Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Tester Reflexu
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk
Stron: 1, 2
jamor
http://pcy5.backuppage.googlepages.com/reflex.htm

Wiadomo że bijatyki się na nim opierają.Można sobie sprawdzić i napisać kto jaki ma [ a może lepiej nie ? ] biggrin.gif ja najczęściej mam 0,25 sec teraz jeśli podzielimy sekundę na 60 klatek wyjdzie na to że nie zablokuję nie zareaguję na ciosy które mają.... hehe biggrin.gif

EDYCJA:

Przedewszystkim dziękuję Wyzwoleniu 666 za zauważenie iż test jest najbardziej prawidłowo wykonany jeśli:

Wciśniesz start, i naciśniesz i przytrzymasz lewy przycisk myszy i puścisz jak kolor tła się zmieni.

po tekkenowemu to by było tak:

LPM~prawo~[LPM] biggrin.gif i puszczasz jak się "załaduje odpowiedni level ki czardźa" biggrin.gif
CheeseOfTheDay
15 klatek, tyle że to jest czas w którym zareagowałeś na bodziec. W bijatykach ten czas się wydłuża bo najpierw idzie zauważenie danej akcji, następnie przeanalizowania czym ta akcja jest dopiero potem zareagowanie na nią. Ta analiza to oczywiście wychwycenie tego czym dana akcja jest. Np. lowem, midem czy unblokiem:p.
Dodatkowo ta analiza jest wydłużona bo każdy cios w pierwszych klatkach wygląda bardzo podobnie, niektóre techniki ciężko odróżnić nawet w tych późniejszych klatkach.
Dodatkowo czas reakcji wydłuża się poprzez to że w walce koncentrujemy się na wielu rzeczach jednocześnie, a nie na jednej.
Yano
hłehłe biggrin.gif

ale przecietnie mam 0.219
jamor
Hehe Liberty666 ja wiem wiem doskonale że to się tak miewa, rozwiązując to zadanie skupiamy się jedynie na wciśnięciu guziczka a nie na analizie ciosu i naciśnięciu jednego z wielu jak to ma miejsce w grze.Ten teścik to jest takie małe co nieco.Dla tego w tych naszych bijatykach jest tak istotne aby ćwiczyć wiele bo już potem się wyrabiają jedynie odruchy do gry, i nie trzeba analizować całej sytuacji z ekranu od nowa.
CheeseOfTheDay
Na kilkanaście prób najczęściej wypada 0.156-0.157 rzadziej 0.172 jeszcze rzadziej 0.14 oraz 0.180.

Wiem Jamor:), ja to tak bardziej napisałem do ogółu niż do ciebie, tak z nudów.
Ogólnie już bawiłem się w masę takich teścików, całkiem fajna sprawa.

Punisher
A mi wypadlo,że mam 2,57 i że jestem fall asleep i co ja mam dobry refleks?
NerkoWiktor
A ja mam wynik 0.06 - chyba dobry ? biggrin.gif
TekkenBobTerminator
2,52 to moj rekord smile.gif

ale z drugiej strony rozruszać takie potężne mięśnie to trochę czasu trwa tongue.gif
Gizi
0.152 Dla mnie lepszym testem jest gra w łapki z kmplem który mocno bije, tam przynajmniej macie jakąś motywacje by z tymi rękoma uciekać tongue.gif
Raveman

W.k.u.r.w.i.a. mnie tylko ten różowy kolorek
CheeseOfTheDay
Przecież to można zmienić. Ja miałem jasno błękitny xD.
jamor
QUOTE(Liberty666 @ 20 02 2007, 12:35) *

Na kilkanaście prób najczęściej wypada 0.156-0.157 rzadziej 0.172 jeszcze rzadziej 0.14 oraz 0.180.

no to refleksik masz elegancik w porównaniu do mnie i zobacz np jak Tobie idzie w SC, trochę się to odzwierciedla na graniu jak widać.Ciekawe jak Di się tu przedstawia

Punisher, ja Cię prosze nie rób sobie jaj, ja też miałem 2,5 sec a raz nawet miałem 0,046 ale podałem tylko to co wypada najczęściej podawanie tego co wypadło jest zbędne , czyż nie ? liczy się tylko to co jest najczęściej.

