mam nadzieję, że po poniedziałkowym "double" odcinku akcja ruszy do przodu i serial zacznie ciekawić. Na razie jest krucho, ale liczę, że zobaczę martwego Michaela no i dalej będą ciągnąć wątek T Baga i Mahone'a.
w poniedziałek podwojny odcinek?
Koso:
CYTAT
AbstraHując. Co to ma wspólnego z abstrakcją? biggrin.gif:D:D www.pwn.pl
Ano to, ze ten wyraz jest pochodnym od 'abstrakcja'
Abstrakcja (z łaciny abstrahere - odciągać, odrywać)
1) Czynność intelektualna, polegająca na wyodrębnieniu w danym przedmiocie, zjawisku czy zespole przedmiotów albo zjawisk cech dla nich charakterystycznych lub istotnych ze względu na założony cel badania, przy pominięciu cech nieistotnych, inaczej - abstrahowanie (idealizacja).
2) Pojęcie o znacznym stopniu ogólności, stanowiące wytwór abstrahowania - cecha, relacja, kategoria, tzw. przedmiot oderwany, czyli powszechnik (uniwersalia), abstrakt, także ogólne prawo lub teoria nauk.
jak to dobrze, ze nie tylko ja robie błedy na poziomie gimnazjum
Ten serial z każdym odcinkiem utwierdza mnie w przekonaniu, że kolejne sezony jakiegokolwiek serialu są coraz bardziej naciągane. To już następny epizod, w którym "wenflon" bawi się w MacGyvera: wcześniej Michael został Jezusem i niczym w kanie galilejskiej dostarcza, przy pomocy kilku gałganów i zapałki, więźniom wody (dobra; wiem, że w kanie chodziło o winiacza, ale takie miałem pierwsze skojarzenie), a teraz z mikrofalówki robi "zakłócacz fal radiowo-telewizyjnych". Teraz czekam aż z agrafki, pazłotka i martwego szczura zrobi przecinak do krat. No kur/wa, nowy Adam Słodowy się znalazł xD
BTW patrząc na fabułę na przestrzeni 3 sezonów, jestem pewien, że czwarty sezon będzie ucieczką z Panamy:
1 sezon: 'Fox River' Break
2 sezon: 'USA' Break
3 sezon: 'Sona' Break
4 sezon: 'Panama' Break
Podejrzewam, ze skołfild uzyje lornetki (ostała sie połówka) i pilota od tv (zawinie murzynowi) do przełączania kanałow w telewizorach strażników. Ogolnie serial powinien sie nazywac "Do it yourself !-Prison Xtreme edition"
p.s trzepaczka do jajek jako wiertarka - to byl motyw xd
Konar$ky
5 11 2007, 15:14
Taaaaa....a jak skończą serial, to potem zrobią prequel jak prapra dziadunio scofield ucieka z alcatraz
A tak do tematu troszke, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w takich przerwach jest ten serial? odcinki to teraz są chyba co dwa tygi, wtf?
P.S. Podobno w grudniu Fox w ogóle nie będzie emitował PB

x2
nie loluj, bo w poprzednich sezonach też była przerwa : )
CYTAT(Konar$ky @ 5 11 2007, 17:14)

A tak do tematu troszke, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w takich przerwach jest ten serial? odcinki to teraz są chyba co dwa tygi, wtf?
P.S. Podobno w grudniu Fox w ogóle nie będzie emitował PB

x2
Przerwy sa bo czesto w tym czasie sa jakies inne, wazne wydarzenia pokazywane w TV. Serial wraca na wlasciwe tory - jeden odcinek co tydzien do mniej wiecej polowy grudnia i potem przerwa. Do kwietnia ;]]]
Niestety nie jest to takie pewne - w Stanach kilka dni temu rozpoczął się scenarzystów. Od 3 listopada nie powstał żaden nowy skrypt ani dla filmu, ani dla serialu. Chłopaki domagają się kasy, do której w sumie mają prawo - do zysków z wypożyczalni DVD, sprzedaży VoD itd.
I nie ma się co śmiać, bo podobny strajk w 1988 roku zaowocował brakiem seriali... przez 22 tygodnie. Oby obecny strajk nie przyczynił się do, hm, końca telewizji:]
Konar$ky
6 11 2007, 17:41
CYTAT
nie loluj, bo w poprzednich sezonach też była przerwa : )
Pardon, najpierw jak w prisona się wciągnąłem, to aktualny byłem dopiero od 18 odcinka, i o przerwach nie wiedziałem. Odlolowuje

