Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: EURO 2012 Polska - Ukraina
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Sportowy
Stron: 1, 2, 3
Cris
I kto by pomyslał ze zostaniemy wybrani, teraz to dopiero sie zacznie, nowe stadiony, drogi, hotele......
W takich chwilach jestem dumny ze jestem Polakiem.

Polska -Ukraina 2012 NIEMOZLIWE STAŁO SIE FAKTEM!!
Mejm
W koncu Polacy podeszli profesjonalnie, rzetelnie i wspolnie do sprawy. BRAVO!

THIS IS POLSKAAAAA!!!!!!
Fan
To chyba najpiękniejszy dzień w życiu polskiego kibica

Do czasu EURO 2008 icon_twisted.gif
kat_robert
CYTAT(Cris @ 18 04 2007, 09:46) *
I kto by pomyslał ze zostaniemy wybrani, teraz to dopiero sie zacznie, nowe stadiony, drogi, hotele......
W takich chwilach jestem dumny ze jestem Polakiem.

Polska -Ukraina 2012 NIEMOZLIWE STAŁO SIE FAKTEM!!

ja bym nigdy nie pomyslal, ze zostaniemy wybrani, bo jak zaczeliscie sie cieszyc na szolcie, to myslalem, ze wylosowali nas do grupy z jakkimis cienkimi grupami i sie cieszycie, ze wreszcie zagramy wiecej niz 3 mecze na ME
luk_ash
Cud po prostu!!!!

Kop dla kraju większy niż po wstąpieniu do EU i trudniejszy do zmarnowania.
bandyta
kurna ale elegancko biggrin.gif:D kto by pomyślał, autostrady bedziemy mieli ;]
Jakim
ktoś się orientuje ile kasy dostaniemy na wszystko?

słyszałem gdzies że to kwota przekraczająca nasz roczny budżet O_o
Mathiu
CYTAT(Jakim @ 18 04 2007, 12:10) *
ktoś się orientuje ile kasy dostaniemy na wszystko?

słyszałem gdzies że to kwota przekraczająca nasz roczny budżet O_o
Słyszałem tylko (TVN24), że Portugalia na organizację w 2004 r. potrzebowała 4 mld euro, w tym 21% kwoty pokryło państwo, 4,5% UEFA, a resztę miasta organizujące (czyt. inwestorzy).
przema
Unia daje około 37 mld euro dotacji na infastrukture.

Wygraliśmy głosami 8-4 z Włochami. Dobrze, jeszcze nasi Londyńczycy będą chcieli do nas wrócić a my im wtedy Andrzeja i blokady wink.gif

BRAWO !! A Listkiewicza znowu będą lizać po stopach hehehe
Tokar
A znacie ten dowc/ip

Przyjeżdża Polak do znajomego Francuza pod Paryżem, patrzy, a ten żyje w super willi, basen, 4 samochody. I pyta:
-Skąd masz to wszystko, byłeś przecież biednym urzędnikiem.
Francuz na to:
-Widzisz tę autostrade za oknem? Miała kosztować 80 milionów a kosztowała 60 milionów.
Polak postanowił skorzystać z pomysłu i za 5 lat przyjeżdża Francuz do Polaka, a Polak 5 willi, 20 samochodów, złote klamki cuda niewidy. Francuz pyta:
-Stary, skąd to wszystko masz?!
Na to Polak:
-Wyjrzyj za okno. Widzisz tam autostradę?
-Nie widzę...
-No widzisz

Tak mniej więcej będzie wyglądało wydawanie unijnych dotacji na Euro xD
Colio
Po prostu pięknie ;D Wreszcie Polska będzie w centrum zainteresowania. Rozbudowanie infrastruktury, szansa na pokazanie się. Już sobie wyobrażam te masy kibiców z całej Europy, VIPów, dziennikarzy. Stosowny klimacik święta piłkarskiego tuż pod domem. Śmieszą mnie opinie pesymistów, że coś zostanie z(pipi)ane, nie wypali itp. Przebudźcie się, to jest ogromna szansa, która na bank nie zostanie zlekceważona ;] Jeno mogą być zgrzyty przy ustalaniu w którym z krajów organizujących odbędzie się finał icon_twisted.gif Ogólnie to jestem bardzo podjarany, srogi banan na twarzy podczas ogłaszania wyniku ;]

Tytek
Slyszalem że obecnie przy budowie,remoncie dróg brakuje już materiałów z których sie te drogi buduje.Specjalisci przewidują ze jak zacznie sie budowa autostrad za rok bedzie tragicznie. Budowlancy czekają JUZ na materialy kilka tygodni lub sprowadzają zagranicy.
Pytanie: Skąd wezmą towary jak nastąpi nowy boom budowlany na EURO??
Mejm
Rozbiora Niemcom autostrady i beda miec material.
Obsolete
CYTAT(Mejm @ 18 04 2007, 11:49) *
W koncu Polacy podeszli profesjonalnie, rzetelnie i wspolnie do sprawy. BRAVO!

