Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe serie anime
Forum PSX Extreme > Niezależni > Grupowce > Manga & Anime
Stron: 1, 2
Jakuza
Kwiecień to czas w którym w japońskiej telewizji pojawiają się nowe serię anime.
Z nowych serii warto wymienić m.in. Blue Dragon, Murder Princess, El Cazador, Heroic Age czy Claymore.
Także w tym temacie rozmawiamy o nowych seriach - co warto oglądać, co lepiej omijać...

Ja ze swojej strony mogę polecić "Nagasarete Airantou" o chłopaku który trafia na wyspę zamieszkiwaną tylko przez kobiety smile.gif Lekkie, śmieszne i przyjemne echhi - zapowiada się ciekawie smile.gif Polecam oblookać biggrin.gif
SzC
Oglądałem trailer "Blue Dragon" i od razu dało się rozpoznać że to rysunki Toriyamy. Główny bohater wygląda jak mały Goku, a w jednej scenie, widzimy białowłosego typa który wygląda identycznie jak Magus z Chrono Triggera. Poza tym, nawet logo przypomina te z Dragon Balla wink.gif Tak czy inaczej, zapowiada się nieźle.
-Topek-
Skad wy wiecie co wyszlo nowego, i skad macie nowe anime z napisami?
Jakuza
Na animesuki widzę że wyszło dość dużo nowych rzeczy tongue.gif Pozatym nowe serie zawsze wychodzą w kwietniu - pozatym jeszcze w styczniu i listopadzie wink.gif
Coati
ja 2x ogladalem pierwszy odcinek Blue Dragona bez napisow smile.gif zapowiada sie nieźle... tylko stroasznie duzo w anime jest zapożyczeń z DB [design wszystkiego / dobor kolorów]. Podobno to ma być pozegnalna seria [51 odcinków] Akiry Toriyamy...
mario87
Gurren Lagann, w gatunku super robots, kreska i kolory bardzo fajne, animka i postacie też, o fabule na razie nic nie można powiedzieć wink.gif
Reideen, remake anime z chyba 76 roku, część jest wykonana w CG, głównie mechy i ich walki, reszta jest normalna
i wspominane już Heroic Age i Claymor, te pierwsze to też z gatunku mecha, fabularnie zaczyna się dosyć ciekawie, pejzaże są świetne, efekty bardzo dobre, sama kreska dobra, chociaż za postacie odpowiada Hisashi Hirai(Gundam SEED, Fafner), więc głównie różnią się włosami...
Claymor przypomina mi trochę wiedzmina, pejzaże tutaj też są ładne, chociaż kreska taka sobie, podobna do tej z przed 5 lat

na anidb.info można zobaczyć co nowego wychodzi, zakładka calendar
Jakuza
Lucky Star - Z deka przegadane anime ale fajnie się ogląda smile.gif Polecam oblukać smile.gif
Suavek
Pojawiają się nowe serie ale jak patrzę na kalendarz anidb to prawie wszędzie widzę jakieś nieletnie bohaterki ("lolicon mechy, lolicon czarodziejki, lolicon romasne itp"). Z tych wszystkich moją uwagę przykuł jedynie Claymore. Po dwóch odcinkach stwierdzam, że nie jest źle, aczkolwiek do paru rzeczy mógłbym się przyczepić. Główna bohaterka z początku zalatywała mi Marlene z anime Blue Gender i dam sobie paznokcia uciąć, że w wielu miejscach ich zachowania będą podobne. Bardzo fajna jest także piosenka z endingu. Seria podobno ma mieć 26 odcinków. Z tego co widziałem jest dość wiernym odwzorowaniem mangi. Myślę, że pozycja godna przynajmniej uwagi.
Mariusz Saint
Właśnie obadałem pierwszy odcinek Claymore, dość fajne nawet smile.gif Na kolana nie rzuca, ale oglądałem bez bólu. Rzeczywiście z wiedźminem się kojarzy, na szczęście nie z tym filmowym biggrin.gif
Suavek
Po pięciu odcinkach stwierdzam, że Claymore może nie jest jakimś ambitnym anime ale całkiem ciekawym i przyjemnym. Co prawda większość wydarzeń można przewidzieć po zaledwie kilku scenach ale jako ogół nie jest źle. Podoba mi się także kreska. Może nie jest to nic nadzwyczajnego jak na dzisiejsze czasy ale wolę coś takiego niż komputer gdzie tylko się da... (vide Super Robot Taisen OG Divine Wars).

