Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sezon 4
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy > Seriale > Battlestar Galactica
Fenix
Info z WP.pl

Battlestar Galactica powróci!
środa, 14 lutego 2007 19:46 | Patrycjusz Tomaszewski

Na tę informację miliony fanów z całego świata czekały wyjątkowo długo. Battlestar Galactica powróci w styczniu z nowym, czwartym już sezonem - poinformowały władze stacji SCI FI.

Od momentu premiery w 2003 roku Battlestar Galactica okrzyknięto jednym z najlepszych seriali wszech czasów! Po gargantuicznym sukcesie pierwszego sezonu, jakim bez wątpienia była wysoka oglądalność oraz pozytywne recenzje ze strony krytyków kanał SCI FI zrozumiał, że ma w swoim rękawie asa, jakich mało.

Druga seria Battlestar nie przyniosła już takich wyników. To, co urzekło fanów na całym świecie w pierwszych epizodach, czyli niezwykle wartka i wciągająca fabuła ukazująca prawdziwe techniki militarne stosowane w jednostkach wojskowych na całym świecie odeszła wraz z osiedleniem się bohaterów na nowej planecie. Mimo spadku oglądalności produkcję przedłużono o kolejny rok, którego premiera odbyła się jesienią 2006 roku.

Nową serię Battlestar Galactica zaczęto emitować o nowej porze, co wraz ze świetnymi scenariuszami zaowocowało rekordowymi dla stacji wynikami oglądalności oraz licznymi pochwałami ze strony prasy. "Jesteśmy podekscytowani faktem, że Battlestar powróci z kolejnym sezonem" - powiedział w oświadczeniu jeden z dyrektorów stacji SCI FI, Mark Stern. "Jesteśmy dumni, że to właśnie kanał SCI FI jest 'domem' najlepszego serialu w telewizji".

Zdjęcia do czwartego sezonu, na który złoży się 13 epizodów rozpoczną się tego lata w Vancouver. Premiera nowych odcinków zapowiadana jest na styczeń 2008 roku. W Polsce serial można oglądać w TVP2 oraz na kanale AXN.
Suavek
Kto jeszcze nie wie - sezon 4 na 99% będzie ostatnim. Zostało to potwierdzone przez twórców.
Szkoda, ale lepiej zejść ze sceny niepokonanym niż jak większość innych seriali staczać się na dno z sezonu na sezon ;>
wietnam
IMO już w trzecim się staczali-takich naprawdę dobrych odcinków było może z 5-6(a i tak trzeba było momentami przymykać oko)...BSG zaczyna cierpieć z powodu zbyt długich serii.Wszystko robią rozciągnięte do granic możliwości,puszczają typowe zapchajdziury i nikogo nie obchodzące melodramaty.Gdyby zakończyli serial sezonem 3 z powiedzmy ośmioma odcinkami wyjaśniającymi,że stary Adama to cylon itd. to by to wyszło serialowi na dobre,a tak dłużył się ten trzeci sezon w nieskończoność.Z sezonu na sezon ten serial traci na akcji,a to właśnie wartka akcja,zapadający w pamięć bohaterowie,latanie po kosmosie i napieprzanie na bębnach McReary'ego przyciągły mnie do tego serialu.W trzecim sezonie zostało z tego niewiele-głównie muzyka,nawet aktorzy już tak tego serialu nie ciągną...(za dużo rozemłanego,nijakiego,młodego Adamy wszędzie)

Ale i tak jako fanboj BSG czekam niecierpliwie na czwarty,miejmy nadzieję,że już naprawdę ostatni, sezon...
wietnam
puścili króciutki trailer,pewnie jakiś dłuższy trailer ukaże się na jesień...

http://soapbox.msn.com/video.aspx?vid=7d51...91-ebb1e5041437

a tu teaser do zassania

http://bsg.ricany.net/video/s4/401_teaser2.avi
Suavek
To jakiś zwiastun BSG Razor, nie do końca czwarty sezon - http://en.wikipedia.org/wiki/Battlestar_Galactica:_Razor