THIS IS POLSKAAAAA!!!!!!

Hm, tak naprawde to to euro zawdzieczamy glownie Ukrainie, wszyscy zgodnie przyznaja, ze ich wklad wynosil w to jakies 70% i to oni do konca wierzyli w zwyciestwo, a u nas wladze zachowywaly sie mocno chimerycznie. W kazdym razie faktycznie stalo sie cos niemozliwego i wypada sie tylko cieszyc;] Znajac zycie i mentalnosc Polakow zaraz sie zaczna narzekania (w koncu jak juz nie mozna narzekac, ze nie mamy szans, to trzeba zaczac jeczec, ze sobie nie poradzimy).

No i Tomaszewski znowu wyszedl na idiote;]
Tokar
CYTAT(Colio @ 18 04 2007, 13:30) *
Jeno mogą być zgrzyty przy ustalaniu w którym z krajów organizujących odbędzie się finał icon_twisted.gif

To jest już ustalone. Mecz otwarcia w Warszawie, finał w Kijowie. A tak już poza aspektem sportowym, to prawdziwe powody do zadowolenia mają mieszkańcy 4 miast, w których odbędą się mecze Euro. Niewyobrażalny strumień kasy, jaki poleci w ich kierunku to całkiem niezły prezent. Szczególnie dla tak "zasłużonych" piłkarsko miast jak Gdańsk i Wrocław rolleyes.gif
No ale niestety nie względy piłkarskie decydują w takich przypadkach ;0
Marcin$
CYTAT
Stadiony Euro-2012 w Polsce i na Ukrainie:

POLSKA

Warszawa:

Stadion Narodowy, planowana budowa rozpocznie się w 2007 roku, zakończy się w 2009 roku
planowana pojemność trybun - 63 000 miejsc
planowane mecze - otwarcie, grupowe, ćwierćfinał i półfinał

Gdańsk:

Stadion Arena Bałtycka, planowana budowa rozpocznie się w 2008 roku, zakończy się w 2010 roku
planowana pojemność trybun - 40 000 miejsc
planowane mecze - grupowe i ćwierćfinał

Poznań:

Stadion Miejski, planowana modernizacja zakończy się w 2008 roku planowana pojemność trybun - 42 000 miejsc
planowane mecze - grupowe

Wrocław:

Stadion Olimpijski, planowana modernizacja zakończy się w 2010 roku planowana pojemność trybun - 40 000 miejsc

Chorzów (dodatkowy):

Stadion Śląski, planowana modernizacja zakończy się w 2010 roku
planowana pojemność trybun - 54 000 miejsc

Kraków (dodatkowy): Stadion Wisły, planowana modernizacja zakończy się w 2010 roku
planowana pojemność trybun - 30 000 miejsc

UKRAINA

Donieck:

Stadion Szachtar, w budowie, oddanie planowane na 2009 rok
planowana pojemność trybun - 50 000 miejsc
planowane mecze - grupowe, ćwierćfinał i półfinał

Stadion Olimpijski (dodatkowy), planowana modernizacja zakończy się w 2009 roku
planowana pojemność trybun - 30 600 miejsc

Kijów:

Stadion Olimpijski, planowana modernizacja zakończy się w 2010 roku
planowana pojemność trybun - 77 000
planowane mecze - grupowe, ćwierćfinał i finał

Lwów:

Stadion Ukraina, planowana modernizacja zakończy się w 2009 roku
planowana pojemność trybun - 36 000 miejsc

Dniepropietrowsk:

Stadion Narodowy, planowana budowa zakończy się w 2007 roku planowana pojemność trybun - 31 000 miejsc planowane mecze - grupowe

Odessa (dodatkowy):

Stadion Centralny, planowana modernizacja zakończy się w 2010 roku
planowana pojemność trybun - 31 000 miejsc
planowane mecze - grupowe.

