Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Pilka nozna- pytaj i odpowiadaj :) :)
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Sportowy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
Beethoven
Jeszcze był ktoś taki jak Adam Knioła, który zaliczył 2 występy w reprezentacji i strzelił dwa gole, a jego ostatni mecz (w którym to strzelił obie bramki) to mecz z Jugosławią (6-2) 1931-10-25 w Poznaniu wink.gif
Partyzant
QUOTE(iaiko @ 24 06 2005, 12:02)
Z jakiego powodu mecz Polska-San Marino z 1993 roku zapisał się w historii polskiej piłki? Żeby nie było za łatwo, podać strzelców i końcowy wynik.
*

Czy to był ten mecz w którym Polska wyhrała 1-0 po golu Furtoka ręką ?? wink.gif
iaikO
QUOTE(Partyzant @ 24 06 2005, 12:29)
QUOTE(iaiko @ 24 06 2005, 12:02)
Z jakiego powodu mecz Polska-San Marino z 1993 roku zapisał się w historii polskiej piłki? Żeby nie było za łatwo, podać strzelców i końcowy wynik.
*

Czy to był ten mecz w którym Polska wyhrała 1-0 po golu Furtoka ręką ?? wink.gif
*

nie inaczej, jedziesz z pytaniem
Partyzant
Czy Polska kiedykolwiek wygrała z Niemcami ?? (wliczamy również drużyną RFN i bierzemy pod uwage tylko mecze oficjalne reprezentacji A).
Jeżeli tak to kiedy ?
dmlakers
24.XI.1959r - Essen - RFN - Polska 0:3 (Hachorek, Baszkiewicz, Pol)
18.IV.1960r - Warszawa - Polska - RFN 3:1 (Zientara 2, Lentner)

Nie liczylem meczow z NRD biggrin.gif
Partyzant
QUOTE(dmlakers @ 24 06 2005, 14:58)
24.XI.1959r - Essen          -  RFN - Polska 0:3 (Hachorek, Baszkiewicz, Pol)
18.IV.1960r - Warszawa    -  Polska - RFN 3:1 (Zientara 2, Lentner)

Nie liczylem meczow z NRD  biggrin.gif
*

A to ciekawe - podaj źródło bo wg moich to my NIGDY nie wygraliśmy z Niemcami mad.gif
dmlakers
QUOTE(Partyzant @ 24 06 2005, 14:34)
QUOTE(dmlakers @ 24 06 2005, 14:58)
24.XI.1959r - Essen          -  RFN - Polska 0:3 (Hachorek, Baszkiewicz, Pol)
18.IV.1960r - Warszawa    -  Polska - RFN 3:1 (Zientara 2, Lentner)

Nie liczylem meczow z NRD  biggrin.gif
*

A to ciekawe - podaj źródło bo wg moich to my NIGDY nie wygraliśmy z Niemcami mad.gif
*

Zrodlo tych informacji :

S. Grzegorczyk, J. Lechowski, M. Szymkowiak - Piłka Nożna 1919-1989.Ludzie, mecze, drużyny. Zarys Encyklopedyczny. Agencja Wydawniczo-handlowa PASSA. Warszawa 1991 rok.

Podane informacje sa na stronie 147 biggrin.gif .

Wedlug tego zarysu encyklopedycznego wymienione mecze sa numer 164 oraz 166 w historii wystepów Reprezentacji Polski A excl.gif

PS. Ksiazka napisana pod patronatem PZPN z okazji "70 lat piłki noznej w Polsce".
iaikO
może ktoś zada? :P
Sado
Ile goli w reprezentacji zdobył i w ilu meczach zagrał Wojciech Kowalczyk i w jakich klubach grał.
Greq(dudus)
Stomil Olsztyn, Jeziorak Iława, Amica Wronki.
A co do reprezentacji to gral wogole???????
Sado
Jaka pomyłka blink.gif Chodziło mi oczywiście o Wojtka Kowalczyka.
Greq(dudus)
heheh( laugh.gif )
Ale sprawdzilem i Krzysztof Kowalczyk tez jest biggrin.gif
dmlakers
Wojciech "Kowal" Kowalczyk gral w : Olimpii Warszawa, Polonezie Warszawa, Legii Warszawa, Realu Betis, UD Las Palmas, AS Anorthosis, APOELu Nikosia.

