Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Ścigałki - rozwalałki
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Mendrek
Jak wiadomo, ten typ wyścigów w którym poza sportowym ściganiem się do mety w duchu drogowej dyscypliny, mamy także mniej fair play-owe sposoby, by oponent nie zdołał przejechać przez linię mety przed nami. Najprościej jest oczywiście skorzystać z praw fizyki i swój wektor siły zwrócić w stronę wartości "niespodziewalności się" przeciwnika. Zgrzyt blach, iskry i ślinotok kapiący na zbyt często wciskany pedał gazu. Tu nie ma miejsca na sentymenty! Jeśli zwolnisz, masz jak w banku, że w tyłek wpakuje Ci się banda opętańców rządnych obicia Ci karoserii. Walka kontaktowa jest zapisana nam w instynktach, a auto to dobre narzędzie do zadawania obrażeń. Producenci gier już dawno podchwycili pomysł. W sumie jednak dużo "rozwalałek" używało różnych futurystycznych broni, tworząc z samochodów pojazdy wojenne, niż samochody jako takie. Przykładów jest od groma, od Spy Hunter, przez Death Race, Mad Max, Twisted Metal, Interstate '76 i wiele innych. Jednak chciałbym się skupić, na tych które w miarę oddają pojedynki jedynie na gołe blachy, opony i silniki. Oczywiście wszelaki tuning dozwolony. Często wiele z nich ma arcade'owy charakter. Chyba najbardziej obecnie znanym przedstawicielem jest seria Burnout. Jednak ogólnie rynek gier ma sporo fajnych tytułów w których demolition jest efektownie zaimplementowane. Kilka przykładów? Ok:

- seria Burnout
- seria Destruction Derby
- seria FlatOut
- seria Carmageddon
- Demolition Racer
- Motor Storm
- Car Combat
- Crashday (na krawędzi demolition czystego i z walkami na bronie)
- Mashed (podobnie jak powyżej)
- Arcade Race
- Race2Kill

Oczywiście możemy też porozmawiać o ścigałkach z broniami. Ogółem chciałem byście wyrazili swoje zdanie na ich temat, czy lubicie gdy blacha gnie się pod uporem innych samochodów, czy wolicie z broniami i dopałkami, czy też bez. Porozmawiajmy też o naszych ulubionych tytułach i czemu akurat te smile.gif
Pablo el
Twisted Metal malo ma wspolnego ze sciganiem sie - to czysty deathmatch biggrin.gif I za to wlasnie ubostwiam te serie! Czekam na jakiegos porzadnego TM Black 2 + 16 player online wub.gif Albo TM World Tour 2 wub.gif

Zdecydowanie najlepsza giera z autkami i rozwalka biggrin.gif

Zapomniales dodac czegos o Full Auto 2 - gierka calkiem w miare, glownie z uwagi na speed, rozwalke i grafe. Model jazdy niestety troche kieprawy confused.gif Na szczescie rekompensuje to konkretna siepa okraszona 1.5 genowa grafika smile.gif

No i nie zapominajmy o serii Wipe (them) Out ktora cenimy za speed i rozwalke smile.gif
Pajda
w kwesti zniszczen i masakry na trasie to flatout 2 zostawil konkurencje daleko w tyle. gra ma piekna grafike, dopracowana fizyke i widok z wnetrza samochodu. niestety jakas cio.ta zapomniala o supporcie dla kierownicy o_0
ghost.
Vigilante 8 biggrin.gif jedynke strasznie cieżko było dostac, ale przy dwójce spedzilem dłuuugie godziny, maksując kazda z dostepnych bryk smile.gif
nWo
QUOTE(Pablo el @ 21 02 2007, 19:00) *

No i nie zapominajmy o serii Wipe (them) Out ktora cenimy za speed i rozwalke smile.gif

od wip3out w opcji Eliminator szczególnie nastawione na rozwałke, tak samo juz w Fusion i Pure gdze bez eliminacji przeciwników czasami nie da sie ich wyprzedzic, a jak wyprzedzisz to ci wsadzą w dupe Plasma Boplt dry.gif

Dla mnie najbardziej podobala sie Vigilante bo przedstawiala tez jakąś znośną fabułe i filmiki, no i sama gra fyla wypasiona hyh.gif Twisted'a nie lubie za te durne kombosy, to nie bijatyka dajcie mi troche pośmigać. happy.gif

...contender eliminated wub.gif
Mendrek
Ej, Pajdzioch jak to jest z tym wypadaniem we FlatOut 2, jakieś fajne? Bo mam nadzieję, że jeszcze lepiej niż w jedynce wygląda.

Btw. jakie wymagania ma FlatOut 2?
Pajda
nie rozumiem "wypadanie" - chodzi ci o takedowny jak w burnoucie?

tu masz trailer i intro jednoczesnie
http://www.youtube.com/watch?v=gfmTRaj2Sbc

100% gameplay - ta gra tak wyglada, filmik pokazuje namiastke rzezi. Czasami niie ogarnialem tego co sie dzialo na torze (wybuchy, latajace w poprzek samochody, i dachu.jace wraki sypiace zlomem na lewo i prawo). Flaout 1 byl IMO b.slaby i nawet nie sadzilem ze F2 tak zamiesza zarowno jezeli chodzi o gameplay jak i o oprawe A/V.
Mendrek
Chodziło mi o wypadanie kierowcy z samochodu, btw. FlatOut to bardzo przyjemna gra, ofkoz gorsza od F2, ale całkiem miło się w nią gra smile.gif No i OST wypasiony.
Grzehoo
Gram w każde wyścigi, a te z rozwałką darzę szczególną sympatią. Najbardziej cenię sobie wspomnianego FlatOuta 2 - gierka tak mnie wessała, że zaliczyłem ją w kilka dni. Wkurzyła mnie tylko ocena, jaką PE dało za grafikę: 6. Skandal kur.wa. Burnout był dobry do trzeciej części, miejmy nadzieję, że Dominator da radę.

Mendrek wymienił Mashed - na singla to taki średniak, ale w multi jest już konkretna jatka. Polecam wypróbować.
Figlarz
Flatout 2 rozj.ebał mnie totalnie... jak zagrałem pierwszy wyścig to myślałem, że ze szczęścia się posikam. Serio. Gierka idealna. OST super, grafa super, fizyka super. Nic dodać nic ująć.

Szkoda, że nie mam PS2 sad.gif (sudden death)
Linek
figlarz89 - to kup sobie wersję na PC - jest nawet lepsza graficznie, a gameplay ten sam. A co do Mashed - jeśli ktoś ma 1, to nie radzę kupować Fully Loaded - bodajże 2 trasy i fury dodane, a poza tym to jedno i to samo. Z Destruction Derby polecam Raw na multi na jednej konsoli - niezła rozrywka, z Burnoutów to Takedown, oraz Dominator. Demolition Racer odpada, z Carmageddon tylko i wyłącznie 2 (ach, ile wieczorów spędziłem...). Mashed jest świetne na multi, Motorstorm się szybko nudzi (przynajmniej mi), a w pozostałe nie grałem. Chyba nie trzeba już nic dodawać do tych gierek, przynajmniej mi nic nie przychodzi na myśl.
signap
CYTAT(Pajda @ 21 02 2007, 22:05) *
w kwesti zniszczen i masakry na trasie to flatout 2 zostawil konkurencje daleko w tyle. gra ma piekna grafike, dopracowana fizyke i widok z wnetrza samochodu. niestety jakas cio.ta zapomniala o supporcie dla kierownicy o_0

ja gralem na X1 kolkiem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.