Finał będzie najprawdopodobniej w Kijowie.
Tytek
tak,bo mecz otwarcia w Polsce final za to na ukrainie...to lepiej
Mejm
Narzekania juz sie zaczely wink.gif

Co do wkladu obu krajow to narazie nie spotkalem sie jeszcze z takimi informacjami u zrodel. Choc wcale nie neguje ze Obsolete nie masz racji. Wiem tylko to co w telewizorni mowili i tam wygladlo na to ze wysilek byl wspolny. Wiem, wiem telewizja. Podobalo mi sie jednak stwierdzenie ze podeszlismy do tego nie w sposob teoretyczny a tak jakbysmy juz dawno mieli zapewniona organizacje.

Licze na to ze w koncu cos sie ruszy bo swiat na nas patrzy i nikt nie bedzie odstawial kozaka albo maniany. A jak bedzie to za 5 lat sie przekonam i ja i zwolennicy i malkontenci i wtedy to bedzie dyskusja wink.gif
Tytek
Tomaszewski moglby sie juz zamknąć bo on tylko potrafi narzekać na wszystko,ale na szczescie on moze sobie tylko gadac bo zadnych funkcji nie piastuje
ale wiekszego mrudy w TV nie bylo...

Zapewne kupienie biletu na mecz naszej reprezentacji bedzie graniczyło z cudem,ale moze da sie skoczyc na mecz Holandii czy Italii:)
Chicken
CYTAT(Tytek @ 18 04 2007, 14:30) *
Tomaszewski moglby sie juz zamknąć bo on tylko potrafi narzekać na wszystko,ale na szczescie on moze sobie tylko gadac bo zadnych funkcji nie piastuje
ale wiekszego mrudy w TV nie bylo...

Zapewne kupienie biletu na mecz naszej reprezentacji bedzie graniczyło z cudem,ale moze da sie skoczyc na mecz Holandii czy Italii:)

Holandia i Włochy nie awansują. Odpadną w eliminacjach. Hahahaha

Kiedy Platini wyciągną kartkę z napisem "Poland & Ukraine" - zrobiło mi się słabo, zakręciło we łbie i straciłem świadomość.
Tokar
Niektórzy już wyczuli koniukturę.

http://www.ultima.pl/index.php?listid=4145...|4524|4229|3758

;0
Słoik
Jak wczoraj zakupilbym akcje firm budowlanych (Staleksport., Mostostal, etc) za 10 tysiakow, to na reke zarobilbym 3 tysiace. W pare godzin. Przestancie marudzic, to wielka szansa dla Polski i wiadomo, ze ja wykorzystamy. Nikt nie wierzyl w modernizacje stadionow, a juz od dluzszego czasu trwaja budowy w Poznaniu i Krakowie. Korona rozgrywa swoje mecze na nowoczesnym, fajnie oswietlonym obiekcie. Co w porownaniu z Nami, zrobili Wegrzy? Nic, tam w dalszym ciagu ziemia pod areny pozostaje dziewicza. To nie tylko rozwoj dla paru miast, w ktorych odbeda sie spotkania. Ale przede wszystkim calego kraju. Bazy hotelowe, restauracyjne, przy trasach szybkiego ruchu i autostradach. Toki, Łódz stanie sie gigantyczna baza rozrywkowo - hotelowa, ze wzgledu na szybkie polaczenie kolejnowe z Wawą. Podobnie, jak i inne 'metropolie', pominiete przy bezposrednim wyznaczaniu gospodarza zawodow. Przyklady? Krakow, Trojmiasto, etc. Jak juz wspominalem, Polska od Morza do Morza! ;] To historyczna decyzja. Bedzie wspominana, na rowni z takimi datami jak 1989, 1980, 1939, 1410 etc. Zobaczycie ;]
ogqozo
CYTAT
Jak wczoraj zakupilbym akcje firm budowlanych (Staleksport., Mostostal, etc) za 10 tysiakow, to na reke zarobilbym 3 tysiace. W pare godzin.

Ee tam, ja chciałem postawić kilka dyszek na zwycięstwo naszej kandydatury - kurs był ponad 5:1. Tylko że w okolicznych zakładach tego jakoś nie było, a do Londynu nie będę jechał.

