Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: 28 dni później
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
maciek88
właśnie jestem po seansie "28 dni później". włączyłem w ciemno bo miało być o zombie. zombie nie było, ale ogólnie film udany - to co lubie w takich filmach czyli element zaszczucia, puste miasta i walka o przetrwanie sprawdziły się nieźle. oprócz tego nawet fajni aktorzy i genialna muzyka. film dobry, ale do czasu bo motyw z żołnierzami odbiega od reszty no i zakończenie - po początku filmu można było odnieść wrażenie, że będzie typowo otwarte, ale jednak trochę uprościli. mimo wszystko warto obejrzeć bo nie jest to typowy film o zombie, reżyser (gość od Trainspotting) chciał chyba podejść jakoś bardziej ambitnie i nawet mu to wyszło. a jak się wam podobał?

zawsze miałem sentyment do debilnych filmów o żywych trupach, ale po Dead Rising chęć obejrzenia tych głupot wzrosła. jest tego chyba pełno, możecie wyselekcjonować te najbardziej udane. z tych, co ja znam to napewno nowy "Świt Żywych Trupów" (starego nie widziałem) - śmieszny, dobrze zrobiony i przyjemnie się go ogląda.
Dante
Niedługo premiere będzie mieć 28 tygodni póżniej. A co do debilnych filmów o zombie to jest tego masa ostatnio widziałem Plane Dead (o zombie na pokładzie samolotu). Co do najbardziej udanych filmów to pewnie klasyka Romero wysyp żywych trupów jako komedia i Brain Dead. Dużo jest też wręcz amatorskich filmów w tej tematyce i to z nich można się pośmiać (chyba np. w takim Zombie Bloodbath 3 Armagedon czy jakoś tak zombie było z kosmosu {bo ludzie je tam wysłali} i znalazło się w promie kosmicznym który był pod szkołą)
KOMODO
Ja z tego "pod-gatunku" zdecydowanie polecam (wiadomo no) serie Romera, ze wskazaniem na "jedynke" z 1968 roku. Czarno-biala konwencja wzmaga klimat i jezeli przymknie sie oczy na "efekty" film naprawde jest zaszczuty. Fajna choc odmienna byla tez "Ziemia Zywych Trupow". Zupelnie inne podejscie niz dotad. Z reguly filmy o zombiakach pokazuja wlasnie ich wysyp, jak dopiero atakuja. Ziemia Zywych Trupow pokazuje swiat, ktory "przezyl koniec swiata". Zombiaki opanowaly caly swiat, choc nieliczne skupiska ludzi radza sobie w tym chorym swiecie. Ot, zbrojni w co popadnie + swoisty ciezarowko-czolg wyruszaja noca do opanowanych przez zombie terenow, co by powynosic ze sklepow co sie da, byw wyzywic ostatki gniezdzace sie za "murami" ruin miasta. Co jeszcze? Roth kreci (pod koniec roku ma bcy w kinach) adaptacje najnowszej (jesli chodzi o polskie wydanictwo) powiesci Stephena Kinga "Komorka". Ksiazka ktora wyszla w polowie marca jak najbardziej warta uwagi, choc nie przedstawia zombiakow "jako-takich", niemniej opowiada o czyms podobnym. Pozwole sobie przedstawic wstep - 1 pazdziarnika o godzinei 15:03 telefony komorkowe zaczely przesylac dziwny sygnal, po ktorego wysluchaniu ludze popadali w obled - popelniali samobojstwa, atakowali kogo popadnie albo siebie, zagryzali sie itp. Jako, ze wieksza czesc populacji ludzkiej miala telefony komorkowe efekt byl oczywisty. Pieknie pokazany "koniec swiata" i ludzie dla ktorych noc stala sie dniem, a wlasne nogi - jedynym srodkiem transportu.
tk
"28 dni później" polecam jak najbardziej. brytole zabrali się za temat i od razu ugryzli to z innej strony, niekonwencjonalnie. finałowa scena obleżenia posiadłości niczego sobie. po opisach sequel wygląda na trochę wymuszony, ale kto wie...

