Wszelkie drobne pytania laików proszę zadawać w tym temacie.
Nie życzę sobie, by forum Pocket było zaśmiecane tematami, które wyczerpują się na jednej odpowiedzi, to mija się z celem.
raven_raven
7 03 2007, 12:28
Mam nadzieje że to nie koliduje z regulaminem, a w razie czego to pytam się o gry z 1993

(dla niekumatych: sprzed ustanowienia ustawy o ochronie praw autorskich).
Wiem że da się nagrywać gry na kartdridże na GBC za pomocą nagrywarki. Tylko parę pytań: jak ta nagrywarka wygląda? Ile kosztuje, ile kosztują kartdridże o różnych pojemnościach, i jak to się robi(nagrywa). Są jakieś programy do tego?
A GejBoja trzeba jakoś przerabiać czy od razu włożyć kasetkę i działa?
Odrazu mowie, ze nie popieram piractwa i piratow nie kupuje- zeby nie bylo.
Dostalem z GBA dwie gry- jedna orginalna i drugiego pirackiego Harvest Moona. Jako, ze ta gra jest IMO bardzo fajna, chcialem w nia pograc. Tyle, ze wszystkie savey sa kasowane po wylaczeniu konsolki. Podobno mozna to naprawic wymieniajac jakas baterie w srodku carta. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:
1. Co to za bateria?
2. Jak rozkrecic konsole, nie posiadajac takiego dziwnego srubokreta, jaki jest potrzebny?
Mi na GBA SP Sejvi się zapisywały, a koledze na GBA nie
CYTAT(raven_raven @ 7 03 2007, 14:28)

Mam nadzieje że to nie koliduje z regulaminem, a w razie czego to pytam się o gry z 1993

(dla niekumatych: sprzed ustanowienia ustawy o ochronie praw autorskich).
Wiem że da się nagrywać gry na kartdridże na GBC za pomocą nagrywarki. Tylko parę pytań: jak ta nagrywarka wygląda? Ile kosztuje, ile kosztują kartdridże o różnych pojemnościach, i jak to się robi(nagrywa). Są jakieś programy do tego?
A GejBoja trzeba jakoś przerabiać czy od razu włożyć kasetkę i działa?
Kart wyglada jak normalna dystkietka z gb/gbc, cena? - okolo 100zl. Nagrywa się poprzez połaczenie z pc, nic więcej nie powiem, miałem tylko nagrywarkę do GBA.
CYTAT(Hubi. @ 8 03 2007, 20:14)