Łącznie w tych klubach rozegrał 124 mecze strzelając 42 bramki.

W reprezentacji rozegral 39 meczów, strzelając 11 bramek.
Sado
Okk, zadajesz.
dmlakers
Wszyscy znamy Olisadebe - Nigeryjczyka grajacego w reprezentacji polski ale czy jest on pierwszym obcokrajowcem grajacym w koszulce z orłem na piersiach??

Prosze wymienic 2 pierwszych obcokrajowcow grajacych w naszej kadrze - imiona, nazwiska, narodowosc oraz rok debiutów w reprezentacji .

Mysle ze proste pytanko tongue.gif
iaikO
Oli był chyba pierwszym
dmlakers
Niestety sie mylisz biggrin.gif Prosze przeczytac DOKŁADNIE moje pytanie poniewaz jest tam już podpowiedź tongue.gif
SUMO
QUOTE(dmlakers @ 5 07 2005, 16:44)
Prosze wymienic 2 pierwszych obcokrajowcow grajacych w naszej kadrze - imiona, nazwiska, narodowosc oraz rok debiutów w reprezentacji .
hm... odpowiedz na to pytanie zdaje się, że już padło - tylko posty z minionego tygodnia sie wykasowały mad.gif no, ale moge się mylić unsure.gif bo byłem tu tylko raz przelotem wink.gif
konstant
Niee, podobno odpowiedzi trza szukac w I pol. XX wieku blink.gif
dmlakers
QUOTE(konstant @ 17 07 2005, 09:11)
Niee, podobno odpowiedzi trza szukac w I pol. XX wieku  blink.gif
*

Zawodnicy o ktorych pytam grali w polskiej reprezentacji w I połowie XX wieku. Podpowiem ze jeden z nich byl nawet przez dluzszy okres czasu kapitanem reprezentacji biggrin.gif
SUMO
dobra będę strzelać, więc prosze się nie śmiać hahaha.gif

RIESNER Otto Jan
Data urodzenia: 1910
Debiut: 11.10.1931 Bruksela, Belgia - Polska 2:1

URBAN Ewald Kurt
Data urodzenia: 22.07.1913
Debiut: 02.10.1932 Bukareszt, Rumunia - Polska 0:5

a ich narodowosć hm... RFN/NRD/RMFFM hahaha.gif czy coś wacko.gif
dmlakers
Nie calkiem. Chodzilo mi o :

Juryi Bulanov - Rosjanin, debiut w reprezentacji w 1922 roku (w chwili debiutu mial 19 lat), grał do 1935 roku, był jej dlugoletnim kapitanem.

Rudolf Patolo, Węgier, debiut w reprezentacji w 1949 rok, grał do roku 1952.

Ale ok, zadajesz closedeyes.gif
SUMO
QUOTE(dmlakers @ 17 07 2005, 15:10)
Nie calkiem.
wiedziałem, że na 99% źle blush.gif ale nie chciałem, żeby temat stanął w miejscu wink.gif strasznie trudne to pytanie było piwo.gif

QUOTE(dmlakers @ 17 07 2005, 15:10)
Ale ok, zadajesz  closedeyes.gif
dzieki happy.gif
wiecie już chyba dobrze, że lubie humorystyczne pytania hahaha.gif
tak więc moje pytanie brzmi:

"za ile w sezonie 2001/2002 Górnik Zabrze kupił od Zagłębia Lubin Andrzeja Niedzielana?" słucham closedeyes.gif
iaikO
za bodaj 10 piłek ;>
SUMO
QUOTE(iaieczkO @ 17 07 2005, 15:22)
za bodaj 10 piłek ;>
ee no co Ty hahaha.gif troche więcej wink.gif hahaha.gif czekam dalej na precyzyjną odpowiedz closedeyes.gif
iaikO
coś koło 15 czy 20 piłek moze? ;>
mobius
za 40 pilek
SUMO
QUOTE(iaieczkO @ 17 07 2005, 15:36)
coś koło 15 czy 20 piłek moze? ;>
niestety nie happy.gif
QUOTE(mobius @ 17 07 2005, 15:40)
za 40 pilek
też źle happy.gif

