Hmm ten mag...tez go widzialem ale spadajacego nie ... dziwne troche

... Jedno tylko pytanie mam ... masz orginal..czy na orginale jest wiecej glosow ? . Bo ta wersja co ja na pc mam, ma strasznie malo dubbingu. Tylko jakies odzywki przypadkowe... tak wszystko w tekscie... dla mnie glupota bo np. ten spadajacy mag wogole nie wydawl dzwieku... jak przechodzilem pokazaly mi sie tylko napisy (spoczatku myslalem ze to moj koles dzrze jape) ... ale teraz sie rozjasnilo...i niby jak mialem to przyuwazyc?...
Kolejny problem to zbroja...gdzie (pipipi) sa parametry takie jak obrona... ? sa niby punkty jakies (u mnie KP:5 np.), ale skad ja mam wiedziec co mi to daje... ? Tak samo z atakiem... paranoja... nie wiem co nie wiem jak ... taki spontan

Troche przesadzili z tym realizmem...
Hmm...znalazlem sposob na zabicie straznika zaraz na poczatku gry chociaz jest straaaaaaaaasznie czasochlonny

i tak naprawde nei wiem czy dziala bo nie wiem jakie taki straznik ma parametry ... jak mi sie uda to zrobic zapodam go

... narazie sie powstrzymam

No u mnie mag się normalnie darł na głos i to dwa razy. To samo ze strażnikami, mieszkańcami, stworami czy wodą. Wszytsko słychać, wszystko gada. Na początku, jak miałem pirata to było to męczące bo strasznie cięło jak wchodziłem do pokoju gdzie uwielbiało mnie 5 osób i każdy chciał do mnie zagadać to było krytycznie, hehe.
Co do systemu walki, trafień i tak dalej to moim zdaniem rozwiązane jest to następująco:
Umiejętność władania jakąś bronią wskazuje na procentowe prawdopodobieństwo z jakim trafisz przeciwnika, np. Short Blade 30 może oznaczać, że masz 30% szans na trafienie przeciwnika.
Od tego należy odjąć, tak mi sie wydaje poziom agility u przeciwnika, czyli jego umiejętność unikania twoich trafień.
Do tego dochodzi skill taki jak Block, który też chyba ma jakąś procentową szansę zadziałania ale na pewno nie normalną, bo wtedy przy Block 100 nie było by klepy, która by weszła w ciebie, wszystko na tarcze hehe.
No i jeszcze Armor Class, którego poziom wskazuje na to jak często jak cię już trafią uderzenie zejdzie po zbroi.
Czyli reasumując, aby trafić wroga należy wziąć pod uwage szereg czynników: twoja szansę trafienia, prawdopodobieństwo, czy trafisz wroga czy nie, jeśli już trafisz czy przeciwnik sparuje to tarczą (jak ma tarczę) czy wejdzie na zbroją czy w ciało.
Taka jest moja teoria.
Mogę się mylić, to sobie wymyśliłem własnie ale nie wiem jak w instrukcji o tym napisane, jest ona po francuzku
Aha pewnie Twoje KP to Klasa Pancerza, czyli Armor Class. Będzie on rósł, jeśli będziesz podnosić swoją umiejętność odnosnie zbroi, którą nosisz na sobie. Pewnie to przez spolszczenie olali część gadki mówionej...