Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: LCD vs tv kineskopowy
Forum PSX Extreme > Inne > HD
DrAgO
HI
Postanowilem kupic TV poczytalem troszke i mam teraz dylemat co wybrac PHILIPS 9551 a moze jednak jakis LCD granica cenowa to 4k widome PHILIPS jest tanszy. Jak sie bedzie sprawowal w moim przypadku (wymiary tv dla mnie nie sa bardzo istotne fajnie miec lcd ktory wisi na scianie ale jezeli bedzie swiecil gorzej od tv za 4k to wiadome co wybiiore) telewizor bedzie mial przeznaczenie ogolne to znaczy ogladnie tv~30% [cyfra+ lub n jeszcze nie wiem dokladnie co wybiore jednak i tam kanalow w HD za wiele nie ma...] ogladanie filmow na dvd~30% [glownie divx oraz dvd wszystko bedzie wlanczane poprzez DVD z upscalingiem) granie na konsoli/pc [ps3/xbox360] lubie pograc na konsoli ale chce rowniez czasem zagrac w WoW na czyms wiekszym. Z TV nie moze byc problemow [ drganie ekranu itp ] wiec obawiam sie troche o zlacze HDMI jakie jest zamontowane w 9551. Moj room smile.gif nie jest wielki 4,1-4,2 TV ogadlam z jakis 2,5-3 m. Zdaje sobie sprawe ze HD w pl nie jest zbyt popularne wiec i predko tak popularne jak SD nie bedzie wiec glownie takie materjaly w SD bede ogladal. Moze kiedys sie to zmieni. Wiec takiego samsunga 32R71B moge juz miec za ok 2799 zl lub 37R72B [juz 37cali] za ok 3775zl Wiec moze lepiej doplacic tylko czy napewno jest sens? Prosze o odp tylko z uzasadnieniem smile.gif Jezeli czegos nie napisalem co jest istotne prosze mnie o tym poinformowac:) btw zakupy bede robil jakos pod koniec lipca lol wiec czy jest wogole sens myslec o tym dzisiaj ?
Keymaker
Jak brać Samsunga to z serii M, czyli w tym przypadku to pewnie będzie LE32M71B. Styknie smile.gif
C1REX
Ogólnie jeśli w grę wchodzi podpinanie PC, to tylko do LCD.
DrAgO
ok thx za dwie podpowiedzi czekam na dalesze smile.gif
C1REX
Ok. Trochę więcej.

Jak masz mały pokój, to LCD sie lepiej sprawdza. (generalnie to się wszędzie lepiej sprawdza IMHO)
Nie tylko LCD jest mniejszy, ale może całkowicie zastąpić monitor.
TV na samsungach i sony wygląda rewelacyjnie. Nawet najzwyklejsza kablówka.
LCD jest cichszy. Nie wydaje żadnego dźwięku, poza tym z głośników.

LCD jest zdrowszy. Nie męczy oczu, bo tak nie mruga.
Do tego taki kineskopowy potwór 32 okropnie promieniuje.
Pograsz 3 godziny siedziąc w małym pokoju, i będziesz jak naćpany. Całą energię z Ciebie granie wyssa.

Kup sobie LCD. Do tego wszystko co się da podepnij pod VGA, component lub HDMI.
Do LCD nie podpina się przez czincze i euro/rgb, bo się można wystraszyć.
airfx
Dlaczego bierzesz pod uwagę tylko kineskop i lcd ?

http://plazma-lcd-fakty.pl/start.php

Ja dopiero pod koniec wakacjii przerzucam się na HD ale już raczej jestem przekonany co kupię.

mario87
Jakoś podejżanie doskonałe są przedstawione te plazmy wink.gif Ktoś kto nie podpisuje się Pioneer, Panasonic czy Hitachi może napisać o prawdziwości tych informacji na tamtej stronie stronie?
C1REX
Eee tam. Podejrzanie wysoki to jest popyt na LCD. Często kineskopowoe wypadają lepiej.

Najlepiej, to przejsć się z konsolą do sklepu. Oczywiście z kablem komponent.
Pamiętajcie też, że rozdziałkę ustawia się w konsoli + przełącza się suwak na kablu.