PS. ale jesteście blisko hahaha.gif
iaikO
mój ostateczny strzał - 30 piłeczek ;p
SUMO
QUOTE(iaieczkO @ 17 07 2005, 15:48)
mój ostateczny strzał - 30 piłeczek ;p
good.gif dance.gif brawo zadajesz closedeyes.gif

btw. Niedzielan tanio się sprzedał hahaha.gif
iaikO
QUOTE(SUMO @ 17 07 2005, 15:54)
btw. Niedzielan tanio się sprzedał hahaha.gif
*

źle na tym nie wyszedł cool.gif

moje pytanko: Ile bramek strzelił Niedzielan w swoim pierwszym sezonie w Zagłębiu?
Beethoven
W pierwszym sezonie grał w rezerwach i nic nie ustrzelił, a 3 lata pozniej strzelil 1 bramke.
SUMO
Beethoven dobrze mówi polejcie mu piwo.gif hahaha.gif
iaikO
QUOTE(Beethoven @ 17 07 2005, 16:33)
W pierwszym sezonie grał w rezerwach i nic nie ustrzelił, a 3 lata pozniej strzelil 1 bramke.
*

źle cool.gif
laput
Andrzej Niedzielan w pierwszym sezonie w Zagłębiu Lublin strzelił 3 bramki w 8 meczach.

Jeśli odpowiedziałem dobrze, to chciałbym przekazać możliwość zadania pytania mojemu kolegowi, SUMO.
iaikO
dobrze, dajesz sumo closedeyes.gif
SUMO
ups nonie.gif faktycznie mój kolega Tumeq miał racje blush.gif

dziękuje za oddanie pytania hm... ale niestety nie mam pomysłu na nie nonie.gif
więc również oddaje closedeyes.gif
dmlakers
To moze ja zadam ??

Prosze wymienic 6 tzw. "łączników 2 epok" w reprezentacji polski- czyli pilkarzy, którzy mimo okresu wojny, mimo 8 lat przerwy potrafili utrzymać wysoką forme i wystepowac w reprezentacji zarówno w okresie międzywojennym, jak i po wojnie.

Prosze podac ich imiona i nazwiska oraz kluby w ktorych grali.
konstant
Rany boskie jak tak dalej pojdzie to o temacie nikt nie bedzie pamietal, dmlakers zadaj inne pytanie bo na to nikt nie zna odpowiedzi ...
dmlakers
Oki rozumiem ale żałuje że nie znacie historii naszej polskiej pilki nożnej. Wiec napisze wpierw odpowiedz na moje pytanie :

Oto tych 6 pilkarzy :

- Władysław Szczepaniuk (Polonia Warszawa)
- Ewald Cebula (Śląsk Świętochłowice, Ruch)
- Wilhelm Plec (Naprzód Lipiny, AKS Chorzów)
- Stanisław Baran (Warszawianka, ŁKS)
- Herbert Kulawik (Śląsk Świętochłowice, Polonia Bytom)
- Edward Jabłoński (Cracovia)

A teraz kolejne pytanie i odpowiedz na pewno nie znajdziecie tak łatwo ale kto sie interesuje bardziej piłka ten bedzie znal odpowiedz biggrin.gif biggrin.gif

Prosze wymienic 3 polskich piłkarzy, którzy grali w obcych reprezentacjach w pierwszej połowie XX wieku. Prosze o podanie imion i nazwisk, reprezentacji w ktorych grali oraz daty (wystarczy rok) debiutu w obcej reprezentacji.
Bog2e
QUOTE(dmlakers @ 5 08 2005, 11:47)
Oki rozumiem ale żałuje że nie znacie historii naszej polskiej pilki nożnej. Wiec napisze wpierw odpowiedz na moje pytanie :

Oto tych 6 pilkarzy :

