Wieslawa
21 11 2008, 23:30
Uwaga ludzie
Usiłujemy dojść do przyczyny tych mega lagów w multi i mamy podejrzenia, że wersja gry US jedzie na serwerach amerykańskich.
Dwa pytania zatem:
1. czy ktoś na wersji US gra bez lagów?
2. czy na wersji EUR są lagi?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
QUOTE(Wieslawa @ 21 11 2008, 23:30)

Uwaga ludzie
Usiłujemy dojść do przyczyny tych mega lagów w multi i mamy podejrzenia, że wersja gry US jedzie na serwerach amerykańskich.
Dwa pytania zatem:
1. czy ktoś na wersji US gra bez lagów?
2. czy na wersji EUR są lagi?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
lagi sa a takze inne problemy
grzes_l
21 11 2008, 23:43
Mam EUR.
Nie stwierdzilem. W kazdym razie mialem jakiegos goscia u mnie i narzekal (nie wiem jaka mial wersje ani jaki net). Sam bylem u kogos i nie narzekalem ani troche.
Mam wersje US.
Czasami lagi sa a czasami jest bardzo płynnie. Zarowno jak gram z ludzmi z friend listy jak i z przypadkowymi. Zauważyłem że większe lagi są jak gra się we 4 niż np we 2. Choć i od tej reguły pojawiają się wyjątki.
Mam w miare dobre łącze, realna wysyłka ok 50 kb/s lub kB/s nigdy nie wiem jak to się pisze hehe. W każdym razie chodzi o prędkość z cFoSpeeda a nie z tą którą podaje dostawca netu, którą trzeba dzielić na 4.
W każdym razie wykluczam niedomagania mego łącza. Lecz zauważyłem że o ile grając w inne pozycje moge mieć np zapuszczone sciaganie przez p2p (ograniczam wysyłkę tylko, download mam 4Mbps więc nie ma z tym problemów) i nie ma to wpływu na grę tak LBP jest bardzo wrażliwe na tym punkcie i non stop rozłącza. Po wyłaczeniu ściagania na pc LBP działa stabilnie.
Ja tam lagi mialem tylko raz...ale w sumie nie gram duzo w to

Moga byc one spowodowane tez tym, ze konsola sprawdza na bierzaco ilosc graczy online, liste frieds, wyniki zrobione przez graczy z friendlisty na zywo, uploady leveli, serduszka, bzdety...wszystko praktycznie LIVE, wiec moze to po czesci tego wina jest. Dodajac do tego lipne servery od sony jest to bardzo prawdopodobne.
Ilona1973
22 11 2008, 16:18
To już nawet nie są lagi

Wczoraj chciałam pograć z friendsami z listy. W sumie było nas 3 osoby. Konsola zawisła i trzeba było wyłączyć ją przyciskiem z tyłu. Okazało się,że cała trójka miała ten sam przypadek. Mimo to nie zrażam się jak na razie i czerpię przyjemność z grania
gianbuffon
22 11 2008, 17:13
wczoraj kupilem PS3 z LBP...
kiedy ta gra sie rozkreci? dopiero zaczynam, lektor mi mowi co mam robic, potem plansza, po ktorej moge tylko skakac. czy tak jest na kazdej planszy? zeby pograc online, to musze troche obcykac ta gre?
PS. teraz instaluje mi sie jakis software 1.04, 54MB... ciekawe co to zmienia...
CYTAT(gianbuffon @ 22 11 2008, 17:13)

wczoraj kupilem PS3 z LBP...
kiedy ta gra sie rozkreci? dopiero zaczynam, lektor mi mowi co mam robic, potem plansza, po ktorej moge tylko skakac. czy tak jest na kazdej planszy? zeby pograc online, to musze troche obcykac ta gre?
PS. teraz instaluje mi sie jakis software 1.04, 54MB... ciekawe co to zmienia...
w każdej planszy się skacze i ewentualnie przesuwa przedmioty i czegoś chwyta-więcej umiejętności sackboye nie mają