Ja polecam. Dostęp do odcinków także jest łatwy gdyż grupa Eclipse ma bardzo szybki transfer na swym kanale irc.
Arox
Oglądał ktoś Manabi Straight?
SzC
Wie ktoś może czy wychodzą już suby do Blue Dragon? Ktoś w ogóle przymierza się do tworzenia napisów do tej serii?
Suavek
http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl?show...me&aid=5044 jak widać...
Suavek
Z dniem jutrzejszym startuje emisja Gundam 00. Nie wiadomo czego się spodziewać ale cicho liczę, że twórca Full Metal Alchemist zaoferuje coś więcej niż poziom crapowatego Destiny... Znajomość którychkolwiek wcześniejszych gundamów nie jest wymagana.

Wg AniDB w październiku startuje także nowa seria Macross F. Jednak nie ma żadnych więcej informacji na ten temat tak więc nie zdziwiłbym się gdyby były to błędne wpisy...
Mendrek
Obejrzałem sobie kawałek Gundama 00, ah nie ma to jak ujrzenie mega kolorowego robota, który potrafi zmarnować takie ładne tło wojny. Ważne, żeby poziomem efektowności dorównywał Gundam Wingowi i miał równie niezapomniane postacie co Duo Maxwell czy Treize Kusherenada.

Juushin Enbu - dość oczekiwane anime, przetłumaczone jako "Hero Tales", a to dlatego że rysował to ten sam koleś co FMA. Stąd trochę infantylności w tych "dużych głowach" podczas gagów, ale ma swój klimat. Są fajne walki, ogółem klimacik nawet niezły, myślę że dla lubujących tasiemce o zwykłym-niezwykłym bohaterze, który podąża ku swemu przeznaczeniu, dąży do celu, bla bla bla - będzie w sam raz smile.gif
Suavek
CYTAT
Gundam Wingowi
*cough cough cough* *pukes*
CYTAT
miał równie niezapomniane postacie co Duo Maxwell czy Treize Kusherenada.
Tja... Jak na razie są wszyscy oprócz Quattre zdaje się. Twoim odpowiednikiem Duo jest Lockon, Heero to Setsuna, Wufeiem będzie Tieria i Trowa jako Alleluyah... itd.

Ale na poważnie, oglądam Gundam 00 i na razie nie jest imo źle. Wiele osób marudzi, że chwilami za dużo polityki ale tych nie należy słuchać tylko dać im jakieś młócki do oglądania i odciąć kable od neta. Początek serii był nieco chaotyczny gdyż przedstawiono nam bardzo dużo postaci a praktycznie na żadnej się nie skupiono. Ale odcinki 4 i 5 to już stopniowy wzrost formy, szczególnie ten ostatni. Fabuła się stopniowo rozwija a postacie mimo pozornego podobieństwa do swych *cough cough* Wingowatych *cough* odpowiedników są rozwijane nawet ciekawie (Alleluyah, Siergiej). Po naprawdę nieudanym Seed Destiny pokładam w 00 niemałe nadzieje. Oby seria była udana i nie skomercjalizowała się całkowicie (wiadomo, że wiele zależy od sprzedaży figurek i modeli...).

Gundam 00 jak na razie jest dość niezłą mieszanką gatunkową przez co myślę każdy mógłby dać serii szanse. Fabuła i postaci są rozwijane (jak na razie) obiecująco, mamy dużo polityki i odniesień do współczesnego świata, a i wielbiciele bezmózgich młócek będą mogli się podniecać kolejnymi walkami mechów.
Jakuza
Właśnie wyszedł remake bardzo znanego u nas anime Yattaman. Właśnie wyszedł pierwszy odcinek, który można ściągnąć stąd : http://animesuki.com/series.php/1169.html
RoL
E tam, slabe to. W oryginale bylo przynajmniej widac gole piersi panny Dronio.
Zaton.
"Obrazkowa" lista anime, które mają wyjść latem.

