Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Anime w polskiej telewizji
Forum PSX Extreme > Niezależni > Grupowce > Manga & Anime
Tokar
Tutaj podajemy namiary na anime, które emitowane są/będą na polskich kanałach.

Obecnie poza pokemonowymi serialami dla przedszkolaków oglądać można u nas chyba tylko 2 sensowne serie. Tzn. sensowność jednej z nich jest moim zdaniem mocno dyskusyjna i w sumie nawet właściwa stacja zdecydowała się ją emitować rolleyes.gif

Po pierwsze i najważniejsze, Hyper wyskoczył jak zza krzaka i ni z tego, ni z owego tydzień temu zaczął emitować Full Metal Alchemist ! Jeżeli ktoś nie widział, to ma szansę nadrobić zaległości w temacie najlepszego serialu anime wyprodukowanego po 2000 roku. Co prawda ciężko się wkręcić od 8 odcinka, ale zawsze można zobaczyć kilka epków w tv, a następnie zorganizować sobie całość. Polskie tłumaczenie jest całkiem niezłe, choć nie idealne. Zdarzają się kwiatki typu tłumaczenia Central City jako "centrum" czy Fuhrera jako "majora" (tutaj raczej poprawność polityczna), ale generalnie widać, że nie zabrał się do tego ktoś kompletnie nieobeznany w temacie.

No i druga sprwa. tutaj będzie krótko: Naruto na Jetixie unsure.gif huh.gif blink.gif mellow.gif hahaha.gif [']
RoL
CYTAT(Tokar_Sama @ 8 03 2007, 22:06) *
No i druga sprwa. tutaj będzie krótko: Naruto na Jetixie unsure.gif huh.gif blink.gif mellow.gif hahaha.gif [']

Nie no, ostatnio trafilem na to przez przypadek i po 10 minutach przelaczylem, bo z tym wiejskim dubbingiem rodem z pokemonow czy innych gowien nie da sie tego ogladac. Poza tym ocenzurowano chyba wszystko co sie dalo.

Co do anime w polskiej TV, to wiem, ze Polonia 1 czasem puszcza kultowe serie takie jak Yattaman czy Daimos, ale przed chwila patrzylem w program i jedyna seria jaka teraz puszczaja to "Magiczne igraszki" ninja.gif xD

A z takich nieco bardziej ambitnych serii, to czasem trafi sie cos na TVP Kultura.
SzC
Od początku wiedziałem że Naruto w Polsce nie wypali. Jak każdy chyba wie wersja PL została wzięta z wersji Amerykańskiej, co samo przez siebie każe wątpić w jakość dubbingu, nie wspominając o cenzurze. Kumalski?

A co do tematu, to oprócz FMA nie ma u nas nic ciekawego. Zresztą, nawet gdyby było wolałbym ściągnąć suba.
Stachu
Kiedys to były czasy, niestety to mineło bo TVN wykupił RTL7 i zrobili TVN7 ktore puszcza tylko seriale brazylijskie. Leciał Dr. Slump, Dragon Ball, Saint Seya, Soul Hunter!, Slayers! <wszystkie serie> i pewnie cos jeszcze. A teraz nie puszczaja nic:(

Zreszta nie wrto ogladac tego w TV, wiejski dubbing i pocinane sceny
koval
Puszczali jeszcze anime: Yaiba i Magic Knight Rayearth.

Yaiba było nieźle brechtowe smile.gif
hayate-sama
Naruto jest pocięty i zdubbingowany lamersko (Poza tym, jak już stwierdził SzC, jest to version "pożyczona" z Zachodu), choć z drugiej strony nikt nie dorówna japońskim seiyuu i taka jest prawda. Moim zdaniem najlepszym patentem jest puszczanie anime w oryginalnej wersji językowej, z polskim subem (Z tym, że tłumaczenie powinno zostać wykonane w oparciu o oryginał japoński, nie zaś w oparciu o inne tłumaczenie - np. angielskie / amerykańskie: vide DVD FF Advent Children, w którym oparto się na angielskich skryptach)
Nicon
Jak kogoś to zainteresuje to na "Hyper" codziennie o 21 i 23:15 leci "Chobits" , taaa RTL7 było zarąbiste codziennie puszczali po 2-3 odcinki DB i slayersów a po roku znałem teksy na pamięć, naruto na foxkids HA..Ha..haa.... censored2.gif troche sie zawiodłem bo zrobili z tego bajke dla dzieci do lat 3... a widzieliście One Pieca ? -wybielili murzynów i zamiast pistoletów to maja jakieś młotki na sprężynach.... normalnie WTF!? A co to by było gdyby zaczeli puszczać NGE albo Helsinga na fox z polskim dubbingiem ahahaaa slinotok.gif
mario87
do tego Naruto na Jetix zaczynają już chyba 3 raz confused.gif//