Rejwmen jaka szkoda że nie chciało Ci się zagłębić e stronkę. tongue.gif ja tez miałem ładny niebieski jak już różowy sie znudził biggrin.gif

pozdro all. i jeśli ktoś ma ciekawe testy na czas reakcji na poprawę , to jestem zainteresowany.
Raveman
Heh jakoś nie miałem czasu, poza tym "DLA MNIE" najlepszym sposobem na refleks jest wyrywanie się z rzutów na refleks, czasem u Cambiona biorę Kinga ustawiam żeby robił wszystkie chwyty wraz z początkami "multipaków" i robiąc wd albo sd. Staram się zobaczyć z której ręki idzie chwyt. Efekty są średnie bo wyrywam się tak z 80% ale w walce skuteczność spada do 20% hehehe
jamor
QUOTE(Raveman @ 21 02 2007, 00:55) *

Heh jakoś nie miałem czasu, poza tym najlepszym sposobem na refleks jest wyrywanie się z rzutów na refleks,(...)

Najlepszym na co ? na dostanie q rwi cy ? znasz pojęcie " najlepszy" ? ... uważaj jakich słów używasz, nie lubie czytać słów rzucanych na wiatr.
CheeseOfTheDay
Jamor, po prostu wiem jak zabierać się do takich testów. Np bezsensem w takich testach jest klikanie, w tym przypadku, na stop, bo go zarejestruje dopiero w momencie puszczenia (a powinno rejestrować w momencie naciśnięcia). Czyli czas reakcji wydłuża się o czas jaki potrzebujemy na naciśnięcie przycisku. Dlatego najlepiej nacisnąć stop i na reakcje puszczać.
C1REX
Kiepski wychodzi mam refleks. Zwykłym sposobem jest coś koło 3,7, a sposobem liberty w granicach 2,6.

Jednak nie mam problemów z blokowaniem lowów, zbiciami, wyrwaniami większymi niż większość graczy.

Jak to jamor pisał, jest to tylko jeden z wielu elementów wpływający na skuteczność gry.
Yano
CireX - 3.7 sekundy??? ponizej 1 sekundy powinno byc przecie;p
czy masz na msyli 0.37?
Raveman
QUOTE(jamor @ 21 02 2007, 04:05) *

Najlepszym na co ? na dostanie q rwi cy ? znasz pojęcie " najlepszy" ? ... uważaj jakich słów używasz, nie lubie czytać słów rzucanych na wiatr.

"Najlepszy" znaczy "Najlepszy", nie irytuj się tak bo dostaniesz s.r.a.c.z.k.i.
C1REX
QUOTE(Yano @ 21 02 2007, 17:07) *

CireX - 3.7 sekundy??? ponizej 1 sekundy powinno byc przecie;p
czy masz na msyli 0.37?

No zgubiłem 0. Miało właśnie być 0,37.
Sposobem libertiego gdzieś 0,25.
A jak się skupię, to w okolicach 0.2
jamor
QUOTE(Raveman @ 21 02 2007, 18:31) *

QUOTE(jamor @ 21 02 2007, 04:05) *

"Najlepszy" znaczy "Najlepszy", nie irytuj się tak bo dostaniesz s.r.a.c.z.k.i.

no to powinnieneś w zdaniu dodać że DLA MNIE jest najlepszym sposobem a nie pisać że jest najlepszym skoro Tobie się tak najlepiej ćwiczy. pragnę zakończyć off top... closedeyes.gif : )
C1REX
Ja polecam gry typu quake3 w multy na pc.

W tego tyu grach trzeba błyskawicznie oceniać sytuację, decydować jak ją rozwiązać i szybko wykonać odpowiednią czynność.
To zupełnie inna bajka niż reagowanie jedyną możliwą czynnością na jedyny możliwy bodziec.
Wawrzyn