Odrazu mowie, ze nie popieram piractwa i piratow nie kupuje- zeby nie bylo.
Dostalem z GBA dwie gry- jedna orginalna i drugiego pirackiego Harvest Moona. Jako, ze ta gra jest IMO bardzo fajna, chcialem w nia pograc. Tyle, ze wszystkie savey sa kasowane po wylaczeniu konsolki. Podobno mozna to naprawic wymieniajac jakas baterie w srodku carta. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:
1. Co to za bateria?
2. Jak rozkrecic konsole, nie posiadajac takiego dziwnego srubokreta, jaki jest potrzebny?
1.nie pamiętam dokładnego oznaczenia, wiem że na allegro można dostać taką baterię za 10zł. U zegarmistrza powinna kosztować 2/3 razy mniej.
2.konsolę?, można zrobić prosty "śrubokręt" z długopisa, lub dobrać odpowiedni śrubokręt (płaski)
Czyli to jest zwykla, ogolnodostepna bateryjka?
A jak zrobic srubokret z dlugopisu?
pisal Hubi, z kata brata przez przypadek
Jak rozkrecic (lub w ostatecznosci otworzyc nie rozkrecajac) carta do GBA? Odrazu mowie, ze nie mam odpowiedniego srubokretu.
Podobno trzeba plastikowa czesc najtanszego dlugopisu (takiego przezroczystego) potrzymac chwile nad kuchenka, tak zeby sie nagrzal i zaczal roztapiac, wsadzic do tej srobki, poczekac az zaschnie i wtedy przekrecic. Ja probowalem i mi nie wyszlo
ja kiedys tez probowalem, chcac rozkrecic telefon. Takze nic z tego.
Jest jakieś action-rpg na GBA? Bardziej na action, w znaczeniu jest tam zdobywanie przedmiotów lvl up i te sprawy ale żeby była bijatyka czy coś???
Akuyashi
30 03 2007, 13:41
CYTAT
Shining Soul 1 i 2
To są raczej drętwe Hack&Slash niż action-RPG ^^
Ja polecam Summon Night: Swordcraft Story oraz Summon Night: Swordcraft Story 2, gdzie walki toczone są w czasie rzeczywistym i możesz sobie pociachać przeciwników. Bardzo fajnym pomysłem jest system tworzenia broni, a tych jest naprawdę wiele i tak nasz heros może walczyć młotkiem, którego normalnie używa do wykuwania orężu, mieczami, włóczniami, rękawicami, toporami czy nawet wiertarkami ^^
Innym tytułem wartym sprawdzenia jest Kingdom Hearts: Chain of Memories, gdzie walka również jest zręcznościowa, choć z uwagi na klimat (Disney+Final Fantasy) może ci się nie spodobać.
ja zauwazylem ze na moim GBA SP sejwy sie nie kasuja, a na kolegi GBA sie kasuja
Akuyashi
30 03 2007, 20:19
Jeżeli dobrze rozumiem koledze znikają save'y po wyłączeniu konsoli? Tu nie chodzi o konsolkę kolegi, ale o bateryjkę w cartridge'u, która odpowiedzialna jest za trzymanie stanów gry. Trzeba wymienić tą bateryjkę (czasem można takie kupić na Allegro), ale osobiście nigdy tego nie robiłem, gdyż nie było takiej potrzeby.
A jak to jest z zabezpieczeniem regionalnym w GBA (wszystkie modele - GBSP, GBM, GBA)? Istnieje coś takiego, czy spokojnie mogę importować "Wario Ware Twisted!" dla mojego Gameboy'a Micro?
kat_robert
11 04 2007, 22:30
CYTAT(mate5 @ 28 03 2007, 19:04)

