no, pierwsze przesjscie za mna. gralem na Human zeby oswoic sie z gra, poznac system, zrozumiec o co biega. wiem, ze sa tu na forum tacy, co mnie zbrechtaja - ale na poczatek nawet z Belial'em (boss z dema) nie moglem sobie poradzic. na szczescie w pelnej grze mozna kupowac gwiazdki uzupelniajace energie. ale co smieszne, wiecej leczylem sie na poczatku gry i przy starciach z poczatkowymi boss'ami. po jakis 6h skleilem o co chodzi i boss'owie juz mnie nie pozbawiali energii tak latwo.
teraz rozpoczalem juz ponowna przygode z demonami na wyzszym stopniu trudnosci. i wrecz wydaje mi sie, ze nie ma wielkiej roznicy w poziomach trudnosci, ale to tylko wrazenie, bo zaczynalem jako totalny laik.
przechodzac gre mialem jakies takie wyobrazenie, ze po zaliczeniu scenariusza bede mogl odpalic sobe dowolna misje dowolna postacia.
ale dopiero po chwili do mnie dotarlo, ze przeciez scenariusz nie trzymalby sie kupy. a pozatym Nero dostaje sie w niektore miejsca uzywajac swojej demonicznej lapy. Dante, by sobie z tym nie poradzil.
Capcom jak zwykle nie zawiod i dostarczyl ciekawa opowiesc. za to wlasnie ich lubie. zdaje sobie sprawe, ze nie jest to scenariusz zaslugujacy na oscara, ale przyjemnie poznaje sie zawilosci fabuly. dla mnie byla ona dla mnie tym bardziej ciekawa i nowa, bo to moje pierwsze spotkanie z DMC. imponujaca tez jest liczba filmikow - mysle, ze dalobysie z tego zlozyc dosc dlugi filmik. jest zreszta opcja "play all" w menu, ciekawe ile lacznie zajmuja czasu. chyba zaraz odpale
a przy okazji. zauwazyl ktos, ze podczas wstawek filmowych mamy niewielka mozliwosc kontrolowania kamery? prawym analogiem mozna wychylac obraz we wszystkie strony. jednak pole manewru jest tak male, ze nie wiem po co to jest i czemu ma sluzyc. prawym trigerem natomiast mozemy wlaczyc zoom, ale tez ograniczony, bez mozliwosci operowania kamera.
po przejsciu gry odpalaja sie tez bonusy. mozna zaglebic sie w historie poprzednich czesci DMC, jest tez jakas galeria, ale na razie tylko jeden obrazek mam. mozna tez poczytac notki i oberzec modele wszystkich przedmiotow, wrogow, boss'ow i postaci przewijajacych sie przez fabule. pozatym mozna zobaczyc animacje wszystkich ruchow Dante i Nero, przejrzec bronie itp.
CYTAT
W grze są dwa rodzaje Orbów. Yellow i Gold. Yellow odradzają cię w ostatnim checkpointcie, a Gold wskrzeszają cię w momencie w którym padłeś.
Na początku gry decydujesz czy wybierasz Yellow czy Gold Orby.
ja mam tylko zlote orby. nie wiem teraz czy zolte i zlote to to samo, tylko poprostu ktos pomieszal terminy, czy co? jedyne co moge jeszcze zrobic to sprobowac zalozyc "new game" i zobaczyc czy na starcie jest jakas opcja wyboru.