za specjaliste od zombiaków się nie uważam, ale absolutny must-see to brytyjska parodia tego typu filmów "shaun of the dead". tak jak ktoś wspominał, dobre na beke są wszelkiej maści niskobudżetowe produkcje, najczęściej lądujące od razu na dvd.
maciek88
nadrobiłem troche zaległości. Shaun of the Dead fajne, spokojnie można obejrzeć. Ziemia Żywych Trupów natomiast to totalne gó.wno, jeden z najgorszych filmów jakie widziałem tak w ogóle, nie polecam nikomu. nawet zombiesy jakieś takie słabe (wizualnie), o ich zachowaniu nawet nie wspomnę.

teraz postaram się zdobyć Świt Żywych Trupów z 1978 r.

nowe filmy Romero:

- Diary of the Dead (to będzie dobre!)
- Diamond Dead (zerknijcie na obsadę oO)
- The Crazies (tu Romero jest tylko współautorem scenariusza)
ghost.
Ostatnio obejrzałem sobie film pt. Ludzkie Dzieci - nie ma tam w sumie zombiaków (co najwyżej mocno poje.bani bojówkarze) ale jezeli komus podpasował klimat pogrązonej w chaosie Angli, jaki tak mocno czuło się 2 "28 days later" to bardzo łatwo odnajdzie go ogladajac równiez to dzieło.
2razyjot
A ja mam za soba seans '28 weeks later' czyli sequell '28 days later'. Jest ostro! Biegajace scierwo, ktore dzieki dobrej pracy kamery i ostrym ujeciom (jest naprawde krwawo a akcja z karabinem na stacji metra to rarytasik) robi jeszcze wieksze wrazenie, swietne zdjecia i miejsce akcji (opustoszala po zarazie Anglia, szacuneczek!) a do tego tak sprawnie nakrecona historia ktora naprawde milo sie oglada. smile.gif

Historyjka jest powiazana z ponownym zaludnieniem Anglii, miasto jest pod kontrola wojska, ocaleni ludkowie wracaja do budynku (kompleksu) w ktorym maja szanse zaczac wszystko od nowa. Na miejscu jest rowniez ojciec dwojki dzieci, ktore stracily matke w dramatycznych okolicznosciach, oni rowniez probuja poskladac wszystko od poczatku. Do czasu, zaraza powraca... icon_twisted.gif

Nie sposob sie nudzic na tym filmie, jest napiecie, rozwalane lby oszalalych ludzi, w niektorych miejscach piekna sieczka (stacja metra, podziemia kompleksu mieszkalnego - jeaaaaaaa) a wszystko to podane tak smakowicie ze nie sposob przyznac, ze nadzwyczaj udany to sequell. Na uwage zasluguje rola Robert Carlyle w roli ojca (kochany facet, ktory za rodzina jest w stanie wskoczyc w ogien, hehehe) Zakonczenie rokuje kolejna czesc, chetnie ja zobacze, mam slabosc do takiej rozrywki wieczorowa pora. Polecam jak cholera!!!
ghost.
dzisiaj w nocy obejrzałem 28 weeks later i, co tu duzo mówic, zgadzam sie w 100% z wujaszkiem - świetny film, polecam!
LegionPolski
28 Dni później mi się bardzo spodobało, ze względu przede wszystkim na niesamowity (beznadziejny dla bohaterów) klimat... Mocno polecam.

Widzę 2 część Wam się (JJ i Ghost Spike) podoba, to i tez sprawdze.
_Milan_
wlasnie obejrzalem oba filmy jeden po drugim, co lepsze, bylo coraz lepiej.
swietne horrory, czasami naprawde klimat wycieka z ekranu. swietna robota.

poczatek drugiej czesci jest wrecz przybijajacy ;/ mam nadzieje ze trojka nie powstanie, bo moze byc ciezko z wzwyzkowa jakoscia, ciezko mi sobie ja wyobrazic.
bywa brutalnie, nigdy slabo.
tk
decyzja o powstaniu "28 months later" będzie zależna od wyników sprzedaży dwójki na dvd.
Cerb
CYTAT(_Milan_ @ 1 08 2007, 02:45) *
mam nadzieje ze trojka nie powstanie, bo moze byc ciezko z wzwyzkowa jakoscia, ciezko mi sobie ja wyobrazic.