.Tyś chyba nie myślałem,że będziesz tam strzelać i tym podobne rzeczy

By grać online i tworzyć levele trzeba przejść bodajże 3 lub 4 pierwsze plansze
Wieslawa
22 11 2008, 17:29
Powoli mi nerwy puszczają z tym (pipi)onym PSN i z(pipi)anym całym PS3
Przed chwilą kupiłam drugi egzemplarz gry, żeby sprawdzić czy nie będzie lagowało, PAL, update (pipi) się ściąga 13% na 20 minut.
Boże niech te debile wprowadzą opłaty i to wszystko naprawią póki jeszcze ludzi (pipi) nie trafił....
Yabollek007
22 11 2008, 17:50
To w koncu nie ma roznicy jaki jest region czy jest? Bo mam dobre zrodlo LBP, wersja US po dobrej cenie i nie wiem czy mam kupowac
CYTAT(Wieslawa @ 22 11 2008, 17:29)

Przed chwilą kupiłam drugi egzemplarz gry, żeby sprawdzić czy nie będzie lagowało, PAL, update (pipi) się ściąga 13% na 20 minut.
Boże niech te debile wprowadzą opłaty i to wszystko naprawią póki jeszcze ludzi (pipi) nie trafił....
no to powodzenia moze cos z netem nie tak ? ile ten update ma mb ? max z 30-60mb ? u mnie to leci w pare minut i zadnych takich problemow niemam
a ta PAL wersja i tak ci nic nieda i nie bedzie zadnej roznicy szkoda kasy bylo , polecam sobie poprzekierowywac porty , metoda p2p ma to do siebie ze cos jest zle poustawiane i moze nie chulac w porzadku , ja tam problemu z LBP niemam a gram codziennie poznymi wieczoram z friendsami z listy i jest ok

PSN za darmo jest ok zero lagow w Resistance 2 przy 60 osobach cos pieknego wiecej mi nie potrzeba jak nic nie place
Wieslawa
22 11 2008, 18:57
CYTAT(froniu @ 22 11 2008, 18:37)

CYTAT(Wieslawa @ 22 11 2008, 17:29)

no to powodzenia moze cos z netem nie tak ? ile ten update ma mb ? max z 30-60mb ? u mnie to leci w pare minut i zadnych takich problemow niemam
a ta PAL wersja i tak ci nic nieda i nie bedzie zadnej roznicy szkoda kasy bylo , polecam sobie poprzekierowywac porty , metoda p2p ma to do siebie ze cos jest zle poustawiane i moze nie chulac w porzadku , ja tam problemu z LBP niemam a gram codziennie poznymi wieczoram z friendsami z listy i jest ok

PSN za darmo jest ok zero lagow w Resistance 2 przy 60 osobach cos pieknego wiecej mi nie potrzeba jak nic nie place

Wszystko inne mi zapierdala aż miło. Resistance, Motorstormy, Girsy, Warhawki - chodzą perfect.
Moje PS3 ma swój adres IP widoczny na zewnątrz (NAT2).
Nie ma róznicy między PAL i NTSC, niepotrzebnie wy(pipi)ałam 199zeta na PAL drugi raz

.
PS. Wyłączyłam teraz upnp w konsoli i w routerze oraz włączyłam MTU na auto i zaczęło działać, zobaczymy jak długo i czo ty nie przypadek.
PS2. to był przypadek, dalej tak samo słabo chodzi...
gianbuffon
22 11 2008, 19:08
@Wieslawa
a czy ty nie masz przypadkiem neta w chello?
bo u mnie tez strasznie wolno sie sciagaly software do LBP i demo uncharted. i net na kompie slabo chodzi... wczoraj, a raczej dzisiaj

o 2.00 sciagalem demo heavenly sword i szybciutko sie sciagnelo. 20-30 min. a uncharted chyba z 3h sie sciaga i 53%...
a zeby zagrac z kims online, to najpierw musze wpisac jego ID? nie moge sobie kogos anonimowego wybrac i zagrac?
Wieslawa
22 11 2008, 23:17
CYTAT(gianbuffon @ 22 11 2008, 19:08)