KLIK

Po info odsyłam do Googli wink.gif
Aramis
School Rumble 3rd term - NARESZCIE! biggrin.gif Szkoda tylko, że jako OVA.
jjot
nie widze lepszego tematu, zeby zapytac. czy samurai champloo doczeka sie pelnometrazowki? co nowego robi watanabe? o ile sie nie myle to ergo proxy, ale mi jakos nie podeszlo. procz naruto szipundena nic od 2 lat nie ogladalem. poleci ktos cos nowego i dobrego?
gekon
Jak chcesz coś na poziomie naruto to bleach. Ta sama kiła i mogiła.

Zarathustra
Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (świetny tytuł, prawda?wink.gif) - Anime jest o jakieś wiejskiej dziewczynie, która pod koniec pierwszego odcinka wybiera się do Tokio. Mniejsza o fabułę, która powalać z pewnością nie będzie. Ciekawie jednak wykonano to anime, wszystkie tła to zwykłe zdjęcia normalnych obiektów poddane lekkiej przeróbce, na które wrzucono zwykłą animację. Wygląda to więc trochę niecodziennie, ale przyjemnie się ogląda, szkoda tylko że z ładnych wiejskich plenerów akcja przeniesie się do urbanistycznego śmietnika jakim jest stolica Japonii.
Zaton.
Za dużo na razie nie wiem, ale ma być anime na podstawie gry "Tales of the Abyss "

Krótki trailer:

Aramis
NARESZCIE, po Tales of Phantasia, Eternii i Symphonii czekałem na to z utęsknieniem biggrin.gif .
Zaton.
Te poprzednie "Tales of..." można było oglądać bez ukończenia gry, czy było to obowiązkowe ?
koval
jest już czwarta seria Slayers ! Z podtytułem Revolution, na razie dwa odcinki, początek fabuły raczej standardowy dla realiów serii smile.gif Mam sentyment do tego anime i czekam na kolejne epy ^^
Zarathustra
CYTAT(koval @ 12 07 2008, 00:28) *
jest już czwarta seria Slayers ! Z podtytułem Revolution, na razie dwa odcinki, początek fabuły raczej standardowy dla realiów serii smile.gif Mam sentyment do tego anime i czekam na kolejne epy ^^

Sądzę, że to będzie najsłabsza seria ze wszystkich (co nie znaczy, że kijowa chętnie ją obejrzę do końca, ale do poziomu "Slayers Try" na bank nawet się nie zbliży wink.gif)
gekon
Nie wiem jak to stwierdziłeś po zaledwie 2 odinkach, które w moim odczuciu są dobre - jak na te serie:) Wszystko trzyma poziom, zwłaszcza humor, ale poźniej pewnie ten humor zniknie wraz z rozwojem fabuły. Tak było zawsze w Slayersach. No, ale możesz mieć troche racji. Try nieco odstawał poziomem od poprzednich serii i cięzko będzie im zrobić cos lepszego.

Zarathustra
CYTAT(gekon @ 12 07 2008, 16:11) *
Nie wiem jak to stwierdziłeś po zaledwie 2 odinkach, które w moim odczuciu są dobre - jak na te serie:)
"Pokemon"

Wszystko trzyma poziom, zwłaszcza humor, ale poźniej pewnie ten humor zniknie wraz z rozwojem fabuły. Tak było zawsze w Slayersach.
Pewnie od połowy serii zacznie robić się mniej różowo, znaczy poważniej.