Ale i tak czekam z niecierpliwością ;>
wietnam
Razor to tytuł pierwszego odcinka czwartego sezonu.
Suavek
CYTAT
SCI FI Channel confirmed on March 22, 2007 that Battlestar Galactica has been renewed for a fourth season of 22 episodes, an increase from the previously announced 13 episodes. The order includes a two hour presentation of a television movie airing in the fourth quarter of 2007. However, Ronald Moore has indicated that this two-hour special will not pick up the plot line from the end of the third season, but will rather go back and tell a story involving the Pegasus. The regular fourth season will air beginning in early 2008.

Czyli kwestia interpretacji, dla mnie to swoisty filler ;>. Boję się tylko, że będzie to typowy film akcji gdyż głównie ją widać na zwiastunie.
ListuniO
BSG:Razor to będzie dwugodzinny film opowiadający o BSG Pegasus z brzytwą Heleną Cain smile.gifsmile.gif...
NIe będzie rozwijał żadnych wątków z poprzednich sezonów... Z kolei w obsadzie znajdą się postacie takie jak Komandor/Admirał Adama... Lee "Apollo" Adama , Kara "Starbuck" Thrace.... Premiera Razor pod koniec listopada.. od stycznia zaczyna lecieć właściwy 4 sezon 20 odcinkowy....

To jest mega serial... Wg mnie najlepszy jaki do tej pory oglądałem... rozwala wszystkie Losty , Prisony , Heoresy i tym podobne... Akortswo na najwyższym poziomie... Mega akcja... muzyka i świetne zwroty akcji... bo w którym serialu jedna postać musi grać z 10 ról...:(cyloni)...
Czy taki Gaius Baltar który jest mega aktorem...
Suavek
http://www.trek.pl/forum/index.php?showtopic=4449&hl=

Czasem człowiek chciałby mieć wehikuł czasu... ;>
wietnam
po prostu zastanawiają się jak to wszystko poodkręcać.

lol
Mq
Ktos juz widzial Razor ? Chyba byl juz wyemitowany. Czytalem glownie negatywne opinie,niestety.
Suavek
Nie był emitowany ale coś wyciekło do sieci z tego co mi wiadomo. Podobno pośród fatalnych jakościowo VCD można znaleźć coś porządnego. Sam jednak poczekam chyba do właściwej emisji (~24.11 ?).
Zeratul
za 2 tygodnie zaczyna sie sezon nr 4... ja wlasnie jestem po maratonie z sezonem 3... jestem rozczarowany zakonczeniem, ale podoba mi sie wybor cylonow... bardziej mnie jednak zastanawiaja odpowiedzi na pytania niz zgadywanie kto jest 12 cylonem...

no nic odliczanie mozna zaczac
Zeratul
juz jutro start sezonu czwartego smile.gif
Mq
SPOILERY

Bardzo dobry pierwszy odcinek choc mogli sobie darowac to 'dramatyczne' zakonczenie , ktore nie jest dramatyczne bo wiadomo ze nic sie nie stanie Roslin, w ostatniej chwili Adama kopnie Starbuck w glowe czy cos takiego. Jak zwykle watek Baltara byl najciekawszy. No i wyglada na to ze budzet na efekty cosik sie powiekszyl bo poczatek wygladal rewelacyjnie.
Hela
CYTAT(Mq @ 6 04 2008, 12:26) *
No i wyglada na to ze budzet na efekty cosik sie powiekszyl bo poczatek wygladal rewelacyjnie.
I to jedyne co jest dobrego w tym odcinku.
Fenix
.. efekty specjalne, Baltar jak Jezus i wiele drobnych rzeczy z ktorych na pewno zrobia konkretne historie. Jak na odcinek poczatkowy idealny.
Pomysleliscie, ze nasza wiara w jednego Boga jest blizsza Cylonom smile.gif ?
Nie zdziwilbym sie, gdyby oni na prawde wyladowali na Ziemi tyle, ze z naszej perspektywy jakies kilkanascie tysiecy lat temu. Powiedzmy bylby to okres drugiego odrodzenia gatunku ludzkiego (wczesniej musieli byc jacys inni ziemianie ktorzy stworzyli 14 kolonie). Poczatek naszego gatunku bylby pochodna polaczenia wiary, umiejetnosci tak ludzi jak i Cylonow ;PPP
Ogolnie to moze sie to skonczyc roznorako. Zobaczymy. Poki co kwintesencja Battlestara. Efekty, dramat, psychologia, muzyka, zdjecia.