@Wieslawa
a czy ty nie masz przypadkiem neta w chello?
bo u mnie tez strasznie wolno sie sciagaly software do LBP i demo uncharted. i net na kompie slabo chodzi... wczoraj, a raczej dzisiaj

o 2.00 sciagalem demo heavenly sword i szybciutko sie sciagnelo. 20-30 min. a uncharted chyba z 3h sie sciaga i 53%...
a zeby zagrac z kims online, to najpierw musze wpisac jego ID? nie moge sobie kogos anonimowego wybrac i zagrac?
Sam PSN chodzi różnie, czasem bardzo powoli się ściągają demka, weź pod uwagę, że mamy weekend teraz.
Żeby zagrać w online w LBP wystarczy byle planszę wybrać i kliknąć play online. Ale zapewniam, że lepiej grać z kolegami.
SPRAWA LAGÓW ROZWIĄZANACoś jest nie tak z moim routerem, który teoretycznie był dobrze ustawiony bo wszystkie gry inne działają, zarówno na 360tce jak i na PS3.
Dla testu wywaliłam router i wpięłam kabel z modemu kablowego (mtvk.pl) bezpośrednio do PS3 - gra nie do poznania.
Szkoda tylko, że nieporzebnie kupiłam drugi egzemplarz gry ale już poszedł na Allegro pierwszy egzemplarz.
Rada dla innych - macie problemy z lagami w LBP i używacie routera - na próbę wypnijcie router i sprawdźcie jak będzie żarło.
grzes_l
23 11 2008, 00:18
Juz od jakiegos czasu wszyscy probuja wytlumaczyc marudzacym na gry online, ze to nie wina gier czy PSN. To niemal ZAWSZE JEST WINA WASZEGO POLACZENIA.
Co do polaczenia to amm neostrade, mialem wkiedys wielkei problemy z podlaczeniem sie ale to wina routera byla

teraz wszytko smiga jak sie da....
A co tak naprawde chcialem powiedziec, wczoraj z dziewczyna gralem 2,5h w LPB. Chce zaznczacyc ze zawsze sie ze mnei smieje ze wydaje tyle kasy na gierki i wgole uwaza ze to jakis bezsensowny sprzet. A wczoraj sam musialem ja odciagnac od konsoli zeby zobaczyc mam talent. Girka ma sile ( jej drugi raz przy konsoli)
Wieslawa
23 11 2008, 16:04
CYTAT(grzes_l @ 23 11 2008, 00:18)

Juz od jakiegos czasu wszyscy probuja wytlumaczyc marudzacym na gry online, ze to nie wina gier czy PSN. To niemal ZAWSZE JEST WINA WASZEGO POLACZENIA.
Jasne, szczególnie wylogowywanie z PSN od czasu do czasu i mega lagi w GT5p

, o ściąganiu update do EOJ przez 16 godzin nie wspominając (podczas gdy demka ściągają się w miarę ekspresowo). Gdybym nie miała xboxa to uwierzyłabym że to wyłącznie wina mojego połączenia, jednak na xboxie takie rzeczy mi się nie zdarzają i nigdy nie musiałam robić dochodzenia kilkudniowego, żeby jakąkolwiek grę zmusić do pracy.
Ale nie da się powiedzieć, że PSN się nie rozwija, generalnie działa coraz lepiej i stabilniej. Jak na darmową usługę to prawie, że spełnia oczekiwania.
Wracając do tematu samego LBP i tanich routerów - może komuś to się przyda -
1. Nie grać przez WiFi (jednemu koledze ani jedna gra nie działa po wi-fi)
2. Przekierować odpowiednie porty (wygoogla każdy które porty są do PSN).
3. Sprawdzać działanie gry bez użycia routera (o ile to możliwe).
Dalej LBP generuje różnego rodzaju błędy, niemożliwość podłączenia do niektórych gier, nagłe wylogowanie z PSN w środku gry, wykasowanie listy kolegów (do restartu konsoli brak kogokolwiek na liście), niewidoczność niektórych osób na PSN (mimo, że są online) etc. etc.. Jednakże da się już zagrać z kolegami z listy i lagi są rzadkością, a wymienione problemy występują raz na kilka godzin gry.
I jeszcze jedno, jak ktoś się zastanawia czy warto kupić tę grę i mordować się czasem z różnego rodzaju problemami to powiem, że zdecydowanie warto, na pewno jeszcze kilka updatów wyjdzie i poprawią stabilność. W tym roku nie wyszło nic tak innowacyjnego i już chyba nigdy nie wyjdzie (bo LBP nie sprzedaje się zbyt dobrze, więc wydawcy mogą się wystraszyć i nie wydawać już takich perełek zbyt chętnie).
Yabollek007
24 11 2008, 17:31
CYTAT(Wieslawa @ 23 11 2008, 16:04)

