Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Poszukuje prostej, ciekiej ksiazki :)
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Hubi.
Kojarzycie moze jakies ciekawe ksiazki, ale jednoczesnie latwe i zajmujace gdzies do 50 stron? Potrzebuje takiej do szkoly.
Bede wdzieczny za kazdy tytul.
janol
Ferdynand Wspaniały
Pinokio
Kmiot
"Sensowne Posty Hubiego"
lukasz
nasza szkapa ,janko muzykant jeszcze pare sie znajdzie.
Hubi.
"I jeszcze bardziej sensowne riposty Kmiota"
Potrzebuje takowej ksiazki do szkoly, stad ten temat.

Ale bardziej chodzilo mi o jakas zagraniczna i troche ambitniejsza od Pinokia smile.gif (pierwsza liceum).
jaszczoor
QUOTE(Hubi. @ 19 02 2007, 17:31) *

"I jeszcze bardziej sensowne riposty Kmiota"
Potrzebuje takowej ksiazki do szkoly, stad ten temat.

Ale bardziej chodzilo mi o jakas zagraniczna i troche ambitniejsza od Pinokia smile.gif (pierwsza liceum).

jak to dumnie brzmi w ustach Hubiego wink.gif
kat_robert
.
Hubi.
Msze wybrac sobie do szkoly taka ksiazke, przeczytac ja i napisac streszczenie po angielsku.
A King ma jakies krotkie opowiadania?
ogqozo
On więcej opowiadań napisał niż powieści. Albo Edgar Allan Poe. Albo Virginia Woolf. Albo Boccaccio, on to miewał opowiadania na jedną stronę. Albo Kafka... Tylko ja nie wiem, czy opowiadanie to "książka". Raczej niekoniecznie.

Bądź "sprytny" i opisz "Władcę Pierścieni" na podst. tego, co pamiętasz z filmu - zarzekaj się, że czytałeś książkę (w której jest to samo). Nadrabiaj przebiegłością.
Hubi.
Wp odpada bo to naprawde musi byc krotka ksiazka, nie napisalem tak, bo nie chce mi sie czytac.

A moglibyscie mi podrzucic kilka tytulow tych opowiadan? Autorow wymienionych przez ogozzo i kata roberta?
kat_robert
.
h1m3r4
Weź "Frankenstein'a" Mary Shelley, nie jest dlugi.

A tu masz juz streszczenie po angielsku biggrin.gif :

http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenstein#Plot_summary

I z glowy biggrin.gif
lukasz
jądro ciemności.moze dasz rade przeczytać chyba 80 stron ma.
Dante
Opowiadania najlepsze -dicka jest tam jedno które ma chyba 7 stron
HP Lovecraft też jakieś krótkie ma
Hubi.
@ h1m3r4- to dobre jest smile.gif
A wiecie moze ile stron ok. ma Frankenstein?
h1m3r4
QUOTE(Hubi. @ 21 02 2007, 21:19) *

@ h1m3r4- to dobre jest smile.gif
A wiecie moze ile stron ok. ma Frankenstein?

Ogolnie Frank w oryginale jest dosc dlugi, bo ma ok, 200 stronic, ale sa rozne wydania, ktore maja np. forme krotkiego opowiadania. Wiem, bo sama kiedys cos takiego widzialam.
Opracowanie musisz napisac po angielsku, to wiem, ale czy ksiazke musisz miec po polsku?
Poszukam gdzies w necie jakiegos krotszego wydania.
szumi
Janko Muzykant biggrin.gif
kempa
QUOTE(kat_robert @ 19 02 2007, 21:24) *

a tak poważnie jak mówisz ambitna i cienka książka to ja słysze luksusowy i tani samochód.

cos Ci nie wyszło to porównanie... pomijajac juz fakt, ze jest zupełnie sprzeczne bo czynniki, które porównujesz pochodza z całkowicie róznych kategorii. Idac jednak dalej Twoim tokiem myslenia, nie ma tez krótkich i ambitnych utworów muzycznych, ani krótkich i ambitnych filmów itd...

pamietaj, ze liczy sie jakosc a nie ilosc, a cena to juz zupełnie inna bajka, która ma jeszcze mniejsze znaczenie.

sry za offa.

"Pan Ibrahim i kwiaty Koranu"
kat_robert
.
Hubi.
Ksiazka moze byc po Polsku.

Wezme chyba Frankiego tylko musze znalesc jakies krotkie wydanie.
h1m3r4
QUOTE(Hubi. @ 25 02 2007, 00:36) *

Ksiazka moze byc po Polsku.

