Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Co by było gdyby nie porzucili Xbox'a
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
kwiatekgracz
Ostatnio patrzę na PS2, które (nie okłamujmy się) jest o wiele słabsze od Xbox'a. Takie gry jak God of War 2 po prostu masakrują grafiką. Zastanawiam się jakie graficznie gry wychodziły by na X-kloca, gdyby developerzy zaczęli wyciskać z niego siódme poty. Osobiście uważam, że niektóre gry wyglądałyby niczym niektóre gry na X360. Co wy o tym sądzicie.
Soul
Ninja Gaiden ,Fable ,Halo 2 myślisz że X'a stać "jeszcze" na coś lepszego?
kwiatekgracz
Osobiście - te gry wyglądają gorzej niż GoW. Tak X'a stać na WIELE więcej.
Juchy
Xa stac ale nie programistow smile.gif
kwiatekgracz
No i właśnie o to mi chodziło. Uważam, że M$ za szybko zabił X'a. PS2 nadal dostaje potężne tytuły, a o X'ie już "nikt nie pamięta". Marnotrawstwo jednym słowem. Przecież wiele osób ma pierwszego X'a i ludzie chętnie kupiliby jeszcze kilka gierek. M$ żałuje swojemu sprzętowy butcher.gif chair.gif
van_guard
Rzeczywiście, M$ postąpił bardzo chamsko wobec graczy, serwując pierwszemu xboxowi tak szybką śmierć. Przecież na tej konsolce mogło ukazać się jeszcze tyle wspaniałych tytułów, jak np. Test Drive Unlimited, PES6 czy chociażby Burnout Dominator. Developerzy uznali najwidoczniej, że już zbyt mało ludzi ciora na iksie i koszty konwersji mogłyby się im nie zwrócić. Ale tak to jest, jak się zawczasu nie pomyśli o dobrej promocji sprzętu i zachęceniu jak największej ilości graczy do kupna x'a... Microsoft niestety nie zadbał o to, by na xklocku pojawiła się duża liczba godnych polecenia exclusivów. Ninja Gaiden, Halo i Forza to trochę za mało, by skusić miliony graczy do nabycia xboxa. Nie oszukujmy się, większość gier wydanych na x'a to gry multiplatformowe albo konwersje z pieca. Kiedy gracz miał do wyboru tę samą grę w wersji na x'a, GC i PS2, to zazwyczaj wybierał tę ostatnią. Natomiast porty gier typowo piecowych, takich jak przykładowo Half-life 2, były według mnie robione na siłę. Nie dosyć, że na komputerze w tytuły te grało się o wiele wygodniej za pomocą myszki i klawiatury, to jeszcze na dodatek miały o niebo lepszą oprawę graficzną. Sam dobrze pamiętam, jak grałem w HL2 na x'ie - rwąca animacja i brzydkie tekstury skutecznie odpychały od tej gry. W ogóle wydaje mi się, że pierwszy xbox stanowił dla Microsoftu swojego rodzaju sprzęt eksperymentalny. Bill chciał po prostu zobaczyć, jak środowisko graczy konsolowych przyjmie nowego gracza na rynku. Takim podejściem można właśnie tłumaczyć szybkie uśmiercenie pierwszego xboxa - Microsoft wypluł na rynek nową konsolkę i kilka hitowych gier na nią, zobaczył, że sprzedaje się to całkiem nieźle, chcąc zatem zarobić jeszcze więcej $ naprędce zaprojektował bardziej dopasionego xboxa 360, a ludzi grających na pierwszym xboxie pozostawił samych sobie. Gdyby na xboxa wydano więcej exclusivów, to losy konsoli na pewno potoczyłyby się inaczej. To właśnie zbyt mała liczba nowych, innowacyjnych gier spowodowała, że x zdobył tak małą popularność. Microsoft powinien był także bardziej zaangażować się w reklamę, co nadrabia teraz bardzo dobrze przy okazji wkroczenia na rynek konsol nowej generacji. Od początku było wiadomo, że Xbox nie wygra z PS2, ale gdyby M$ bardziej zatroszczył się o wypromowanie pierwszego xboxa i wydanie więcej ciekawych gier na niego, to x na pewno zdobyłby o wiele większą popularność. Może i xbox nie zdobył takiej popularności, na jaką liczył Microsoft, ale nie zapominajmy, że gdyby nie ich pierwsza konsola, to granie online na konsoli oraz dyski twarde zamiast memorek być może nie byłyby dzisiaj tak rozpowszechnione.
Meanthord
Moim zdaniem, to skandal co MS zrobil pierwszemu iXowi. Jak mozna bylo zostawiac uzytkownikow na lodzie doslownie z dnia na dzien? Gdybym byl uzytkownikiem pierwszego iXa, to na 100% nie kupilbym nastepcy, bo po kiego grzyba nabijac $ firmie, ktora ma swoich klientow gleboko w powazaniu?
lavatekk
CYTAT(van_guard @ 18 04 2007, 19:06) *
Ninja Gaiden, Halo i Forza to trochę za mało, by skusić miliony graczy do nabycia xboxa. Nie oszukujmy się, większość gier wydanych na x'a to gry multiplatformowe albo konwersje z pieca.

