chyba najlepsze anime w tym czasie
odcinki 1-17 ppoprostu rzowalaja, wciagnałem to za jednym zamachem. Poczatek 2 serii kijowy, myslalem ze anime zeszło na zły tor i teraz bedziemy scigac coraz to nowego buca z notesem, ale odcinek 24...kurde, tego sie nie spodziewalem ze to wszystko jest czescia planu. Raito znowu ma swoj notes, wrocił Ryuuku , a kolejny odcinek 25 zapowiada sie swietnie
jest o czym pisac w kazdym badz razie
Myślałem że 24 to będzie ostatni a tu się okazuje że jeszcze nie koniec rozgrywki
Po kilku nudniejszych odcinkach "w środku", teraz serial uderzył z całej siły. Odcinki 23-24 za(pipi)iste
PS Wie ktoś ile to ma mieć odcinków?
muza w intro i outro od 20epa rozpier.dala IMO

wszystkich epów ma być 37 ponoć ...
Ja obecnie jestem na 14 epie i jestem zachwycony.
Rzadko kiedy w anime mozna oglądac walkę za pomocą umysłów a w Death Note tak własnie jest.
Zresztą niedługo JPF ma zamiar wprowadzic mangę do Polski
Z tymi umysłami to trochę naciągane jest bo bohaterowie niekiedy dedukują tak jakby byli jasnowidzami XD
Ale nie przeszkadza to zbytnio
Dark koki
31 03 2007, 16:04
Właśnie obejrzałem najnowszego ep'a i myślę że death note znowu mnie wciągnie jak przy pierwszych 15 episodach
CYTAT(Arox @ 31 03 2007, 17:00)

Z tymi umysłami to trochę naciągane jest bo bohaterowie niekiedy dedukują tak jakby byli jasnowidzami XD
Ale nie przeszkadza to zbytnio
własnie o to chodzi
czasem te dedukcje niezle wkurzaja jak np. Raito zaplanuje cos pomimo, ze wszystkko moze potoczyc sie zupełnie inaczej, bo znaczna czesc tego planu to czysty przypadek, ale i tak wszyscy robią tak jak on chciał. Podobnie z L. Nic na to nie wskazuje ale on i tak wie swoje. Mimo tego serial i tak jest fpytkowy
że się tak zapytam.. jakiej grupy releasy ściągacie ? Ja mam połowę od ToriyamaWorld, część od Animandy (chyba najlepsza ale powoli wydają nowe epy) i ostatnio od Kuro Hana bo nie chcę czekać na animandę. And You ?
To co najszybciej się pojawi na mininovie
Zazwyczaj jest to kuro hana
animada ma straszne opoznienia, chyba nawet nie wydaja napisow po polsku dla tej grupy.
Najlepsza jest Kuro Hana, i napisy najszybciej dla tej grupy sie pojawiaja
To są polskie napisy do tego? Jaki wersal
CYTAT
czasem te dedukcje niezle wkurzaja jak np. Raito zaplanuje cos pomimo, ze wszystkko moze potoczyc sie zupełnie inaczej, bo znaczna czesc tego planu to czysty przypadek, ale i tak wszyscy robią tak jak on chciał. Podobnie z L. Nic na to nie wskazuje ale on i tak wie swoje. Mimo tego serial i tak jest fpytkowy
Niby tak ale w serialu jest mocno zaznaczone ze Raito i L są geniuszam
Zarzuc ktos stronką z napisami do Death note bo na animesub nie moge znalesc napisow do swojej wersji. ^^
CYTAT
Niby tak ale w serialu jest mocno zaznaczone ze Raito i L są geniuszam
geniuszami a nie jasnowidzami
jak L zawezał obszar poszukiwan Kiry. Jasne, koniecznie to musiał byc Japonczym, mieszkac niedaleko , byc uczniem i synem policjanta. Czemu? bo tak i juz.Było 10000000 innych mozliowsci ale L wykminił własnie to i był tego w 1000% pewny.
podobnie było z tym jak L doszedł do wnioskow , ze Kira nie moze zabijac znajac imie przez to jak puscił w wiadomosciach niby swoje nagranie a tak naprawde był to podstawiony przestepca. Mimo ze były setki innych rozwiazan L wiedział ze Kira zabija znajac nazwisko. Kira mogł nie ogladac wiadomosci, mogł zabijac tylko przez znajomosc twarzy, mogł nawet w ogole nie istniec...
to tak jakby Detektyw Rutkowski wiedział , ze Pani Stasia zabiła Pana Janka bo w zbrodni użyto pistoletu 9mm....
CYTAT
Zarzuc ktos stronką z napisami do Death note bo na animesub nie moge znalesc napisow do swojej wersji. ^^
jak nie ma na animesub to nie ma w ogole ii..ja tez tak miałem. Rozpedziłem sie i sciagnałem 20 odcinkow [Animady] a ostatnie napisy wydali do epa 17. 3 odcinki poszły sie kochac
CYTAT
To są polskie napisy do tego? Jaki wersal
no ba
animesub
CYTAT(Stachu @ 31 03 2007, 23:24)

