Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PlayStation HOME
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3 > Online
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
YETI
Panowie trzymac sie mocna, bo pospadacie z krzeseł!

GDC: PS3 Home 'Full Demo Run'
http://www.gamevideos.com/video/id/9861

GDC 2007: PS3 Home 'Features' HD
http://www.gamevideos.com/video/id/9849

Sony pozamiatało! ohmy.gif
To sie dopiero nazywa servis online, ja jestem pod ogroooomnym wrazeniem.
To bedzie taki wielki wirtualny swiat posiadaczy PS3. Musicie zobaczyc te filmiki 0___o

PS. A jeszcze tak niedawno pewien Piotrus M. z M$ wsmiewał sie z Sony ze ich servis online nie dorasta temu co oferuje X360, hahahha laugh.gif
lestat666
No musze przyznac ze robi to piorunujace wrazenie, Sony moze wreszcie sie zaczyna budzic, miejmy nadzieje ze nie przesadza z tym Home i dadza mozliwosc pojscia na skróty tym którzy nie przepadaja za simso podobnymi produkcjami, ale ogólnie duży plus dla Sony, przy odpowiednim wkładzie moze to byc cos na miare Second Life.
Jakim
łał yeti szybki jestes;)

Home wygląda jak Simsy w dopasionej oprawie graficznej. Ciekawi mnie ile osób będzie w stanie wyświetlic konsola w jednym pomieszczeniu i czy nie znudzi się nam włażenie do tego wirtualnego świata szybciej niz myslimy.
GMB
Też się zastanawiam jak rozwiążą sprawe masy przyjaciół jakich dodamy do listy i tym samym będa oni chodzić po naszym domku. Bo wtedy my będziemy hostami i żeby to płynnie chodziło to trzeba niezłego łącza.
Ciekawe ilu przyjaciół będę mógł mieć przy Neostradzie 1MB. tongue.gif tongue.gif tongue.gif

BTW. Ciekawe czy będą mogli oni korzystać z dobrodziejstw na naszym HDD. Np. czy będzie możliwość oglądania filmików na naszym dysku poprzez streamowanie. Albo jak postawimy jakieś automaty z grami arcade to wszyscy będą mogli grać w te gierki, które my mamy na dysku ściągniete. Nie ma co, jak Sony to aż tak dopracuje to pozamiatane. Zresztą i tak już mną porzucało po pokoju gdy zobaczyłem tą usługe.
abradab75
CYTAT
Ciekawe czy będą mogli oni korzystać z dobrodziejstw na naszym HDD. Np. czy będzie możliwość oglądania filmików na naszym dysku poprzez streamowanie.

owszem, jest o tym mowa na GDC: PS3 Home 'Full Demo Run' - 12 min 27 sek
Blim
Taki internet przyszlosci. Mi sie podoba.
YETI
CYTAT(Jakim @ 8 03 2007, 08:20) *
łał yeti szybki jestes;)

Jak człowiek wraca przed 3 w nocy z pracy, to i takie informacje docieraja do niego z lekkim opóźnieniem ;P

A co do HOME, imo to jest genielany ruch ze strony Sony (dla Sony wink.gif ). HOME bedzie dostepny dla kazdego posiadacza PS3 za free, ale np. juz nowe ciuchy, czy meble do naszego mieszkania juz nie. To bedzie maszynka do robienie gruuuubej forsy.
Lepszy pierwszy przykład, zakładamy sobie klan np. w RESISTANCE, mamy swoj własny klub (tak tak bedzie taka mozliwosc, spotkania przed waznymi meczemi w naszym...klubie ohmy.gif , mistrzostwo!!!), ale jakos tu pustawo, wiec robimi sciepe na nowe tapety, meble, stół bilardowy czy automaty do gier 0_o (w koncu inny klan nie moze byc lepszy wink.gif hehe)
Oczywiscie to tylko i wyłącznie moje przypuszczenie i to wszytsko moze byc za darmo (taaa juz wink.gif )

Druga sprawa to sonowskie achievementy, czyli Trophies. Nie powiem ze ten salon z nagrodami zrobił na mnie spooore wrazenie, prezentuje sie to swietnie!

Sala kinowa (tu bedziemy ogladali min. trailery z filmow czy gier, ciekawe czy bedzie np. mozliwosc wrzucenia naszego filmiku do takiej sali kinowej i udostepnienia go dla innych )

GO o PLAYSTATION HOME
Konferencja Sony dobiegła końca. Ilość prezentacji nie była porażająca za to ich jakość była jak najlepsza. Przez większość czasu pokazywano nową usługę, która będzie dostępna z menu PlayStation 3. Chodzi o słynne już PlayStation Home. Usługa ta będzie darmowa i pojawi się pod koniec roku. Czym ona jest dokładnie? To połączenie znanych już z Xboxa 360 i Wii gamertagów, achievmentsów, Mii podanych jednak w oryginalny sposób.

PlayStation Home będzie wirtualnym światem w środowisku 3D przypominającym znane z PC Second Life. Użytkownik tworzy własną postać (avatara), wybiera twarze, ubrania - kreuje swój wizerunek jaki będzie widoczny dla innych graczy. Następnie wchodzi w ten świat, gdzie może poznawać nowych przyjaciół, rozmawiać z nimi za pomocą headset'u oraz chwalić się swoimi osiągnięciami. Gry mają odblokowywać różne dodatkowe rzeczy takie jak nowe koszulki do noszenia. Sukcesy w grach będą widoczne w postaci trofeów ustawionych na półkach pokoju gracza. Klany będą mogły mieć własne kluby, gdzie będą spotykali się ich członkowie. Sony stawia na większą interaktywność i wizualizacje całej usługi.