ale z x360 wcale się to nie zmieniło!. różnica może jest taka, że część gier wychodzi najpierw na xa potem na PC... ale i tak exclusivów jak na lekarstwo

Gdyby na xboxa wydano więcej exclusivów, to losy konsoli na pewno potoczyłyby się inaczej. To właśnie zbyt mała liczba nowych, innowacyjnych gier spowodowała, że x zdobył tak małą popularność. Microsoft powinien był także bardziej zaangażować się w reklamę, co nadrabia teraz bardzo dobrze przy okazji wkroczenia na rynek konsol nowej generacji.

chyba według mnie jednak w M$ niczego się nie nauczyli, X360 sprzedaje się tak samo jak Xbox, mimo, że X360 przez rok nie miał praktycznie konkurencji!, dodatkowo jak już wspominałem brakuje mu ekskluzywnych gier! jak na razie jedynym system-sellerem X360 jest GOW, a reszta exclusivów (których i tak jest coraz mniej - pojawiają się również na PC jak Lost Planet) to tylko dobre gry...
Soul
CYTAT(kwiatekgracz @ 18 04 2007, 07:34) *
Osobiście - te gry wyglądają gorzej niż GoW. Tak X'a stać na WIELE więcej.

He poważnie?! no ,po pacz a zawsze myślałem że grafa jest taka sama (joke mod off) A tak na poważnie myślę że dużo więcej jak NG nie da się wyciągnąć z Xklocka,nie mówię że NG to max możliwości iXa , bo tak nie jest,no ale nie oszukujmy się GoW to już za dużo dla niego wink.gif Jaki morał z tego X'a może i stać na coś więcej "trochę"więcej i tyle.Na WIELE he?! tzn ?

@ lavatekk

Stary jeżeli Ty marudzisz na "excluziwy" dla X360, to co powiesz o PS3?! laugh.gif BTW - Blue Dragon ,Lost Odyssey itp tego nie zobaczymy na pc.
lavatekk
CYTAT(Soul @ 19 04 2007, 00:25) *
@ lavatekk

Stary jeżeli Ty marudzisz na "excluziwy" dla X360, to co powiesz o PS3?! laugh.gif BTW - Blue Dragon ,Lost Odyssey itp tego nie zobaczymy na pc.

PS3 na razie nie mam więc nie moge narzekać smile.gif, Blue Dragon i Lost Odyssey - też na to czekam...

wracając do grafiki, to grająć w gry z x360 na zwykłym CRT właściwie nie ma prawie żadnego skoku graficznego względem Xa - czyli w sumie next-genowość objawia się jak na razie tylko wyższą rozdziałką,

a z Xa moim zdaniem można było wyciągnąć dużo więcej, pamiętam gdy pierwszy raz zobaczyłem Wreckless to pomyślałem "tego nie pociągnie żaden PeCet", a było to już półtora roku po premierze tej gry... podobnie z Panzer Dragon Orta... potem w dobie FarCry na PCta nie było już tak grubo, ale Riddick i Oddworld Stranger wbiły mnie grafiką w fotel..., więc skoro na słabszej PS2 powstało tak wspaniałe God of War 1/2 to Xbox mógł pokazać jeszcze więcej powera, nawet przy tych przesuniętych na X360 Kameo czy Perfect Dark Zero
van_guard
CYTAT(lavatekk @ 18 04 2007, 21:00) *
Ninja Gaiden, Halo i Forza to trochę za mało, by skusić miliony graczy do nabycia xboxa. Nie oszukujmy się, większość gier wydanych na x'a to gry multiplatformowe albo konwersje z pieca.