a w niedzielę na Hyperze film FMA Conqueror of schambala czy jakoś tak smile.gif
Iron
Większość poruszyła sprawę Naruto PL i nie ma się co dziwić, Polska to dziwny kraj gdzie wszystko jest na odwrót manga i anime jest traktowane jak bajeczki dla bachorów, a dostępność mangi & anime w Polsce prawie nie istnieje wyjątki można policzyć na palcach jednej ręki oj daleko nam jeszcze do raju daleko... Większość przez cenzurę która uderza w anime i pozbawia najlepszych smaczków DB na RTL 7 też był mocno skrojony, a szkoda i niektóre pozycje przez cenzorów od razu spisane są na straty. Pamiętam swego czasu skandal wokół mangi DB gdzie była pokazana dupa znaczy zajefajny tyłek Bulmy, od razu odbył się atak na biednych wydawców. Całe szczęście, że owa sytuacja powolutku się zmienia na lepsze po części dzięki nam fanom...
Popyt kształtuje podaż, wiec trzeba uświadamiać ludzi zarażać mangową obsesją kolejne pokolenia happy.gif
Ewcikson
CYTAT(Iron @ 16 08 2007, 18:46) *
Większość poruszyła sprawę Naruto PL i nie ma się co dziwić, Polska to dziwny kraj gdzie wszystko jest na odwrót manga i anime jest traktowane jak bajeczki dla bachorów, a dostępność mangi & anime w Polsce prawie nie istnieje wyjątki można policzyć na palcach jednej ręki oj daleko nam jeszcze do raju daleko... Większość przez cenzurę która uderza w anime i pozbawia najlepszych smaczków DB na RTL 7 też był mocno skrojony, a szkoda i niektóre pozycje przez cenzorów od razu spisane są na straty. Pamiętam swego czasu skandal wokół mangi DB gdzie była pokazana dupa znaczy zajefajny tyłek Bulmy, od razu odbył się atak na biednych wydawców. Całe szczęście, że owa sytuacja powolutku się zmienia na lepsze po części dzięki nam fanom...
Popyt kształuje podaż, wiec trzeba uświadamiać ludzi zarażać mangową obsesją kolejne pokolenia :happy:

no to i ja dorzuce cos do tematu ostatnio pojawila sie plotka (bardzo prawdopodobana) ze Hyper od wrzesnia zacznie nadawac Bleach o zgrozo juz sie boje czy nie zrobia tego co z naruto...poczekamy zobaczymy ( termin emisji to ponoc srody o 21.00 chyba od ok 20 wrzesnia)
mario87
Jakoś wątpię, Hyper woli krótsze serie, 13 czy 26 odcinkowe, 50 jeżeli coś bardzo popularnego i dobrego(GTO i FMA), nie brali by się za tasiemaca który jeszcze się nie skończył i który nie jest najwyższych lotów, co nie znaczy że licencja za niego była by niedroga. Jak już to może to być któryś film. A poza tym Jetix a Hyper to niebo i ziemia wink.gif
Ewcikson
CYTAT(mario87 @ 27 08 2007, 23:17) *
Jakoś wątpię, Hyper woli krótsze serie, 13 czy 26 odcinkowe, 50 jeżeli coś bardzo popularnego i dobrego(GTO i FMA), nie brali by się za tasiemaca który jeszcze się nie skończył i który nie jest najwyższych lotów, co nie znaczy że licencja za niego była by niedroga. Jak już to może to być któryś film. A poza tym Jetix a Hyper to niebo i ziemia wink.gif

