Mam kilka gierek na GBA I GBC, z tym, że jedynym językiem w nich jest język francuski, całkowicie dla mnie niezrozumiały.
Na pokemonach nawet na karcie jest francuski tytuł, to się nie dziwię, że nie da sie jezyka zmienić (a może sie da - wie ktoś gdzie?), ale na Zeldzie na GBC jest tutuł po angielsku wszystko fajnie, nawet na ekranie wstępnym pisze PRESS START (chyba, ze tak samo jest po francusku) a dalej w grze tez tylko francuski, i tez nie wiem gdzie to zmienić. Spotkał się już z czymś takim.
W ogóle to fajny bezsens żeby jeden język był do wyboru.
to nie jest zabieg pozbawiony sensu, troche skomplikowana sprawa - umieszczenie jednego języka w grze między innymi umożliwia sprzedaż jej taniej w danym regioie (w związku z brakiem innych języków ludzie z innych krajów nie będą danego tytułu hurtowo importować) - np. Fifa czy Pro Evolution Soccer po polsku jest sprzedawany w niższej od ogólnie przyjętej standardowej ceny.
Fakt że pisze press start po angielsku jeszcze o niczym nie swiadczy, w wielu chociażby japońskich grach po angielsku mamy cały title screen. Grałem też w kilka gier z różnych zakątków europy które miały title screen po angielsku a w grze mówiono w innym języku. normalka trzeba do tego przywyknąć.
Aha, dobrze wiedzieć, dziękuję za informacje.