W tym roku nie wyszło nic tak innowacyjnego i już chyba nigdy nie wyjdzie (bo LBP nie sprzedaje się zbyt dobrze, więc wydawcy mogą się wystraszyć i nie wydawać już takich perełek zbyt chętnie).
Gry jeszcze nie mam, ale popieram. Majac do wyboru kupno kolejnych wyscigow ( MS2 ), no moze w tych przypadku tego az tak nie widac, no ale biorac na przyklad kolejnego zwyczajnego FPSa z wcale nie najlepszym multi (rowniez nie najgorszym ) - Resistance 2 doszedlem do wniosku ze najlepiej kupic LBP - cos innowacyjnego, cos innego. W sumie jesli chodzi o wyscigi to mam Wipeouta HD, jesli o FPSy to Battlefielda BC i to mi w zupelnosci wystarcza.
gianbuffon
25 11 2008, 14:26
wczoraj chcialem zagrac online i jak klikam play online i wybieram gracza, to wyskakuje failed. polaczony do neta bylem, nie wiem co jest grane. moze ktos pomoc?
Grigori
25 11 2008, 14:52
Miałem tak parę razy. Wystarczyło włączyć grę ponownie.
Wczoraj kupiłem grę i nie mogłem się od niej oderwać. LBP po prostu wymiata!

Mam tylko dwa pytania:
- czy można jakoś zmieniać położenie tego menu w którym np. wybieramy strój naszego sackboy'a?
- czy te bąbelki z naklejkami i innymi rzeczami, które raz zbiorę, pojawią się przy ponownym przechodzeniu tego samego levelu?
Jak ktoś miałby ochotę w przyszłości ze mną zagrać, to wysyłajcie zaproszenia do friend listy. ^^
Wieslawa
25 11 2008, 15:31
CYTAT(Matt90 @ 25 11 2008, 14:56)

Wczoraj kupiłem grę i nie mogłem się od niej oderwać. LBP po prostu wymiata!

Mam tylko dwa pytania:
- czy można jakoś zmieniać położenie tego menu w którym np. wybieramy strój naszego sackboy'a?
nie można
CYTAT
- czy te bąbelki z naklejkami i innymi rzeczami, które raz zbiorę, pojawią się przy ponownym przechodzeniu tego samego levelu?
bąbelki nie znikają, ale przy ponownym przechodzeniu nie mają w środku zebranych itemków
CYTAT(gianbuffon @ 25 11 2008, 14:26)