Publiczne beta testy odbędą się już w kwietniu.

http://www.gameonly.pl/newsy/11279

PS. Do moderatorów, proponuje przykeleic temat.
nightrunner
Zanosi się na niezły przełomik biggrin.gif Istnieje masę możliwości do których Sony sobie (i nam) otworzyło drogę poporezz Home:)
Yacek
Ja jestem mocno sceptyczny jesli chodzi o takie cos. Kiedys zainstalowalem sobie na pc nakladke na windowsa, cos jak Aston Shell lub inna nakladka zmieniajaca pulpit i reszte a mianowicie wirtualny, full 3D pulpit. Lazilo sie po sali, podchodzilo do biurka na ktorym lezaly dokumenty, aby je usunac wrzucalo sie je do kosza obok biurka, wchodzilo sie na pieterko do biura gdzie byly ikony Office'a, wszystko oczywiscie w 3D. Zero funkcjonalosci, zbedne szmery bajery. Aby uruchomic glupi program trzeba bylo nalazic sie itd. Czyms takim jest dla mnie Home wlasnie, mniej lub bardziej podobne. Przerost formy nad trescia oraz zbedne wodotryski ktore sie szybko znudza, tak samo jak szybko zachwycily. System powinien byc szybki, prosty i przejrzysty - wszystko inne na dluzsza mete utrudnia korzystanie i rozprasza.
maciek88
ale konsola to nie PC. na tej platformie jest to imo jak najbardziej wlasciwy krok w kierunku ulepszania wirtualnej rozrywki, wiadomo jak takie bajery beda cieszyc i nakrecac, kazdy bedzie chcial sie tym pobawic.
poza tym przeciez beda pewnie jakies skroty, odpowiedni spece juz napewno zadbaja zeby nie bylo to niefuncjonalne "byle co".
wroze wielki sukces chociaz osobiscie wali mnie ta usługa.
Terrago
Wydaje mi sie ze HOME nie bedzie obowiazkowe dla wszystkich, tylko dla tych co beda chcieli. To bylby "zloty srodek", chcesz - instalujesz, nie - to nie!
Przynajmniej nie bedzie marudzenia ze HOME jest be smile.gif
Ficuś
CYTAT(Terrago @ 8 03 2007, 17:30) *
Wydaje mi sie ze HOME nie bedzie obowiazkowe dla wszystkich, tylko dla tych co beda chcieli. To bylby "zloty srodek", chcesz - instalujesz, nie - to nie!
Przynajmniej nie bedzie marudzenia ze HOME jest be smile.gif

Wystarczy zobaczyć filmik z wczroajszej prezentacji-przecież oni HOME włączają z menu konsoli-nie chcesz się w to bawić to nie whcodzisz.

I będą skróty-każdy wirtualny człowiek będzie mieć wirtualne PSP dzięki ,któremu będzie można od razu wchodzić do odpowiednich pokoi itp

Mnie tylko niepokoi jak przy takich wodotryskach i bajerach będzie potrzeba łącza
GMB
Harrison wspomina o tym że to nie jest projekt gdzie będą umieszczane tylko gry i bajery od Sony. Mówi że devolperzy będą mogli umieszczać tam swoje trailery i gry arcade lub różnego rodzaju reklamówki. Ciekawe więc na jak długo starczy 60GB HDD żeby to wszystko pomieścić gdy HOME zacznie się rozrastać. Bo wątpie żeby pokoje i lokacje były dogrywane z netu gdyż potrzeba by do tego bardzo szybkiego łącza .
No chyba że HOME nie będzie się zmieniał a tylko w tych samych pokojach co zawsze będą pojawiać się nowe filmiki itp. No ale jak zacznie wchodzić więcej producentów to będzie musiała wzrastać liczba obiektów 3D w postaci TV czy automatów z grami lub będą powstawać kolejne sale dla nowych devolperów gdzie będą oni mogli przedstawiać swoją oferte.
Trzeba przyznać że ten projekt robi OGROMNE wrażenie i naprawde w przyszłości to może stać się idealnym środowiskiem do reklamy firm niekoniecznie nawet związanych ściśle z rynkiem gier video. Oglądałem już 3 razy tą konferencje z GDC i gdy tylko pomyśle o możliwościach HOME to mi się włosy jeżą a micha szeroko cieszy.
Ryo-San
CYTAT(Yacek)
Ja jestem mocno sceptyczny jesli chodzi o takie cos. Kiedys zainstalowalem sobie na pc nakladke na windowsa, cos jak Aston Shell lub inna nakladka zmieniajaca pulpit i reszte a mianowicie wirtualny, full 3D pulpit. Lazilo sie po sali, podchodzilo do biurka na ktorym lezaly dokumenty, aby je usunac wrzucalo sie je do kosza obok biurka, wchodzilo sie na pieterko do biura gdzie byly ikony Office'a, wszystko oczywiscie w 3D. Zero funkcjonalosci, zbedne szmery bajery. Aby uruchomic glupi program trzeba bylo nalazic sie itd. Czyms takim jest dla mnie Home wlasnie, mniej lub bardziej podobne. Przerost formy nad trescia oraz zbedne wodotryski ktore sie szybko znudza, tak samo jak szybko zachwycily. System powinien byc szybki, prosty i przejrzysty - wszystko inne na dluzsza mete utrudnia korzystanie i rozprasza.

200% racji ale tak czy siak na HOME nie ma co narzekac bo nikt nam go nie wciska na sile - jedyne mozna przystopowac wodotryski, ktore moga okazac sie przedwczesne. Mi osobiscie trailerek PSH przypadl do gustu ale to byla tylko kilkuminutowa zajawka. W praktyce moze sie to okazac dosyc monotonne. Chce obejrzec trailer to zamiast dwoch klikniec na padzie bede musial sie przejsc do "kina", chce pograc w MK2 to ide do wirtualnego salonu Arcade - fajne? tak ale IMO na krotka mete, pozniej zacznie to ludzi irytowac. Chce z kims pogadac do odapalam voice czata albo gadam w lobby gry, bo po co marnowac czas. Z nudow ofszem mozna polazic, ale jak to samo będe mogl zrobic z menu PS Huba to bardzo mozliwe, ze dam sobie z tym spokoj. Chociaz nie mowie NIE - bo czasami takie rzeczy potrafia wessac nawet najwiekszych scpetykow. Natomiast z drugiej strony jak juz napisal YETI odnosnie oplat w PSH - nic nie jest za darmo - jezel mam placic za te pierdoly to moge powiedziec juz teraz ze oleje to cieplym moczem.