ninja.gif
htm7
Kiedyś pamiętem widziałem pokazywali w menu reakcje biegaczy na starcie na 100 metrów i moge się mylić ale coś pamiętam wyniki 0.19-0.16 !Szukałem w necie i nie mogłem znależć nic na ten temat ,mógłby ktoś naświetlić sprawe reakcji na bodziec człowieka-byłoby dobrze.Ja mam wyniki przeważnie jedynym slusznym sposobem ponad 0.2 ale potrafi mi wyskoczyć coś 0.172
HC_Snake
Sposobem Libertego najczęściej wychodzi mi około 0,18 s - nie wiem czy to źle czy dobrze, ale z blokowaniem 1K Cassandry albo d/p+3 Bryana raczej problemów nie mam (i całe szczęście tongue.gif ). Chciałem sprawdzić reflex mojej mamy - za pierwszym razem miała 0,07 sekundy... chyba musi zacząć grać w bijatyki ninja.gif
Gemi
Haha niezle.. mi sie tylko potwierdzil przecietny a raczej slaby reflex sad.gif naciskajac klawisz myszki wychodzilo cos kolo 0.250 srednio. puszczajac 0.203.. ale co ciekawe naciskajac enter na klawiaturze mialem lepszez czasy niz naciskajac przycisk myszy.. dziwne troche bo bylem pewien do dzisiaj ze myszka reaguje szybciej a co za tym idzie precyzyjniej (w czasie oczywiscie).

Co do rekordow to 0.043 ;P .. ale to raczej przypadek :> Bo normalnie to wychodzi 0.187 najmniej. Ciekawy jestem jaki reflex ma np. devil albo gon.
jamor
trza więc ich tu zwabić. moim cichym planem było żeby najlepsi gracze w pl sie zmierzyli tym testerem i podali wyniki.
Gemi
Pewnie sie nie jedan raz zdziwisz.. smile.gif Znam osobiscie ludzi z bardzo dobrym reflexem ale niestety z mala wiedza tekkenowa (ograniem) i dlatego leje ich jak chce lub lalem (bo juz dawno nie gram w tekkena). To samo jest na turniejach .. moga byc ludzie grajacy super swoja postacia do tego znaja w miare gre ale np. sa slabo ograni na kilka postaci i dostaja w dupe.. Sa i tacy co gre maja w malym palcu do tego maja skila w palcach i wygrywaja mimo ze nie maja jakiegos super reflexu smile.gif
Ale w sumie tez jestem ciekawy jak to wypadnie u naszych championow ;P
Dolf
Nie wiem moze mi sie wydaje...ale ja mialem inne wyniki jak zmienialem kolory najlepiej mialem za czerwonym lol huh.gif
Pychu
0.124 na rozowym wub.gif :-)
jamor
no pychu jak masz taki średni to elegancko, ja mam mały apdejt do swojego czasu,, mianowicie po zmianie sposobu na ten od "Wyzwolenia666" najczęściej mam 0,208, ale i dość często mam 0,188
mashter
0,200 to jest realny czas reakcji podczas grania w gry video.
Iron Savior
mi najczesciej wypada 0.16 i 0.17, ciekawe jaki wplyw na wyniki ma stan fizyczny czlowieka

Mashter skad wiesz ze 0.20?
CheeseOfTheDay
Tak pisze w encyklopedii PWN, sprawdź.
Pychu
CYTAT(Liberty666 @ 6 03 2007, 23:11) *
Tak pisze w encyklopedii PWN, sprawdź.

nie klam! tak oczywistych rzeczy nie pisza w encyklopediach tongue.gif
Raveman
CYTAT(Iron Savior @ 6 03 2007, 22:58) *
Mashter skad wiesz ze 0.20?

Bo z taką dokładnością trzeba zrobić cios żeby wyszedł JF, graj więcej a może się czegoś jeszcze nauczysz
Iron Savior
Aha, rozumiem, ze dokladnosc ciosu do JF w Tekkenie jest wyznacznikiem tego, ze nie ma na tym swiecie czlowieka z czasem reakcji nalezacym do przedzialu {0.0 ... 1 , 0.2} ...