ale z x360 wcale się to nie zmieniło!. różnica może jest taka, że część gier wychodzi najpierw na xa potem na PC... ale i tak exclusivów jak na lekarstwo

Gdyby na xboxa wydano więcej exclusivów, to losy konsoli na pewno potoczyłyby się inaczej. To właśnie zbyt mała liczba nowych, innowacyjnych gier spowodowała, że x zdobył tak małą popularność. Microsoft powinien był także bardziej zaangażować się w reklamę, co nadrabia teraz bardzo dobrze przy okazji wkroczenia na rynek konsol nowej generacji.

chyba według mnie jednak w M$ niczego się nie nauczyli, X360 sprzedaje się tak samo jak Xbox, mimo, że X360 przez rok nie miał praktycznie konkurencji!, dodatkowo jak już wspominałem brakuje mu ekskluzywnych gier! jak na razie jedynym system-sellerem X360 jest GOW, a reszta exclusivów (których i tak jest coraz mniej - pojawiają się również na PC jak Lost Planet) to tylko dobre gry...

Moja wypowiedź dotyczyła głównie pierwszego xboxa, teraz napiszę jak z mojego punktu widzenia wygląda sytuacja xboxa 360. Po pierwsze: nie zapominajmy, że xbox 360 jest konsolą, która premierę miała niewiele ponad rok temu, więc nie możemy obwiniać mikromiękkich o to, że na ich nowej maszynce jest na chwilę obecną za mało exclusivów, bo ten system dopiero zaczyna się rozkręcać. Najwcześniej za 5-6 lat będziemy mogli mówić o tym, czy x0 miał zapewniony dobry support ze strony developerów, bo póki co jeszcze wszystko przed nami. Jak na razie perspektywy wydają się dość dobre, co miesiąc pojawiają się dziesiątki zapowiedzi nowych ciekawych produkcji na trzystasześćdziesiątkę, ale z drugiej strony na pierwszego xboxa również zapowiadano setki hiciorów, a jak ta konsola skończyła, każdy dobrze wie ;/ Po drugie: na x360 zaczną się w końcu pojawiać serie, które do tej pory były domeną tylko i wyłącznie konsol spod znaku Sony (vide: DMC4 oraz ostatnie pogłoski o możliwości pojawienia się na iksie gier z serii Final Fantasy). Produkcje takie na pewno staną się dla wielu graczy argumentem za kupnem konsoli Billa. Po trzecie wreszcie: jak już pisałem M$ wziął się ostro za reklamę i tak wypromował swoje nowe dziecko, że chyba nie ma świecie gracza, który by nie słyszał o xboxie 360. Stwierdzenie, że "X360 sprzedaje się tak samo jak Xbox" uznałbym za mocno przesadzone smile.gif Nie można porównywać sytuacji nowej, dopiero co wchodzącej na rynek konsoli ze sprzętem, który już dawno zakończył swój żywot. Sądzę, że x 360 będzie miał lepszą przyszłość niż swój poprzednik. Po części przyznaję Ci rację, M$ rzeczywiście trochę zmarnował poprzedni rok, kiedy to dla x'a nie było praktycznie żadnej konkurencji (oprócz PS2 tongue.gif). W 2006 r. na xboxa 360 ukazało się bardzo mało ciekawych gier, ale taki stan rzeczy można na siłę tłumaczyć "badaniem rynku" przez Microsoft i skoncentrowaniem się nie na produkcji tytułów, lecz zdobyciu szacunku tysięcy nowych graczy. Tak czy inaczej, widać, że nowy x jest dla Microsoftu bardzo ważną maszynką i Bill nie pozwoli, by odeszła ona tak szybko jak poprzednik. Gdyby Microsoftowi nie zależało tak na przyszłości ich nowej konsoli, to nie angażowaliby się tak w reklamę oraz rozwijanie usługi live. O pierwszym xboxie słyszał mało kto, a o 360 trąbią wszędzie. Wydaje mi się nawet, że ilość xboxów, jakie opchnie M$, nie będzie zależeć od liczby exclusivów na tę konsolkę, lecz od sumy, jaką Microsoft wpompuje w działania czysto marketingowe.
Krasus