W koncowce drugiej czesci w tle majaczyla Wieza Eiffla wiec miejsce akcji "troche" sie rozroslo, a i wiadomosc pozostawiona w helikopterze przez dzieciaka tez moze roznie wrozyc, wiec kilka watkow mozna dalej pociagnac a biorac pod uwage jeszcze to ze czesc druga byla lepsza od pierwszej, to naprawde dobrze wrozy trojce.

A co do samego filmu. Mistrzostwo ! Ogladalem z rozdziawiona geba, a na samej koncowce dwa razy bitka wołowa spdala mi z widelca do talerza icon_twisted.gif . Opuszczone miasto, ogolne zaszczucie wyczuwalne nawet w czasie odprawy po przybyciu nowych mieszkancow, swietna muza, sceny masakry (helikopter !!! scena na lace kosi nawet te z jakiegos filmu gdzie towarzystwo tanczace na pokladzie statku zostalo przeciete lina cumownicza). Swietnie dobrani aktorzy (siostrzyczka byla sliczna) i to obojetnie czy grajacy glowne postacie czy mieso armatnie. Efekty specjalne tez na wysokim poziomie, zdecydowanie lepsze niz w jedynce gdzie w sumie nie mieli takiego pola do popisu. Klimat po prostu wylewa sie z ekranu. Tym ktorzy nie ogladali czesci pierwszej polecam zapoznac sie najpierw z nia.

9/10 w rankingu horrorow

Sztajniec
Póki co obejrzałem tylko część pierwszą, ale i tak bardzo przypadła mi do gustu. Oglądałem ją parę miechów temu, bodajże w jakiś zimowy wieczór, ale to co zapamiętałem najbardziej, to wprost 'wypływający' z monitora klimat opustoszałego świata, od razu skojarzyło mi się z zagładą rodem z Fallouta smile.gif Anyway - po Waszych wypowiedziach stwierdzam, że jak najszybciej powinienem zaopatrzyć się w część drugą i obejrzeć. Tak też zrobię wink.gif
golab
przez pierwszą godzinę było tak sobie, poza oczywiście fachowym początkiem z rwanymi ujęciami w chacie, ale pozostałe 40 minut daje radę

szkoda sierżanta, no ale bohaterowie giną młodo;p
natomiast setnie ubawiła mnie soczysta akcja na łące;]

odnoszę wrażenie, że jest nawet brutalniej niż w pierwszej części scena między matką i ojcem nastolatków

ogółem film trzyma fason i niemal czuć atmosferę strachu i szaleńczej walki o życie, mimo kilku trywialnych dialogów

czekam na część trzecią
C1REX
Świetny film. Chyba najlepszy film o (prawie) zombiakach.

Dwójka lepsza od jedynki. Miłe zaskoczenie.
Agent_Man
Oblukałem. Świetne. Polecam. A po seansie warto obadać ten tytuł na IMDB.com . Opisali od cholery ciekawostek, które łatwo można w filmie przeoczyć.
Shadow of Nobody
Dość nierówny film. Z początku jest bardzo klimatycznie - skrótowe pokazanie rozwoju epidemii w mieście, scena ukazująca w szerszym ujęciu opustoszały Londyn, akcja w kościele - można sie wczuć. Jednak już po chwili główny bohater spotyka na swojej drodze ocalałych ludzi i klimat zaszczucia, osamotnienia sie rozpływa. Same zombiaki nie są ani troche straszne (wyglądają prawie jak ludzie tyle tylko że mają czerwone oczy, lol), a scen przemocy jest niewiele. Dopiero finał dostaje mocnego kopa i robi się niezła masakra. Co mi się spodobało? Całkiem zgrabna gra aktorska (po tego typu filmie oczekiwałem znacznie mniej), umiejętnie budująca klimat muzyka oraz motyw przemiany głównego bohatera (z wystraszonego i niepewnego kolesia do wycinającego całą grupke żołnierzy madafaki). Ogólnie film jest przeciętny, liczyłem na więcej (Residen Evil 1 wciąż najlepszy). Moja ocena: 7=/10
2razyjot
CYTAT(Shadow of Nobody @ 10 08 2007, 16:40) *
Same zombiaki nie są ani troche straszne (wyglądają prawie jak ludzie tyle tylko że mają czerwone oczy, lol), a scen przemocy jest niewiele.