Liberty - no czytalem, tylko nie w PWNie i jest albo minimalny czas reakcji 0.2 albo przecietny czas reakcji 0.2, sam wczoraj mi na gg pisales, ze to, ze cos jest gdzies napisane nie znaczy, ze tak jest, wiec chcialem wiedziec kto i jak to sobie zmierzyl itd itp...
Camus118
A jak wogole gra sie w ten tester biggrin.gif:D
dobra nieodpowiadajcie
jamor
mam Ci ja koncepta. Skoro wiemy że ten tester nie okazuje prawdziwego refleksu, dla czego by więc nie zmodyfikować go... ten kto się zna na pisaniu stronek i miał by ochotę się przyczynić do DA RIL testa i być Mejkerem niechaj skopiuje silnik tego testu [ jego esencje ] a następnie ustawi to wszystko tak że na ekrnie pojawiało by się więcej różnych elementów[ bodźców] które by mogły nas zmylić . gdyż jak wiemy teraz czekamy jedynie na JEDEN ustalony przez nas kolor ,bądz bawicie sie w rózowym który tu jest kolorem domyślnym. Można by było go dostosować do nas graczy i wtedy by było lepiej widać. Dla porównania dodam że wiemy czym jest wyrwanie się z rzutu [ rozpoznaniem+naciśnięcie] niechaj będą podobne rzeczy we wspomnianym wcześniej przezemnie testerze.Czy ktoś by się tego podjął?
Raveman
CYTAT(jamor @ 7 03 2007, 05:50) *
Można by było go dostosować do nas graczy i wtedy by było lepiej widać. Dla porównania dodam że wiemy czym jest wyrwanie się z rzutu [ rozpoznaniem+naciśnięcie] niechaj będą podobne rzeczy we wspomnianym wcześniej przezemnie testerze.Czy ktoś by się tego podjął?

Gdyby wyszło coś takiego to bardzo chętnie bym przy tym siedział :-)

C1REX
Jest jeszcze kwestia różnego czasu reakcji na różne bodźce.

Gdzieś kiedyś czytałem, że na ruch reagujemy w innym czasie, niż na zmianę koloru.
Nie wiem tylko, na co szybciej reagujemy.

No i to chyba głównie o mózg mężczyzny chodziło.

Nie potrafię teraz tej informacji znaleźć.
Gemi
Na wiel rzeczy roznie reagujemy.. na zmiane koloru (nawet z wyroznieniem na rozne kolory) na dziwek ruch itp itd. Tak jak juz pisalem o ile dobrze pamietam to szlowiek jest w stanie zareagowac (realnie) w jakies 0.16 sekundy.. dlatego jak mamy biegi na 100m (np.) to jesli ktos zareaguje ponizej tego pulapu jest falstart.
Oczywiscie nie jestem pewien czy to bylo akurat 0.16 czy mo 0.05 .. nie mam pojecia ;P Ale napewno sa jakies informacje na ten temat.

Co do pomyslu by reagowac przy zmianie wielu czynnikow.. to np mozna to zrobic tak ze mamy wcisnac odpowieni klawisz na klawiaturze (lub padzie podpietym przez przejsciowke..) w momencie kiedy pojawiaja sie rozne znaki.. i dajmy na to ze jest ich 4, bo zazwyczaj na tyle mamy "drog" do wyboru podczas granai w tekkena.. czyi 4 wyrywki z rzutow (1, 2, 1+3, 3+4).. lub 4 mozliwosci podczas gdy przeciwnik wypuszcza cios.. (ssl, ssp blok dol i blok gora) - oczywiscie mozemy przerwac cios i jeszcze milion innych ale tu nie o to chodzi smile.gif Generalnie w tekkenie nie mamy wiecej niz 4 mozliwosci w danej chwili. Zazwyczaj sa to 2 czasem 3 a zadko kiedy 4 (jak w przypadku rzutow i setupow bardziej skomplikowanych).

Dlatego tescik robimy tak ze sie pojawiaja obrazki 4 rozne, albo poprostu cyfry od 1-4 i na odpowiedni znaczek wciskamy odpowiedni kalwisz smile.gif hmmm mozna by cos takiego napisac w sumie tongue.gif
Iron Savior
"dziwek ruch" #1 Gemi

No jakby ktos chcial zrobic taki tescik na http to mozna by bylo zrobic np wyskakujacy dzwiek, zmiana obrazku, poruszenie sie czegos na stronie a na 4 rzecz nie mam pomyslu.
Gemi
Nie hcodzilo mi o 4 rozne testy tylko o 4 rozne elementy na ktore musisz zwrocic uwage w danym momencie.. czytaj .. jeden test to reakcja na obraz.. czyli za chwile moga ci sie pojawic 4 rozne rzeczy np. 4 cyfry i ty musisz nacisnac przycisk odpowiadajacy takiej cyfrze (obrazowi). Ale pomysl z innymi testami tez jest niezly.. czyli np. pojawia sie jakis dzwiek a tu musisz na ten dzwiek odpowiednio zareagowac smile.gif