CYTAT
Niestety nie jest to takie pewne - w Stanach kilka dni temu rozpoczął się scenarzystów. Od 3 listopada nie powstał żaden nowy skrypt ani dla filmu, ani dla serialu. Chłopaki domagają się kasy, do której w sumie mają prawo - do zysków z wypożyczalni DVD, sprzedaży VoD itd.
I nie ma się co śmiać, bo podobny strajk w 1988 roku zaowocował brakiem seriali... przez 22 tygodnie. Oby obecny strajk nie przyczynił się do, hm, końca telewizji:]
Przerwa w South Parku i Fg się zbliża, więc płakał nie bede jak troche postrajkują
odcinki takie sobie - bardzo przewidywalne i naciagane
Jak cały drugi i trzeci sezon PB. Tak czy siak w dalszym ciągu serial trzyma się na poziomie "można z przyjemnością obczaić".
tyle bzdur jeszcze nie bylo nigdy, przynajmniej tak skondensowanych ( slowo od jukendens stasiu)
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Lechero zabija swojego podwładnego? Dla mnie to wydarzenie nie miało większego sensu.
btw: sposob w jaki to zrobil byl zalisny ;]
wogole, lechero to taka pi,pa sie zrobila ze glowa boli.
mialo byc okrutnie brudno, a jest złobek dla kryminalistow, co jakis czas wywiesza trupa na balkonie by przypomniec ze jednak jest niedobry;]
ale tekst T-baga mnie rozwalil, o imieniu Nelson i wypelnianiu Pitow xD
z czym masz problem krakers ? no po prostu musial ukarac zabojce tego Tegyego , chociaz pewnie ten ziom tego nie zrobil , ja mysle ze to ten murzyn Sammy.a swoja droga to mial sie bic z T-Bagiem i co? kurcze troche zwalilem klimat bo ogladalem jakos zwalona wersje 7 odcinka , z powtorzeniami .i co kombinuje Whistler ? co on ma zrobic dla tej Susan , ktora jest zreszta tylko pionkiem ?
CYTAT(montana @ 7 11 2007, 15:58)