CYTAT(YETI)
le jakos tu pustawo, wiec robimi sciepe na nowe tapety, meble, stół bilardowy czy automaty do gier 0_o

sorry YETI ale jezeli mialbym placic prawdziwym hajsem za wirtualne meble to musialbym byc skonczonym naiwnym idiotą;f

CYTAT(YETI)
(...)wysmiewał sie z Sony ze ich servis online nie dorasta temu co oferuje X360

YETI mylisz zupelnie dwa pojecia - Xbox Live/PS HUb a Home to dwie zuplenie inne rzeczy. Ten piewszy to serwis online a Home jest po prostu trojwymiarowa nakladką na juz istniejacy serwis online. Struktura serwerow, optymalizacja gier pod katem online nie ma zupelnie z tym nic wspolnego.
Orange
pomysł wcale swiezy nie jest lecz odbajerzony smile.gif.

zna to ktos ? http://www.habbo.com/

btw: to sama idea mi sie podoba ,zwlaszcza trophies.
Memory
Oficjalna strona (Home™) Beta smile.gif - http://www.homebetatrial.com/
Gemi
Komus sie nie podobq to nie bedzie sie w to bawil ... to chyba oczywiste ze ktos kto nie lubi gier typu FF XI, WoW, czy jakies inne Second LIfe to nie polubi tez Home, ale po co odrazy jechac po tym pomysle? Dla milionow innych ludzi bedzie to siwietny bajer od ktorego nie jedna osoba sie zapewne uzakezni.

Chcesz baw sie nie chcesz nie baw sie ale tez nie mow ze bedzie zle czy tez dobre bo tak naprawede do konca nie wiemy na jakich zasadach to wszystko bedzie dzialac..

Mi osobiscie sie pomysl bardzo spodobal i powiem szczerze ze chcial bym miec hcociaz jakas wirtualna pamiatke po przejsciu jakiejs gry .. wygraniu jakiejs ligi czy cos w tym stylu, w postaci pucharu na wirtualnej polce w wirtualnym domu. Wszystko niby wirtualne ale bedzie mozna to wszystko pokazac znajomym.. Zawsze lepiej miec jakas pamiatke po grze ktora sie przeszlo jak nie miec nic..

Codo dysku to 60gb imo jest w zupelnosci wystarczalne ale jesli ktos bedzie sciagal gry i zrzucal na dysk to oczywiscie ze mu tyle miejsca nie starczy.. Kazdy normalny czlowiek nie trzyma tez wszystkich trailerow i innych filmikow czy dem na dysku bo po co? Dlategp dla kogos kto bedzie gral na orginalach tyle miejsca moim zdaniem starczy spokojnie.
Memory
Microsoft komentuje usługę Playstation Home.

http://www.next-gen.com.pl/index.php?optio...view&id=780
wortigern
panowie, PS3 to nie xbox2, mozna przeciez sobie wymieniac twardziela nawet na takiego o pojemnosci 1TB. Jak ktos bedzie chcial miec wiecej stuffu w home to sobie zainwestuje w hdd i juz.

PS. Pokoje developerow w ktorych bedzie mozna pogadac z tworcami gier, poogladac materialy promocyjne, wypas IMO.
Memory
Playstation Home VS Xbox Live laugh.gif

http://www.youtube.com/watch?v=LgVndZg7-aM
wortigern
CYTAT

ciekawe, sony jednak jest naprawde kreatywne a wszelki zarzuty kopiowania sa w takim razie nieuzasadnione.
YETI
CYTAT(Ryo-San @ 8 03 2007, 20:11) *
sorry YETI ale jezeli mialbym placic prawdziwym hajsem za wirtualne meble to musialbym byc skonczonym naiwnym idiotą;f

Ryo ludzie kupowali zbroje dla konia to i kupia meble do swojego wirtualnego domu, jestem o tym przekonany.

CYTAT(Ryo-San @ 8 03 2007, 20:11) *
YETI mylisz zupelnie dwa pojecia - Xbox Live/PS HUb a Home to dwie zuplenie inne rzeczy. Ten piewszy to serwis online a Home jest po prostu trojwymiarowa nakladką na juz istniejacy serwis online. Struktura serwerow, optymalizacja gier pod katem online nie ma zupelnie z tym nic wspolnego.

Czy ja wiem, tu i tu masz swoje konto, liste przyjaciół, achiv. czy gry arcade. Z tym ze Sony oferuje to na dwa rozne sposoby.

CYTAT(Yacek @ 8 03 2007, 18:34) *

sorry ale chyba nie ogladałes tej prezentacji, masz wybor, przegladasz, sciagasz, grasz, w "normalny" sposob, lub wchodzisz w HOME.
Jezeli juz jestes w HOME, nikt cie nie zmusza abys stracił np. 3min. po to aby dostac sie do salony Arcade, po prostu wchodzisz w takie o to menu i po kłopocie

Dodatkowo bedzie cos takiego jak wirtualne PSP (odsyłam do tej 20min. prezentacji HOME)

CYTAT(Memory @ 10 03 2007, 00:25) *
Playstation Home VS Xbox Live laugh.gif

http://www.youtube.com/watch?v=LgVndZg7-aM

LOL

CYTAT(wortigern @ 9 03 2007, 13:43) *
PS. Pokoje developerow w ktorych bedzie mozna pogadac z tworcami gier, poogladac materialy promocyjne, wypas IMO.

To bedzie to! ^^
Pokoj Hideo wink.gif
Heviro (Fanboy BDG)
Pokój Hideo ? o rany biedny mistrz zostałby zamęczony hehe

Ale już oczami wyobraźni widzę jak pokoje/domki mają wielkie koncerny jak EA , Ubi czy capcom i co jakiś czas by robili jakieś spotkanie z twórcami np: o godzinie 14.50 spotkanie z Hideo Kojimą w domku Konami .Kosmos

Home jest naprawdę świetnym pomysłem i jeżeli Sony tego nie spartoli i będzie dbało o rozwój Home to w krótszym niż zakładałem czasie udało im się dogonić MS pod względem online. Mnie ciekawi co zrobią z grami wydanymi przed uruchomieniem Home . Czy wyjdą łatki dodające nagrody?