Jasne, koniecznie to musiał byc Japonczym, mieszkac niedaleko , byc uczniem i synem policjanta. Czemu? bo tak i juz.Było 10000000 innych mozliowsci ale L wykminił własnie to i był tego w 1000% pewny.
Czepiasz sie

Przeciez chlopak bardzo ladnie wyjasnil tok swojego rozumowania

Co by nie mowic DN rzadzi

Szkoda ze zostalo juz tak niewiele epow do konca

Jak anime sie skonczy, to moze obejrze druga czesc "Death Note - live action movie".
CYTAT(kubicz @ 31 03 2007, 23:39)

CYTAT(Stachu @ 31 03 2007, 23:24)

Jasne, koniecznie to musiał byc Japonczym, mieszkac niedaleko , byc uczniem i synem policjanta. Czemu? bo tak i juz.Było 10000000 innych mozliowsci ale L wykminił własnie to i był tego w 1000% pewny.
Czepiasz sie

Przeciez chlopak bardzo ladnie wyjasnil tok swojego rozumowania

Co by nie mowic DN rzadzi

Szkoda ze zostalo juz tak niewiele epow do konca

Jak anime sie skonczy, to moze obejrze druga czesc "Death Note - live action movie".
no własnie nie czepiam sie, tolerancyjny jestem:]
ta walka umysłowa przypomina mi reklamy IKEA

a co do filmu to eee, nawet za ramke pall mali nie włacze drugiej czesci
CYTAT(Stachu @ 31 03 2007, 23:47)

a co do filmu to eee, nawet za ramke pall mali nie włacze drugiej czesci
Ja tam zobacze, ciekaw jestem co jeszcze zmienili w porownaniu z anime. Pierwsza czesc dalo sie przezyc, mysle ze ta tez sie da.
Nie wiem gdzie jesteście w anime bo jeszcze nie oglądam, czekam aż wyjdą wszystkie epy i porównam z mangą.Jeśli jesteście w tym momencie o którym myślę to poczekajcie co się stanie dalej przy "następcach".
Jesli chodzi o film to szkoda gadac. Moze napalonym japoncom i to sie spodobało ale ja jak sciągnęłem tak usunęłem.
true, jest nudny i plastikowy IMO
Film nie był wybitnym majstersztykiem, ale dało się oglądać. A plastikowy to był jedynie Ryuk
IMO postacie zrobione są tak jakby...na siłę ;/ Ogolnie film nie umywa się do anime.
Pomyslalem sobie "Hej, co mi moze zaszkodzic obejrzenie kawalku na youtube..." i skonczylo sie tym ze ogladalem przez kilka, tudziesz kilkanascie godzin, wszystkie odcinki, na youtube, do bodajze 23 odcinka (jakby bylo 50 to bym siedzial 2 dni).
No i musze powiedziec, ze naprawde swietne, do Ergo Proxy sie nie umywa, ale ma swoj unikatowy styl i na pewno bede sledzil ta serie.
PS. Ostatnio anime ogladalem na wakacje.
Jest już odcinek 25
Oprócz raw jest jakiś release od [ayyo], właśnie zasysam żeby sprawdzić bo nie chce mi się czekać na [kuro hana]
EDIT
Jednak to też jest RAW
Przez nowy odcinek będę miał doła na kilka dni
Nie spodziewałem się że L zginie tak szybko. Jest moją ulubioną postacią i chciałem się dowiedzieć o jego dzieciństwie i przeszłości trochę więcej. Mam nadzieję że w przyszłych odcinkach zostanie jeszcze poruszony jego temat. Tak poza tym, to spacerek Misy był całkiem klimatyczny. Ogólnie w porządku odcinek.
Odcinek dobry ale ciekawi mnie o czym teraz będzie ten serial
Przeglądając różne strony o Death Note trochę zepsułem sobie zabawę spoilerami z mangi. Mogę powiedzieć jedno - na pewno nie będzie nudno.
Ogladales 25? Znasz japonski? Czy moze istnieja w internecie miejsca o ktorych nie mam pojecia?
Nie wiem o co ci chodzi. Jeśli o to skąd ściągnąć #25 z angielskimi subami, to tak - chyba istnieją w internecie miejsca o których nie masz pojęcia.
KLIK
ta gej-scenka w 25 epie mnie lekko zdziwila, teraz juz wiem dlaczego Raito nie rusza Misy
CYTAT(Burth @ 5 04 2007, 00:11)