ogladalem jakos zwalona wersje 7 odcinka , z powtorzeniami
heh tez to mialem ale zassalem ponownie tyle ze wersje repack xor i odcinek jest o kilka min dluzszy i dziala normalnie
montana: Tak, oczywiście, że musiał ukarać zabójcę, żeby go nie zlinczowali. To dlaczego zabił jednego ze swoich (wątpię, żeby coś do niego miał) zamiast Whistlera na którego miał "dowody" i którego praktycznie nie znał? Osobiście też uważam, że zabił Sammy. Pytanie nr 2: Skoro cygara dostał Sammy (albo wziął Lechero) to dlaczego Lechero był wściekły na tego drugiego, że wyrzucił niedopałek na ziemię?
Jeszcze jedno: Na jaką cholerę scenarzyści wprowadzili nową postać na 2 (słownie: dwa odcinki) - nie mogli zabić kogoś kto był wcześniej w więzieniu?
Tylko ja mam wrażenie, że Whistler miał być w fabule związany z jakimś ambasadorem? Co okazało się później być hotelem "Ambasador" - chyba, że ten koleś, który go rozpoznał okłamał Michaela
Strasznie bez pomysłu ten 3 sezon - do 1 nie dało się praktycznie nigdzie przyczepić, do drugiego się dało, ale w niewielu miejscach, a w 3 sezonie w KAŻDYM odcinku jest coś nie tak...
Od początku wiedziałem, że do ekipy skautów spier/dalających z Sony wcześniej czy później dołączy sołtys leczero. Na bank załapią się jeszcze t-bag i ten mały brudas z piłką do kosza co to potrafi w więzieniu skołować na zawołanie nawet silnik rakietowy.
W scenie ucieczki po drabince dosłownie parsknąłem śmiechem. Spodziewałem sie, że to może być głupie, ale na taki festiwal żałosności nie byłem przygotowany ; ]
Serial w dalszym ciągu ma dobre momenty, tylko że gdyby obciąć te wszystkie głupie/żałosne, to odcinki musiałyby trwać max po 15 minut.
Jak tak dalej pójdzie to całe więzienie spier....., oczywiście w środku dnia.
Okazuje się, że strajk scenarzystów dopadł również Prison Break. W tym tygodniu obejrzymy ostatni, ósmy odcinek i mamy dwa miechy przerwy. Ponoć jest gotowych 12 epsów O.o Pewnie fakt, że seria powstaje na bieżąco, jest przyczyną tak wielu niespójności.
montana
11 11 2007, 10:02
no ze tez zachcialo im sie teraz strajkowac ?! no rzeczywiscie jest troche smiechow , ale nadal oglada sie przyjemnie . moze nie ma racji ?
Konar$ky
11 11 2007, 11:40
CYTAT
Okazuje się, że strajk scenarzystów dopadł również Prison Break. W tym tygodniu obejrzymy ostatni, ósmy odcinek i mamy dwa miechy przerwy. Ponoć jest gotowych 12 epsów O.o Pewnie fakt, że seria powstaje na bieżąco, jest przyczyną tak wielu niespójności.
Ja czytałem co innego. Mianowicie, iż Fox zgodnie z planem puści odcinki Prisona do 12, który będzie wyemitowany 17 grudnia, i potem normalnie, przerwa do kwietnia. Wolałbym IMO swoją wersję, choć kur.na nie pamiętam czy nie czytałem tego czasem nie przed strajkiem
Przerwa bedzie do 14 stycznia.
Calkowicie juz pomieszali z tymi przerwami, co jakis czas inne terminy maja.
07 to na razie najlepszy ep sezonu, zaczyna się konkret, szkoda tylko że akcja bardzo przewidywalna jest, a scenariusz nie pozwala na wyciągnięcie więcej z dobrych scen (np. scena z Susan i Lincolnem)
kogoś jeszcze jara wytykanie serialowi absurdów i nielogiczności?;f
Konar$ky
13 11 2007, 15:33
Chyba hejterzy sie gdzieś przenieśli. Zgadzam się, 07 jak narazie najlepszy, wkońcu coś NAAAPRAAAWDE zaczyna się dziać (
zaskoczyła mnie scena rozmowy susan z whistler'em)
Odcinek 8 wędruje na dysk, a ja mam nadzieje że znowu mnie coś zaskoczy
8 odcinek był ostatnim odcinkiem emitowanym w tym roku ...Odcinek bardzo dobry. Zobaczymy co będzie dalej. Polecam zobaczyć zdjęcia promocyjne kolejnego odcinka ...
montana
13 11 2007, 22:54
no to chyba 8 najlepszy . dzieje sie a dzieje , nareszcie kilka watkow sie wyjasnilo , choc jest duzo wpadek i niedomowien (czemu Scofielda nie zabili skoro wiedza ze juz 2 razy probowal uciekac , a poza tym whistler tez 2 razy uciekal i jemu jakos nic nie powiedzieli).a co do zdjec to podziekuje , nie ogladam trailerow i innych tego typu , w serialu najwazniejszy jest efekt zaskoczenia . jakos wytrzymam te 2 miesiace
CYTAT(montana @ 13 11 2007, 22:54)

