarstwo, do tego same starocie... do tego nie do konca takie wybitne...
qazar
Zeratul z fanboyami sie nie rozmawia ich sie olewa biggrin.gif a sony w kwestii uslug via internet jest 100 lat za murzynami i basta.
GMB
QUOTE(Zeratul @ 22 01 2007, 18:10) *

Skoro Sony jest takie super, to dlaczego online w nim jest do bani

A to dziwne bo na forum jest paru użytkowników PS3 i twierdzą oni że online w PS3 sprawuje się znakomicie. Grywają w Resistance na muli po 30 a nawet więcej playerów i wszystko śmiga bez żadnych lagów. Faktem jest że PSonline nie jest tak rozbudowany jak Xlive ale nie można sie tego spodziewać po 2 miesiącach bytowania konsoli na rynku. Dalej będzie tylko lepiej.
lestat666
QUOTE(GMB @ 22 01 2007, 17:54) *

Co niby jest NEXTGENOWEGO w dodaniu płatnej usługi IPTV, do tego płatnego Xlive i rozmowach z przyjaciółmi niczym skype? IMO nic szczególnego a tym bardziej że trzeba za to płacić i to niemałą kase.
Co do tego że MS postawił na rozrywke w najlepszym tego słowa znaczeniu to oczywiście sie zgodze. Tyle że nic w tym nowego bo taką czysta rozrywke oferował już PSX i PS2 dlatego tez twierdze że PS3 zrobiło ogromny krok w przyszłość i tutaj niestety (albo stety) Microsoft jest ciągle za Sony. Pozatym Sony już zapowiedziało mase usług przez sieć w tym filmy i muzyka i to cieszy tym bardziej że PSonline jest za FREE!!! i nie trzeba będzie doliczac do pobieranych filmów kosztów za abonament korzystania z online.

MS nie będzie pobierał żadnych opłat za te usługi, jedną firmą która będzie pobierała jakiekolwiek opłaty za IPTV na X360 będzie dostawca łącza, opłaty raczej nie będą wysokie bo to całość w pakiecie z łączem można wyrwać w atrakcyjnej cenie,przynajmniej na zachodzie, sytuacja w przypadku IPTV przedstawia się podobnie jak na platformach cyfrowych, płaci się tylko za niektóre kanały, a reszta dostępna jest za free dokładnie tak jak w przypadku platform cyfrowych!!! co do cen to po 5 latach używania xblive suma - cena XO + abonament za 5 lat xblive = mniej więcej równowartość PS3, chcesz kupić PS3 za 2500 zł a 130-160 zł na rok uważasz za nie małą kase???...to jest pewna sprzeczność...za równowartość PS3 możesz dostać prawie 2* X360!!! No i jeszcze jedna sprawa, jest masa gier, najczęściej MMORPG w których abonament miesięczny jest wyższy niż opłata za XBlive na rok, a mimo wszystko cała masa ludzi w nie gra. Do tego dochodzą licytacje magicznych przedmiotów i rzadko spotykanych w grze rzeczy, a ceny bywają niezwykle wysokie. Opłaty w tego typu serwisach to norma, ale płaci się za to żeby mieć kontakt z profesjonalną usługą, gwarantującą niezawodność i komfort użytkowania( z XboxLive Gold korzysta kilka milionów użytkowników...! Ciekawi mnie jak Sony rozwiąże sprawę serwerów na których będzie sie toczyła gra online, albo samo będzie dokładało, albo nałoży konieczność utrzymania takiego serwera na producenta?? Ciekawi mnie to ....
GMB
QUOTE(qazar @ 22 01 2007, 18:17) *

Zeratul z fanboyami sie nie rozmawia ich sie olewa biggrin.gif

Zgodnie z zasadą wyżej cytowaną postąpie podobnie. Wyraziłem swoją opinie o tym projekcie M$ i dalej z fanboyami toczył dyskusji nie będę.
Ryo-San
GMB troszeczke dziwi mnie Twoja postawa...wbijasz w temat dotyczący IPTV na konsoli MS i...gloryfikujesz Sony...do tego wypowiadasz sie temat Xbox Live a czytajac Twoje powyzsze wypowiedzi widac jak na dloni ze o tej usludze nie masz bladego pojecia..wiesz jedynie ze jest platna

najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to usluga IPTV nie jest dla Ciebie nextgenowa. czemu? bo przeciez MS ja wprowadzil, zaloze sie ze gdyby Sony to pierwsze wprowadzilo bylaby to wg Ciebie usluga przyszlosci)

do tak jak widzisz zrobiles juz lekki zamęt w temacie swoimi fanbojowskimi wypowiedziami...
dystan chlopie bo widze ze tego Ci brakuje...tak samo trollujesz w temacie o nowym numerze PE...te same sponsorowane posty...
zdejmi z oczu klapeczki to na prawde pomaga
GMB
QUOTE(Ryo-San @ 22 01 2007, 18:48) *