Na pewno wielce się raduję, lecz tak gigantycznego rozwoju, jak niektórzy prorokują, pewien nie jestem. Dawno tak biedne państwo nie organizowało tak dużej imprezy, więc nie mam dowodów, że cała Polska nagle pokryje się autostradami. Nadzieja jest, ale czy się spełni, zobaczę najwcześniej za kilka lat.
Kubaa__
zrobie fortune na sprzedazy biletow, juz odkladam siano. jakby co - uderzajcie do mnie, bede mial najnizsze ceny na czarnym rynku ;o.

na powaznie - jest fajnie. dla kraju to dobra motywacja, zeby zaczac cos dzialac, aczkolwiek cudow sie nie spodziewam, lotniska, autostrady, hotele, stadiony, troche tego jest, dla kibicow czysta radosc, dla pilkarzy i trenera relax, bo juz sa po eliminacjach;), a dla Listkiewicza ktory najbardziej cieszyl sie po werdykcie okazja do nabicia kabzy. jest dobrze.
Lecho
Od ogłoszenia minoło już kilka godzin a jeszcze nie moge w to uwieżyć. POLSKA PANY!!!!!!!!!!!!!!

Może ktoś dać linka do filmiku na któym ogłaszali wyniki, niestety nie mogłem oglądać relacji a na youtube nie znalazłem
alienator
jest w niusach o euro, na gazeta.pl
KoBik
Co tu będzie wspominać jak mój Śląsk został totalnie olany - co mam się tachać do Wawy na meczyk? huh.gif w du.pie mam takie world cup.

Ale żeby nie było - cieszy mnie ta informacja - nawet nie oglądałem relacji. Wróciłem do domu i stara pado - że piłkarzyki będą w Polsce.
orzel
Mało nie spadłem z fotela jak zobaczyłem co jest napisane na kartce którą wyciągną Platini.Mało rzeczy mnie rusza ale to prawie doprowadziło mnie do płaczu ze szczęścia .Jednak polak potrafi .Mam nadzieje że wszystko się uda i zorganizujemy najlepsze EURO i zamkniemy gęby wszystkim którzy potrafią tylko narzekac
Heviro (Fanboy BDG)
Rany nigdy bym nie pomyślał że Polska może to organizować haha ciekawe jak będą wyglądać nowe obiekty i jaki będzie szał podczas euro na ulicach miast haha polska i ukraina dadzą najlepsze mistrzostwa europy !
Di
CYTAT(orzel @ 18 04 2007, 19:23) *
Mało nie spadłem z fotela jak zobaczyłem co jest napisane na kartce którą wyciągną Platini.Mało rzeczy mnie rusza ale to prawie doprowadziło mnie do płaczu ze szczęścia .

W trakcie ogłaszania wyników miałem w-f. Na hali ktoś dostał sms-a i wszyscy się ucieszyli, wiadomo. Ale jak dwie godziny później wróciłem do domu i zobaczyłem powtórkę na TVP3 to nie mogłem powstrzymać łez. Dla takich chwil warto żyć...
Fan
hehe , nawet w Bagdadzie dzis o 11 45 świetowali .Na swój sposób , ale zawsze .
No Maciek
Trochę na mnie dziwnie patrzyli jak biegłem po korytarzu w przerwie między zajęciami i krzyczałem "MAMY EURO!!!" xD Chociaż jak patrzę na te projekty stadionów (Arena Bałtycka zdecydowanie najlepszy projekt) czy plany wybudowania 960km autostrad to nadal nie wierzę, że takie coś powstanie w polsce. Teraz chciałbym o tym zapomnieć i tak na miesiąc przed mistrzostwami sobie przypomnieć ;]
Mejm
W wiadomosciach podali:

630km autostrady
2200m drogi szybkiego ruchu
1500km linie kolejowe

Ja tez nie moge w to uwierzyc xD
Jakuza
A ja myślałem że wygra wspólna kandydatura Chorwacji i Węgier, że już im dadzą z litości bo już 3 razy próbowali. A tutaj taka niespodzianka - szczerze cały czas byłem myśli że się nie uda ( bo UEFA zawsze wydaje decyzje krzywdzące nasz kraj, może jakieś zadośćuczynienie to jest wink.gif ).