(a poza tym whistler tez 2 razy uciekal i jemu jakos nic nie powiedzieli)
Jak to czemu? Przecież było idealnie wytłumaczone - zdjął koszulkę i nie mogli go rozpoznać...
montana
13 11 2007, 23:06
CYTAT(Hela @ 13 11 2007, 22:59)

CYTAT(montana @ 13 11 2007, 22:54)

(a poza tym whistler tez 2 razy uciekal i jemu jakos nic nie powiedzieli)
Jak to czemu? Przecież było idealnie wytłumaczone - zdjął koszulkę i nie mogli go rozpoznać...
aha no to rzeczywiscie , ale widzieli ze bylo ich dwoch ,a drugiego jakos nie szukali. dobrze ze chociaz jest akcja , nie ma co czepiac sie szczegolow
Nie *wiedzieli*, że to Skołflid i Łizler, tylko się domyślili, że Scofield ma coś wspólnego z tymi ostatnimi zadymami.
Mnie zaskoczyło to, że pokazali jednak tatuaże Michaela.

Całkiem fajny odcinek generalnie.
Mnie ten serial przestał już nawet śmieszyć. Pracownicy Firmy bawią się w Rambo? Linc strzela badguy'owi w lewą część twarzy, podczas gdy po tej stronie trzymał dziewczynę Whistlera? Micheal znikąd wytrzaskuje gumę (gumę?) i przykleja ją w drzwiach z elektrycznym zamkiem? Helikopter z uciekinierami będąc już niemal poza Soną nagle teleportuje się na miejsce skąd zabrał Whistlera i Scofielda? Linc i Sucre w środku lasu nagrywają na kasetę magnetofonową (!!) odgłosy strzałów? Skoro Firma nie potrzebuje już braci, to czy LJ'a już zakopali?
Dobrze że będzie przerwa, trzeba odetchnąć od tych bzdur
Krakers
14 11 2007, 15:12
Najważniejsze pytanie tego sezonu to: Skoro Firma rządzi wszystkim i wszystkimi to czemu po prostu nie dadzą łapówki za uwolnienie Whistlera ?

Skoro Mahone mógł wyjść z więzienia a był tylko zwykłym pionkiem z FBI to chyba ważny dla Firmy Whistler też może co nie?
Ale co jak co: 8 odcinek był najlepszym z tego sezonu, w końcu głupoty AŻ tak nie rażą jak w poprzednich odcinkach.
Małe ostrzeżenie: Nie oglądajcie trailera następnego odcinka - jest w nim MEGA spoiler na temat tego gdzie znajdzie się Michael.
montana
14 11 2007, 19:24
CYTAT(Krakers @ 14 11 2007, 15:12)

Najważniejsze pytanie tego sezonu to: Skoro Firma rządzi wszystkim i wszystkimi to czemu po prostu nie dadzą łapówki za uwolnienie Whistlera ?

Skoro Mahone mógł wyjść z więzienia a był tylko zwykłym pionkiem z FBI to chyba ważny dla Firmy Whistler też może co nie?
Ale co jak co: 8 odcinek był najlepszym z tego sezonu, w końcu głupoty AŻ tak nie rażą jak w poprzednich odcinkach.
Małe ostrzeżenie: Nie oglądajcie trailera następnego odcinka - jest w nim MEGA spoiler na temat tego gdzie znajdzie się Michael.
nawet nie mysle go ogladac

a co do wyciagniecia Whistlera to wiadomo ze Panamczycy sa trudni do przekonania - patrz odcinek 7 bodajze w ktorym Sollins o tym wspomina.
Dobre jest w scenie, gdzie typ trzyma laskę Whistlera pod bronią. Przez wszystkie ujęcia ma pistolet z tłumikiem, a przez jedno bez hehe, widać że kręcili tą scenę na raty, a potem monter ni w pięć ni w dziewięć wstrzelił kadr bez tłumika między te, w których pistolet jest weń wyposażony.
CYTAT(loco @ 15 11 2007, 01:23)