wczoraj chcialem zagrac online i jak klikam play online i wybieram gracza, to wyskakuje failed. polaczony do neta bylem, nie wiem co jest grane. moze ktos pomoc?
Przyzwyczaj się.
Shakeawake
25 11 2008, 16:44
Moze mi ktos podac nazwy jakis fajnych leveli w klimatach pirackich ?? Bo generalnie w jeden fajny gralem w becie jeszcze dwa inne widzialem na jakis tam filmikach czy reklamach a teraz nie moge nic lajtowego znalezc..
Zeratul
26 11 2008, 05:56
Mam dwa pytania odnośnie edytora. Jak zrobić by coś zrobiło się tylko jeden raz przy użyciu sensora? Chodzi mi np. o te ze cos się nie rusza dopiero jak wejde na pole sensora to sie uruchamia i już nie da sie wyłączyć. Myślałem że to może być opcja one-shot ale nie działa. Drugie pytanie dotyczy znikania np. ściany. Jak zrobić żeby po przekręceniu wajchy jakaś ściana znikała całkowicie?
Grigori
26 11 2008, 20:24
W miejscu które obierzesz, umieść sensor ruchu i połącz go z mechanizmem który umieścisz gdzieś poza planem. Ten mechanizm ma wyglądać tak: Coś na kształt dużego "U", na jego spodzie przyczepiasz sensor uruchamiany gdy sensor-klucz jest w pobliżu. Klucz umieszczasz na małym przedmiocie który swobodnie mieści się wewnątrz "U". Umieść go na górze "U", tak żeby nie wypadł i oddziel kawałkiem znikającego materiału od dolnej części. Wyreguluj zasięg tak by klucz zadziałał kiedy wpadnie na dno "U". Podłącz czujkę ruchu do znikającego materiału. Gotowe. To jedna z wielu metod sprawienia by coś raz aktywowane pozostało działające.
Zniknie tylko materiał Disolved (jakoś tak - ten zielony, możesz pokolorować go).
Zeratul
27 11 2008, 20:33
marcin0903
27 11 2008, 22:14
Mam takie pytanie, kupiłem sobie na PSS strój Chimery i inne darmowe sobie sciagnalem i teraz wbijam do gry i nigdzie ich niema. Czy to wina za grę mam ntsc a sciagnalem to z polskiego ps store? No i pytanie tak po za tematem na szybko czy idzie polska kartę zarejestrować na amerykańskim ps store?
LBP zaatakowalo nasza klase...
marcin0903
28 11 2008, 10:23
Co do stroju Chimery jest za(pipi)isty - każdemu go polecam, a takie pytanie bo wcześniej myślałem, że nowe kostiumy to będą w saved costumes, a były poprostu poszczególne rzeczy do ubrania i teraz pytanie, czy te polskie DLC działa z grą NTSC?

, bo wcześniej tylko patrzyłem na saved costumes...
Shakeawake
28 11 2008, 14:07
Old_Kyo
28 11 2008, 14:34
CYTAT(Shakeawake @ 28 11 2008, 14:07)

Jakiś "workowy" kolo mi podprowadził avatara...
Yabollek007
28 11 2008, 15:46
Dobra, instaluje patche do LBP, mozecie smialo mnie dodawac do friendsow. Tak wogole to moglbyscie mi podac nazwy (i powiedziec jak je wyszukac) jakis najciekawszych levelow? Sa moze jeszcze te slynne poziomy z bety ( Shadow of Colossus, God of War, ten a ludzkim cialem ) ??
marcin0903
28 11 2008, 21:06
Co do naszej klasy i sackboyów to najbardziej dobijające jest to jak jakaś/jakiś zaczyna pisać tam "sweet focia, pozdroffka" itp... Nie pasuje mi to do sackboyów, no ale chodzi o reklamę, z tym, że podejrzewam, że większość nie wie o co wogóle chodzi mimo, że jest tam napisane. Pomijając, że ktoś to zobaczy i powie "gupia gra", "tylko frajerzy w to mogą grać, ide expić w Tibie" oceniając ją po reklamie...
Tradycjonalista
29 11 2008, 09:53
Od jakiegos czasu tworze poziom w LBP. Choc mozliwosci tego narzedzia sa duze to czasami nie da sie obejsc pewnych problemow. Mam pytanie do wszystkich, ktorzy tworza w edytorze. Chcialbym, aby po zabiciu potwora (czyli zebraniu babelka) uruchamial sie inny mechanizm, jednak przy potworze nie ma zadnego przelacznika, ktory by odpowiadal za reakcje po jego zabiciu (np. most, ktory sie podniesie, gdy potwor zginie). Da sie to jakos obejsc lub rozwiazac ten problem?
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z konsoli.
Shakeawake
29 11 2008, 09:58
Yabollek007
29 11 2008, 10:22
Ponawiam pytanie: czy w grze sa dostepne te slynne lvle z bety jak na przyklad: God of War, Shadow of the Colossus badz ten poziom z ludzkim cialem
GOW I SHOTC są, tego z ciałem nie zauważyłem ale raczej jest.
marcin0903
29 11 2008, 12:02
Dziś próbowałem pograć sobie singla samemu i dupa, strasznie nudno było

