Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Skate
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4
Hela
Po przeczytaniu hands-on z IGNu uważam, że ta pozycja zdecydowanie zasługuje na swój osobny temat.
EA zamierza złamać schematy wałkowane przez ostatni kilka lat w kolejny częściach Tony'ego.
Zmieniają sposób wykonywania trików. Nie będziemy w ich nowej produkcji używać do tego "X", "O" i dwóch pozostałych przycisków SIXAXISa, tylko prawej gałki analogowej, co brzmi na dużo bardziej intuicyjny sposób wykonywania ewolucji. Najprostszy możliwy trik - ollie wykonamy wychylając ją najpierw w dół, a później w górę; w przypadku odwrotnej kolejności zrobimy nollie; żeby natomiast zrobić jakiegoś flipa np. heelflipa, to pod koniec sekwencji od ollie po prostu przesuwamy gałkę w lewą lub prawą stronę (czyli mniej więcej tak, jak to się robi z nogami na prawdziwej desce). Co do grabów, to będą one wykonywane przy pomocy obu triggerów (lewy - lewa ręka łapie za deskę, prawy...), prawej gałki do wybrania odpowiedniego triku i lewej do spinów.
Brzmi to dosyć skomplikowanie, na pewno będzie wymagało dużo treningu, odzwyczajania się od systemu konkurenta, ale właśnie o to chodzi EA Chicago. W zmianie systemu nie chodzi tylko o to, żeby ludzie nie posądzali ich o plagiat z serii Activision, ale ma także na celu inne podejście do polepszania umiejętności naszego skatera. Zamiast przydzielać mu sielankowe punkty do statystyk, które dostaje się za jakieś dziwne zadania, jego umiejętności mają rosnąć wprost proporcjonalnie do tego jak gracz będzie załapywał wszystkie kruczki systemu. Na początku nikt nie będzie raczej w stanie czesać niewiadomo jak długi kombosów, bo tylko dlatego, że przyzwyczajony jest to wszystkiego z poprzedniej części (nawet nowicjusze, z tego co na razie jest na papierze, co napisał IGN, zdecydowanie załapią szybciej system z THPSa, bo jest on znacznie bardziej prosty), ale po kilku godzinach (się nie czepiać tylko, że niby gdzie ten realizm, bo jeździć uczy się człowiek kilka(naście) lat) gdy osoba siedząca właśnie przed telewizorem nabierze chociaż troszkę wprawy, to obije się to na osiągnieciach jego wirtualnego podopiecznego. Przynajmniej tak to się przedstawia na papierze; tak twierdzi EA.
Tu następuje pewne zdziwienie, bo przy takim rozbudowaniu i rzeczywiście trochę większemu realizmowi czesania flipów i grabów grindy są automatyczne... Tzn. oczywiście nie do końca, bo możemy zrobić takiego grinda jaki nam się podoba, ale balansowanie na poręczy będzie już robione przez samego skatera. IMO jest to co najmniej dziwne i niezrozumiałe, ale...
Wg. IGNu gra ma zupełnie inny feeling, sprawia, że jazda na wirtualnej desce znów stała się zabawą, a nie tylko wyćwiczonym schematem, który przestał dostarczać pierwotną przyjemność jazdy z pierwszych części już kilka sequeli temu.
Pozostaje sprawa miasta w którym ma być osadzona gra. San Vanelona to miasto, które po części jest bazowane na San Francisco i w ramach zwiększonego realizmu, który towarzyszy tej produkcji miasto nie będzie zawierało różnych dziwnych elementów, jak np. rampa na środku ruchliwej ulicy. Oczywiście nie znaczy to, że będzie wiało nudą. Żeby temu zapobiec będą inne (zwyczajne, na których spotkanie w amerykańskim mieście mamy dużo większą szansę) elementy otoczenia. Kto widział jakikolwiek film na którym żywi ludzie jeżdżą po mieście na deskach, ten powinien wiedzieć doskonale o co chodzi.
To są moje dosyć swobodne wypociny nt. tej gry, chociaż bazują na ww. preview IGNu, który możecie znaleźć po tym linkiem:
http://ps3.ign.com/articles/769/769422p1.html

Edit: byłbym zapomniał - teaser, dla tych którzy jeszcze nie widzieli - http://www.playsyde.com/news_4057_en.html
Mikes
System zapowiada się cholernie ciekawie, i wbrew pozorom bedzie to pewnie cholernie intuicyjne(varial kick - w prawo i płynny ruck gałą w dół, huhuh) a grindy hmm mysle ze w grze po prostu nie bedzie 100m murków a jesli takowe bedą to skejt sam z nich zjedzie gdy deska bedzie traciła prędkośc, IMO to dobre rozwiązanie, skupimy się na czesaniu tricków a nie balansie