BTW: Sam kupiłem swego czasu LCD samsunga 32M51 za chorą cenę i żałuję trochę.
Uzny
Ja zdecydowalem sie na 9551, podobnie jak dla Ciebie wielkosc nie jest dla mnie tutaj wyznacznikiem, liczy sie to jak TV gra smile.gif A z tego co czytalem i sam widze 9551 gra lepiej niz ktorykolwiek lcd do 4k (kolega ma bravie), do tego masz 0ms opoznienia, dla mnie jest to bardzo wazne bo gram nalogowo w fpsy gdzie najbardziej widac nawet najmniejsze opoznienie, jzu nawet nie mowie o tv sd ktora na crt wypada zdecydowanie lepiej. Masz miejsce? Na widok klocka nie dostajesz wymiotow? Jesli tak to polecam 9551 smile.gif Ja sie nie zawiodlem, wrecz przeciwnie wink.gif
Goldi69-PL-
ja do sprawy tv podeszlem od drugiej strony, kupilem mieszkanie, wiemy ile teraz 1m2 kosztuje (u mnie w centrum wawy ok 6000-10000zl) a taki duzy CRT zajumie ponad 1m2 wiec zainwestowalem w palsme za 4750zl ktora zajmuje malo miejsca a i jestem jeszcze do przodu smile.gif
DrAgO
pokoj ma jakies 17m2 wiec nie jest to jakis olbrzym a teraz moj samsung slim[stara wersja tylko z SD] nawet niezle tam wyglada wiec podkreslam ze nie wazny jest wymiar smile.gif ale jakosc hyh.gif a czytalem tyle o tym crt ze jestem zagubiny:/ lipa i tyle btw powinien byc tylko jeden telewizor na rynku wtedy nikt by nie mial problemu ;d [Komuno wroc hyh.gif
Amatorek
Witam.
Mam podobny dylemat jak kolega: crt czy lcd. Na dniach mam zamiar kupić nowy TV. Poza konsolą lubie pooglądać DVD. Obecnie mam zwykły crt 100hz.
Wiem, że obraz z kablówki będzie lepszy na crt.

Mam tylko dwa konkretne pytania:
- czy rozdielczość ekranu na crt Philips 9551 będzie tak dobra jak na LCD do 3.5 tyś zł (chodzi mi o 720p)?
- na którym tv (LCD,CRT) filmy z płyt DVD będą ładniejsze?

Przeczytałem już wiele na temat tego Philipsa, ale do tej pory nie wiem jaką on jest faktycznie w stanie wyswietlić rozdzielczość.

Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam
Flaha
CYTAT(Amatorek @ 14 06 2007, 16:36) *
Witam.
Mam podobny dylemat jak kolega: crt czy lcd. Na dniach mam zamiar kupić nowy TV. Poza konsolą lubie pooglądać DVD. Obecnie mam zwykły crt 100hz.
Wiem, że obraz z kablówki będzie lepszy na crt.

Mam tylko dwa konkretne pytania:
- czy rozdielczość ekranu na crt Philips 9551 będzie tak dobra jak na LCD do 3.5 tyś zł (chodzi mi o 720p)?
- na którym tv (LCD,CRT) filmy z płyt DVD będą ładniejsze?

Przeczytałem już wiele na temat tego Philipsa, ale do tej pory nie wiem jaką on jest faktycznie w stanie wyswietlić rozdzielczość.

Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam

Jeśli masz miejsce w pokoju to posłuchaj Uznego, byłem u niego widziałem ten TV i jest na prawdę dobry!! Obsługuję wszystkie rozdziałki do 1080i i robi to nad zwyczaj dobrze a w tej chwili nówka stoi na allegro w granicach 2k zł wink.gif
Amatorek
CYTAT
Jeśli masz miejsce w pokoju to posłuchaj Uznego, byłem u niego widziałem ten TV i jest na prawdę dobry!! Obsługuję wszystkie rozdziałki do 1080i i robi to nad zwyczaj dobrze a w tej chwili nówka stoi na allegro w granicach 2k zł wink.gif

Dzięki! W sumie już mnie glowa boli od tych poszukiwań po necie i jakoś nie moge natrafić na konkretne wypowiedzi ludzi mających ten tv Philips 32PW9551 i podpiętego pod niego Xbox360. Bo głównie dla tej konsoli zmieniam tv. Nie ukrywam, że czasem lubie pograć jeszcze na PS2 i tu jakość pewnie będzie lepsza na crt. Ale zostawmy starsze technologie.
Jeśli obsługuje bez przeszkód wszystkie rozdziałki do 1080i to pięknie! Dzisiaj jade do MM zobaczyć jak to cudo wygląda. Jeszcze mnie interesuje ten Samsung WS-32Z409P, jego cena jest śmieszna, wygląda spoko i podobno usunięto w nim stare wady.
A miejsce się znajdzie, więc to nie problem.
Mam nadzieję, że jeszcze ktos się wypowie.... może jednak LCD?