Ps: witam wszystkich na forum
dempsej
CYTAT
To bedzie to! ^^
Pokoj Hideo wink.gif

Pokoj? Hangar chyba ;P
the_m
Ja juz sie zakochalem w Home! Sony to potrafi dowalic - albo samoboj albo pozytywnie powala. jakis czas po premierze Wii i Mii tak sobie pomyslalem ze fajnie byloby miec taka usluge ktora laczylaby Mii i XBL!, i sony strzelilo mi niespodzianke. Trailery z Home i konferencje ogladalem kilka razy i nie moge sie nadziwic ze Sony trafilo akurat w to co lubie! dzieki Home Sony znowu przekonalo mnie do swojej konsoli - w ktora od jakiegos czasu watpilem i wydawalo mi sie z XO zapewni mi lepsza rozrywke online, a tu zonk i co teraz? Obie konsole kupie na pewno, z Home spedze dluuugie godziny. Jezli Sony rozwiarze sprawe Trophies tak jak M$ achievementow to bede super szczesliwy (achievementy to bylo to co mnie ciagnelo do konsoli M$u smile.gif ).

Juz na sama mysl ze bed mogl sobie pojsc do pokoju Hideo mam gesia skorke smile.gif To jest genialne! Mam nadzieje ze Sony tego nie spieprzy, i wykorzysta potencjal jaki niesie za soba Home.

CYTAT
jezeli mialbym placic prawdziwym hajsem za wirtualne meble to musialbym byc skonczonym naiwnym idiotą;f
Popierwsze na starcie bedziesz mial juz pewnie sporo rzeczy do wykozystania, a do tego w rach ktore kupisz maja byc bonusowe przedmioty do Home. Poza tym oszolomow nie brakuje i jakby Sony nawet wydalo na plycie dodatkowe przedmioty do Home jako taki dodatek (zalozmy ze w cenie normalnej gry) to sadze ze znalezliby sie tacy co by to kupili i wcale nie bylaby to taka mniejszosc smile.gif
abradab75
CYTAT(the_m @ 12 03 2007, 02:01) *
CYTAT
jezeli mialbym placic prawdziwym hajsem za wirtualne meble to musialbym byc skonczonym naiwnym idiotą;f

Popierwsze na starcie bedziesz mial juz pewnie sporo rzeczy do wykozystania, a do tego w rach ktore kupisz maja byc bonusowe przedmioty do Home. Poza tym oszolomow nie brakuje i jakby Sony nawet wydalo na plycie dodatkowe przedmioty do Home jako taki dodatek (zalozmy ze w cenie normalnej gry) to sadze ze znalezliby sie tacy co by to kupili i wcale nie bylaby to taka mniejszosc smile.gif

On o tym ZAPEWNE doskonale wie...chodziło tu o dokupowanie zbędnego (dla większości) stuffu

chyba,że ktoś ma ciągoty do projektowania większe niż wskazuje na to średnia krajowa...ale wtedy lepiej pobawić się programami typu PRO100 czy Arcon
Ural
This time, we put questions to Sony on presence, navigation, features and moderation within Home…

What's the function of the lobby and what is the maximum number of users that can be in a lobby?
“The lobby is the central meeting place where you can meet new friends or arrange to meet old friends, before transferring to a private meeting place. The current maximum of concurrent users in a lobby is 64.”

So how do you make sure friends are present in the same space?
“You can invite them via your friends list or invite them to your personal Home space.”

How will we all go about finding people within the Home world?
“We will have search functions for finding people online and offline, and for finding lobbies.”

Will you create lobbies by countries/regions?
“Yes, although users can choose where they want to go.”

How many avatars can I have?
“The current plan is for each Network account to be able to build one avatar, although you can have as many accounts as you like, giving you endless avatar options. Home is the human face of PlayStation Network, and your avatar is how you represent yourself. However, it will be possible to change your appearance, through customising your character and adding accessories, so you’ll be able to constantly re-invent yourself should you so desire.”

And I’ll be able to customise my avatar?
“Avatars are fully customisable with different facial features, height, weight, sex, hair styles, clothing, accessories, etc.”

What about using game characters as my avatar? Or can I use photo data to personalise my avatar (such as using photo data as the skin for my avatar’s face)?
“Not initially - however, we will extend the variety and selection of characters over time, including game characters and pets. Photo data is not supported at this time - however, the face customisation is very detailed and allows an almost infinite variety of faces to be created.”

Can you enter a game like MotorStorm quickly through Home without having to travel to the specific MotorStorm lobby?
“Currently, users can find each other in Home, and then arrange to go off and play MotorStorm at the same time. Eventually, users will be able to meet in Home and seamlessly launch into a game of MotorStorm. Similarly, users will be able to exit to Home directly from the game.”

What about the Hall Of Fame rewards - how are they going to work?
“Users receive points for in-game achievements. More details regarding this will be made available closer to launch.”

What is the policy on acceptable behaviour?
“Within our public spaces, Home follows the same rules and guidelines as the Network with regard to age stipulations and acceptable behaviour. Home uses all the same age controls as the PS3 system software. Private spaces will not be monitored unless abuses or violations to our policies are reported by a user.”

Will we be able to make complaints about other users?
“Of course. We will operate a system of logging complaints with our moderators, which will then be investigated. If necessary we are able to take away a user’s login rights and ban them from the service.”

How much freedom will people have in their private spaces?
“Our policy is not to actively police private areas, and a user cannot be invited to another user’s private space until they have accepted an invitation to be on their buddy list. However, the complaints process will still operate in these private spaces, so if people feel that they have been subjected to inappropriate behaviour while in someone’s private space, they will be able to lodge a complaint by the usual process.”