Jest jakieś action-rpg na GBA? Bardziej na action, w znaczeniu jest tam zdobywanie przedmiotów lvl up i te sprawy ale żeby była bijatyka czy coś???
dodalbym do tego jeszcze legend of mana i ewentualnie baldurs gate: zabijmnie ale nie pamietam podtytułu
CYTAT(M@ilo @ 11 04 2007, 19:29)

A jak to jest z zabezpieczeniem regionalnym w GBA (wszystkie modele - GBSP, GBM, GBA)? Istnieje coś takiego, czy spokojnie mogę importować "Wario Ware Twisted!" dla mojego Gameboy'a Micro?
z tego co sie orientuje to nie ma
Kurde mam takie pytanie,Posiadam dwa golden suny i mój problem jest następujący że są to piraty
i jest wyczerpana bateria,nie mam pojęcia jak ją zmienić na dobrą
szczurek
29 04 2007, 20:49
CYTAT
dodalbym do tego jeszcze legend of mana
ni legend, Sword of Mana <
czepialski>
Wuj3k: idz do zegarmistrza, zrobi Ci to za dyche
Nigdzie nie moge znależć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanko.
Chodzi mi mianowicie o długość grania na gba sp brighter, jak długo trzyma bateria?
W pierwszym gba sp jest to 18h bez podświetlenia a 10h z podświetleniem.
W gba brighter podświetlenia całkowicie nie da się wyłączyć więc przypuszczam ze będzie to 10h,
a jak długo grać można włączając to mocniejsze podświetlenie???
Czekam na odpowiedz:)
Ps: Czy prawdą jest to że pirackie carty wyczerpują szybciej baterie?
Słyszałem, że Super Card nie obsługuje funkcji RTC (Real Time Clock), a jak wiadomo jej brak w Pokemonach to spore utrudnienie. :| Ponad to, słyszałem również, że występują problemy z save'ami. Mógłby mi ktoś przybliżyć ten problem?
ale mi sie wydaje ze sam akumulator z GBA SP podtrzymuje sejvy jak w karcie padla
Ktora z tych gier jest wg. Was najlepsza, a ktore najgorsza?
Castlevania: Aria of Sorrow
Castlevania: Harmony of Dissonance
Metroid Fusion
Aria of Sorrow > Metroid Fusion > Harmony of Dissonance
Przy AoS spędziłem ładnych kilkadziesiąt godzin, odkrywając chyba całą mapę. Metroid jest fajny, dynamiczny, ale wolę 3. Castlevanię. Z kolei Harmony... odrzuciła mnie oprawa audiowizualna :/
A ktora z tych dwoch gier jest wedlugg Was lepsza?
Metroid Fusion czy Zelda The Minish Cap?
To są 2 różne typy gier. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Zelda jest na pewno dłuższa i ma więcej sekretów, choćby 100 fragmentów Kinstone do ułożenia.
Jesli chodzi o Metroidy, to IMO o wiele lepszy jest Zero Mission. M:Fusion z kolei mnie nieco rozczarowal (gl. dlatego, ze byl dosyc krotki).
Minish Cap to naprawde udana czesc Zeldy, przy ktorej spedzisz sporo czasu (pod warunkiem, ze lubisz takie klimaty). Zeby wszystko odkryc, trzeba sie troche nameczyc.
Poszukuje 2 gier:
Pierwsza powinna byc bardzo miodna, w ktora mozna grac kilkanascie godzin, np. cos w stylu HM, ale FoMT odpada, bo juz mialem. Mozecie polecic jakas naprawde dobra?
Druga- chcialbym cos 2d, jakas odprezajaca, swietna gre (sa takie ?