GMB troszeczke dziwi mnie Twoja postawa...wbijasz w temat dotyczący IPTV na konsoli MS i...gloryfikujesz Sony...do tego wypowiadasz sie temat Xbox Live a czytajac Twoje powyzsze wypowiedzi widac jak na dloni ze o tej usludze nie masz bladego pojecia..wiesz jedynie ze jest platna

najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to usluga IPTV nie jest dla Ciebie nextgenowa. czemu? bo przeciez MS ja wprowadzil, zaloze sie ze gdyby Sony to pierwsze wprowadzilo bylaby to wg Ciebie usluga przyszlosci)

do tak jak widzisz zrobiles juz lekki zamęt w temacie swoimi fanbojowskimi wypowiedziami...
dystan chlopie bo widze ze tego Ci brakuje...tak samo trollujesz w temacie o nowym numerze PE...te same sponsorowane posty...
zdejmi z oczu klapeczki to na prawde pomaga

Ryo Ty też swięty nie jesteś co jak widać nie tylko ja zauważyłem. Polecam Ci przeczytać wypowiedź Szymku w temacie o 114 numerze PE. Dobrze Cie podsumował. Jak widać inni też widzą że Twoje wypowiedzi są często fanboy'owskie.
Szkoda że nie widzisz jak Lestat666 wchodzi na tematy o PS3 i gloryfikuje X360 ale to już szczegół. Przecież Ty zawsze wiesz lepiej.

BTW. Taką wiadomość to mogłeś mi przesłać na PW bo nie widze żeby wnosiła ona coś do tematu, a z tego co wiem to użytkownik forum PE ma prawo do wyrażania swoich opini na tematy zawarte w postach i ja to zrobiłem przedstawiając moją opinie o IPTV. Ty natomiast przedstawileś swoją opinie o mnie. Ja za coś takiego kiedyś od Ciebie dostałem warn'a.
Nexus-6
GMB, jakich Ty reakcji oczekujesz? Osoba ciekawa opinii i info o nowej usłudze na XO wchodzi na ten wątek i widzi tekst w stylu: Do kitu z tą usługą, w ogóle bez sensu a poza tym płatna za to SONY!! O SONY to zupełnie co innego... i 90% tekstu leci o cudownościach platform SONY, jakby kogoś to tu interesowało... Ma to jakiś sens?
Fajnie by ci było wchodzić na wątki o cudownej "darmowej" usłudze online SONY i widzieć masę tekstów o... Xboxie? Po prostu jeśli tak ciężko Tobie znieść fakt że w kwestii online i nowych usług na razie XO wciąga PS3 nosem to zwyczajnie nie czytaj tego.
Faktem jest że to będzie usługa płatna i raczej dla nas Polaków pozytywna o tyle tylko że zwiększa sprzedaż XO. Cała usługa jest skierowana na rynek USA przede wszystkim. My sobie na takie bajerki trochę poczekamy skoro w Polsce nie ma jeszcze nawet oficjalnego forum.
lestat666
QUOTE(GMB @ 22 01 2007, 18:53) *

Ryo Ty też swięty nie jesteś co jak widać nie tylko ja zauważyłem. Polecam Ci przeczytać wypowiedź Szymku w temacie o 114 numerze PE. Dobrze Cie podsumował.
Szkoda że nie widzisz jak Lestat666 wchodzi na tematy o PS3 i gloryfikuje X360 ale to już szczegół. Przecież Ty zawsze wiesz lepiej.