Po pierwsze nie uwazam bleach za tasiemca niskich lotow poza tym informacja pojawila sie na forum tv Hyper i sami forumowicze twierdza ze prawie pewna jest emisja tego serialu to tyle celem sprostowania:> czas pokaze kto ma racje ja niestety nie bede mogla sie przekonac bo nawet nie mam polskiej tv:>
Suavek
Emisja takiego tasiemca jest o tyle mało prawdopodobna, że Hyper poświęca dla anime stosunkowo małą ilość czasu. Gdyby mieli te swoje 30min poświęcać na niekończącą się historię to raczej straciliby oglądalność. Nie każdy gustuje w nawalankach bez końca i tacy widzowie mogliby się wyraźnie zniechęcić. Przy emisji serii 26-50 odcinkowych nie dość, że istnieje pewna różnorodność to jeszcze mieszanka gatunkowa. A tak byśmy mieli przez nie wiadomo ile lat jednego Bleacha, Naruto czy innego dragonballowca... osobiście nie oglądam anime w TV ale mam nadzieję, że taka sytuacja nie zaistnieje - głównie przez takie programy wyrabiamy sobie opinię na temat japońskiej animacji w Polsce (ktoś coś wspominał o ocenzurowanym Naruto z dubbingiem na Jetixie?).
Dakki
CYTAT(Ewcikson @ 27 08 2007, 17:34) *
o zgrozo juz sie boje czy nie zrobia tego co z naruto...poczekamy zobaczymy

Jak dla mnie wielkim przegięciem i zupełnym nieporozumieniem jest porównywanie emisji anime na Hyperze i Jetixie. Odkąd pamiętam Hyper zawsze trzymał się oryginalnych wersji filmów (jedynie Lodoss War miał dubb angielski o ile pamiętam), zawsze był to albo lektor albo (częściej) napisy.

Odwołując się do tematu... Z bardziej interesujących pozycji, które da się oglądac w TV, to:
- Tsubasa Chronicle (dubb oryginalny, PL napisy) (ładnie wygląda, ale Clamp mi jakoś nie podchodzi ostatnimi czasy) - oczywiście na Hyperze, codziennie, godz. 21.00
- Cowboy Bebop (dubb oryginalny, PL lektor) - TVP Kultura (słyszałam kiedyś zapowiedź CB na tym kanale, klępnęłam się w czoło, bo facet nie miał pojęcia o czym mówi, trochę to smutne), wtorki, godz. ok. 22.00

A teraz mały shock!, bo już w środę 12.09. 2007 na Hyperze wyemitowany zostanie pierwszy odcinek Bleach.
Ewcikson
CYTAT(Dakki @ 2 09 2007, 19:23) *
CYTAT(Ewcikson @ 27 08 2007, 17:34) *
o zgrozo juz sie boje czy nie zrobia tego co z naruto...poczekamy zobaczymy

Jak dla mnie wielkim przegięciem i zupełnym nieporozumieniem jest porównywanie emisji anime na Hyperze i Jetixie. Odkąd pamiętam Hyper zawsze trzymał się oryginalnych wersji filmów (jedynie Lodoss War miał dubb angielski o ile pamiętam), zawsze był to albo lektor albo (częściej) napisy.

Odwołując się do tematu... Z bardziej interesujących pozycji, które da się oglądac w TV, to:
- Tsubasa Chronicle (dubb oryginalny, PL napisy) (ładnie wygląda, ale Clamp mi jakoś nie podchodzi ostatnimi czasy) - oczywiście na Hyperze, codziennie, godz. 21.00
- Cowboy Bebop (dubb oryginalny, PL lektor) - TVP Kultura (słyszałam kiedyś zapowiedź CB na tym kanale, klępnęłam się w czoło, bo facet nie miał pojęcia o czym mówi, trochę to smutne), wtorki, godz. ok. 22.00

A teraz mały shock!, bo już w środę 12.09. 2007 na Hyperze wyemitowany zostanie pierwszy odcinek Bleach.

no widzicie mialam informacje z pierwszej reki:> dzieki za ich potwierdzenie Dakki dzienks:)praca na bleach.pl sie jednak oplaca...(sorki za maly off)
Zarathustra
Bleach jest spoko niedawno zacząłem go oglądać jestem gdzieś tak koło 87 odcinka.
Hyper pewnie puści sezon I i oby sezon II gdzie wyruszają do Soul Society (z tego co obejrzałem do tej pory jest on najlepszy)
Ewcikson
CYTAT(Zarathustra @ 6 09 2007, 01:24) *
Bleach jest spoko niedawno zacząłem go oglądać jestem gdzieś tak koło 87 odcinka.
Hyper pewnie puści sezon I i oby sezon II gdzie wyruszają do Soul Society (z tego co obejrzałem do tej pory jest on najlepszy)

Njalepsze to bedzie w...(spojler)Hoeco mundo... ale cii to dopiero kreca...
Vidoter
Parę osób narzekało że TVN wykupił RTL7 confused.gif No i niestety na RTL7 też można było narzekać bo również wszystko było cenzurowane w DBZ chociażby. A co do innych anime w TV to nie oglądam bo przy takim dubbingu rodem z pokemonów z najlepszego anime można zrobić szajs niestety confused.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.