Co do poruszenia sie czegos to jest w zasadzie to samo co zmiana czegos bo dzial to na takiej samej zasadzie biggrin.gif Jak bede miec iwecje czasu to mzoe poszperam po forach programistycznych i sie popytam czy nie robil juz ktos czegos takiego biggrin.gif

BTW: poprawil m isie reflex ale to raczej zasluga tego ze jestem bardziej wypoczaty. Mialem dzisiaj srednia 0.188/187 i kilka razy udalo m isie stuknac 0.172 - wiec chyba nie jeste ze man tak ale.. poprostu brak treningu :>
jamor
No to może uściślijmy co mamy do tej pory:
Test powinien zawierać 4 możliwości do wyboru
Mógł by być podzielony na różnego typu reakcje[ na słuch czyli jakiś tam dźwięk, na wzrok czyli wciskamy na padzie,klawiaturze odpowiednik tego co mamy na ekranie.
Post ma jedynie na cielu uporządkowanie trafnych pomysłów : ) myślmy i piszmy dalej, bo możliwe że powstanie z tego cos dobrego : )
Gizi
http://www.fetchfido.co.uk/games/sheep-r/Sheep-Reaction.htm

Macie cos na dźwięk oraz ruch no i obraz oczywiście tongue.gif Całkiem zgrabny teścik 0.2012 u mnie ale moze sie poprawie smile.gif
C1REX
Na tym teście mam lepsze wyniki. nie jest to duża różnica, ale zawsze.
CheeseOfTheDay
Tez mam lepsze wyniki, moze wolniej liczy xD.
C1REX
Pewnie powodem jest to, o czym wspomniałem: są inne bodźce, na które reagujemy w innym czasie.

Tam zmieniał się tylko kolor, a tu mamy wszystko. To już bardziej przypomina prawdziwą grę.
Gemi
Sredio powiedzmy 0.160-0.180 na tym nowym, czyli w sumie podobnie do starego smile.gif .. Rekord 0.1312. pojedyncza owce najszybceij udalo m isie w 0.072. Z czasem jak sie czlowie przyzwyczai do "timingow" pojawiania sie owec to coraz czesciej wyciagalem srednia mniejsza niz 1.1500.. Generalnie fajny tescic bo mozna sprawdzic jak sie reaguje na dzwiek, wystarczy zamknac oczy.
Ja bylem troche w szoku bo moja reakcja na dzwiek to 0.300 a czasem i wiecej. Jednak wszystk ozalezalo od tego ile razy owca sie pojawila w trakcie ciszy (beczenie sie zapetla i jest cisza 2/3 razy w czasie calego testu). Wiec jesli mamy farta i trafia nam sie 2 owce jak jest wzglednie cicho to mozna wyciagnac spokojnie ponizej 0.3 (ja tak mialem).. jesli jest jedna to w granicach 0.3 jesli nie trafi nam sie zadna to jest nawet 0.4 biggrin.gif Fajne fajne biggrin.gif
Dziek raczej nie jest z opoznieniem bo raz udalo m isie zareafgowac w czasie kolo 0.120 wiec raczej pojawia sie wtedy kiedy i owca.

Brakuje jeszcze tylko testy o ktorym pisalem co by trzeba wciskac rozne przyciski a nie tylko jeden.. wtedy wyciagam przejsciowke i podlaczam pada wink.gif Chociaz w symie juz teraz mozna to zrobic.. np. zamiast jednego z kierunkow (powiedzmy ze cwiczymy kucanie - to pod d) ustawiamy mouse1 i tyle smile.gif

EDIT:
Znalazlem lepszy link do owiec tongue.gif

Mozna dac prawie na fullscreena (wystarczy wcisnac f11 i w przegladarce zostaje tylko gorny pasek) Sheep reflex tester
Zash
Ostatnio na National'u był program o sztukach walki i tam było że człowiek reaguje w czasie 0,18 sek od zauważenia światła (Był manekin z lampkami i testowali czas reakcji). Najszybciej reagował jakiś tam mistrz teakwondo skrócił ten czas trzykrotnie. Wtym tescie sprawdzali czy tak jak na filmach wielcy mistrzowie wiedzieli jaki cios wyprowadzi jego przeciownkii wyszlo na to ze poprostu mieli onikrotszy czas reakcji. Czyli wystarczy trenowac w q3, najlepiej w trybie instagib.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.