GMB proponuję żbyś przeczytał w całości choć jeden mój post, nie gloryfikuje X360, PS3 powinno być lepszą platformą ale narazie tego nie pokazuje, więc pisze to co myśle, moim zdaniem Sony popełniło kilka błędów marketingowych, pewnie będzie się starało to naprawić i trzeba mieć nadzieje że to się Sony uda bo nic tak nie napędza branży jak zdrowa konkurencja!! Co do płatności za Xblive to i tak jest stosunkowo nie wielka porównując ją do opłat za World of Warcraft czy Linage 2 ( 109 zł za 2 miesiące = roczny aboanment ponad 600 zł, ale i tak chętnych nawet w Polsce nie brakuje ), a PS Online jest za free bo to kiełkująca usługa, sony dopiero przy PS3 chce ruszyć z serwisem Online z prawdziwego zdarzenia, mogę się założyć, że kiedy usługa się już odpowiednio rozwinie Sony wprowadzi pewne płatności! Nie komentuje tego, że PS Online garściami czerpie z XB Live, bo w sumie nie można mieć im tego za złe, jak naśladować to tylko najlepszych, a MS z XB Live pokazał że zna się na rzeczy, i ciągle rozwija swoją usługę, i jak na razie wszytko sie udaje, Video Marketplace stał sie liderem w USA jeśli chodzi o sprzedaż filmów na życzenie, a IPTV według wszystkich będzie przebojem, a MS sprytnie chce zwiększyć liczbę użytkowników X360, oferując klientowi X360 jako set-top-box za free przy podpisaniu umowy na czas określony z dostawcą usługi IPTV w danym kraju!!! MS dla posiadaczy X360 powinien zapewnić promocyjne oferty!
Prognoza dla IPTV na rok 2007:
http://www.emsnow.com/npps/story.cfm?ID=23960
w skrócie, potrojenie liczby odbiorców...

QUOTE(Nexus-6 @ 22 01 2007, 19:25) *

GMB, jakich Ty reakcji oczekujesz? Osoba ciekawa opinii i info o nowej usłudze na XO wchodzi na ten wątek i widzi tekst w stylu: Do kitu z tą usługą, w ogóle bez sensu a poza tym płatna za to SONY!! O SONY to zupełnie co innego... i 90% tekstu leci o cudownościach platform SONY, jakby kogoś to tu interesowało... Ma to jakiś sens?
Fajnie by ci było wchodzić na wątki o cudownej "darmowej" usłudze online SONY i widzieć masę tekstów o... Xboxie? Po prostu jeśli tak ciężko Tobie znieść fakt że w kwestii online i nowych usług na razie XO wciąga PS3 nosem to zwyczajnie nie czytaj tego.
Faktem jest że to będzie usługa płatna i raczej dla nas Polaków pozytywna o tyle tylko że zwiększa sprzedaż XO. Cała usługa jest skierowana na rynek USA przede wszystkim. My sobie na takie bajerki trochę poczekamy skoro w Polsce nie ma jeszcze nawet oficjalnego forum.

Imponująca lista KLIENTÓW Microsoftu:
AT&T
Bell Canada
BellSouth
BT
Cablevision Mexico
Cablevision Monterrey
Club Internet
Comcast Cable
Deutsche Telekom
Reliance Infocomm
Swisscom/Bluewin
Telecom Italia
Verizon Communications

A tyle przyjdzie płacić Szwajcarom za IPTV :
Miesięczna opłata (US$23). 69 zł za opcję podstawową
opcja premium 35$ = 105 zł ( nie mówcie że dużo, bo za pakiet full cyfry + trzaba zapłacić prawie 160 zł)
pakiet obejmuje ponad 100 kanałów HD i bazę 500 filmów
W Niemczech sam IPTV to koszt 15 euro = 60 zł
i tu też oferta obejmuje ponad 100 kanałów TV HD
a w bazie filmów na żądanie jest 900 tytułów
(w obu przypadkach dane pochodzą z pażdziernika 2006 r)

Więcej info pod linkiem :
http://www.microsoft.com/tv/CustomersAndPartners.mspx
Lucek
QUOTE(Zeratul @ 22 01 2007, 16:21) *

Poki co testy odbywaly sie na laczach 10 i 30Mb, ile ludzi w Polsce posiada takie lacza?

hmm, Ty tez taki do przodu nie badz, bo calkiem duzo smile.gif
lestat666
dla porówania dodam, tak żeby śmieszniej było podam ceny przykładowego łącza w POLSCE i u Naszych zachodnich sąsiadów!!
TP SA
Nostrada 6 MB 206 - 243 zł
Netia
6 Mbps - 124 zł. w przypadku umowy na 24 miesiące i 130 zł. w przypadku umowy na 12 miesięcy
Dialog/Dialnet
3 MB - 99 zł

a dla porównania
Deutsche Telekom
25 mb za 35 euro = 140 zł

Aż sie chce płakaćconfused.gif
qazar
Niemcy mieli plan Marshalla a my PRL 45 lat wiec zle porownanie icon_wink.gif
Wampis
We Francji: 8 mega i modem Livebox za 33€.
Zeratul
to poplacz jeszcze...