Tylko tyle? No Panowie, nie przesadzajmy! Klocek miał całkiem sporo solidnych exlusivów, w tym jednak problem, że Małomiękki głównie starał się o czasową ekskluzywność względem PC. Tak więc KotOR'y, Fable, Splinter Celle czy Kroniki Riddicka w końcu trafiały na klony - Ale jeżeli chodzi o rynek gier konsolowych, nadal były exclusivami!
No i nie zapominajmy o grach z serii PGR, DoA czy Oddworldów oraz całkiem solidnie wykonanej konsolowej wersji FarCry'a (toż to już nie port!) oraz dodatku do niego. Na klocu naprawdę było w co grać. A tego co zabrakło to jednak uroku gier z Kraju Kwitnącej Wiśni zachęcającego miliony graczy do zakupienia danego sprzetu.

A wracając jeszcze do sprawy czasowej ekskluzywnosci gier - X360 również bedzie na to cierpieć. Lost Planet już jest konwertowane, GoW też jest w planach za jakiś czas, no i niestety Mass Effect także zapowiedziano na PC'ty. Taka juz jest polityka Microsoftu. No ale cóż, w końcu muszą wspierać rynek na którym najwięcej zarabiają dzięki swym "wspaniałym" windom... tongue.gif

No i skupiając się jeszcze na chwilkę nad tematem przewodnim - moim zdaniem zdolni programiści jeszcze sporo zdołaliby wicisnąć z poczciwego klocka, widząc takie gry jak Conker, NGB czy FarCry które wyszły raptem po 4-5latach obecności konsoli na rynku po prostu ciężko sobie wyobrazić jak prezentowałyby się gry pochodzące od programistów mających styczność z tym sprzętem przez 7 lat...
Ale po co gdybać?
Kac_r
zabawne rzeczy tu czytam.

xBox ma juz kilka dobrych lat, normalna kolej rzeczy to to ze wchodzi nowa konsola i to na niej skupia sie jej producent, to przeciez oczywiste, nie przesadzajmy tez z ta smiercia bo na X wychodza jeszcze i przez jakis czas wychodzic beda gry i nie ma co tutaj panikowac.

Moim zdaniem skoro wchodzi nowa konsola to oczywistym jest ze moc X zostala juz wystarczajaco wykorzystana. Tu nie ma sie co oklamywac, wszystko sie z czasem starzeje i konsol to nie omija ;].
Krasus
Zabawne rzeczy to Ty wypisujesz Kac_r...
Klocek w sumie nie zdążył się zestarzeć, ponieważ Microsoft widząc swoja klęskę na rynku current-genów postanowił jak najszybciej wypuścić nową platformę. Gadanie, iż konsola mając niecałe 5lat żywota się zestarzała i już nic więcej nie można było z niej wycisnąć to bzdura, czego przykładem może być chociażby PS2 i jej siódmy rok w czasie, którego świat ujrzał już kilka kapitalnych gier wyciskających tyle z tego starego sprzętu co jeszcze ponad rok temu wydawałoby się prawdopodobnie nie możliwym.
A i na X'a już praktycznie nie wychodzą gry, nawet EA zaprzestało supportowanie tej platformy, tak więc jedyne co jeszcze zobaczymy tutaj, to co najwyżej kilka budżetowych gierek nie wartych wspomnienia.
Takie są fakty, że Micro po prostu olał te ok. 30mln posiadaczy klocków uśmiercając ich platformę tak nagle, jak to jeszcze chyba nigdy nie miało miejsca w historii konsol (tym bardziej, że platforma sobie całkiem dobrze radziła i naprawdę to nie było konieczne)...
desden
technicznie klocek jest lepszy od ps2,ale te 100 milionów ps2 i potencjalnych klientów jednak daje do myślenia dla takiego programisty...kase!

Dwa to, że już tylko EA moze cos puścic w strone tej maszyny nie wiem: Harry Potter?