What means of moderation will be in place for abusive language?
“We will have a basic text profanity filter, though, as noted above, text and voice will be turned off for users not of age.”
abradab75
Zachęcam do zapoznania się z moim artylułem na temat nowej usługi od Sony. Artykuł został przygotowany dla www.kikoo.pl , który to już wkrótce rusza pełną parą. Zapraszamy PS 3 maniaków !

PS HOME, czyli Phil Harrison prezentuje „swój dom”

Phil Harrison (Prezydent Sony Worldwide Studios)- doskonale znana nam (graczom) postać, na kilka dni przed zapowiadaną na 7 marca (10:30 am Pacific Standard Time- u nas 19.30) imprezą pt. „Games Developers Conference” (GDC 2007) - przeznaczoną głównie dla „invite-only” deweloperów (jak zresztą sama nazwa na to wskazuje...) powiedział, iż przygotowano dla fanów nie lada niespodzianki, którymi to podzielą się oficjalnie owego dnia. Jednak już kilka dni wcześniej „wyciekło co nieco” ze scenariusza. W sieci zrobiło się dość gorąco ze względu na wieści o nowej usłudze o przytulnie brzmiącej nazwie „Home”, która to ma zostać zaprezentowana podczas imprezy. I tak też się stało gdyż prezentacji „domku” poświęcono mnóstwo czasu. Pokaz wywarł duże wrażenie zarówno na obecnej w czasie jego trwania publiczności jak i nieco pózniej wśród zniecierpliwionych fanów. Wypas i szok: to najczęściej powtarzane przez forumowiczów słowa po obejrzeniu relacji z GDC 07. Innowacyjność, przełom i ogromne zaskoczenie...czy aby jednak na pewno?

Logo Playstation HOME

No właśnie. Przerzucając na bieżąco wszystkie informacje, fora i strony czy to polskie czy też zagraniczne traktujące o PS 3 już jakiś czas temu (dobre 4-5 latek wstecz) natknąłem się na „nawiedzonych wizjonerów”, którym dziś biję pokłony. Przewidywali oni bowiem takie posunięcie ze strony Sony, czyli stworzenie wirtualnego, trój wymiarowego świata wyłącznie dla fanów PS 3 zwanego (co dopiero dziś wiadomo) Playstation HOME.

Samej konferencji towarzyszyło kilka zabawnych „wpadeczek” tj. pomylony sixaxis czy też aplikacja karty z aparatu do niepodłączonej konsoli

Il maestro- Sinior Phil Harrison

Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej...tylko, w którym...?

Najwyższa pora nieco szerzej napisać czym właściwie jest nowa usługa. Jak wiadomo najprościej, najpewniej i najsensowniej jest czerpać natchnienie z tego co zyskało aprobatę milionów, wyssać zeń esencję, wykorzystać sprawdzone pomysły i rozwiązania, zalać „polewą sławy i renomy”, połączyć, ugnieść...zagalopowałem się nieco.. zatem do słowa: połączyć (bez ugnieść smile.gif ) Mowa tu właściwie o 4 składnikach, których umiejętne połączenie przez pojętnego cukiernika pozwoli na stworzenie ciasta idealnego, ciasta, którym będą delektować się miliony na całym świecie. Dla zobrazowania sytuacji a właściwie nakreślenia klimatu wyobrazcie sobie połączenie tego co najlepsze z:
1- ukochanych przez rzesze „Sims-ów”
2- posiadającego obecnie ponad 4 miliony użytkowników MMORPG pt. Second Life
3- Microsoft (owskich) achievements i Nintendo (wskich) Mii
4- A wszystko to ONLINE i zupełnie za kikoo...tzn frikoo

Zainspirowany twórczością Sony ułożyłem pewne bardzo skomplikowane równanie: (wzór na kasę)
Sims + SL + M$ + N = H jak Home
Przy czym H = spooooro $

No właśnie. I tutaj pojawi się mnóstwo zarzutów z przeróżnych stron o powielanie, zrzynanie, korzystanie z gotowych i sprawdzonych pomysłów konkurencji, plagiat o czym już jest dość głośno w sieci. Jednak tylko co bardziej wtajemniczone persony, siedzące głęboko w branży, śledzące od lat ten rynek doskonale wiedzą, że już w 2005 roku na oficjalnej stronie Sony ukazała się informacja, iż SCEN oraz SOE pracują nad doskonale znanym już dziś pomysłem o nazwie: Massively-Multiplayer Online Role Playing Game (w skrócie MMORPG) przeznaczonym dla PS 3. Już wtedy była mowa o wirtualnym świecie online, na kształt MMORPG, w którym to będzie można „masowo” czatować (i proszę bardzo- Central Lounge), podziwiać osiągnięcia w grach (wide Hall of Fame) a jeżeli będziesz miał ochotę zagrać online w mini gierkę wystarczy wybrać się do odpowiedniej „area”. A najdosadniej potwierdzą ten fakt użyte w artykule słowa: „Sony thinks hyper links technology is a history. They want to create a "virtual world" for PS3 online service where people can actually interact eachother like mmorpg style”. Jak się okazało, Sony planowało HOME od dobrych trzech lat…Owym rozwiązaniem był zainteresowany sam Kutaragi (zwłaszcza personalizacją avatarów- typowy Japończyk). Jak dziś się okazuje wszystko było strzeżone ścisłą państwową tajemnicą aby nie pozwolić konkurencji na skopiowanie pomysłów. Przecież: „Nie w jeden dzień Rzym zbudowano” czy jakoś tak...

Aby się przekonać jakie wrażenie wywarł „Home” na zatwardziałych Nintendo i X-Box fanach wystarczy przytoczyć kilka ich zdań z for internetowych:
„...As a former Sony hater/Nintendo-Xbox Fanboy, I can honestly say that I can't wait to get my hands on a PS3. I'm sick of the Wii and 360 already. Time to give Sony a try…”

“…As much as I used to hate Sony, I'm impressed. I grew bored of the Xbox 360 and Wii already and I look forward to owning a PS3…”

Co do plagiatu. Nawet gdyby- to czy twórcy NFS-a mogą zarzucić plagiat tym od GT? Przecież obie gry to wyścigi. Czy tutaj ktoś dochodził tego kto pierwszy wypuścił swoją produkcję? Kto pierwszy dał możliwośc tuningu? Wiem, że to z lekka inne sprawy ale podobnych przykładów (nie koniecznie wśród gier) można znaleźć bardzo wiele. Nie widzę tu łamania praw autorskich, nie słyszę o toczących się procesach przeciwko Sony. Sprawa jest klarowna.