No, ale możesz mieć troche racji. Try nieco odstawał poziomem od poprzednich serii i cięzko będzie im zrobić cos lepszego.
Każda następna seria była lepsza od poprzedniej, czego zwieńczeniem było Try, ale nie wierzę żeby ten trend zwyżkowy się zachował przy Revolution wink.gif
Killabien
http://www.animenfo.com/animetitle,4277,lu...l_rumble_s.html Juz niedługo trzecia seria school rumble hell yeah!
Guts
W tym tygodniu pojawił się w sieci pierwszy odcinek Blade of the immortal. Kreska i animacja stoją na wysokim poziomie chociaż muzyka jest nie teges. Ciężko oceniać po jednym odcinku, ale mam nadzieje, że seria dorówna BERSERKOWI biggrin.gif
Zaton.
Z nowych serii, wyszło też Strike Witches.

Na razie są 3 odcinki, ja obejrzałem dwa.
Wrażenia ?
Gatunkowo, nazwałbym to jako :
Neko mecha loli ecchi action s-f, plus walka z gigantycznymi stworzeniami z innego wymiaru, a wszystko to w realiach drugiej wojny światowej (przynajmniej w kwestii uzbrojenia - w większości dry.gif) laugh.gif
Akcja SW, ma miejsce w okresie w którym normalnie by sie rozpoczęła II WŚ, lecz ludzie, zamiast walczyć między sobą, walczą zjednoczeni przeciwko wielkim stworzeniom z innego wymiaru/kosmosu - Neuroi.
Jako, że zwykła broń jest mało skuteczna, do życia został powołany specjalny kobiecy ( a jakże) oddział - tytułowe Strike Witches. Korzystają one ze specjalnego ekwipunku zwanego Striker Unit - zakładanych na nogi "dopalaczy" (wtf ?), oraz korzystają z magii (no ba).
Główna bohaterka, to Yoshika Miyafuji, młoda dziewczyna, która jest także obdarzona taką mocą - a konkretnie mocą leczenia. Żyje razem z mama i babcią (także mają moc), w klinice, gdzie jej rodzina leczy ludzi. Jej ojciec zginął na wojnie. Jak się później okazuje, to on jest właśnie wynalazcą ekwipunku Strike Witches.
Pewnego dnia, do Yoshiki przychodzi dowódczyni Strike Witches, która próbuje ją namówić do wstąpienia do armii.

No, dalej nie będę spoilerował wink.gif

Ogólnie, anime zapowiada się nieźle.
Irytuje mnie jednak pewna rzecz.
Praktycznie wszystkie "czarownice", nie noszą spodni, przez co ich bielizna jest chamsko widoczna. Nie przeszkadzało by to tak bardzo, gdyby nie jeden fakt - w niektórych scenach, właściwie co drugie ujęcie to zbliżenie na majtki którejś dziołchy.
O ile przez pierwsze pięć minut odcinka mnie to śmieszyło, to potem zaczyna to denerwować wink.gif

Na szczęście anime nadrabia resztą stuffu - rysunki są ładne, i przyjemne dla oka, muzyka pasuje, postacie się miedzy sobą w miarę różnią.
Fabuła nie jest ambitna - jeśli ktoś oczekuje czegoś ambitnego i głębokiego, to niech nawet nie zaczyna oglądać.
Cała reszta moze uderzać, bo to może byc kawałek naprawdę fajnego animca.
Ode mnie 7/10

A jak ktoś lubi damską bieliznę, to niech sobie doda jedno oczko do oceny icon_twisted.gif

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Na poprzedniej stronie tematu, rzuciłem link do obrazka z nadchodzącymi seriami anime - było tam "Detroit Metal City". Moje pytanie - widział to ktoś już ? Jakieś wrażenia ? tongue.gif
Zarathustra
Xam'd: Lost Memories, studio BONES wypuściło właśnie najlepsze anime w tym sezonie wink.gif
Opening:
http://pl.youtube.com/watch?v=4ajtuYsTBI4&...feature=related

Najbardziej dobijająca jest jednak dystrybucja, trzeba mieć PS3 i ściągnąć je za kasę z serwerów Playstation Network (do wyboru wersja SD lub HD)... LOL
Wyszedł już pierwszy odcinek ale tak kiepsko zripowany, że szkoda gadać, oby jakiś zdolny koder się za to zabrał bo seria zapowiada się świetnie.

