Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: HIS Radeon X1900XTX i taktowanie
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
ako
Przejde od razu do sedna sprawy. Otoz posiadam karte jak w temacie. Na stronie producenta podane sa nastepujace dane na temat tej karty: GPU 650MHz, MEM 1550MHz(775MHz). Natomiast Everest pokazuje odpowiednio 500Mhz i 1188MHz(594Mhz). Wyraznie widac ze czegos tu brakuje wink.gif

Co wiecej, w zakladce "Procesor Graficzny" mamy cos takiego:

Ze strony ATi dowiedzialem sie tyle ze PowerPlay jest stosowany w rozwiazaniach mobilnych, coby ograniczyc zuzycie energii, ogromny zasób informacji wink.gif

I teraz moje pytanie: w jaki sposob mozna wybrac ustawienie ktorego chcemy uzywac? Interesuje mnie oczywiscie Setting #3, coby karta rozwinela skrzydla jak nalezy.
Bede wdzieczny za wszelkie informacje na ten temat.
ArkejD
Poszukaj w sterowniku grafiki ? Albo zainstaluj power stripa i tam poszukaj, ew. podkręć w nim odpowiednio do tych wartości.
mario87
a czy to przypadkiem nie jest coś w stylu Cool and Quiet? jeżeli nic się nie robi to karta jedzie na wolniejszych ustawieniach, a gdy np. gramy to karta działa na maksymalnych obrotach
krty nvidi działają też w 2 ustawianiach, 2d(mniejsze taktowania) i 3d(większe taktowania)
ako
QUOTE(mario87 @ 29 01 2007, 01:45) *

a czy to przypadkiem nie jest coś w stylu Cool and Quiet? jeżeli nic się nie robi to karta jedzie na wolniejszych ustawieniach, a gdy np. gramy to karta działa na maksymalnych obrotach
krty nvidi działają też w 2 ustawianiach, 2d(mniejsze taktowania) i 3d(większe taktowania)

Prawdopodobnie to wlasnie tak dziala, choc nie powiem zeby udalo mi sie kiedykolwiek zauwazyc karte na przyspieszonych obrotach...
Glownie sprawa rozbija sie o to ze na Notebookach w ustawieniach ekranu jest zakladka PowerPlay i tam mozna sobie ustawic to czy karta ma zwalniac czy tez nie... na Desktopie nic takiego znalezc nie moge confused.gif
Chyba nic na to sie nie poradzi, trzeba zostawic jak jest confused.gif

Dzieki za odpowiedzi, temat do zamkniecia.
Yacek
Mozesz wymienic sterowniki na Omegi i dodac Ati Tray Tools, ustawisz sobie wtedy taktowanie stale i po klopocie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.