Dobre jest w scenie, gdzie typ trzyma laskę Whistlera pod bronią. Przez wszystkie ujęcia ma pistolet z tłumikiem, a przez jedno bez hehe, widać że kręcili tą scenę na raty, a potem monter ni w pięć ni w dziewięć wstrzelił kadr bez tłumika między te, w których pistolet jest weń wyposażony.
to jak jestesmy przy tej scenie to ja dam ciekawy kadr

moze sie nie znam ale tlumik jak dla mnie jest troche krzywy
Ja w sumie cieszę się z przerwy, która już trwa od czasu emisji ósmego odcinka. A to dlatego, że przez ten cały strajk scenarzystów, przerwa skróci się do dwóch miesięcy (z zapowiadanych wczesniej czterech), więc czekania będzie mniej niż się spodziewaliśmy

.
W ostatnim swoim poście w tym temacie trochę ponarzekałem, zapominając o jednym - to tylko serial i czepianie się pewnych szczegółów jest trochę nie na miejscu, bo w końcu trzeba brać pod uwagę nawet pewne nieścisłości. Zresztą zauważyłem, że błędów w scenariuszu doszukujemy się w miarę powstawania kolejnych odcinków - przyzwyczajamy się po prostu do pewnego poziomu prezentowanego przez serial i trochę na siłę staramy się go zaniżyć

.
Nowy odcinek wypadł całkiem nieźle, było sporo akcji i w ogóle przyjemnie się oglądało - końcówka też pozostawia parę pytań (
gdzie zabiorą Scofielda? co z planem ucieczki? co się stanie z LJ'em?), ale teraz te kilka tygodni będzie trzeba poczekać na dalszy rozwój wydarzeń

...
PB juz dawno przyzwyczail widzow ze co sie ma stac to sie nie stanie (w 99%)
Goldi69-PL-
22 11 2007, 14:17
jak dla mnie bzdura ten ostatni ep.
2 epy wczesniej jak zatruli straznika to wpadli i odrazu odstrzelili leszcza, a teraz wy(pipi)ali im z 30 ludzi a ci na miecie wpadli i na wycieczke Michela wzieli
i tak dalej bede ogladal ale do polowy pierszego sezonu to daleko, cos jak z zespolem co nagra jedna piosenke a potem na fejmie leci
CYTAT(vip77 @ 15 11 2007, 16:17)

CYTAT(loco @ 15 11 2007, 01:23)

to jak jestesmy przy tej scenie to ja dam ciekawy kadr

moze sie nie znam ale tlumik jak dla mnie jest troche krzywy
Jeżeli już jesteśmy przy wytykaniu błędów, to zwróćcie uwagę na scenę z zastrzeleniem snajpera z helikoptera. W pewnym momencie pokazane jest, jak snajper spada w dół i leci obok trapezu, na którym nie ma Whistlera i Michaela (dosłownie 1,5-2 sekundy) W następnej scenie jednak już się na tym trapezie znajdują.
W ten poniedzialek bedzie juz nowy ep? Juz mi sie wszystko pomieszalo.
Boxed In
First aired: 1/14/2008
Przez strajk scenarzystów trzeci sezon ma PRAWDOPODOBNIE obejmować tylko trzynaście odcinków, więc "final episode" pojawi sie w lutym. Jeśli chodzi o dokładne daty premier nowych epizodów, to od poniedziałku kontynuowany będzie trzeci sezon:
9 Boxed In 14 Stycznia 2008
10 Dirt Nap 21 Stycznia 2008
11 Under and Out 28 Stycznia 2008
12 Hell Or High Water 5 Lutego 2008
13 The Art of the Deal 12 Lutego 2008
Już mówi się o czwartej serii, która miałaby wystartować w najlepszym wypadku wiosną lub jesienią 2008. Osobiście byłbym raczej za tym, by serial definitywnie już się skończył - temat został chyba wyczerpany i pewnie wielu z Was się ze mną zgodzi.
Problem w tym, że 13 odcinek został już dawno nakręcony. Czyli odcinek ten nie zakończy historii, więc jestem za 4 sezonem, który składałby się z około 10 odcinków kończących sensownie serial. Raz na zawsze.
CYTAT(Soq @ 1 12 2007, 23:08)