. Potrzebuję 4 osób by pograć na coopie, ktoś by pograł

?
ziemia1 - wysyłałem Ci invite na czat ale coś nie dawałeś oznak życia, za to byłeś online

, tak więc czekam na jeszcze kogoś.
Pozdro!
Jeżeli było tu takie pytanie, to z góry przepraszam.
Czy jest jakaś różnica między wersją Region Free, a PAL ?
A w ogóle jest taka wersja jak Region Free? Przecież każda wersja działa na PS3. Tylko trzeba uważać na DLC bo ono jest regionalizowane.
gianbuffon
29 11 2008, 20:37
jak ja mam z kims zagrac online?
wczoraj w nocy gralem i jak klikam na plansze i play online, to pod obrazkiem mam jakichs graczy (chyba, ci ktorzy aktualnie w to graja). klikam na plansze i jestem sam. nikogo oprcz mnie nie ma. raz sie udalo, nie wiem jak, ale pojawilo sie dwoch graczy oprcz mnie. ale gra chodzila jakby w przyspieszonym tempie, a ja nic nie moglem z robic. oni grali, a ja nie... pozniej zostalem wyrzucony:/
i jeszcze drugie pytanko: jak chcialbym zagrac online z kims ze znajomych, to jak mam go zaprosic?
Próbował grać w to ktoś na dualshocku 2 przez przejsciówke USB? Wiem ze na niektórych grach to działa
kwachus
29 11 2008, 23:01
Ja probowałem np tekken 5 dziala a LBP nie znajduje pada...
webster8
30 11 2008, 16:41
Panowie...gdzie w edytorze znajduje sie "gumka do scierania"?
Czy można jakoś przeglądać levele, które dodałem do hearted?
lol
niektóre pytanie mnie rozkładają na łopatki, ludzi sprawdzacie opcje i przyglądajcie się uważnie co jest wyświetlane na ekranie tv
może przeglądać ulubione levele, czy też wysyłać zaproszenie do znajomych, wszystko znajdziecie w planecie która znajduje się po lewej stronie. Macie tam takie opcje jak Me, My Friends (wysyłanie zaproszeń). Tam też przeglądasz ulubione levele
Wczoraj po tygodniowej przerwie włączyłem LBP. Kilka levelów mnie rozwaliło, wpiszcie sobie w wyszukiwarce która jest w grze Rihanna, Metallica, Star Wars czy też Zelda lub Mario.
CYTAT(gianbuffon @ 29 11 2008, 20:37)

jak ja mam z kims zagrac online?
wczoraj w nocy gralem i jak klikam na plansze i play online, to pod obrazkiem mam jakichs graczy (chyba, ci ktorzy aktualnie w to graja). klikam na plansze i jestem sam. nikogo oprcz mnie nie ma. raz sie udalo, nie wiem jak, ale pojawilo sie dwoch graczy oprcz mnie. ale gra chodzila jakby w przyspieszonym tempie, a ja nic nie moglem z robic. oni grali, a ja nie... pozniej zostalem wyrzucony:/
i jeszcze drugie pytanko: jak chcialbym zagrac online z kims ze znajomych, to jak mam go zaprosic?
Ci pod obrazkiem to pewnie były osoby na zdjęciu (do każdej planszy jest zdjęcie z online i gracze na niej), gra chodziła przyśpieszona bo wszedłeś w trakcie gry i już nie mogłeś dołączyć i obserwowałeś ich poczynania, a wyrzucony bo może się komuś w ustawkę wbiłeś. Chcesz grać online? Najlepiej ze znajomymi pododawaj parę osób z forum i wyślij im invite'y do gry, pojawią się w twoim PODzie, wybierzesz planszę i dajesz Play in my own (nikt się wam nie wpierdzieli albo wy komuś)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.