Ta gra zmiazdzy Hawka happy.gif
kotlet_schabowy
No no, brzmi naprawde nieźle, to jak wprowadzenie systemu ciosów w serii Fight Night. W sumie gry skaterskie (właściwie od czasów PS2 tylko Tony Hawk) już "proszą się" o jakieś poważniejsze zmiany w systemie wykonywania trików. Wizja prawdziwego trenowania i dokształcania się w jeździcie na wirtualnej wizji jest przyjemna. Taka gierka "zadowoliłaby" mnie nawet w grafice PS2. Oby nie okazało się średniakiem.
Jakim
Ciekawi mnie tylko jak oni wkomponuja taką ilośc trików w te ruchy gałkami. W tonym jakoś to wyszło- 8 kierunków + figury geometryczne- a mimo to wiele trików tzreba było trzymać jako kolekcję.

Nie przecze że po oblukaniu trailerka z gameplayem jestem mega pozytywnie napalony na tego szpila (Tonego odpuściłem po 4 części) i ciciałbym poczuć ten świetny feeling z THPS i THPS2 za czasów psxa.
orion50
cholernie ciekawi mnie na produkcja. bo obczajeniu gameplayu wygląda to naprawdę dobrze. ciekawa grafika , ciekawy filtr jest zastosowany i te ruchy , grindy , wszystko wygląda naturalnie. kibicuje tej grze z całych sił !
pozdrawiam
saper39
Nowe screeny http://playsyde.com/news_4086_en.html
Hela
Nowe fakty, dotyczą wszelkiego rodzaju customizacji:
http://ps3.ign.com/articles/793/793769p1.html
Linek
A balans mogliby rozwiązać wychyleniami sixaxisa wink.gif prosta sprawa, a jak fajnie by było. Poza tym wreszcie jakiś ruch w stronę normalności, a nie skok na 20m i 50 trików w locie na sekundę. Fajna sprawa, na pewno się zainteresuję wink.gif
Mastah27
Screeny i artworki:

http://www.playsyde.com/news_4491_en.html
Deadeye
CYTAT(Mastah27 @ 1 07 2007, 10:41) *

wyglada swietnie ;] ciekawe czy ten grain to tylko efekt na screenach, czy gra faktycznie bedzie takie cos nakladac ;]
Obsolete
Jest gameplay:

http://www.gametrailers.com/game/3397.html
Machel
Milo, ze gra chce "uspokoic" klimat konsolowej jazdy na desce. Tony to klasyka, jednak zawsze byl to tylko arcade. Po Skate nie spodziewam sie symulatora, ale czegos mocno zblizonego. Ciekaw jestem jakie ryje zobaczymy w tej grze o ile w ogole maja byc realni skaterzy, moze zalapie sie w koncu Andy Macdonald i PLG.
Mastah27
Zapowiedź:

http://e3.gamespot.com/story.html?sid=6173...tories;title;26
Logan
Andy Macdonald i PLG sie nie załapali.
lista:
Danny Way
Rob Dyrdek
Chris Cole
PJ Ladd
Jason Dill
Jerry Hsu
Mark Gonzales
Dennis Busenitz
Mike Carroll
Ryan Gallant
Ryan Smith
John Rattray
Colin Mckay
Pat Duffy
Paul Rodriguez
Terry Kennedy
Chris Haslam
Ali Boulala
Alex Chalmers

z Plan B mamy az 6 skaterow ,sporo.

nowy filmik:
http://www.skateboarding.com/skate/video/0...1406971,00.html
LoCKer
gra bedzie miala multiplayera?? bo jak zabawa bedzie bez fabuly to gra moze sie znudzic
Machel
Hyhy Rob Dyrdek...typ mial swoj reality show na mtv tongue.gif Ale nie powiem, ciekawa lista. Cieszy obecnosc Dannego, moze specjalny stage z chinskim murem dla niego cool.gif
Amer
sympatyczna okładeczka:

w Ultimie pojawił się już nawet pre-order (choć i tak pewnie zmienią jeszcze datę premiery). Czekam i tęsknie - bardzo.
Nitro
Zrobiłem mix chyba wszystkich filmików z Skate. Dodałem utwwór z MotorStorm;) Podoba się?

http://www.youtube.com/watch?v=8deT4IUF_Zo
Amer
jak najbardziej smile.gif muza też w sumie pasuje. tylko te sekcje z edycji chłopka można by sobie darowac.

dzizzz, oby tak gra była dobra.
LoCKer
na tym twoim filmiku byl dziwny skok miedzy animacja, pewnie dlatego ze dales stare i nowe urywki...