Home- póki co „kurą wysiadującą złote jajka”

Nowa usługa będzie darmowa. Aby zagościła na HDD naszej „czarnuli” wystarczy pobrać Home z PS Store (wielkość pliku 500 MB). Regularne aktualizacje usługi pozwolą na optymalizację jej działania oraz dodanie nowych funkcji. Następnie wchodzimy do XMB konsoli i wybieramy odpowiednią ikonę. Zatem masz wolną rękę: chcesz- korzystasz, nie chcesz- nie krytykuj, ale pamiętaj, że tracisz „social interaction aspects” tak ważne dla prawidłowego rozwoju każdego człowieka hehe. Swoją drogą Home rozwiązuje pewien mój problem, z którym się borykam kilka dni w roku kiedy to nie ma z kim wypić...piwa...Koniec z lustrem! Nadchodzi era picia do LCD. Istotą Home jest umożliwienie graczom stałego kontaktu, możliwości porozumiewania się, dyskusji w grach, które nie posiadają opracowanego systemu komunikowania się.
Sam Phill Harrison w wywiadzie mówi, że najszybszym sposobem poczynienia jakiejkolwiek operacji będzie bezpośredni dostęp do nich poprzez XMB. Gamers that don't want to use Home are still free to use the XMB for PS3 navigation. "It's still an important interface"- zabawne zdanko... Właściwie można powiedzieć, że Home jest „maską” czy raczej „nakładką” na serwis zatem nie ma przymusu korzystania z jego dóbr. Beta testy ruszają w kwietniu a produkt gotowy ma być jesienią. Bez dwóch zdań „sweet home” napędzi sprzedaż PS-trójek jak lokomotywa (że już o Japoni nie wspomnę bo tam jak wiadomo „Skośni” mają lekko zwichrowaną psychikę na punkcie takich bajerów czego najlepszym dowodem jest sam Ken Kutaragi, któremu to już 3 lata temu w planowanej usłudze najbardziej podobała się możliwość customizacji avatarów czyli własnej/wymyślonej osoby...). Na pytanie: "will this sell PS3s?" Phil odpowiada: "Yes. It's another reason to play PS3 every day." Co by nie mówić „Home” jest grą i albo się ją pokocha od początku, albo rozkocha w niej w miarę upływu czasu albo w końcu będzie zaglądać tylko i wyłącznie w celach praktycznych, informacyjnych: przejrzenie trailerów, demówek itp...a nawet i nie bo przecież z PS Store/komputerem można to zrobić o wiele szybciej.

Czyli co... kredyt na własne M4?

Zacznijmy od tego, że każdy Home-user otrzyma za darmoszkę swój podstawowy apartament, gdzie będzie mógł zaprosić przyjaciół. Harrison wspomina też, iż własne M 4 może być doskonałym miejscem spotkań „ludzi z klanu” (hehe pewnie obejrzał kilka odcinków...). Daną grę włączać będzie można bezpośrednio poprzez home-a. Co ciekawe, grając można w dowolnym momencie wrócić do wirtualnego mieszkanka gdy się znudzimy rywalizacją aby np. zorganizować wirtualną imprezkę w rytm streming-owanej z dysku muzyczki. Jednak dodatkowe ubranka, meble czy też wielopoziomowy apartament z widokiem na jezioro itd. trzeba już będzie dokupić...ale jak wspomniano darmowe „gadżety” będą zawierały zakupione gry a zostaną odblokowane w miarę postępów w danej pozycji. O możliwości edycji mieszkanka raczej nie trzeba wspominać: ściany, meble, obrazy z własną podobizną (po zrzuceniu JPG z SD na dysk) czy też sprzęt rtv (tylko produkcji Sony o dziwo...), nie tylko wyglądający ale działający jak prawdziwy co udowodniono puszczając na wirtualnym LCD trailer Ciasno Royale. Tak przy okazji ciekawie wyglądała prezentacja (na GDC 07) odwzorowania fizyki- cooperator Harrisona zrzucił ów TV ze schodów co wywołało salwę śmiechu na widowni...Tv naturalnie nie uległ zniszczeniu a trailer nie zająknął nawet na chwilę- przecież to Bravia... Do wirtualnego LCD można będzie zaimportować zdjęcia, filmy, strony internetowe z HDD konsoli lub kart pamięci. Jednym słowem „Monster HOUSE”.

Basic apartament

Po wylądowaniu w Home a dokładniej w centralnym holu („Central Lounge”) pierwsze co robimy to customizacja naszej postaci- coś na styl z Second Lifa, która będzie Cię reprezentować w wirtualnym świecie. W końcu jak Cię widzą tak Cię piszą. Od gabarytów (wzrost, waga), koloru skóry, płci, włosów oraz ich stylu na ubraniu i akcesoriach kończąc: ”..with millions of potential combinations...”. W przyszłości będą do wyboru postaci z gier i zwierzaki. Phil wspomina o możliwości wykorzystania stworzonego w „Home” avataru/postaci w innych grach choć jak twierdzi przeniesienie „go” nie będzie łatwe. Są póki co pewne problemy natury technicznej.

„...Zmień siebie...”, jak śpiewa pewna piosenkarka

Tzw. “Central Lounge”, czyli centralny hol lub też “The Lobby”: główne miejsce spotkań userów

Zamknięci w czterech ścianach?

Na szczęście nie. „Central Lounge” lub "the lobby" jak nazywał Harrison dostępny dla wszystkich główne, publiczne pomieszczenie-budynek będzie głównym forum spotkań użytkowników. Zawierać ma wiele interesujących, wartych odwiedzenia miejsc a niemal wszystkie wyposażone w „dynamiczne” telewizory HD (wyświetlające trailery nowych gier), monitory, banery, bilbordy i reklamy. Co ciekawe owa przestrzeń reklamowa będzie zajmowana przez „third-party publishers”, wydawców, którzy to za uiszczeniem pewnej opłaty dostaną możliwość promowania swoich produktów.