Fenix
.. chyba nikt juz nie oglada Battlestara..
Jak dla mnie klimat dramatu psychologicznego (zwlaszcza 3 odcinek) jest rewelacyjny. 4 sezon to nie to samo co przygodowe poprzednie sezony.
W tej chwili BG zjada na sniadanie wszystie Losty i PB razem wziete ;P
Suavek
CYTAT
W tej chwili BG zjada na sniadanie wszystie Losty i PB razem wziete ;P
W tej chwili? Czyniło to od pierwszego sezonu ;>

Jak na razie sezon toczy się ciekawie. Podobało mi się zakończenie najnowszego odcinka - w końcu trochę oryginalności, bo przez moment już się bałem.

Zastanawia mnie tylko dlaczego razem z Karą na tym statku znalazła się połowa głównej obsady serialu... Lekko nielogiczne jak dla mnie.

Martwi mnie jedno - na sezon czwarty czekaliśmy dość długo a zapowiada się kolejna przerwa w środku sezonu. Prawdę mówiąc już zdążyłem zapomnieć paru kluczowych wątków a nie mam też czasu na powtórne oglądanie poprzednich sezonów. Mam tylko nadzieję, że nie spartolą końcówki, że warto będzie czekać do tego 2009.
Fenix
no dobra... teraz zjada BARDZIEJ smile.gif

poleceili z Kara na ochotnika... nie moze zabraknac Cylonow w momencie odnalezienia Ziemi.
Suavek
CYTAT
poleceili z Kara na ochotnika... nie moze zabraknac Cylonow w momencie odnalezienia Ziemi.
Rozumiem, że Sanders mógł się zgłosić do misji, ale cała reszta? Odcinek wcześniej jeszcze wszyscy najchętniej by ją zamknęli w celi a teraz się zgłaszają na ochotnika do misji, w która nie wierzą? W dodatku są to także postacie dość istotne dla samego funkcjonowania Galactici i nikt nie zauważył ich nieobecności?
Fenix
Na pewno zauwazyli. Wyjasnili, ze to misja wojskowa o duzym znaczeniu. Bez dyskusji.

Jestem po 4 odcinku,.... eee jakis slabiutki. W ogole o czym on byl?

ListuniO
Ja też jestem po 4 odcinku i uważam że super Ep... Trzyma wysoki poziom 4 sezonu. Świetne ukazanie problemów cylonów z galactici.T igh szukający odpowiedzi u SIX... Tyrol najbardziej ludzki z tej czwórki oraz Tory która w roli "Skóry" czuje się coraz lepiej... Oprócz tego dużo mrocznych momentów plus świetne efekty z lądującym Raptorem. Bardzo dobry odcinek bo cięzki klimat w nim bardzo się odczuwa....No i oczywiście muzyka...
SeD
Szkoda jedynie, iż nie pociągnęli wątku z rozłamem wśród blaszaków. Widać też coraz bardziej marginalną rolę syna adamy, który jako polityk niema za bardzo nic do roboty jak na razie. Muzyka dobra, jak i efekty. Aż się prosi by Roslin okazała się 12-tym, lub baltar, którzy się po prostu nadają do tego. I ta ich wiara w bogów, żywcem przeniesiona na Ziemie gdy do niej dotrą?, jak i sam Baltar którego nagle oświeciło i założył kółko religijne, robiąc za pastora. Śmiać mi się chciało gdy tamci płakali jak on przemawiał.