czy bedziemy w grze mieli mozliwosc smarowania swieczka rurki i murki ?? smile.gif
Machel
http://www.gametrailers.com/player/23561.html

TV Spot, wprawdzie wersji na X'a ale i tak mi sie podoba smile.gif Coraz bardziej sie nakrecam...oby to bylo grywalne happy.gif
hair_of_the_dog
Tak mowicie o Tonym, 20m skok i 50 trickow... A wcale mi realistycznie te skoki nie wygladaja smile.gif To nie THPS, ale nadal jest troche przesadzona ta gra (ale w koncu to gra...)
LoCKer
na XBLM jest juz demko... wiecie czy bedzie tez na store?
Amer
być będzie, nie bardzo wiadomo tylko kiedy (tzn ja nie wiem). Tym bardziej iz gra w wer na PS3 naturalnie zaliczyła laga (czyt. bedzie później).
kenedi
Zagralem w demo na X360 i tak skromnie mowiac ta gra jest... do dupy. Czego sie mozna spodziewac po nowej grze EA ;]
Dr.Czekolada
Napiszcie konkretnie - why jest do ----> (_)_) ?, czy to swoisty klon Tony Hawka ?, jak wygląda sterowanie itp ?.
Yaxa
CYTAT(kenedi @ 23 08 2007, 22:25) *
Zagralem w demo na X360 i tak skromnie mowiac ta gra jest... do dupy. Czego sie mozna spodziewac po nowej grze EA ;]

Co Ty wciagasz? smile.gif Gra jest swietna smile.gif Zapraszam do tematu w dziale x360 tongue.gif
Amer
Osobiscie jestem zauroczny. Na taką grę czekałem od bardzo dawna. Zobaczymy jeszcze co przyniesie single/story (tzn jakie nowości), oraz jak wypadnie wersja PS3 (martwie się o framerate niestety, oby niepotrzebnie).

Gra jest świeża, dobrze wykonana i z pomysłem. Czekam niecierpliwie.
kenedi
CYTAT(Dr.Czekolada @ 23 08 2007, 21:28) *
Napiszcie konkretnie - why jest do ----> (_)_) ?, czy to swoisty klon Tony Hawka ?, jak wygląda sterowanie itp ?.

Grafa jest na pewno gorsza niz w ostanim tony hawk'u, robienie trikow za pomoca prawej galy jest do dupy i w ogole sie nie sprawdza, menu wyglada tez jak w tonym... no i zamula.
Lucek
CYTAT(kenedi @ 23 08 2007, 22:48) *
CYTAT(Dr.Czekolada @ 23 08 2007, 21:28) *

Grafa jest na pewno gorsza niz w ostanim tony hawk'u, robienie trikow za pomoca prawej galy jest do dupy i w ogole sie nie sprawdza, menu wyglada tez jak w tonym... no i zamula.

odstaw to co palisz wink.gif
massmedia
Kenedi jesteś śmieszny, że niby w tonym była lepsza grafa?! Smiech na sali. Na pewno graliśmy w to samo demo? Tak jak Yaxa zapraszam do mojego tematu o skate. w dziale x360 i poczytaj sobie opinie. Żem ja powiedział co wiedział.
YETI
Jezeli kogos to interesuje, to od strony graficznej wersja na PS3 podobno wypada lepiej.
Amer
interesuje jak cholera smile.gif źródło?
Emiel
Szczerze wątpię tongue.gif. Pewnie znów się skończy na zasadzie, że nawet jak u nas będzie lepiej to będą spore dropy animacji.
YETI
Czytałem ostatnio o tym na N4G.
Emet
Porównanie Skate PS3 vs X360
http://stage6.divx.com/Game-Comparisons/vi...arison-video-HD
Jedyne różnice jakie widze... to kolor góry w tle (widać ją po ok. minucie filmiku). Miejscami wydaje się jakby na PS3 były minimalnie lepsze tekstury, ale to może wina filmu i aby ocenić takie rzeczy trzeba już widzieć obok siebie obie werjse na żywca.

Ps. Daje linka stamtąd bo na ten filmik trafiłem ostatnio.. a na GV nie chce mi sie szukać wink.gif
Emiel
IGN Reviews Skate: 8.8 for PS3, 9 for 360.

The PS3 and Xbox 360 versions are almost identical, save two things. The PS3 features some limited Sixaxis control. You can maneuver your board with tilts and do powerslides by pulling up. It's pretty much useless though and is off by default for good reason. The other difference, unfortunately, is one that has become commonplace among EA's multiplatform titles. skate on PS3 is the cross-eyes sister to the 360 version. There's a lot of aliasing issues and the game in general is blurry (possibly to hide some of the jaggies). The framerate, which is perfect on 360, is choppy on PS3. It isn't enough to affect the gameplay, but it's certainly noticeable.