Wspomniana sala bilardowa

Jednak powyższe „lobby” (wcale nie ogromne) a tysiące, setki tysięcy, tfuuu miliony przyszłych „simów” w jednym miejscu w tym samym czasie...ten kto grał w Second Life wie o czym mówię- mission impossible. Dlatego też gdy zapełni się jeden „świat”- stworzony zostanie następny. Nie ma na szczęście obaw co do zapraszania swych przyjaciół- mianowicie, naturalnie nie trzeba wcale liczyć na szczęście abyśmy zostali umieszczeni akurat w danym lobby (holu), gdzie znajduje się nasz przyjaciel, którego chcielibyśmy zaprosić. Z pomocą przychodzi lista przyjaciół, których to można zagarnąć do „private space”, czyli własnego mieszkanka. Chcąc wyszukać obcą osobę i hol, w którym się obecnie znajduje będziemy mogli skorzystać z funkcji „search”. Sprawa w sumie jasna gdyż innej możliwości poprostu nie ma. „Sony will attempt to place you in an environment you're most likely to have fun” wróżbici czy jak…? Jak ćwierkają pewne wiewiórki obecnie maksymalna ilość osób w głównym holu wynosi 64. Hole mają być podzielone/przydzielane według kraju co oczywiście wcale nie znacz, że nie będziemy mogli zajrzeć do innych. Beta testy już w kwietniu.A skoro już o graczach to warto wspomnieć o sposobach porozumiewania użytkowników „homa”. Nic nowego, tzn wszystko to co mamy w SL, czyli ogólny text chat, prywatna wiadomość tekstowa: za pomocą wirtualnej lub „fizycznej” klawiatury podłączonej przez USB, chat głosowy (obecnie jeszcze nie dostępny w SL) za pomocą headsetu (bluetooth) i najciekawsza opcja: video rozmowa. Ponadto swoje emocje wyrazić można w stylu „Busta move- zatańcz to” czy też „Tańca z gwiazdami” a zatem za pomocą gestów i wygibasów.

Oprócz central lounge, Home ma do zaoferowania szereg ciekawych miejsc do eksploracji oraz mini gier tj. kręgle, bilard, „boisko” do koszykówki, golfa, ring bokserski, boisko piłkarskie a w skrócie centrum rekreacji zwane”Game Lounge” (Sala gier) a po wysiłku old-schoolowe automaty. Bardzo ciekawym pomysłem wydaje się „movie theater” czyli kino. W holu pełno jest wyświetlanych bez przerwy cieszących oko trailerów filmowych, plakatów. Jednak esencją jest oczywiście pełnej długości seans filmowy czy to DVD czy jak najbardziej Blu-Ray czy też streamingowanie zawartości PS Store. Poza tym home theatre będzie czymś w rodzaju YouTube gdzie będzie można podzielić się własnymi dokonaniami jako reżysera.

Sala kinowa w całej swej okazałości

Rzucaj za „trzy”!!! Hmm...tylko za tyle można...

Hall of Fame. Nic innego jak sala sław a mówiąc prościej pomieszczenie, w którym przechowywane będą nasze trofea, rekordy, osiągnięcia w grach czy też filmiki z najefektowniejszych akcji a wszystko dostępne tylko dla nas, przyjaciół lub wszystkich w zależności od jednostkowego „parcia na szkło”. Pochwalić się swoimi rekordami- bezcenne...za wszystko inne zapłacisz kartą Mastercard. Taka prawda...

Innym ciekawym dla graczy miejscem będą pokoje-loung(i) poszczególnych producentów: Activision, EA, Ubisoft, THQ, Sega... Ciekawe czy będzie możliwość przeprowadzenia choć króciutkiej rozmowy z przedstawicielami czy jedyną opcją mają być dostępne trailery, dema, informacje? Pożyjemy zobaczymy.

Publiczne miejsca będą „monitorowane” co oznacza, iż za bardzo sobie nie porozrabiamy. Czy oznacza to, iż będą admini/moderatorzy niczym na forach? Na szczęście we własnym mieszkaniu hulaj dusza niech...chyba,że zgłosimy naruszenie zasad savoir-vivru. Swoją drogą niezły pomysł na wyeliminowanie jakiegoś niewygodnego przeciwnika... „If necessary we are able to take away a user’s login rights and ban them from the service”. Ah te moje brudne myśli. Zapomniałem, że: „gośc w dom, Bóg w dom”.

Hall of Fame

Ciekawe z jakiej gry to trofeum...

Wpadniesz? Jasne za godzinkę będę...

Oczywisty, naturalny i jasny jest fakt, iż chcąc się dostać do znajomego, kina,”Central lounge”, na partyjkę bilarda albo na automaty czy też poprostu mając ochotę odwiedzić Hall of Fame wcale nie będzie trzeba cisnąć z buterfilda przez jakieś pół godzinki. Z pomocą przychodzi wirtualny „teleportator” w PSP.

A wygląda to tak

"Your Virtual PSP gives you access to all the navigation, features and options of Home"- jak powiedział Harrison. Mapa, edycja avataru, teleport i wiele, wiele innych.

