CYTAT(Juchy @ 5 09 2007, 14:14)

porownywanie dowolnych LCD z dowolna plazma to jakas parodia, zarówno znajdzie sie plazme ktora bedzie gorsza od jakiegos LCD jak i na odwrot wiec zeby cokolwiek porównywać trzeba posługiwać sie konkretami i podawac o jaki model chodzi konkretnego LCD czy plazmy a nie generalizowac...
oczywiście masz racje tylko obie technologie posiadają swoje wady i droższe (czyt. lepsze) odbiorniki mają te wady mniejsze.
Wady LCD:
-Smużenie co za tym idzie obraz w ruchu może zostawiać "smugi" i do tego zamazuje się traci ostrość
-Kiepska czerń
-Słaby kontrast
-Kiepskie odwzorowanie kolorów
-słabe kąty oglądania
-drugo planowy obraz często jest mało szczegółowy
wady plazma:
-Wypalanie się, przy stałych obrazach robią się powidoki które mogą zostać wypalone na stałe...
-Przy mocno kontrastujących się kolorach które są w ruchu, krawędzie tych obiektów mogą przybierać kolor zielony lub żółty
-migotnie, przy jasnych kolorach plazma migocze
-większy pobór prądu, co za tym idzie głośniejszy TV który może buczeć czy bzyczeć :-)
- biel która nie jest do końca biała i wpada w żółć
- odbijanie się światła od ekranu, w słonecznym pokoju dyskomfort oglądania bo do tego kolory robią się wyblakłe
im lepszy sprzęt tym mniejsze wady które wymieniłem, ale narazie niestety nie zostały one do końca wyeliminowane
Dlatego zgadzam się z kiender- plazma ma lepsze czyt. naturalniejsze kolory. To wynika z technologi.
Widziałem jak gra obecnie jedna z lepszych plazm Pioneer Kuro i naprawdę obraz bajka, nie widziałem takiego w żadnym LCD.
Gdybym miał kase kupił bym to cacko
http://www.allegro.pl/item229227936_jvc_hd...olska_eisa.html