ta gej-scenka w 25 epie mnie lekko zdziwila, teraz juz wiem dlaczego Raito nie rusza Misy
Jesli dodamy do tego to:
CYTAT("Marufa z forum Neo+")
Nie liczcie na jakies miłosne sceny, przeczytajcie nazwisko YAGAMI od tyłu XDXDXDXD
Stwierdzimy wtedy, ze cos w tym jest

CYTAT(Arox @ 4 04 2007, 18:10)

A kto powiedzial, ze L jest tylko jeden ?
CYTAT(kubicz @ 5 04 2007, 04:16)

CYTAT(Burth @ 5 04 2007, 00:11)

Jesli dodamy do tego to:
CYTAT("Marufa z forum Neo+")
Nie liczcie na jakies miłosne sceny, przeczytajcie nazwisko YAGAMI od tyłu XDXDXDXD
Stwierdzimy wtedy, ze cos w tym jest

CYTAT(Arox @ 4 04 2007, 18:10)

A kto powiedzial, ze L jest tylko jeden ?ej bez spojli z mangi ;/
a w tym nazwisku to definitywnie cos jest ;p
no nie, ciota;/
a zaczynałem go lubić
tylko czemu gada ze chciałby zyc w tym swoim idealnym swiecie z missą?
CYTAT(Stachu @ 5 04 2007, 13:47)

Bo potrzebuje tej dziewczyny ? Pamietajmy ze posiada ona drugi zeszyt i "shinigami's eyes". Dzieki czemu, znacznie ulatwia mu ona "prace". A sprzedajac jej teksty o milosci, zdobywa jej zaufanie i sprytnie nia manipuluje.
Najlepiej pokazuje to ostatni odcinek, Kira jakos nie przejal sie faktem, ze Misa znow skrocila sobie dlugosc zycia. Sadze ze gdy nie bedzie juz jej potrzebowal, to ja zwyczajnie zabije.
CYTAT(kubicz @ 5 04 2007, 15:42)

CYTAT(Stachu @ 5 04 2007, 13:47)

Bo potrzebuje tej dziewczyny ? Pamietajmy ze posiada ona drugi zeszyt i "shinigami's eyes". Dzieki czemu, znacznie ulatwia mu ona "prace". A sprzedajac jej teksty o milosci, zdobywa jej zaufanie i sprytnie nia manipuluje.
Najlepiej pokazuje to ostatni odcinek, Kira jakos nie przejal sie faktem, ze Misa znow skrocila sobie dlugosc zycia. Sadze ze gdy nie bedzie juz jej potrzebowal, to ja zwyczajnie zabije.
w ktoryms odcinku mowił sam do siebie w myslach ze missa nie moze zginac bo jak juz zostamnie bogiem nowego swiata nie bedzie miał sie nim z kim cieszyc
Jaki to był odcinek? Bo to raczej nie w stylu Lighta mówić takie rzeczy.
Tez chcialbym wiedziec ktory to byl odcinek.
Moim zdaniem jesli taka sytuacja rzeczywiscie miala miejsce to w scenie tej, musiala wystapic Misa albo Rem. Inaczej nie ma szans zeby Kira gadal takie bzdury

W koncu i Ryuk sie skapowal ze Light chce tylko wykorzystac Mise.
spoko spoko, faktycznie mowił to do Missy:]
a to wredny gej z niego.
btw ta gejowska scena z epa 25 była naprade gejowska.A moze to taki zwyczaj w japoni ze kolesie macaja sie po stopach?

