CYTAT
Z Gundama polecam Gundam Seed Destiny Rengou Vs Zaft 2 Plus, fajna siepanka, widok z trzeciej osoby, z dostępnych jednostek do pilotowania brakuje tylko statków, Requiem-u, Messaiah i Genesis
Także polecam. Jak regułą jest, że większość gundamowych produkcji jest raczej kiepska to ta naprawdę potrafi wciągnąć. Przyjemna zarówno w SP jak i MP.
CYTAT
Mobile Suit Gundam vs Zeta, podobne do tego wyżej tylko że z UC, dokładnie to 0079, Zeta i trochę ZZ, jest dostępna po angielsku
Tyle, że gra zdaje się być nieco wolniejsza od Seedowego odpowiednika.
CYTAT
Climax UC, zbyt dużo w to nie grałem, ale możesz spróbować, poziom trudności jest raczej wysoki
Prosta nie jest, ale całkiem przyjemna. Jestem skłonny spokojnie polecić ;>
CYTAT
Zeonic Front, podobno jedna z najlepszych gier ze świata gundama,
Śmiem się nie zgodzić, mnie gra niespecjalnie wciągnęła, także w praktyce nie jest tak rozbudowana jak można przypuszczać po obejrzeniu filmów itp.
CYTAT
jest to raczej symulator niż klasyczne latanie i rozwalanie wszystkiego co się rusza
Nah... symulator z tego żaden. Kolejna typowa arcade'ówka tyle, że z nieco innym systemem i wolniejszym przebiegiem akcji. IMO oczywiście.
CYTAT
Another Century Episode 2, kolejna fajna gra, nie tylko z Gudamem, jest tutaj jeszcze Macross, Dragonar, Nadesico, L-gaim, Dumbine, Layzner, Brain Powered, wszystko jest fajnie połączone w całość, niestety wszystko jest po japońsku, a fabuła wydaje się być dosyć ciekawa
Grałem jedynie trochę w część pierwszą i prawdę mówiąc nie spodobało mi się. Jak ktoś chce arcade'ówkę z mechami to niech lepiej sięgnie po te wspomniane wyżej.
CYTAT
Z rpg możesz sprawdzić MS Saga, jest po angielsku i podobno można pograć
Tyle, że to nie do końca jest na podstawie anime/mangi. Owszem, występują tutaj mechy, ale cała reszta to kompletnie nowa historia nie nawiązująca do którejkolwiek konkretnej serii anime. Ale skoro już została wspomniana to ja jak najbardziej polecam. Już teraz nosi mnie ochota na odświeżenie sobie tego tytułu w przyszłe wakacje. Mimo licznych wad potrafi wciągnąć na wiele godzin. Odsyłam do mojej
pseudo-recenzji w kąciku RPG gdyby ktoś chciał więcej info.
CYTAT
Generation of C.E. to strategia/rpg, coś na styl Disgaea
Eee... nie... do Disgaea temu tytułowi baaaaaardzo daleko. Owszem, jest to strategia turowa, lecz system jest dość ubogi - jeszcze bardziej niż Super Robot Taisen. Niemniej jednak grafika cel-shading jest bardzo ładna i oglądanie po raz n-ty tych samych animacji z fajną muzyczką nie nudzi się szybko ;p. Jestem skłonny polecić.
CYTAT
i oczywiście masa Super Robot Taisen
O tak. Te gry coś w sobie jednak mają, szczególnie te nowsze części (bardziej rozbudowany system). Sam jestem skłonny najbardziej polecić część MX na PS2 (i od niedawna PSP). Ze wszystkich z jakimi miałem styczność, ta mi się najbardziej podobała. Seria Alpha jakoś mi nie podchodzi już tak bardzo.
Oczywiście gundamowych produkcji było o wiele więcej niż wymienił mario. Od siebie mogę polecić jeszcze:
Gundam Wing: Endless Duel - jak anime nie lubię to gierka jest po prostu świetna. Bardzo ciekawa mordobitka 2D wydana na SNESa. Świetna do gry z kumplem (chociażby przez neta). Dobra nie tylko dla fanów anime.
Gundam Battle Assault 1 i 2 - grając najpierw na emulatorze w część pierwszą niespecjalnie mi się podobało. Dorwałem dwójkę i swego czasu frajda była nieco większa ze względu na większą ilość trybów gry oraz mechów. Jednak gdy dorwałem ponownie jedynkę, już oryginał to grając na konsoli naprawdę to doceniłem. Ciosów nie ma dużo, ale można przyjemnie się wyżyć. Grafika jest b.ładnie animowana, mechy nawet wyważone. I tego ostatniego niestety nie mogę powiedzieć o dwójce, która może i na pierwszy rzut oka jest lepsza, lecz dostępne mechy są totalnie sobie nierówne. Zmiany w systemie zauważy każdy kto grał w jedynkę. Ogólnie można pograć, ale w końcu się znudzi.
SD Gundam G Generation F - strategia turowa na PSX z ogromną ilością misji - kampanie wszystkich serii animowanych od Mobile Suit Gundam aż do Turn-A, plus różne side-story z mang i nowel (Blue Destiny, Sentinel itp.). Ciekawy system, sporo opcji, trochę elementów RPG i wiele godzin zabawy. Niestety tylko po Japońsku.
SD Gundam G Generation Advance - podobnie jak wyżej, tylko nieco mniej rozbudowane, z połączonym wątkiem fabularnym różnych gundamów. Jak sama nazwa wskazuje - GBA.
A z innych gier na podstawie anime w chwili obecnej (z tych co grałem) kojarzę tylko grę GantZ. Na początku cała masa przewijania dialogów (Japan only) a następnie raczej kiepska graficznie sieczka. Styczność z tym miałem ledwo pół godziny więc wiele powiedzieć nie mogę.
Jakby nie patrzeć to gra Transformers także jest na podstawie anime (Armada zdaje się). Całkiem przyjemne, aczkolwiek grałem tylko pierwszą misję.
Ogólnie gierek trochę wyszło. Jakoś niedawno wylazł Appleseed EX na PS2, było sporo Robotechów (czyli Macross), jakieś Berserki itp. No i oczywiście niezliczona ilość (pewnie jeszcze więcej niż Gundamów) gier Dragonball...
Mnie natomiast ciekawi czy wyszły jakieś godne uwagi gry na podstawie Evangeliona? Tyle co sam zrobiłem rozeznanie to znalazłem jakieś przygodówki, quizy czy też to całe Girlfriend of Steel... Ale czy jest coś bezpośrednio nawiązującego do anime?