Link: http://ps3.ign.com/articles/818/818838p3.html

Kolejny mocny port z X360 od moich ulubionych programistów z EA. Mówiłem Ci Yeti tongue.gif.
Memory

Wiecej - http://www.ps3forums.com/showthread.php?t=97295
Yaxa
Bardzo kontrowersyjna sprawa, w temacie z linku ktory podales wypowiada sie koles ktory gral w obie wersje na tym samym tv i mowi ze wersja na xa wypada lepiej.
Deadeye
moze na tym filmiku pomieszali wersje i podpisali je odwrotnie. bo co jak co, ale aa to prawie zawsze na x0 jest lepszy
szymku
CYTAT
Bardzo kontrowersyjna sprawa, w temacie z linku ktory podales wypowiada sie koles ktory gral w obie wersje na tym samym tv i mowi ze wersja na xa wypada lepiej.

Tak, tylko jest to jego pierwszy post ... bardzo wiarygodny...
Jakim
porównanie obu wersji jeśli ktoś ma ochote to pooglądać:D

klik
GMB
CYTAT(Jakim @ 8 09 2007, 23:33) *
porównanie obu wersji jeśli ktoś ma ochote to pooglądaćbiggrin.gif

klik

Jaja na patyku! IGN natomiast wystawia słabszą ocenę za grafikę dla wersji na PS3. Jak to jest? Hamburgery szaleją? Przecież na screenach widać dokładnie, która wersja lepiej wygląda.
YETI
Przeciez mówiłem ze wersja na PS3 wypada lepiej, a IGN juz dawno zostal częścią M$ ;P
Yaxa
No wiadomo, ze wersja na ps3 musi wygladac lepiej, przeciez screeny nie klamia! A IGN to jest na garnuszku MS co juz bylo wiadome jak dali HS 7!
Prime Hunter
CYTAT(GMB @ 9 09 2007, 10:38) *
CYTAT(Jakim @ 8 09 2007, 23:33) *
porównanie obu wersji jeśli ktoś ma ochote to pooglądaćbiggrin.gif

klik

Jaja na patyku! IGN natomiast wystawia słabszą ocenę za grafikę dla wersji na PS3. Jak to jest? Hamburgery szaleją? Przecież na screenach widać dokładnie, która wersja lepiej wygląda.

Przeciez to oczywiste, że MS kolejny raz dał w łape! censored2.gif
froniu
a xboye jak widac sie podniecaja i ironizuja a Yeti sobie zazartowal tylko ze IGN nalezy do M$ ehh
chelcho
CYTAT(froniu @ 9 09 2007, 16:49) *
a xboye jak widac sie podniecaja i ironizuja a Yeti sobie zazartowal tylko ze IGN nalezy do M$ ehh

IGN od pewnego czasu nie przepada za grami na sprzęt sony, np. Dirt na ps3 mimo lepszej grafiki i framerate dostał tyle samo co wesja z xbox-owa, GRAW2 mimo że lepszy na ps3 ma niższe oceny. Ze Skate pojechali dając 9.0 xbox-owi i 8,8 wersji ps3 uzasadniając że jest gorsza grafika i framerate. Co do framerate to podobno prawda, ale z grafiką to nakłamali co widać na screenach http://www.ps3forums.com/showpost.php?p=19...;postcou%20nt=1
Prime Hunter
CYTAT(chelcho @ 10 09 2007, 15:12) *
CYTAT(froniu @ 9 09 2007, 16:49) *

IGN od pewnego czasu nie przepada za grami na sprzęt sony, np. Dirt na ps3 mimo lepszej grafiki i framerate dostał tyle samo co wesja z xbox-owa, GRAW2 mimo że lepszy na ps3 ma niższe oceny. Ze Skate pojechali dając 9.0 xbox-owi i 8,8 wersji ps3 uzasadniając że jest gorsza grafika i framerate. Co do framerate to podobno prawda, ale z grafiką to nakłamali

Kiedy porównywałeś GRAWA, Skate i Dirta na konsolach podpiętych pod HDTV, a do tego na żywo? shifty.gif
GMB
CYTAT(Prime Hunter @ 10 09 2007, 15:48) *
Kiedy porównywałeś GRAWA, Skate i Dirta na konsolach podpiętych pod HDTV, a do tego na żywo? shifty.gif

Skate na żywo nie wiedziałem ale GRAW2 i Dirt widziałem na Bravi V2500 (X0-component, PS3-HDMI)) na obu konsolach i jeśli o GRAW2 można powiedzieć że jest troszke lepszy na PS3 (pisze o demkach) tak Dirt na PS3 śmiga znacznie lepiej co widać gołym okiem od pierwszego odpalenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.