Wiem, nietolerancyjny jestem.
Dat shit was wack!
Troche mnie ta scena zbila z tropu, ale nie wydaje mi sie zeby Light byl homo. To mialo chyba pokazac gleboka przyjazn pomiedzy L a nim. W tym odcinku w ktorym Misa znowu skrocila sobie zycie jego przejecie sprawa nie wydawalo sie udawane.
Zobaczy sie.
rotfl 'głęboka przyjazn'
chyba od tyłu
Wyszedł #26. Niestety, połowa odcinku to przypomnienie poprzednich zdarzeń.
A jeszcze apropo #25 i tej "gejowskiej scenki" - zasłyszałem ciekawą opinię, jako że ma to być nawiązanie do Biblii. Tj. Jezus umywający nogi tym, którzy go zdradzili i okazanie im dobroci zamiast nienawiści. Myślę że właśnie to autor chciał przekazać. Dałbym więcej szczegółów, ale nie jestem specem od biblii.
CYTAT(Jan13,1-15)
Było to przed Świętem Paschy. Jezus, wiedząc, że nadeszła Jego godzina przejścia z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował. W czasie wieczerzy, gdy diabeł już nakłonił serce Judasza Iskarioty, syna Szymona, aby Go wydać, wiedząc, że Ojciec dał Mu wszystko w ręce oraz że od Boga wyszedł i do Boga idzie, wstał od wieczerzy i złożył szaty. A wziąwszy prześcieradło nim się przepasał. Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. Podszedł więc do Szymona Piotra, a on rzekł do Niego: «Panie, Ty chcesz mi umyć nogi?». Jezus mu odpowiedział: «Tego, co Ja czynię, ty teraz nie rozumiesz, ale później będziesz to wiedział». Rzekł do Niego Piotr: «Nie, nigdy mi nie będziesz nóg umywał». Odpowiedział mu Jezus: «Jeśli cię nie umyję, nie będziesz miał udziału ze Mną». Rzekł do Niego Szymon Piotr: «Panie, nie tylko nogi moje, ale i ręce, i głowę!». Powiedział do niego Jezus: «Wykąpany potrzebuje tylko nogi sobie umyć, bo cały jest czysty. I wy jesteście czyści, ale nie wszyscy». Wiedział bowiem, kto Go wyda, dlatego powiedział: «Nie wszyscy jesteście czyści»...
CYTAT
Cyryllonas tak komentuje umycie nóg Judasza przez Jezusa: Jezus zbliżył się z miłością, tak samo do wszystkich. Przystąpił też do Judasza i umył mu nogi. Jękła ziemia, choć jest bez ust. Podniosły głos na ten widok kamienie w murach. Spuściłem głowę, usłyszałem głos płaczu. Przerażająca mowa wyszła z ust owieczek: co bardziej podziwiać i na kogo patrzeć. Podwójne zdziwienie w nas się rodzi. Czy o tym myśleć, który siedząc, knuje zabójstwo i zdradę, czy o tym, który pełen miłosierdzia myje nogi zbrodniarza. Dziwili się bardzo, gdy ręka Pańska tknęła zdrajcy. Nie wyjawił Mistrz jego złości, lecz odniósł się do niego jak do innych.
Kluczowe są 2 kwestie wypowiedziane przez L:
-"I'm sad"
-"You'll soon understand"
Mysle, ze to nie jest tylko przypadkowe podobienstwo.
CYTAT(SzC @ 11 04 2007, 17:10)

Wyszedł #26. Niestety, połowa odcinku to przypomnienie poprzednich zdarzeń.
A jeszcze apropo #25 i tej "gejowskiej scenki" - zasłyszałem ciekawą opinię, jako że ma to być nawiązanie do Biblii. Tj. Jezus umywający nogi tym, którzy go zdradzili i okazanie im dobroci zamiast nienawiści. Myślę że właśnie to autor chciał przekazać. Dałbym więcej szczegółów, ale nie jestem specem od biblii.
no była taka scenka w Biblii ale...mycie nog w tamtych czasach faktycznie oznaczało cos ala pokazanie rownosci. A w death note to wygladało mega pedrylsko i dziwnie. Moze tworcy faktycznie ccheli nawiazac do Biblii ale im nie wyszło
sprawa druga...Yagami czytane od tyłu

to nie jest przypadek
CYTAT(RoL @ 11 04 2007, 19:46)