Jeżeli już jesteśmy przy wytykaniu błędów, to zwróćcie uwagę na scenę z zastrzeleniem snajpera z helikoptera. W pewnym momencie pokazane jest, jak snajper spada w dół i leci obok trapezu, na którym nie ma Whistlera i Michaela (dosłownie 1,5-2 sekundy) W następnej scenie jednak już się na tym trapezie znajdują.
mi się spodobała akcja, jak helikopter podczas ataku wysadza pusty samochód strażników ;]. Mogli chociaż jakieś kukły wsadzić.
Pomimo tych wszystkich błędów podoba mi się ten sezon, klimat Sony fajny, do momentu jest brutalnie i ciężko, ale później klimat niemal jak w Fox River, jakoś za przyjemnie się tam zrobiło.
Najlepsza akcja - jak Mahone wykańcza kolesia w 1 odcinku na ringu.
Najc.hujowsza sprawa - zmarnowanie postaci Mahone'a. Z zimnego madafaki, precyzyjnego i bardzo inteligentnego zabójcy, zrobili tępego nikogo z halunami. Ja wiem że skończyły mu się leki i teraz jest na głodzie, ale kurde, większość scen z jego udziałem to pokazanie jak się trzęsie i widzi tego psychola z poprzednich sezonów. Wcześniej inteligencją dorównywał Michaelowi, teraz jest na siłe wrzuconym do serialu tępakiem.
I czemu ta czarnula nie dostarczyła mu tych pigułek?
no i największy dla mnie absurd - atak na więzienie. Przecież takie coś wywołałoby międzynarodowy skandal, jakby np. jakaś niemiecka firma przeprowadziła atak na polskie więzienie, no bezsens po prostu.
CYTAT(Manor @ 12 01 2008, 23:05)

CYTAT(Soq @ 1 12 2007, 23:08)

klimat Sony fajny, do momentu jest brutalnie i ciężko, ale później klimat niemal jak w Fox River, jakoś za przyjemnie się tam zrobiło.
no prosze Cie... Sona brutalna i ciezka to byla, najbardziej w trailerze 2 sezonu i pierwszym odcinku, pozniej okazalo sie, ze jest lzej niz w polskim przedszkolu.
no właśnie to mniej więcej miałem na myśli, może źle się wyraziłem. Aczkolwiek z początku klimat mi się podobał.
ten odcinek nie był zły co już jest ogromnym plusem. ale akcja ze śmiercią generała naciągnięta po zbóju.
montana
16 01 2008, 01:35
taa, skuta kobieta załatwia 2 uzbrojonych mezczyzn

ale ogólnie stary dobry Prison
denerwujacy sie robi. mogli by juz go zakonczyc bo takie przeciaganie tematu na sile nic nie daje. no to co tu wyrzej piszecie 1 kua kobieta vs 2 uzbrojonych sraznikow albo helikopter aakujacy wiezienie w panamie co obeszlo sie bez jakiego wiekszego echa. takze klima sony wedlug mnie tak jak napisal Yacek robi sie jak w przedszkolu jeszcze brakuje zeby balwana na zime lepili . (wiem w anamie nie ma sniegu

)
No akcja mocno naciągana, trochę też irytowała mnie pobłażliwość generała w stosunku do Scofielda - niby w Sonie ma być brudno, ciężko i jesteś zdany tylko na siebie, a tu wygląda na to, że każdy idzie Ci na rękę

.
CYTAT
takze klima sony wedlug mnie tak jak napisal Yacek robi sie jak w przedszkolu jeszcze brakuje zeby balwana na zime lepili
Rozwalił mnie moment, kiedy więźniowie grają w piłkę - no strach się bać wchodząc do takiego placu zabaw

...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.