”PS 3 fanboy nie wojskowy a swój kąt dostanie od Sony za służbę, wierność i oddanie Japońskiemu gigantowi”

Serwis! Nieee...gra! W życiu...wirtualne centrum informacji! Dla mnie od samego początku tylko i wyłącznie darmowa gra. MMO „pełną gębą”. Własny dom- mieć za darmo a nie mieć...Co prawda wirtualny ale zawsze..., poza tym kto inny troszczy się lepiej o swych „żywicieli” niż Sony? Żyjemy w symbiozie a symbioza jak wiadomo z biologii to same korzyści dla obu stron.
Home powinien być traktowany (według Sir Harrisona) jako „pośrednik” czy też „mediator” w zmaganiach multiplayerowych w sieci. Można porozmawiać przed sesyjką, zrobić turniej, ustalić reguły itp...Może nudne staje się porównywanie „Homa” do Second Life, ale jest jak najbardziej uzasadnione i właściwe choć Harrison twierdzi zupełnie inaczej gdyż według „łysego” podobieństwa kończą się tylko na 3-D avatarach.. Hmmm... Cóż, każdy ma swój rozum i jeżeli grał w SL może sam wyciągnąć wnioski. Chcesz sprawdzić „z czym to się je”? Zarejestruj się na oficjalnej stronie SL i zassaj darmową instalkę.
Właściwie można powiedzieć, że Sony już od dawna dało nam znać o planowanej usłudze. Nie mówię o 2005 roku kiedy to nakreślono temat (o czym pisałem gdzieś wcześniej), ale o „home button” na sixaxisie. Zatem nic przed nami nie ukrywano hehe...a intrygujący button w końcu „ma sens”.
Po prezentacji każdy był pod wrażeniem. Jeżeli twierdzi inaczej to znaczy, że nie warto z nim dyskutować smile.gif. Żartuję, ale szczerze mówiąc to co nam zaprezentowano powoduje ostre ssanie w brzuchu każdego gracza. Jak długo będzie smakowało? Kiedy i czy w ogóle się przeje? Jaka będzie funkcjonalność usługi nie jako gry ale źródła informacji i nowinek z branży? Nie wiem. Mogę tylko przypuszczać. Już całkiem niedługo wszyscy się przekonamy a tak dokładniej to w pazdzierniku (+ beta testy od kwietnia). Osobiście jestem spragniony i ciekawy jak dzieciak. Oj pójdę do piekła...
the_m
http://www.gameonly.pl/newsy/11307
Data i waga smile.gif
Memory
Nie będzie świntuszenia w DOMU

http://www.valhalla.pl/news3171-Nie-bedzie...nia-w-DOMU.html
YETI
abradab75 swietny artykuł, bravo!

PS. Kiedy startuje kikoo ?
abradab75
dzięki Yeti, kikoo launch(uje) 20 marca , czyli już za 2 dni

Pyszny(***)
Tylko na GIERY.EU materiał omawiający w pełni ZAGADNIENIE PLAYSTATION HOME !!!!!!!!!!

http://giery.eu/Publicystyka/Felietony/Pla...#jc_allComments

pozdrawiam - Pyszny
LiSoQuan
I jak tam ? W kwietniu mialy być beta testy... czy Ktos cos słyszał ?
mczaper
CYTAT(LiSoQuan @ 16 04 2007, 00:43) *
I jak tam ? W kwietniu mialy być beta testy... czy Ktos cos słyszał ?

No wlasnie nic nie slychac o tym a stronke http://www.homebetatrial.com/ mam caly czas jako startowa ustawiona biggrin.gif
YETI
http://social.playstationhome.com/
YETI
Beta testy PS Home ruszają
15.000 osób weźmie udział w beta testach nowej usługi PlayStation Home. Testy potrwają do września.
http://www.kikoo.pl/news/204-1/Beta-testy-PS-Home-ruszają/
YETI
HOME beta jednak w Europie?

http://www.ps3site.pl/ps3-news/home-beta-j...ie-t1790.0.html
Musiolik
Europejska HOME Beta - Screenshoty
http://www.ps3site.pl/ps3-news/europejska-...ty-t1849.0.html
YETI
IMO to chyba sa prawdziwe fotki.

Europeans Go Home
http://ps3.ign.com/articles/784/784759p1.html

ta informacja tylko to potwierdza.

Fajnie jakby komus z forum przyszło testowac HOME smile.gif
mczaper
Na razie sie nikt nie chwali ze otrzymal taka mozliwosc wiec czarno widze ohmy.gif
YETI
Troche fotek z bety.
http://www.play3-live.com/news-ps3/3544/le...-en-images.html

Powoli robi sie tłocznie wink.gif

FlyJ4ck
czy to jest tak ze mozna tylko wybierac z kilku fraz typu: helllo, woot, ... ???
Bo nie pojawiaja sie zadne zdania ani rozmowy, a jak to jest beta to juz sam nie wiem sad.gif

PS: nie jestem fanbojem microsoftu, nawet zamierzam kupic ps3
neospiderman
CYTAT(FlyJ4ck @ 5 05 2007, 12:10) *
czy to jest tak ze mozna tylko wybierac z kilku fraz typu: helllo, woot, ... ???
Bo nie pojawiaja sie zadne zdania ani rozmowy, a jak to jest beta to juz sam nie wiem sad.gif

PS: nie jestem fanbojem microsoftu, nawet zamierzam kupic ps3

Można normalnie rozmawiać, przejrzyj reszte screenów.
YETI
chodz pokaze ci nowy trailer wink.gif

Ile dałas za ta podkoszulke? wink.gif

salon arcade

http://xs115.xs.to/xs115/07186/screenshot14.php.jpg
http://xs115.xs.to/xs115/07186/screenshot19.php.jpg
http://xs115.xs.to/xs115/07186/screenshot12.php.jpg

GOW2 smile.gif

Kregielnia smile.gif

LOL!!!
emo_vamp
CYTAT(YETI @ 2 05 2007, 21:54) *
Fajnie jakby komus z forum przyszło testowac HOME smile.gif

Tak sie sklada, ze komus przyszlo =) Wlasnie nagrywam filmik (*cough* aparatem bo aparatem) i postaram sie wrzucic go na youtube.com tak szybko jak tylko bede mogl.
YETI
0_o
No to czekamy na jakas relacje!

PS. Duzo ludu ?
emo_vamp
CYTAT(YETI @ 7 05 2007, 19:39) *
0_o
No to czekamy na jakas relacje!

PS. Duzo ludu ?

Heh, aktualnie 39 osob =/
mczaper
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak to jest podzielone. Przeciez jak by chciec to wszyscy z calego swiata w glownych holu sie nie pomieszcza. Kazdy kraj ma swoj PS Home ? Ktos wie jak to wyglada ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.