Strike Witches - posiada swój nowy gatunek (zapomniałem nazwy), Studio GONZO po fajnym Tower of Druaga The Aegis of Uruk wypuściło (merytorycznie) tak masakryczny gniot, że jak zobaczyłem screeny z tego to mnie zatkało. Ciekawe czy Miyazaki to widział, co młode pokolenie teraz animizuje, pewnie by umarł na miejscu...
Myślałem, że Sky Girls swego czasu było tragiczne, ale przy Strike Witches wymięka...
Mr. Blue
Co do Strike Witches...

W tych "rakietach" na nogach, wygladają jak kaleki...
Suavek
CYTAT(Zaton. @ 18 07 2008, 22:29) *
Gatunkowo, nazwałbym to jako :
Neko mecha loli ecchi action s-f, plus walka z gigantycznymi stworzeniami z innego wymiaru, a wszystko to w realiach drugiej wojny światowej (przynajmniej w kwestii uzbrojenia - w większości dry.gif) laugh.gif
(...)
Ogólnie, anime zapowiada się nieźle.
(...)
Ode mnie 7/10
Siostroooo, beznadziejny przypadek.

Praktycznie wszystkie "czarownice", nie noszą spodni, przez co ich bielizna jest chamsko widoczna. Nie przeszkadzało by to tak bardzo, gdyby nie jeden fakt - w niektórych scenach, właściwie co drugie ujęcie to zbliżenie na majtki którejś dziołchy.
O ile przez pierwsze pięć minut odcinka mnie to śmieszyło, to potem zaczyna to denerwować wink.gif
Eeee... chyba nie załapałeś, że o to właśnie miało chodzić. Chyba nie oczekujesz tutaj czegoś więcej niż fanservice'u dla mechofili, szczególnie po takim opisie jak dałeś wyżej?

Na szczęście anime nadrabia resztą stuffu - rysunki są ładne, i przyjemne dla oka, muzyka pasuje
Animacja, muzyka. Coś jeszcze, że tak spytam?

postacie się miedzy sobą w miarę różnią.
Aha, niech zgadnę, jedna laska to ta niezdarna i nieśmiała, druga laska to ta nie przejawiająca żadnych uczuć, jeszcze inna będzie typem chłopczycy, kolejna - zapewne główna bohaterka - czymś pośrednim, a jeszcze inna będzie miała posturę 6-letniej dziewczynki i będzie tą najbardziej irytującą. Różnice te pewnie jeszcze dotyczą wielkości biustu i pośladków? Tak, znamy te oklepane stereotypy.

Fabuła nie jest ambitna - jeśli ktoś oczekuje czegoś ambitnego i głębokiego, to niech nawet nie zaczyna oglądać.
Skoro nie oglądasz tego ani dla fabuły, ani dla cycków/tyłków/loli-lasek... to po co? Proszę, wyjaśnij mnie ignorantowi bo najwyraźniej nie potrafię tego pojąć.
Aramis
Suavek chyba trafił na jakiegoś crapa bo coś nie w sosie dziś jest:P
Zaton.
@Suavek

Coż...mógłbym pisac argument za argumentem, czemu mi się SW podoba.
Ale tego nie zrobię, bo i tak wszystkie by pewnie były wymyślone na poczekaniu i przekombinowane.

Ujmę to tak: Sw jest bezgranicznie głupie, i wątpię, by się to zmieniło.
Fabuła jest oklepana, postacie, jak sam napisałeś stereotypowe etc, etc...
Ale mnie się podoba.
Mam z****ny gust, i dobrze o tym wiem. Podobają mi się serie, których wiele ludzi nie znosi (np. Code Geass, czy Lucky Star).

Nie powiem Ci czemu, bo nie wiem.