Jestem po 5 odcinku. Wątek z Karą zapowiada się coraz bardziej ciekawie.
wozek
jestem po 5 odcinku [4season] i jak narazie mam mieszanie uczucia. Zaczynam sie gubic, odcinki w porownaniu z poczatkiem 3 sezonu sa nudname i belkotliwe.
mam nadzieje, ze to poprawia, bo wlasciwie to juz 1/4 sezonu.

Suavek
Najnowszy odcinek bez wątpienia najlepszy w sezonie. Świetna reżyseria, sporo zaskakujących zwrotów akcji oraz mocno pchnięta do przodu fabuła. BSG w pełnej okazałości ;>
SeD
Jeśli ktoś uważa, że odcinek szósty był dobry, to niech lepiej zmieni zdanie, bo siódemka jest jeszcze lepsza. Oby każdy odcinek zaczynał się z takim powerem.
Suavek
CYTAT
Jeśli ktoś uważa, że odcinek szósty był dobry, to niech lepiej zmieni zdanie, bo siódemka jest jeszcze lepsza
Ale to, że siódmy odcinek jest dobry wcale nie zmienia faktu, iż szósty także taki był ;>.

Owszem, najnowszy odcinek świetny. Jedyne do czego bym się przyczepił to sam fakt istnienia tego całego kompleksu Cylonów, którego zniszczenie pozbawi ich możliwości regeneracji - okropnie naciągane.
Mq
Jestem po lekturze 4x08. W tej chwili nie chce mi sie pisac wiecej ale w tym odcinku dzieja sie naprawde szalone rzeczy. Widac ze autorzy zamierzaja dac niezlego czadu w ostatnim sezonie.
Mq
Widze ze temat jeszcze mniej ruchliwy niz zwykle ;p

Z rozmachem skonczyla sie polowa sezonu i chociaz 10 odcinek jest jedynym z najlepszych w calej serii odczuwam troche zalu ze na druga polowe bedziemy musieli czekac do 2009. A jestem bardzo ciekaw co bedzie dalej ...
koniol21
CYTAT(Mq @ 14 06 2008, 16:47) *
Widze ze temat jeszcze mniej ruchliwy niz zwykle ;p

Z rozmachem skonczyla sie polowa sezonu i chociaz 10 odcinek jest jedynym z najlepszych w calej serii odczuwam troche zalu ze na druga polowe bedziemy musieli czekac do 2009. A jestem bardzo ciekaw co bedzie dalej ...

Coooooo???? Ja cie kręcę, właśnie 4x10 zobaczyłem, wchodzę na forum a tu takie info... chyba sie powieszę nim doczekam sie drugiej polowy sezony, bo ostatnie 3 minuty tego odcinka to to, na co czekaliśmy od praktycznie początku emisji serialu.
Fenix
Po 10tce jakos tak mam wrazenie, ze cholernie chcieli jak najszybciej go skonczyc. Praktycznie moglby sie caly serial na nim zakonczyc ;P

Moze mi ktos wyjasnic, jak to Ostateczna Piatka naprowadzila flote na Ziemie?
Suavek
Wiecie, wszędzie było mówione o nowym domu, ale nie sprecyzowane, że o Ziemię chodzi. Stawiam, że to zaledwie przystanek w drodze do tej prawdziwej lokacji. W końcu do ujawnienia pozostał jeszcze jeden Cylon, a i sporo przepowiedni się nie spełniło.

Ogólnie jednak pomijając fakt, że w sumie nie mam zielonego pojęcia jak teraz dalej będzie prowadzony serial, to sam odcinek po prostu "f*ck yeah". Świetna gra aktorska a tym samym zachowanie postaci. Naprawdę ciężko będzie czekać prawie rok na zakończenie. Miejmy tylko nadzieje, że będzie równie dobre.
andertejker
to nie jakis wielki nius ale Olmos powiedział niedawno, ze finał ma być
bardzo brutalny i niewielu z bohaterów Galactici ma przeżyć

ja najbardziej jestem ciekaw czy Gaius jest tym ostatecznym cylonem czy nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.