CYTAT(Jan13,1-15)
Było to przed Świętem Paschy. Jezus, wiedząc, że nadeszła Jego godzina przejścia z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich na świecie, do końca ich umiłował. W czasie wieczerzy, gdy diabeł już nakłonił serce Judasza Iskarioty, syna Szymona, aby Go wydać, wiedząc, że Ojciec dał Mu wszystko w ręce oraz że od Boga wyszedł i do Boga idzie, wstał od wieczerzy i złożył szaty. A wziąwszy prześcieradło nim się przepasał. Potem nalał wody do miednicy. I zaczął umywać uczniom nogi i ocierać prześcieradłem, którym był przepasany. Podszedł więc do Szymona Piotra, a on rzekł do Niego: «Panie, Ty chcesz mi umyć nogi?». Jezus mu odpowiedział: «Tego, co Ja czynię, ty teraz nie rozumiesz, ale później będziesz to wiedział». Rzekł do Niego Piotr: «Nie, nigdy mi nie będziesz nóg umywał». Odpowiedział mu Jezus: «Jeśli cię nie umyję, nie będziesz miał udziału ze Mną». Rzekł do Niego Szymon Piotr: «Panie, nie tylko nogi moje, ale i ręce, i głowę!». Powiedział do niego Jezus: «Wykąpany potrzebuje tylko nogi sobie umyć, bo cały jest czysty. I wy jesteście czyści, ale nie wszyscy». Wiedział bowiem, kto Go wyda, dlatego powiedział: «Nie wszyscy jesteście czyści»...
CYTAT
Cyryllonas tak komentuje umycie nóg Judasza przez Jezusa: Jezus zbliżył się z miłością, tak samo do wszystkich. Przystąpił też do Judasza i umył mu nogi. Jękła ziemia, choć jest bez ust. Podniosły głos na ten widok kamienie w murach. Spuściłem głowę, usłyszałem głos płaczu. Przerażająca mowa wyszła z ust owieczek: co bardziej podziwiać i na kogo patrzeć. Podwójne zdziwienie w nas się rodzi. Czy o tym myśleć, który siedząc, knuje zabójstwo i zdradę, czy o tym, który pełen miłosierdzia myje nogi zbrodniarza. Dziwili się bardzo, gdy ręka Pańska tknęła zdrajcy. Nie wyjawił Mistrz jego złości, lecz odniósł się do niego jak do innych.
Kluczowe są 2 kwestie wypowiedziane przez L:
-"I'm sad"
-"You'll soon understand"
Mysle, ze to nie jest tylko przypadkowe podobienstwo.
Zdecydowanie, w szczegolnosci ze w DN jest wiele chrzescijanskich odniesien. W 24 epie pokazany jest Raito na tle witraża i wydaje mi sie ze na witrażu widnieje Jezus. Jeśli macie oba OSTy z DN to pewnie zauważyliscie piosenke Kyrie (to jest temat dzwiekowy puszczany podczas triumfów Raita- kiedy wlosy i oczy robia mu sie czerwone i mowi o swoim nowym swiecie) termin uzywan głownie przez chrzescijan w odniescieniu do Jezusa.
si, Kyrie eleison = panie zmiłuj się
Missa tez jest jakas okultystka czy cus, jak było pokazane jej mieszkanie to obok buddy stał jeszcze obraz Matki Boskiej
Grigori
19 04 2007, 14:45
Po wcześniejszym przestoju ep 27 znów wszystko nakręca. Nieźle.
Yagami czytane od tyłu? Lipa, bo to nie imię tylko nazwisko - również jego ojca

Gdybym miał takie plany i mozliwości to też pewnie bym takiego dzieciaka jak Misa olewał.
Btw. Chciałbym mieć taki notes na forum. Pokemony by sie wpisywało
Jesli chodzi o glos Neara, to spodziewalem sie czegos innego. To, ze laska podklada glos jestem w stanie zrozumiec (a nawet sie tego spodziewalem), ale strasznie dziwnie to brzmi - zdecydowanie nie jest to glos nastolatka przed mutacja. Zamiast gadac z Lightem, N moglby spokojnie trzepac kase na sex telefonie.
BTW, ciekawi mnie, jak uda sie w zaledwie 10 odcinkach (seria ma miec 37 epow) zawrzec ok. 47 chapterow (27 odcinek, to mniej wiecej 61 chapter mangi). Mam na dzieje, ze obejdzie sie bez wiekszych ciec w fabule.
Czy mi się zdaje czy w środku odcinka akcja poleciała 4 lata do przodu?
Melo mówi w pewnym momencie że 4 lata temu był w agencji razem z Nearem (czy coś takiego)
Tak, pod koniec poprzedniego odcinka i na poczatku najnowszego masz retrospekcje. To sa wydarzenia bezposrednio po smierci L. Juz w poprzednim odcinku byla mowa, ze minelo pare lat.
Cale moje zainterespowanie ta seria spadlo po 27 odcinku. N jest beznadziejna postacia, slaby design i kobiecy glos.
Zapewniam Cie, ze nie jest beznadziejny. Moze nie jest tak barwna postacia, jak L, czy Mello ale i tak daje rade. Daj mu szanse sie wykazac, bo w 1 odcinku to niewiele zdazyl zdzialac ;] Co do glosu, to sie zgadzam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.