Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: HD DVD Player
Forum PSX Extreme > Inne > HD
Beck
Nie wiem czy nie powinienem tego tematu napisać w dziale X360 ale jeśli to złe miejsce to proszę o przeklejenie.

Kupiłem HD DVD do X360. Podłączyłem to do Sony Bravia S2030 i przy odtwarzaniu płyty HD mam czarne paski u góry i u dołu ekranu. X360 jest podłączony do TV komponentem.
Pomyślałem że to wina filmu ale nie kupiłem nic poza King Kongiem więc nie mogę tego sprawdzić. Czy ktoś wie dlaczego tak jest?? Czy można jakoś to zmienić??

Colio: zgodnie z życzeniem Beck'a, temat staje się tematem ogólnym o HD DVD
Keymaker
A jakie proporcje obrazu ma sam film?
Beck
Obraz jest panoramiczny ale z paskami.
Na pudełku napisali "1080p HD Widescreen".
Keymaker
Ale jakie proporcje?? 2,35:1?? Czy co??
Beck
A jak mam to sprawdzić??
Colio
Musi pisać na pudełku, nie ma innej opcji. Szukaj tuż koło informacji takich jak czas trwania filmu, języki filmu, region, etc. Powinno być na odwrocie, ewentualnie na którymś z grzbietów pudełka. Jak jednak tego nie znajdziesz, to możesz sprawdzić info o filmie w necie (szczegółowe informacje w ofercie jakiegoś sklepu internetowego na przykład). Najpewniej będziesz miał proporcje 2.35:1 i nie unikniesz pasów. No chyba, że odpalisz rozciąganie obrazu na cały ekran (zaburzając proporcje obrazu) lub włączysz zoom - wtedy część obrazu będzie przycięta :p
Beck
Ale czy tak będzie z każdym filmem czy tylko z poszczególnymi??
W sumie nie za bardzo się na tym znam ale słyszałem że LCD panoramiczne mają to do siebie że na ustawieniach widescreen w filmach zawsze zostawiają pasy. Czy to prawda??

btw: Colio miałeś racje, 2.35:1 smile.gif

EDIT:Kupiłem dzisiaj inne filmy i niektore są Full Screen a niektóre dalej z paskami.
Powiedzcie mi jeszcze tylko czy jak nie mam 1080p to lepiej oglądać na 1080i czy 720p i czy lepiej na VGA czy na komponecie??
Goldi69-PL-
720p powinno Ci lepiej wyswietlac (teoretycznie) ale jak wiele osob zauwazylo 1080i poprostu wyglada lepiej, co d Component vs VGA tez juz bylo (na hdtvpolska duzy watek) VGA obetnie ci nieco obrazu i w zaleznosci od tv obraz bedzie nieco gorszy.

odp: component + 1080i smile.gif
Beck
Dzięki za pomoc.

Jako że uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, proponuję pisać w tym temacie o wszystkim co dotyczy HD DVD, od filmów zaczynając na ciekawostkach kończąc.

Tak żeby zacząć to polecam sprawdzić amerykańskie strony sklepów z filmami. Są o wieeeele tańsze niż w europie, azji czy australii. Jako że pierwsza seria odtwarzaczy nie ma blokady regionalnej można kupować śmiało biggrin.gif
MichAelis
QUOTE(Goldi69-PL- @ 5 04 2007, 10:29) *
720p powinno Ci lepiej wyswietlac (teoretycznie) ale jak wiele osob zauwazylo 1080i poprostu wyglada lepiej, co d Component vs VGA tez juz bylo (na hdtvpolska duzy watek) VGA obetnie ci nieco obrazu i w zaleznosci od tv obraz bedzie nieco gorszy.

odp: component + 1080i smile.gif

Co Ty gadasz?
na VGA cut lepsza ostrosc obrazu bedzie i mozesz dokladna rozdzialke ustawic, bo po componencie jest troche rozciagniete.
brynda
witam

mam pytanie czy ktoś się orientuje czy filmy w hd-dvd będą w końcu w polskiej wersji jezykawej ?? na allegro znalazłem tylko jeden film który jest po polsku i się zastanawiam czy bedzie tego wiecej bo na na BD już jest sporo tego z polskimi napisami a nie ukrywam jestem bardzo zainteresowany kupnem hd-dvd do xboxa ale własnie odstraszają mnie te nie zpolszczone filmy
Beck
Oczywistym jest chyba, że im bardziej popularne będzie HD DVD tym więcej będzie się ich wydawać w ojczystym języku. Problemem może być jedynie przegrana HD DVD z BD.
Keymaker
Niespolszczone filmy przestaną niedługo być problemem. Niedawno widziałem co najmniej jeden film z polskimi napisami, ale nie pamiętam czy lektor też był included...Co do zwycięstwa jednego formatu nad drugim. W ostatnich dniach miała premiera trylogii "Matrix" na HD-DVD i redaktorzy High-Def Digest szczerze przyznali, że jakość urwała im końcówkę układu wydalniczego biggrin.gif W chwili obecnej ma miejsce boom na HD-DVD, ale w końcu BR ma "Piratów...". Nie chcę rozpoczynać wywodu BR vs HD-DVD, ale jak na razie to HD-DVD najbardziej punktuje. Tym bardziej, że w wielu porównaniach filmów wydanych na obu formatach to HD-DVD zbiera minimalnie lepsze oceny za dźwięk lub obraz.
Deadeye
sorki za oftop, ale musze to napisac. przegladalem takie recki, i w 99% procentach ta "lepsza" jakosc jest spowodowana tym, ze x360 jest podlaczony przez component lub vga - wiec obrazem odtwarzanym na dobrej jakosci tv zajmuja sie procesory obrazu ktore faktycznie widocznie zwiekszaja jego jakosc. tymczasem bluray odtwarzany z ps3 czy stacjonarnego odtwarzacza najczesciej podlaczony jest przez hdmi, ktorego licencja zabrania jakiegokolwiek przetwarzania obrazu - w efekcie zadne technologie poprawiania jakosci obrazu przez tv nie dzialaja. i to jest jedyna roznica. nikt chyba nawet nie sproboje stwierdzic ze bluray jest gorszy przez zastosowanie gorszych kodekow, pojemnosc czy inne metody masteringu (bo tak nie jest). choc wiadomo ze na walke formatow wplyw bedzie miec tylko jedno - poparcie wytworni filmowych, ktore w tej chwili na razie wieksze ma bluray, przynajmniej w stanach (ale jako ze wiekszosc bestsellerow w europie to wlasnie amerykanskie filmy...). z drugiej strony ciezko uwierzyc ze konsorcjum HD tak po prostu odpusci, pewnie maja jakies asy w rekawie. ja kibicuje raczej bd, choc chyba tylko dlatego ze majac oba next-geny player bd mam za free smile.gif no i filmy bd sa jak na razie w polsce tansze i wiecej jest spolonizowanych, choc to zalezy juz tylko od popularnosci
Beck
Wiem, że to temat o HD DVD player ale ta informacja też dotyczy HD DVD

http://www.tcmagazine.info/comments.php?sh...256&catid=6

W skrócie, Warner Bros. zapowiedział nowe płytki, z jednej strony HD DVD z drugiej BD. No i po wojnie formatów biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.