Hm, czekaj. Moze dlatego ze to nie sa zombiaki? Nadrob zaleglosci i looknij 1 czesc jak nie kumasz skad sie wziela ekipa biegajacych i oszalalych ludkow. ;[

btw: scen przemocy jest niewiele? To nawet dobrze IMO, chce czegos wywazonego i ostrego a nie kolejnej martwicy mozgu, sic!
Shadow of Nobody
CYTAT(2razyjot @ 10 08 2007, 20:07) *
Same zombiaki nie są ani troche straszne (wyglądają prawie jak ludzie tyle tylko że mają czerwone oczy, lol), a scen przemocy jest niewiele.

Hm, czekaj. Moze dlatego ze to nie sa zombiaki? Nadrob zaleglosci i looknij 1 czesc jak nie kumasz skad sie wziela ekipa biegajacych i oszalalych ludkow. ;[

No właśnie o pierwszej części mówie ("28 days later", chyba że istnieje jeszcze jakaś część o której nie wiem) i według mnie to są zombiaki...a jak nie to może ty mi wyjaśnisz co to takiego?
ghost.
zombiak - martwy, rozkładajacy sie, z załozenia trup
chłopaki w serii "28..." - zarażeni Rage, żywi (zresztą pierwszy film konczy sie smiercia głodowa wszystkich zarazonych

jest róznica?
golab
poza tym są całkiem żwawi, c'nie?

a i przejrzyj dokładnie poprzednią stronę topicu, a zobaczysz plakat sequela sorcerer.gif
Shadow of Nobody
Niech wam będzie - to nie są zombiaki (chociaż mają sporo wspólnego), w każdym razie straszenie kiepsko im idzie.
pogromcamuch
Przeciez ten film to dno. Tylko początek w tej chatce zapowiadał coś dobrego i mocnego, jednak to co sie działo później - porażka.
2razyjot
CYTAT(Shadow of Nobody @ 10 08 2007, 20:26) *
CYTAT(2razyjot @ 10 08 2007, 20:07) *

No właśnie o pierwszej części mówie ("28 days later", chyba że istnieje jeszcze jakaś część o której nie wiem) i według mnie to są zombiaki...a jak nie to może ty mi wyjaśnisz co to takiego?

No wlasnie ja wyzej prawilem o "28 weeks later" czyli 2 czesci "28 days later", tak - nakrecili sequell i jest zacny! smile.gif

Czemu to nie sa zombiaki? No bo umarlaki z zalozenia powstaja z grobu i zgnilizna zarazaja innych a tutaj w 1 czesci masz malpe ktora gryzie goscia od animalsow i zaraza go wirusem furii. Biegajaca holota tez zaraza przez sline i ugryzienie ale rowniez co jest nowoscia plujac mieszanka wymiocin i krwi I wlasnie dlatego bledem jest gdy mowisz, ze to sa zombiaki znane chociazby z filmow Romero. All clear? ;>
MichAelis
Obejrzalem 1 i 2 czesc dzien po dniu.
1>2 bez sprzecznie jak dla mnie

Szkoda ze w 2 nie ma choc minimalnego nawiazana co dzieje sie z bohaterami jedynki. Wygladalo ze w pierwszej czesci wszystko sie dobrze skonczylo, a tu nagle siedza sobie jacys ludzie i uciekaja przed "zarazonymi" wink.gif. Ok po namysle uznalem, ze to po prostu inna czesc angli jest pokazana, gdzie "walcza" o przezycie jeszcze inni i niech juz bedzie ze obie czesci dzialy sie niemal rownolegle (no powiedzmy sam poczatek 28 tygodni)
ALE, niezmiernie durny jest powrot samej zarazy, jakis typek(mowie o Donie) ma sobie dostep to laboratoriow wojskowych i idzie sie miziac z zona. GLUPOTA.
Potrafie tez zrozumiec Red alert, ale kurna jak widza ze ktos popieprza samochodem to nie koniecznie trzeba strzelac. Tak wiem rozkazy, ale generalnie chodzilo o to aby niezastanawiac sie w tlumie i walic do wszystkich wink.gif. Mimo malego zamerykanizowania drugiej czesci jest ok.
Natomiast pierwsza czesc to naprawde dobry film, fajnie zbudowany klimat, jebniety sierzant, ktory chce zaludnic ziemie i bardzo dobre ujecia, ktore tylko byly nasladowane w dwojce, a szkoda. Nie przyczepie sie do niczego, oprocz przemiany glownego bohatera-ciotki w minisupermena. Knuje tajny plan i zabija wojskowych, troche to przerysowane wink.gif. Ale jak ktos chce to moze sie przyczepisc do wszystkiego, wiec mozna wykreslic ostatnie 2 zdania:P

