Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: OLED
Forum PSX Extreme > Inne > HD
ghost.
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat technologii OLED ('Organic Light-Emitting Diode'), czyli technologii wyświetlania obrazu opartej na elektroluminescencji pewnych związków chemicznych (emisji światła pod wpływem przepuszczania ładunku elektrycznego). Co oznacza to dla przyszłych użytkowników wyświetlaczy opartych o tę technologię? Bardzo, BARDZO mała grubość wyświetlacza, znikomy czas reakcji, do 10,000 godzin zywotnosci, doskonały kontrast i jasnośc obrazu, prostota produkcji (bedzie to miało niewątpliwy wpływ na cenę), mozliwośc osadzenia warstwy OLED na elastycznym podłożu (np. folii, którą mozna zwijać i rozwijać), brak konieczności podświetlenia...

Uważam, że wyswietlacze oparte o OLED mają przed sobą świetlaną przyszłość, już w tym roku Sony ma wprowadzić na rynek pierwszy telewizor oparty o tę technologię. Wydaje mi się, że wkrótce na rynku pojawi się poważny konkurent dla LCD czy plazmy, zdecydowanie zasługujący na oddzielny temat na tym forum.

Polecam zapoznanie sie z poniższym anglojezycznym artykułem na temat technologii OLED:

http://electronics.howstuffworks.com/oled.htm
konstant
Cóż, OLED masakruje..
Gdzies czytalem, ze jakies teorie spiskowe wytwarzaja najwieksze firmy..
Ze ponoc nie beda inwestowac w rozwoj nowych technologii zeby wiecej zarobic na LCD i plazmie..
Ciekawe co z tego bedzie.
Pamietajmy ze jest jeszcze SED..
mario87
10000h żywotnosci to 6 razy krócej w porównaniu do plazm i LCD, to jest chyba narazie problem OLED. Sama technologia mi też się spodobała ale teraz mam dylemat jako że ciągle mam stare kineskopowe telewizory i chce je zmienić na jakiś LCD FullHD, teraz tylko czy warto, oled jest narazie przedstawiany w superlatywach, ale trzeba na niego poczekać jeszcze conajmniej rok.
wortigern
10000h przy uzytkowaniu po 5 godzin dziennie daje 2000dni czyli 5,5 roku. Ja najdluzej mialem monitor 6lat po czym wysiadl. Był to CRT. A co do LCD to sproboj mi znalesc kogos kto ma taki panel wiecej niz 4 lata. Ja mam swoj prawie 2 lata i mysle ze za rok/max dwa, wymienie go. IMO 15000h to bylaby opytlalna zywotnosc dla monitora, dla tv także, no chyba ze ktos oglada tv 10godzin dziennie.
Psychonaut
Ale chyba chodzi o to, by kupic panel, ktory posluzy jak najdluzej. Nie kazdego stac na wymiane od razu jak TV wyjdzie z mody. OLED... jesli by bylo tak tanie, ze az oplacalne, to czemu nie ;>. Tylko czasem sprzet mozna tez odsprzedawac, a jak sie wypali, to co? Kapec tak po prostu?

Ja i tak wysoko mierze, bo te 40' z 1080p chce tongue.gif.

- 10.000h... nieeee, to krotko
- wcale nie krotko!
- krotko, za krotko ;P
- nie
- tak
- nie
...
C1REX
Tylko jak producent podaje 10 000 godzin, to i tak do końca nie wiadomo o co chodzi.

Przecież nie będzie tak, że przez cały czas obraz będzie idealny i po 10 000 godzinach panel zajmie się ogniem i spali się.
Prawdopodobnie już po 5 000 godzinach będzie jakaś różnica w jakości obrazu.

No i to, że technologia jest tania w produkcji, nie oznacza, że tanio będzie sprzedawana.
yasiekk
CYTAT(wortigern @ 15 04 2007, 09:58) *
Ja najdluzej mialem monitor 6lat po czym wysiadl. Był to CRT.

moj optiview 17lt95, 17", bez plaskiego kineskopu dziala nieprzerwanie od lipca 1998, chodzi po ~7 godzin dziennie.
C1REX
CYTAT(yasiekk @ 17 04 2007, 22:45) *
CYTAT(wortigern @ 15 04 2007, 09:58) *
Ja najdluzej mialem monitor 6lat po czym wysiadl. Był to CRT.

moj optiview 17lt95, 17", bez plaskiego kineskopu dziala nieprzerwanie od lipca 1998, chodzi po ~7 godzin dziennie.

Też mam monitor CRT jeszcze. Tzn. podarowałem go cioci. Niby działa, ale nie nie ma już tej żyletkowej ostrości, jak miał za młodu.
Teraz ma lekką mgiełkę przy czcionkach i ostrych krawędziach.

To, że coś działa nie oznacza, że nie jest zużyte.
Goldi69-PL-
OLED nie wejdzie jeszcze przez nastepne 3 lata na bank a i duze prawdopodobienstwo ze wogole sie nie ukaze, raz ze nie sa w stanie przeskoczyc zywotnosci paneli a dwa ze nim wyjdzie to technologia LCD bedzie juz na podobnym poziomie.
SED jak juz czytalem niedawno to wogole polegl i juz w niego nie inwestuja chajsow.
Mike
Bedzie za to FED od Sony, pierwsze monitory FullHD maja byc dostepne w 2009 roku. Poki co na japonskim Display Expo zaprezentowano prototyp 19.2'' 1280x960, 400 cd/m, CR 20000:1.

CYTAT(C1REX @ 18 04 2007, 02:49) *
Teý mam monitor CRT jeszcze. Tzn. podarowaůem go cioci. Niby dziaůa, ale nie nie ma juý tej ýyletkowej ostroúci, jak miaů za můodu.

Zyletkowata ostrosc w CRT? laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.