Jestem inny, i tyle wink.gif

---------------------------------------------

@Topic - pewnie większość z Was już wie, ale dla zasady napiszę, że w niedalekiej przyszłości (chyba na jesieni), ma się pojawić pełnometrażowy Gurren Lagann.
Niestety, będzie to po prostu połowa serii (1-15), zawarta w jednym dłuższym filmie (czyli zapewne będzie część druga sorcerer.gif).
Zarathustra
CYTAT(Zaton. @ 27 07 2008, 21:26) *
@Topic - pewnie większość z Was już wie, ale dla zasady napiszę, że w niedalekiej przyszłości (chyba na jesieni), ma się pojawić pełnometrażowy Gurren Lagann.
Niestety, będzie to po prostu połowa serii (1-15), zawarta w jednym dłuższym filmie (czyli zapewne będzie część druga sorcerer.gif).

GAINAX często robi takie kinówki, streszczą odcinki od 1 do 15, dodadzą kilka nowych scen i jakąś nową muzyczkę (ponoć ma być nowy opening) i tyle. No dobra pomimo, że to będzie odgrzewany kotlet, to i tak najlepszy film jaki się ukaże na przestrzeni kilku miesięcy. Ja tam czekam na wersje DVD Parallel Works wink.gif
Suavek
Gundam 00 Season 2 Trailer

Do want ;>
Flik
CYTAT(Suavek @ 3 08 2008, 11:30) *

Widzialem Tierie i ... Setsune? To Byl Setsuna right?
OMG OMG OMG XD
Zaton.
Pampararaaaam !!

Kolejna lista, tym razem na Jesień.

OBRAZEK

Oczywiście, nie ma 100% pewności wink.gif

Mam nadzieję, że Kemeko Deluxe wyjdzie, wydaje się maksymalnie porąbane ;]
Zarathustra
Po raz kolejny się powtórzę, jeśli lubicie klimaty Studia Ghibli to zacznijcie oglądać Xam'd (najlepsze anime w tym sezonie, które może ustąpić tylko Tytanii, jeśli ta nie okaże się czymś nudnym), koniec przekazu. wink.gif
Suavek
Wczoraj rozpoczął się drugi sezon Gundam 00. Choć wiele powiedzieć nie można to zapowiada się ciekawie. Choć odcinek idealny nie był, to ogólnie trzymał wysoki poziom. Teraz aby tylko Sunrise nie spartolił drugiego sezonu to będę wniebowzięty.

Tymczasem dla fanów Sci-fi szykuje się kolejna ciekawa produkcja - Tytania

Z opisu zapowiada się solidnie. Nareszcie jakaś futurystyczna historia bez udziału wkurzonych nastolatków i kolorowych robotów.
CYTAT
This has been described as being a complicated space opera or epic. The original story was published as a series of three novels (1988 thru 1991), and is open ended - as in no conclusion or ending was ever published!!

Oraz co ciekawe:
CYTAT
The series uses the same director (Noboru Ishiguro) and animation company (Artland) as the space-epic Legend of the Galactic Heroes.

LoGH jeszcze nie oglądałem, ale słyszałem o nim same pozytywne opinie.

Emisja rusza 09.10, czyli już za parę dni. Miejmy nadzieję, że ktoś (porządny) to będzie subował wink.gif.

Zwiastun.
Zaton.
http://www.animenewsnetwork.com/news/2008-...eason-confirmed

FUCK YES !!!!

Nie bede ukrywać, że mam ogromna radochę z tego ^^
Suavek
Miejmy nadzieję, że dorówna pierwszej serii i nie będzie to tylko zbiór kolejnych, niewiele znaczących przygód. Choć S&W bardzo mi się podobało, to jeśli miałbym wymienić jakąś drastyczną wadę, to byłoby to zakończenie.
Zaton.
No, zostawiało ono chamsko otwartą furtkę do kolejnego sezonu wink.gif

A, ma pojawic się nowa seria FMA - było to zasugerowane na ostatniej stronie mangi FMA:

W sumie, to z tego się już tak nie ciesze. Będzie to IMO zbyt na siłę confused.gif
Grigori
Jeśli ma być to sequel mówię nie, jeśli remake z zachowaniem historii mangi, bez rozbierzności - wtedy wielkie TAK.
Zaton.
Manga dużo się różni od anime ?
Grigori
Podobno bardzo, ale ja nie dobrnąłem do końca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.