- Władysław Szczepaniuk (Polonia Warszawa)
- Ewald Cebula (Śląsk Świętochłowice, Ruch)
- Wilhelm Plec (Naprzód Lipiny, AKS Chorzów)
- Stanisław Baran (Warszawianka, ŁKS)
- Herbert Kulawik (Śląsk Świętochłowice, Polonia Bytom)
- Edward Jabłoński (Cracovia)

A teraz kolejne pytanie i odpowiedz na pewno nie znajdziecie tak łatwo ale kto sie interesuje bardziej piłka ten bedzie znal odpowiedz  biggrin.gif  biggrin.gif

Prosze wymienic 3 polskich piłkarzy, którzy grali w obcych reprezentacjach w pierwszej połowie XX wieku. Prosze o podanie imion i nazwisk, reprezentacji w ktorych grali oraz daty (wystarczy rok) debiutu w obcej reprezentacji.
*

fajne te pytania zadajesz wacko.gif
na serio znasz odpowiedzi czy korzystasz z jakiejs przedwojennej encyklopedii pilkarskiej? tongue.gif
fajne sa trudne pytania ale moze przynajmniej cos wspolczesniejszego bo sie zabawa psuje wink.gif
konstant
Tez tak mysle, dmlakers zmien zestaw pytan wink.gif
dmlakers
no kurcze jak cos sie lubi to trzeba tez znac jego historie - a mysle ze nie zadaje pytan z kosmosu, dla osob znajacych polska pilke nozna (nie tylko z 10 ostatnich lat) te pytania sa proste biggrin.gif. Prezeciez nie bede zadawal pytan typu : kto byl krolem strzelcow rok temu czy ile razy legia byla mistrzem mad.gif na to odpowiedzi znaja dzieci w przedszkolu.

wiec poczekam na odpowiedz - mysle ze Partyzant bedzie ja znal biggrin.gif

Dodam ze jednego zawodnika na 100% znacie - no chyba ze informacje o pilce bierzecie z Bravo Sport laugh.gif laugh.gif laugh.gif
:-:Macieq:-:
Jednym był chyba Ernest Wilimowski
dmlakers
QUOTE(:-:Macieq:-: @ 5 08 2005, 15:14)
Jednym był chyba Ernest Wilimowski
*

Brawo excl.gif Podaj jeszcze panstwo w ktorym gral i rok debiutu w obcej reprezentacji.

Podpowiem ze drugi z zawodnikow gral w obcej reprezentacji na MŚ w Brazylii w 1950 roku (w reprezentacji z Ameryki ale nie powiem której). biggrin.gif

Ludzie pomyslcie troszke, pokombinujcie ...
:-:Macieq:-:
Grał w Reprezentacji Niemiec bo go zmusili.Roku debiutu nie znam,ale poszukam
Bog2e
Ja znam Ernesta Pohla (nie wiem jak to sie pisze w kazdym razie czyta sie Pola) ktory gral kiedys na slasku i strzalami zrywal siatki a jak sie pytali jaki jest jego sekret to odpowiadal: " Wlozl bal na szlapa, ciul dup i bal w netsu" laugh.gif
konstant
QUOTE(dmlakers @ 5 08 2005, 15:16)
Podpowiem ze drugi z zawodnikow gral w obcej reprezentacji na MŚ w Brazylii w 1950 roku (w reprezentacji z Ameryki ale nie powiem której). biggrin.gif
Ludzie pomyslcie troszke, pokombinujcie ...
*

Adam Wolanin - repra USA, roku debiutu za hóya nie znajde
dmlakers
Wiec mamy juz 2 zawodników :

- Ernest Wilimowski - Niemcy, rok debiutu 1941 rok.
- Adam Wolanin - USA, rok debiutu 1950 rok.

Pozostal jeszcze jeden, czasowo pierwszy. Z tym zawodnikiem laczy sie pewna anegdota : W Pradze odbywał sie Turniej Słowiański i jedna z drużyn została na skutek kontuzji zdekompletowana i przystepując do meczu z Czechosłowacja miala tylko 10 graczy. "Plavi" zwrócili sie do kierownictwa polskiego zespołu o wypożyczenie 1 zawodnika. I własnie o tego zawodnika mi chodzi laugh.gif laugh.gif laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.