CYTAT(Plx @ 6 01 2008, 12:22)

CYTAT(Shinji-kun @ 2 02 2007, 11:06)

Final Fantasy XI ^^ 90% Japonczykow nie zna wiecej niz 3 slow po ang. Sam znam natomiast 3 Japonczykow z ktorymi rozmawiam kiedy tylko sa online ^^
Tu bym się z Tobą nie zgodził, jeśli chodzi o angielski u Japończyków, to 70% potrafi posługiwać się komunikatywnie językiem angielskim. Oczywiście chodzi mi o 70% Japończyków z którymi rozmawiałem, nie wiem jak to jest w całej Japoni, ale z tymi 90% to chyba troszkę przesada
To 90% było w odniesieniu do FFXI. I muszę się z nim zgodzić, japończycy generalnie nie mówią po angielsku jeśli nie czują że opanowali tę sztukę w stopniu naprawdę dobrym.
Jeśli nawet wiedzą jak odpowiedzieć na zadane pytanie ale z angielskiego jako takiego czują sie średnio to wolą walnąć 'I don't speak any english' i po sprawie. Jest to dla nich o tyle wygodne że znacząca część populacji FFXI to mieszkańcy KKW.
Swoją drogą różnego rodzaju gry też są dobrym miejscem do poznania osób z japonii. I nie muszą to być wcale płatne mmorpg, ale jak najbardziej darmowe i nastawione na sam social pokroju Habbo Hotel(jp). Zabawa może być ciekawa, tylko lepiej się dobrze do niej przygotować tak pod kątem merytorycznym (czyli samego języka), jak i technicznym (jp czcionki etc.), żeby oszczędzić sobie niepotrzebnych nerwów.