PORADY TRENINGOWE. Ja je stosuję i sprawdzają się w 95%, czyli bardzo dobrze
Wielu graczy twierdzi, że jeden trener nie powinien się zajmować więcej niż 2-3 działami treningu (mowa jest oczywiście o tej jakże komfortowej sytuacji, kiedy w Twoim sztabie szkoleniowym nie ma wakatów i wszystkie stanowiska są obsadzone).
Ja osobiście się z tym nie zgadzam, i to z dwóch powodów. Po pierwsze, wystarczająco dużo grałem w CeeMa, by wyrobić sobie odmienne zdanie na ten temat, po drugie zaś uważam, że skoro CeeM ma być wierną symualcją piłkarską, przydział treningów też winien być maksymalnie realistyczny i zapewne tak właśnie został zaprogramowany.
Tak więc proponuję Wam używanie systemu, w którym dany fachowiec odpowiada wyłącznie za jedną dziedzinę treningu. W ten sposób będzie mógł do maksimum wykorzystać swoje umiejętności, i nie będzie musiał rywalizować z innymi szkoleniowcami. Ponadto, w ten sposób unikniesz ewentualnych konfliktów, wynikających z różnych filozofii gry reprezentowanych przez Twoich trenerów.
Jedynym wyjątkiem będzie Twój asystent - jako że jest on odpowiedzialny za koordynację cykli i mikrocykli treningowych, a także za prowadzenie drużyny rezerw, powinien mieć pod swoją opieką wszystkie elementy szkoleniowe, niejako nadzorując pracę trenerów.
Jeśli chodzi o kluczowe cechy wymagane od trenerów poszczególnych elementów, tu także filozofii jest wiele. Moja propozycja wygląda następująco:
- wszyscy trenerzy: Level of Discipline, Man Management, opcjonalnie Motivation;
- asystent: wszystko

; - Goalkeeping: Coaching Goalkeepers; Working With Youngsters
- Fitness: styl Fitness-based;
- Tactics: Coaching Outfield Players, Tactical Knowledge, Working With Youngsters;
- Shooting: Coaching Outfield Players, Working With Youngsters;
- Skills: Coaching Outfield Players, styl Techinque-based.
Ponadto wskazane by było, by trener miał za sobą grę na odpowiedniej pozycji (Goalkeeping ; bramkarz, Tactics - obrońca, Shooting - napastnik, Skills - pomocnik).
Nie do końca wyjaśniona pozostaje kwestia trenerskich preferencji i ich wpływu na efektywność treningu. Pewne zalecenia mogłeś znaleźć w zestawieniu powyżej, tu dodam jeszcze, że dobrze jest dobierać trenerów do stylu gry:
- asystent: ustawienie zbliżone do stosowanego przez Ciebie w drużynie seniorów, by piłkarzom z zespołu rezerw łatwiej było się przystosować do Twojej taktyki;
- Tactics: elementy taktyczne stosowane przez Ciebie w drużynie seniorów (pułapka ofsajdowa, kontratak, itd.).
Natomiast nie jest prawdą, jakoby istniały różnice w umiejętnościach trenerów preferujących style Fitness-based, General czy techinque-based - są to jedynie wyznaczniki ich upodobań, a nie klasy.
TROCHĘ TEGO DUŻO, :!: ALE POLECAM