Ogolnie
28 dni pozniej 9+/10
28 tygodni pozniej 7+/10
Agent_Man
@MichAelis

Koleś który uknuł plan ponownego zaludnienia w "28 days" był majorem. Sierżant był "New ageowym przewodnikiem duchowym oddziału" ;]
MichAelis
No male przejezyczenie wink.gif
stona
Kurcze , wam naprawdę się ten film podobał O_o Dla mnie totalna kaszanka :| Myślałem że może Anglicy mają jakiś pomysł na zombiaki ale widzę te same głupie historyjki , tak samo naiwny i naciągany scenariusz :| Szkoda gadać, dla mnie padaczka sad.gif No i ten motyw z końcówki.. Że też nikt wcześniej tego przejścia nie zamurował XD

PS. Kolejny film to pewnie 28 miechów później i atak na całą Ziemię wink.gif
PS. 28 lat później i cały kosmos w zombiakach OMG , zginiemy!!!!!!! XD

5/10 (bo były jednak czasami fajne momenty wink.gif )
LegionPolski
28 dni później było lepsze niż 28 tygodni później. IMO.
w sequelu było za wiele bzdur, zbyt wiele sytuacji, gdzie ja (człowiek, który jak ogląda film stara się przymknąć oko na większość ściem, bo film oglądam dla przyjemności, a nie jestem (pipi)ym krytykiem) pukałem się w czoło i myślałem sobie "co za kretyn". no ale może to być też spowodowane tym, że 28 Weeks Later widziałem 2 godziny temu, a częśc pierwszą... dawno temu.
chociaż zły też nie był, myślałem, że świetny klimat "beznadziejności" sytuacji już się nie udzieli, a tu proszę, od połowy filmu zaczęło się robić mocno nieciekawie dla bohaterów chytry_.gif
BTW - fajna du'pencja grała tą dziewczynę na "T" (chociaż młoda strasznie chyba ;p)
Labik
CYTAT(LegionPolski @ 1 09 2007, 01:51) *
BTW - fajna du'pencja grała tą dziewczynę na "T" (chociaż młoda strasznie chyba ;p)

Tammy, Imogen Poots, zaje.bysta wub.gif
Agent_Man
CYTAT(Labik @ 1 09 2007, 11:40) *
CYTAT(LegionPolski @ 1 09 2007, 01:51) *

Tammy, Imogen Poots, zaje.bysta wub.gif

Aye, śliczna jest. Według Wiki ma 18 lat,tak więc Legion nie jest aż tak młoda ;] Poza tym jako ciekawostkę dorzucę fakt, że grała też w V for Vendetta.
LegionPolski
@Labik/Agent, fakt, nie aż tak młoda. właśnie rozkminiam se jej inne fotki i normalnie (nie w filmie 28 weeks later) wygląda raczej brzydko i utapetowana się wydaje nadto [chociaż czego innego się spodziewać]. co nie zmienia faktu, że w filmie zrobili ją świetnie i wygląda zaje.biście smile.gif
ranaghar
28 Dni Później - zayebiste, jeden z najlepszych horrorów jakie widziałem (a wiele do takich nie zaliczam), klimat i wogóle
28 Tygodni Później - słabiak, pojechali na popularności 1 części, chcieli pokazać co się działo dalej w Anglii, ale film nie wyszedł za dobry, jednie początek dorównuje jedynce
AiszA
Mam nadzieję, że chodzi o 28 tygodni później z 2007 roku, bo tak się składa, iż wcześniejszego nie oglądałam rolleyes.gif Niezła kontynuacja horroru sprzed lat... Stopniowa budowa napięcia, z jednej strony uczucie pozornej ulgi i bestroski bohaterów, z drugiej atmosfera osaczenia, zbliżającego się niebezpieczeństwa okraszona kropelkami rzezi w stylu gore... Ta żonglerka motywów z klasyki gatunku, echa zarówno "Świtu Żywych Trupów", jak i aluzja do serii "Obcy", umiejętnie eksponuje otoczkę zagrożenia, powoduje, iż widz się nie nudzi, mimo estetycznych wycieczek na początku... W sumie dwie godziny inteligentnej zabawy w straszenie widza smile.gif