Wezme chyba Frankiego tylko musze znalesc jakies krotkie wydanie.

Takie krotkie wydania sa chyba dosyc dostepne. Poszukaj nawet gdzies w ksiegarniach, one nie powinny byc drogie. Moze byc tez cos w ksiegarni wielojezycznej, a nawet wydaje mi sie, ze tam szybciej cos znajdziejsz.
Powodzenia cool.gif No i daj znac jak Ci poszlo smile.gif
Sylvan Wielki
Hellen Kostov - "Historyk" tudzież H.P. Lovecraft - "Call of the Cthulhu" (nie spotkalem sie z pol. versja no ale przynajmniej język można podszkolić) . Niezła też jest saga "Diablo" a jak coś na dłużej to "Saga Ludzi Lodu" Margarit Sadenmo
h1m3r4
QUOTE(Sylvan Wielki @ 25 02 2007, 16:22) *

Hellen Kostov - "Historyk" tudzież H.P. Lovecraft - "Call of the Cthulhu" (nie spotkalem sie z pol. versja no ale przynajmniej język można podszkolić) . Niezła też jest saga "Diablo" a jak coś na dłużej to "Saga Ludzi Lodu" Margarit Sadenmo

Hehe Sagi Ludzi Lodu to on na pewno nie wezmie smile.gif Chyba, ze mialby napisac opracowanie na conajmniej dwa tomy tongue.gif
Sylvan Wielki
No tak. Jest ich 47 , faktycznie. Ale masz spójna ciągłość , notabene znakomita i jak się przyłożyć , to przeczytasz szybko - relatywnie - ja zrobiłem to kilka lat temu w wakacje - wszystkie 47 tomów i powiem ci tyle "jestem zachwycony". A jak masz randomowo czytać 47 książek i nie wiesz na co trafisz to tu masz płynnie i ciekawie całość przedstawioną i wiesz iz te 47 tomów cię nie zawiedzie . czego wymagać więcej od książki?

Ostatecznie mogę ci w 4 postach streścić całość (^^)
h1m3r4
QUOTE(Sylvan Wielki @ 26 02 2007, 14:00) *

No tak. Jest ich 47 , faktycznie. Ale masz spójna ciągłość , notabene znakomita i jak się przyłożyć , to przeczytasz szybko - relatywnie - ja zrobiłem to kilka lat temu w wakacje - wszystkie 47 tomów i powiem ci tyle "jestem zachwycony".

W ktores wakacje przy dobrych wiatrach wciagalam nawet 1 tom dziennie smile.gif
tk
nic dziwnego, przecież to jakieś tanie harlekiny. no bez kitu chyba ze 2 tomy czytałem i nic ciekawego. pozatym nie kumam co to tu robi kiedy hubi w swoim absurdalnym poście prosił o krótką książke do streszczenia a nie ponad 100 stronnicowego tasiemca.
wozek
musza przylansowac, ze znaja grubsze ksiazki dry.gif

Polecam opowaidanka Lovecrafta (btw. wiekszosc jest po polsku, CotC tez), czy papki mozgowe Dick'a. Fjut napisal kiedys ciekawe opowiadanie z feministycznym podejsciem, zapomnialem tytulu.
No Maciek
jak masz napisać recenzję po angielsku to i przeczytaj po angielsku, w pierwszej lepszej księgarni albo empiku znajdziesz cienkie książki z serii 'penguin readers', na różnych poziomach zaawansowania (im wyższy poziom tym więcej słów), są różne historie, często można dostać i te bardziej znane, cena 5zł. pokażesz że przeczytałeś po angielsku i zobaczysz jak to zadziała ;] a jak chcesz konkretne tytuły

jedno z opowiadań 'different seasons' kinga, najlepiej skazani na shawshank (nieco ponad 100 stron), makbet?
Ölschmitz
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=49831

jeszcze sie nie ukazala, ale na pewno bedzie dobra.
kotlet_schabowy
Odpowiedź jest prosta : nowele.

Ukazało się ich tyle, że najlepiej będzie, jak wpiszesz w google albo wikipedii hasło "nowele", wymienię tylko kilka :
Janko Muzykant
Sachem
Antek
Dym
A,B,C
Mendel Gdański
Katarynka
Kamizelka.
Hubi.
Dzieki wszystkim za pomoc, przerobilem Frankensteina. Do zamkniecia smile.gif
h1m3r4
Haha, czyli wygrałam wink.gif
Pozdro happy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.