Z nowych serii, wyszło też
Strike Witches.
Na razie są 3 odcinki, ja obejrzałem dwa.
Wrażenia ?
Gatunkowo, nazwałbym to jako :
Neko mecha loli ecchi action s-f, plus walka z gigantycznymi stworzeniami z innego wymiaru, a wszystko to w realiach drugiej wojny światowej (przynajmniej w kwestii uzbrojenia - w większości

)

Akcja SW, ma miejsce w okresie w którym normalnie by sie rozpoczęła II WŚ, lecz ludzie, zamiast walczyć między sobą, walczą zjednoczeni przeciwko wielkim stworzeniom z innego wymiaru/kosmosu - Neuroi.
Jako, że zwykła broń jest mało skuteczna, do życia został powołany specjalny kobiecy ( a jakże) oddział - tytułowe Strike Witches. Korzystają one ze specjalnego ekwipunku zwanego Striker Unit - zakładanych na nogi "dopalaczy" (wtf ?), oraz korzystają z magii (no ba).
Główna bohaterka, to Yoshika Miyafuji, młoda dziewczyna, która jest także obdarzona taką mocą - a konkretnie mocą leczenia. Żyje razem z mama i babcią (także mają moc), w klinice, gdzie jej rodzina leczy ludzi. Jej ojciec zginął na wojnie. Jak się później okazuje, to on jest właśnie
wynalazcą ekwipunku Strike Witches.
Pewnego dnia, do Yoshiki przychodzi dowódczyni Strike Witches, która próbuje ją namówić do wstąpienia do armii.
No, dalej nie będę spoilerował

Ogólnie, anime zapowiada się nieźle.
Irytuje mnie jednak pewna rzecz.
Praktycznie wszystkie "czarownice", nie noszą spodni, przez co ich bielizna jest chamsko widoczna. Nie przeszkadzało by to tak bardzo, gdyby nie jeden fakt - w niektórych scenach, właściwie co drugie ujęcie to zbliżenie na majtki którejś dziołchy.
O ile przez pierwsze pięć minut odcinka mnie to śmieszyło, to potem zaczyna to denerwować

Na szczęście anime nadrabia resztą stuffu - rysunki są ładne, i przyjemne dla oka, muzyka pasuje, postacie się miedzy sobą w miarę różnią.
Fabuła nie jest ambitna - jeśli ktoś oczekuje czegoś ambitnego i głębokiego, to niech nawet nie zaczyna oglądać.
Cała reszta moze uderzać, bo to może byc kawałek naprawdę fajnego animca.
Ode mnie 7/10
A jak ktoś lubi damską bieliznę, to niech sobie doda jedno oczko do oceny

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Na poprzedniej stronie tematu, rzuciłem link do obrazka z nadchodzącymi seriami anime - było tam "Detroit Metal City". Moje pytanie - widział to ktoś już ? Jakieś wrażenia ?