10Mb/1Mb - $30
30Mb/3Mb - $45

QUOTE(Luckash @ 22 01 2007, 21:02) *

QUOTE(Zeratul @ 22 01 2007, 16:21) *

Poki co testy odbywaly sie na laczach 10 i 30Mb, ile ludzi w Polsce posiada takie lacza?

hmm, Ty tez taki do przodu nie badz, bo calkiem duzo smile.gif

a ty sie nie kompromituj... sam znam ludzi na Live co maja lepsze lacza niz ja, ale to niczego nie zmienia. Dlatego, ze uslugi nie uruchamia sie dla czastki uzytkownikow Xbox Live, ktorych w Polsce jest garstka i nawet dlugo po premierze polskiego Live nadal bedzie, a dla szerokiego grona odbiorcow. A tu przychodzi nie tylko namowic narod do kupna konsoli, czyli w ich przekonaniu zbytecznej maszyny do grania, nastepnie do zaplacenia za korzystanie z internetowej uslugi, a nastepnie zakupienia lepszego lacza, by nastepnie moc udostepnic cos na czym Microsoft duzego profitu i tak nie zrobi. Jednym slowem w przypadku Polski mowimy tu o roku 2010( moje prywatne zdanie). Poki co lacza internetowe w Polsce to dno i zenada... cena ich to zdzierstwo... szkoda, ze nie rozwija sie to np. jak telefonia komorkowa (w tym przypadku US jest w tyle w stosunku do Europy). Ale w przypadku telefoni jest konkurencja, a branza zachodnia czuwa... w przypadku TPSA niewiele sie tu zmieni... Jak na mnie to i tak powinniscie sie cieszyc, ze Microsoft planuje wprowadzenie Live, spojrzcie na realia!!
Lucek
stwierdzenie faktu to kompromitacja? nice smile.gif

zreszta,, czy to temat o laczach? chyba nie... co do samej idei - bajer calkiem fajny i jezeli bedzie taka mozliwosc to chetnie bede korzystal
lestat666
i jeszcze coś na poprawe humoru :>:P

"Mnożą się oferty szerokopasmowego internetu poza Polską. Tym razem niemiecki wilhelm.tel postanowił sprzedawać łącze ADSL o przepustowości 100/5 Mb/s (downstream/upstream) za 36,10 euro miesięcznie. "
i więcej takich informacji :
max TPSA: 15 Mbps/ 0,7 Mbpc; 299 zł instalacja; 486,78 zł mc (umowa 24 mc)

max UPC: 12 Mbps/ 1 Mbps 269 zł mc (umowa 12mc)

max France Telecom 2500 Mbps/ 1200Mbps 70 euro mc + telefon i TV

SZOOOOOK

France Telecom wprowadził na rynek nową ofertę dla odbiorców indywidualnych. Światłowodowe łącze umożliwia przepustowość rzędu 2,5 Gb/s podczas pobierania plików i 1,2 Gb/s przy ich wysyłaniu.Dzięki technologii GPON użytkownicy uzyskują łącze pozwalające na pobieranie 312,5 MB/s i wysyłanie ok. 150 MB/s.
Abonament kosztuje 70 euro miesięcznie, w jego skład wchodzi też możliwość nielimitowanego dostępu do linii telefonicznej oraz do niektórych kanałów telewizji.

Full HD streamowane na takich łączach pewnie śmiga bez problemowo....IPTV w cywilizowanym świecie już w tym roku:>

PS i u nas sie już zaczyna powoli:
"Potwierdziły się informacje serwisu Media2.pl dotyczące wprowadzenia przez UPC Polska usług telewizyjnych oferowanych w oparciu o technologię IPTV.
Jak udało nam się dowiedzieć, od poniedziałku 22 stycznia 2007 roku UPC Polska rozpocznie testową emisję kilku tematycznych programów telewizyjnych (m.in. Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic, CNN czy TVN24) za pośrednictwem Internetu. "
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.