_____BoO!!!_____
banny
No ja nei wiem co Wy w tym filkmie widzieliscie xd
Poczatek był świetny, klimacior na najwyzszym poziomie, ale pozniej to tylko coraz gorzej x[
Pamietna akcja na łące, tak, to było na +.
Dla mnie wogole neistraszny, czasem wrecz nudny hyh.gif
Ale jedno co meni zachwyciło to MUZYKA, polecam soundtrack szczegolnie dla fanow post-rocka i pochodnych ;-)

Nie wiem co o tym filmie myslec, nierowny, miał pare momentów no ale na tak wysokie noty imo nei zasluguje ;f
6/10
Grzehoo
Obejrzałem jedynkę tylko po to, by zobaczyć tę scenę w Londynie, gdzie przygrywała muzyka GY!BE. Film raczej średni, ale za wspomnianą scenę i muzykę należy się to 7/10.
signap
ma powstac jeszcze 28 miesiecy pozniej smile.gif

co do 1 - fajny poczatek, reszta slaba, slyszalem ze to jakis fajny film ale nie ma w nim nic interesujacego. Jako ciekawostke film ma 2 lub 3 zakonczenia. Drugiej czesci nie ruszam bo opinie nieprzemawiaja za filmem. Niepolecam
2razyjot
CYTAT(signap @ 13 09 2007, 10:09) *

co do 1 - fajny poczatek, reszta slaba, slyszalem ze to jakis fajny film ale nie ma w nim nic interesujacego. Jako ciekawostke film ma 2 lub 3 zakonczenia. Drugiej czesci nie ruszam bo opinie nieprzemawiaja za filmem. Niepolecam

Do pierona, jak mozna nie polecac filmu na podstawie opinii? Zobacz i wystaw swoja cenzurke, a noz widelec ci podejdzie, dla mnie warto - dobra rozrywka i jatkaaaaaaaa!
Colio
"28 tygodni później" to dobre filmidło, ino bardziej oparte na klasycznej krwawej jatce i napierdalaniu. Mnie bardziej pasiła trochę minimalistyczna i klimatyczna jedynka, ale dwójka to solidny film. Mocniejszy - choćby scena otwierająca to dająca kopa masakra. Klimat jest, ale to już nie to samo. Wsio dzieje się na większą skalę. Strach wiedzieć co będzie w trójce, jeśli takowa powstanie icon_twisted.gif Muza ponownie masakruje, ujęcia rozszarpywanych ciał i leniwy post-rock w tle dają radę. Aktorsko jest dobrze, ale tu nie ma co się rozwodzić, uwagę wszystkich i tak odwraca laska grająca Tam, meheheh. Sieka ofkorz przednia, tak samo zakończenie, tylko trza czasem przymykać oko na debilizmy i nielogiczności.

Enyłej, polecam, dobry sequel, co jest dosyć rzadkim zjawiskiem.

signap, rotfl
signap
jesli wlacze film i po 20 go wylacze to na to samo wyjdzie, dlugo szukalem filmu 100 dziewczyn i ja bo przeczytalem opinie ze fajny czy tez jakis inny film np. Wiecznty student n- po jakims czasie wylaczylem...
Dante
Początek filmu jest świetny i trzeba go obejrzeć potem moim zdaniem można sobie odpuścić bo wieje schematem i jak dla mnie nuda. Można popatrzeć dla ujęć pokazujących skale zniszczeń i tyle.(Cholera jak mnie w tych filmach wkurzają babskie postacie zawsze wszystko wiedzą najlepiej itp, do tego nielogiczne akcje w stylu przyczynienia się do wybuchu epidemii na taka skalę przez wojskowych). Ale początek jest wart oglądnięcia mimo że to może przez niego reszta wydaje sie znacznie słabsza i mniej realna (jeśli o zbiorowym ataku szału aka zombie można mówić w takich kwestiach jak realność ).
stona

hehehe, byełm pierwszy wink.gif

CYTAT(stona @ 19 08 2007, 13:12) *

2razyjot
CYTAT(stona @ 16 09 2007, 10:20) *

hehehe, byełm pierwszy wink.gif

CYTAT(stona @ 19 08 2007, 13:12) *

Podobnie moj ziomek szydzil z cyklu o zywych trupach, nie zapomne tej rozmowy przy wodzie:

- ty ogladales w ogole filmy o zombie w rezyserii Romero?
- ku.r.w.a o czym?
- no wiesz, "noc zywych trupow", "swit zywych trupow", "dzien zywych trupow"?
- moze jeszcze "zywe trupy w gimbusie 2", "swieta wielkanocne zywych trupow"

Koles przez bite 15 minut wymyslal nowe tytuly i fabule, well...