Jeszcze dla zainteresowanych cytat z forum hdtvpolska.com na temat Samsunga:
CYTAT
Oglądanie HDTV na tym TV sprawia dużą przyjemność są widoczne szczegóły, jest ostrość i wyrazistość. Oczywiście pod względem szczegółowości obrazu przy sygnałach typu 1080i TV ten ustępuje LCD full HD, ale to przecież to nie jest odpowiedni konkurent dla tego modelu.
Z moich obliczeń wynika, że na 1 minimetr aktywnej powierzchni kineskopu w płaszczyźnie pionowej przypadają 2 piksele, co przy 37 cm aktywnej powierzchni daje 740 linii, czyli wystarczającą ilość do bezstratnego wyświetlania sygnału 720p.

W tym przypadku mam pewność, że Samsung obsługuje pełne 720p, w przypadku Philipsa takiej pewności nie ma.
Pozdrawiam thumbsup.gif

C1REX
Przez pewien czas miałem przerwę od LCD.

x360 przez niemal rok miałem podpięte pod CRT Philipsa - panoramę 32'. Kabel - oczywiście RGB. Inne opcje odpadają.

Od wczoraj mam z powrotem swego Samsunga LE32M51.

Nie wszystko wygląda lepiej.
Filmy z konsoli lepiej wyglądają IMHO na CRT.
LCD (a przynajmniej mój) ma ogromne problemy z kolorami.

Z grami też różnie.

Gears of War lepiej na LCD wygląda. Dosłownie masakra.
Blue Dragon lepiej natomiast na CRT.
PGR4 - IMHO na CRT lepiej.
Test Drive - LCD

DOA4 - trudno powiedzieć. Więcej szczegółów, ale jakoś dziwnie. Remis, choć zupełnie inny efekt.

Komp podpięty jest pod TV. Względem komputerowego LCD też ma gorsze kolory.
Trudno jest mi więc stwierdzić, czy to HDTV LCD, czy tylko samsungi tak zje ba ne kolory mają.
Ficuś
Do grona TV crt HD dopisuje Samsung CW29 408P .Dziś kumpel wpadł z ps3 i ku zdziwieniu wszystkich po componencie obraz poszedł nawet w 1080i.
Widoku Assasin Creed w 720p nie zapomnę chyba do końca życia.

Wiadomo LCD > CRT HD ale dla wszystkich niezamożnych wybór CRT HD jest znakomity-cena mała ,a jakość z porównaniu z rozdzielczością zwykłego tv jest niesamowita-zresztą nie ma tu czego porównywać

ehhh teraz tylko uzbierać na ps3
Felippe
A nie miał ten Samsung problemu z geometrią obrazu?

Bo jak do tej pory wszystkie te "płaskie kineskopy" jakie widziałem, miały jeden wspólny problem - szczególnie widoczny przy obrazie 16:9.

U góry/dole telewizora widać "zjeżdzanie" obrazu w dół - chodzi mi o narożniki. Mnie jako upierdliwca cool.gif wkurzałoby to dość mocno.
Ficuś
Niestety każdy crt hd samsunga ma właśnie tą wadę.Jednak menu serwisowe telewizora umożliwia w miarę dobre wyregulowanie geometrii.Jest jeszcze jedna wada ,której chyba juz wyregulować się nie da - to mniej ostry obraz w rogach telewizora.Czyli u "upierdliwca" możliwe ,że taki tv by nie przeszedł tongue.gif.Choć i tak dalej upieram się,że wybór crt hd nie jest złym rozwiązaniem to jednak polecałbym opisanego na forum philipsa-podobno i obraz wszędzie ostry i geometria nie tak tragiczna smile.gif.Choć z drugiej strony ceny lcd teraz lecą na łeb i szyję....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.