Tak swoją drogą teraz Bill skupia i skupiał się chyba od początku nadzieją w sukces X360 co mu sie w pewnym sensie udało, prawie....bo jednak ten napęd BR czy HD-DVD jest dość głęboką bolączką, że albo go nie ma wbudowanego albo trzeba np. dokupic (HD-DVD)
Swoją drogą wszech obecny ostatnio GOW2!? Niby piekny jak jedynka,miodny jak jedynka i dający kilka bonusów na znak nowości, ale on jest jakiś łatwy? krótki?
Albo gry RPG wżyły się w moja psyche, że teraz nie moge odrużnić czy GOW,MGS jest fabularnie lepsze od jakiegos FF, bo z jednej strony lubie melodramatyczne dłuuugie tasiemce ;]
Z drugiej strony sytuacja GOWa czy tam MGSa to kontynuacja już znanej nam historii o krok naprzód więc każda kolejna część to epizod tasiemca, a taki FF to dłuuugo wyczynowy tasiemiec na jeden pokaz, poza tam wyjątkami np. FFX i FFX-2...oczywscie ix ma Kotor1 i kotor2 + fable 1 i kontynuacja na x360, ale to juz inna bajka...ktora swe oblicze ma tez przy GOWie i MGSie...
Zresztą to nie felieton o moich gustach biggrin.gif
don LOV
Chamowka konkret!!! Nastapila tzw. nagla smierc. A co by sie stalo KONAMI gdyby wypuscili nowego PES-a... Czy gdyby przekonwertowano Burnouta. Na pewno producenci by na tym nie stracili, ale skoro sam theBill olal swoja konsole, to czemu niby inni maja sie przejmowac klocem. Padaka. Przeciez konsola winna umierac z godnoscia, po woli... Tym bardziej, ze PES 5 to kapa na calej linii. ^_^ Szkoda, bo x-pudlo ma nadal potencjal... Najlepszy przyklad do Conker czy Riddick. (sorry za brak polskich znakow, ale uzywam szwabskiej klawiatury;)
zajman
Temat rzeczywiście dobry jednak sprawa już znana było o ty w extremie nie raz nie ma co gdybać i się rozpisywać bill do..(pipi)..ał do pieca i w ypuścił 360 , a xkloc miał ten potencjał żeby do teraz konkurować z ps2 która dalej się doskonale sprzedaje ( i xkloc też by mógł) . Takie już uroki kupowania od amerykańców tongue.gifP Oni się szybko przesiadają na nowe sprzęty nam niestety to zajmuje(może nawet lepiej) znacznie więcej czasu ...
grvac
No cóż prawa rynku, co możemy na to poradzić. Takie jest życie:). Troche fajowych gier wyszło na Xboxa, ja sam po kilku rundach w Forze 2 w Media Markt(bo akurat włączone było:) nabrałem ochoty na X-a i kupiłem w lombardzie za 350zł i trójpak (Fable Halo 2 i Forza 1)w MM.

P.S. Widziałem też Xboxa za 400zł w lombardzie na AL.Tysiąclecia w Lublinie jakby sie kto pytałsmile.gif
Silver
To samo z windowsem, 'wymuszenie' na graczach aby kupili viste zeby miec mozliwosc korzystania z dx10 (a wiadomo ze xp nie mialby z tym problemow), MS zmusza swoich klientow do ciaglego wydawania $.

Dlatego trzeba zbojkotowac MS + xboxa i przesiasc sie na sprzet Sony laugh.gif
Fenris
X-ksa stać na wiele więcej niż było nam dane zobaczyć! Tylko Bilu zbyt szybko go uśmiercił.
canabis
No nie wiem czy graficznie iXa stać na więcej niż Riddick czy Doom3.

Xbox [*]
ChOomik
Chciałbym motorstorma xD
izon
CO by bylo??Na xa powstaloby jeszcze kilka fajnych gier...a xbox 360 moglby byc duzo bardziej dopracowany..Po pierwsze przez pierwszy rok po premierze nie bylo zadnej next genowej gry,po drugie dopracowali by go pod wzgledem awaryjnosci,po trzecie nie odstawalby mozliwosciami(przedewsyztskim graficznymi) od PS3..
matley
Uważam, że mogliby wydać HALO 3 na XBOX'a. To jest oczywiste, że by nie miało takiej grafiki jak na X360, ale dobrze byłoby zagrać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.