Jakby nie bylo "28 miesiecy pozniej" jest wskazane, chetnie zobacze aczkolwiek nie nastawiam sie na rewolucje ino na biegajace scierwo i na konkretne akcje. smile.gif
signap
28 mln lat swietlnych pozniej XD
28 sekund wczesniej - to juz prequel do 1 wink.gif
28 fragow pozniej

itd tongue.gif
szczurek
28 tyg pozniej to swietny przyklad sequela. Jakby nie patrzec, jest troche inny od jedynki, ale nie na tyle, aby ogladanie go nie sprawialo masy radochy;] Swietny, niekiedy przytlaczajacy, agresywny klimat, tym razem troche mniej elementow spokojnych, a jezeli juz to sa na slabszym poziomie [sceny w supermarkecie z jedynki to bylo imo cos naprawde fajnego]. Wprowadzenie wojska amerykanskiego juz zwiastuje jakas tragedie;] [btw. czy mi sie zdawalo, czy podczas pierwszego ataku na ten domek jednym z atakujacych nie byl ktorys z zolnierzy z jedynki?] Zrezygnowanie z jednego bohatera 'najglowniejszego' w zasadzie nie wyszlo filmowi na dobre. Dzieciaki dorownuja inteligencja żołnierzom US. Element matki i syna odpornych na wirusa musiala byc wymyslona, aby jakos to kontynuowac i zeby powstala 3 czesc [pewnie ostatnia, i dobrze], ale nie mierzwi az tak bardzo. Ogolnie bardzo przyjemne kino, mam nadzieje, ze przy kolejnej poziom zostanie zachowany a może nawet tworcy wyciągną wnioski....
maciek88
Obejrzałem "28 tygodni później". Treść tego filmu jest tragiczna. Najlepiej gdyby nie było żadnych dialogów i tylko niewielki zarys fabuły jakiejkolwiek. Technicznie za to kilka mocnych motywów, szczególnie początek. Dla mnie film mógłby się jedynie opierać na tych dynamicznych scenach i "surowych" ujęciach. I tak przez niewiele ponad godzinkę np. paniczny bieg przez las, wiochę or sth bezimiennych ludzi zdawkowo rzucających jedynie krótkie zdania, kompletny szok i nerwy, strach przed bandą zainfekowanych, wyrywających lotę na kompletnej kur.wie po wywęszeniu grama świeżego mięsa. Oczywiście historia nie miałaby happy endu.

Przykro też, że nawet się nie wysili aby skleić scenę na wzór tej z jedynki gdzie główny bohater błąka się po opuszczonym Londynie.
szczurek
no przeciez jest troche ujec opuszczonego londynu... a 'blakanie sie' wystapic nie moglo bo przeciez wszystko wybuchalo/je.balo gazem i cale miejsce roilo sie od 'sprzataczy'
maciek88
Ale nie na taką skalę i wcale nie robią one wrażenia. Wiem, marudzę, ale nie broń filmu bo bronić nie ma czego, a kilka ujęć dałoby radę sprytnie przestylizować na jakiś zgrabny przejazd po czymkolwiek opuszczonym. Dla mnie była to po prostu wizytówka pierwszej części, jeden z najlepszych motywów tego filmu ;]

I dlaczego do ch.uja wacława żołnierze obserwujący ludzi w budynkach łypali na nich przez lunety karabinów, nie zaś lornetki? hahaha.gif
maciek88
Według filmwebu "Diary of the Dead" miał już swoją światową premierę. Niestety, na torrentach pustki... Do polskich kin ma wejść 25 kwietnia.

http://www.filmweb.pl/Diary+of+the+Dead,20...,Film,id=370960
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.