). Mozecie cos polecic?
CYTAT(Hubi. @ 25 05 2007, 20:41)

Pierwsza powinna byc bardzo miodna, w ktora mozna grac kilkanascie godzin, np. cos w stylu HM, ale FoMT odpada, bo juz mialem. Mozecie polecic jakas naprawde dobra?
Chyba dobrym wyborem byłaby właśnie omawiana wyżej Zelda.
CYTAT(Hubi. @ 25 05 2007, 20:41)

Druga- chcialbym cos 2d, jakas odprezajaca, swietna gre (sa takie ?:)). Mozecie cos polecic?
Yoshi's Island?
Czy naterie od GBA SP trzeba na początku sformatować jak np. w telefonach komórkowych???
Jeśli tak to ile powinien wynosić czas ładowania na początku???
Wario 4 to dobra gra

?
Bo wlasnie szukam gry w takich klimatach.
Hmmm... w takim razie ktora lepsza:
SMA2 czy Wario 4?
yo!
nie wiem gdzie zapytać, to wale tutaj:
bro kupil gbc i ma pare gierek, wsyztsko ok ,tylko mi sie wydaje obraz za ciemny ;/
nie mam pojecia czy to wina wyswietlacza, czy co, byc moze wszystko jest ok, ale normalnei wnie wiem ;/
breDZiK
21 06 2007, 15:25
Cześć, jestem nowym urzytkownikiem i od razu chciałabym prosić o pomoc.
Otóż mam GBA SP na próbę do przetestowania zanim go kupię, ale tutaj pojawią się pierwszy zonk, ponieważ dołączona do niego ładowarka ma wtyk z USA, czy jest jakiś sposób, żeby naładować go nie kupując ładowarku z polskim wtykiem?
W związku z tym, że ładowarka ma wtyk USA to przypuszczam, ze konsolka jest w wersji NTSC, czy ma to znaczenie, jeśłi chodzi o rodzaje gier? Tzn. czy będą na nim chodziły tylko gry NTSC?
No i jeszcze jedna sprawa, jak sprawdzić czy jest to wersja BRIGHTER czy nie? (nie mam do niego pudełka ani instrukcji, jedynie futerał i pare gier).
Z góry dziękuję za pomoc!
GBC nie ma podświelanego wyświetlacza więc to normalne że obraz jest ciemny. Co do ładowarki to wystarczy kupić przejściówkę za kilka zł, gba nie ma blokady regionalnej.
Czy wg. Was 50 zł + wysyłka za Yoshi's Island z pudełkiem i instrukcją to dużo?
Kupujesz w retrostudio?
Jeśli chcesz mieć pewniaka to bierz, Gimiak prowadzi świetny serwis.
deXter #17
7 08 2007, 10:08
Witajcie,
Wczoraj zauważyłem dziwny problem z ładowaniem GBA, mianowicie podłączyłem go do ładowania na noc, a rano okazało się, że dioda ładowania nadal świeci! Powinna zgasnąć, jak się GBA naładuje, a ładował się około 8h+! Później zostawiłem go o 15:00 do ładowania i tak do tej pory (11:00 dziś) i nadal nic! Mogę trochę pograć na GBA, ale zaraz czerwona sygnalizuje słąbą baterię. Czego to wina? Ładowarki? Skoro pomarańczowa dioda od zasilania świeci, znaczy, że ładowarka raczej ładuje... Z kolei fakt, że po parudziesięciu h ładowania GBA siada, świadczy, że bateria jest za słaba, czyli to wina bateri? Nie sądzę, żeby bateria była za słaba od używania - mam go półtora roku, przy czym przez ponad pół nie grałem na nim zbyt "intesywnie", jak to bywało. Ponoć może się osłabić po 300 ładowaniach, a takto musiałbym go ładować każdego dnia, by odczuć podobny efekt. Proszę poradźcie co mam zrobić!
Mam GBA SP Grapphite, z nieoryginalną ładowarką (dołączona była na amerykańskie gniazdka). Jeszcze braciaka poproszę o jego (ma oryginalną ze swoim eSPekiem) i może jakoś wyjdzie, ale z chęcią dowiem się czegoś od Was.
Tak, od niego
Ale opłaca się za 5 dych?
też go mogę polecić, cena znośna ale moglo by byc kilka zl taniej
mlodziak1993
8 08 2007, 02:09
Czy słyszeliście o Obudowach do Gba Sp???
MasterShake
8 08 2007, 09:10
tak, serwis to robi
mlodziak1993
8 08 2007, 13:18
A zna ktoś jakiś serwis co to robi??Czy każdy serwis z konsolami to robi?
MasterShake
8 08 2007, 13:19
www.exe.pl albo www.fajny.pl , tam gdzies masz telefon bo exe jest oficjalknym serwisantem nintendo, wymiana obudowy kosztuje bodajze 80 zeta
mlodziak1993
8 08 2007, 13:40
A znacie serwis który by zrobił to w warszawie:)
lwg1103
17 09 2007, 13:11
witam, od jakiegos czasu nosze sie z pomysłem zakupu GBA SP i mam kilka pytan:
1.Nagrywarka - chcialbym zakupic do niego jakas dobra nagrywarke, czytalem troche o nagrywaniu gier (chodzi mi zarówno o sciagniete z sieci jak i backupy) czy filmow na te "cosie" na ktorych sa gry (cart - tak to sie nazywa?

), ale wydaje sie to strasznie skomplikowane, czy jest takie w rzeczywistosci? na co zwracac uwage szukajac nagrywarki i gdzie takie mozna dostac poza allegro? no i jak z kompatybilnoscia? nagram kazda gre czy film?
2.Filmy, mp3, zdjecia - co trzeba zrobic zeby na GBA odtwarzac filmy? jaka jest ich jakosc / jakosc dzwieku? czy to wogole ma sens?
3.Znalazłem oferty GBA SP z nowym podswietleniem za 340zł, czy sa gdzies taniej?
4.Jest jakis dobry sklep we Wrocławiu z GBA? W empiku jest drogo, w media markcie maja tylko nintendo DS, a innych nie znam.
Takie małe pytanko - jaki jest najlepszy program do Ebooków na GBA obsługujący polską czcionkę?
Marcin (Chester)
10 11 2007, 14:49
Mam pytanko. Lepiej kupić GBA SP czy Micro? Ten drugi jest tańszy, ale SP ma kompatybilność z GBC, podświetlenie, większy ekran, ale czy mimo to jest lepszy?
tomsecret1993
19 02 2008, 21:13
Jeżeli bardzo chcesz pogrywać w szpile z gb, gbc to weź gba sp (brat ma). Jak ci na klasykach nie zależy, wydaj mniej na micrusa i ciesz sie za-ebistym ekranikiem, który wcale nie jest taki mały
Niedługo może wybiore się do Stolicy i moje pytanie brzmi: gdzie w Warszawie mogę znaleźć jakieś sklepy z akcesoriami do GBA
Oczywiście oprócz ultimy i robsona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.