No i jeszcze Listkiewicz który pojechał swoją angielszczyzną : Thanks Italy, Croatia, i Hungry xD - powinien jak Surkis wynająć tłumaczkę a nie błaźnić się tongue.gif

A pozatym ciekawi mnie kto wybuduje te piękne stadiony jak wszystkie ekipy budowlane są w Anglii xD
przema
CYTAT(KoBik @ 18 04 2007, 19:22) *
Co tu będzie wspominać jak mój Śląsk został totalnie olany - co mam się tachać do Wawy na meczyk? huh.gif w du.pie mam takie world cup.

Ale żeby nie było - cieszy mnie ta informacja - nawet nie oglądałem relacji. Wróciłem do domu i stara pado - że piłkarzyki będą w Polsce.

jest na to duża szansa, że w chorzowie będą mecze, uefa bardzo poważnie myśli o zwiększeniu liczby zespołów do 24.
koso
Ale szanse na to są mizerne. I bardzo dobrze - pół Europy ma grać w Mistrzostwach? To obniża rangę imprezy. A turnieje, jak ten ostatni w Portugalii, biją emocjami na głowę Mundiale. Poziom sportowy wysoki i nie ma fascynujących spotkań typu Angola - Arabia Saudyjska.

Stadion w Chorzowie to ruina. Spoko, niech zadaszą, ale to nadal będzie ruina. Co to w ogóle za obiekt sportowy, jak ostatni rząd trybun jest dwa kilometry pd płyty boiska ;] Inna sprawa, że trochę brakuje mi obiektu w Szczecinie. Jest pierwszoligowa drużyna, są świetni kibice. A taki Wrocław? Z Wrocławia do Poznania blisko, niech wpadają do nas xD

Ogólnie nie rozumiem biadolenia, że "k** w moim mieście nie będzie Euro, to pier#%$"! Gdyby Euro nie było w Poznaniu, jeździłbym gdzieś indziej, proste. Chodzi o ogólną sprawę, dobro kraju. Ja nie mogę uwierzyć, że za kilka lat:

- do Gdańska pojadę w 3 godziny (a nie 5, jak obecnie)
- do W-wy pojadę j.w.
- do Wrocka zejdzie mi 1,5h _-_

Toż to kurna największy wiatr w plecy we współczesnej historii Polski, obok wejścia do UE!
Mejm
Ja jestem za rozszerzeniem ilosci druzyn do 24. Zawsze to troche meczy wiecej, troche pilkarskiego swieta wiecej. Ze slabe druzyny beda rywalizowac? A Polska to niby co? wink.gif Zreszta takie mecze "leszczy" zawsze zaostrzaly mi apetyt na spotkanie debesciakow.

Odnosnie korzysci. Oczywsite jest ze skorzysta caly kraj. Przede wszystkim drogi drogi i jeszcze raz drogi. Lepsza jazda, bezpieczniejsza ale co ja tu sie bede nad tym rozwodzil. Nic tylko sie cieszyc.
Natomiast jest i druga strona medalu. Nie da sie ukryc ze najwiecej skorzystaja miasta w ktorych beda rozgrywane mecze. Nie dosc ze infrastruktura to nowe jeszcze stadiony, hotele a przede wszystkim turysci i reklama w Europie (na swiecie?). Do tego zagraniczni inwestorzy. Dlatego rozumiem flustracje (zazdrosc? niepokoj?) ludzi ktorzy nie mieszkaja w duzych miastach. Abstrach.je oczywiscie od tego w jaki sposob daja jej upust.

Jak zobaczylem liczby w wiadomosciach to sadzilem ze im sie plansze je.bly. Poki co jestem w niebo wzięty. To jest szansa ktora Polska MUSI wykorzystac i wierze ze to zrobi. Chociaz jak slysze ze Gracy zdazyli rzutem na tasme to zaczynam watpic wink.gif (Niemcy juz pare miechow przed rozpoczeciem MS06 byli gotowi ze wszystkim. No ale to sa Niemcy wink.gif )
janol
CYTAT(koso @ 19 04 2007, 13:22) *
Ale szanse na to są mizerne. I bardzo dobrze - pół Europy ma grać w Mistrzostwach? To obniża rangę imprezy. A turnieje, jak ten ostatni w Portugalii, biją emocjami na głowę Mundiale. Poziom sportowy wysoki i nie ma fascynujących spotkań typu Angola - Arabia Saudyjska.

Otototototo. 24 drużyny to dużo za dużo.
Stadion w Chorzowie to ruina. Spoko, niech zadaszą, ale to nadal będzie ruina. Co to w ogóle za obiekt sportowy, jak ostatni rząd trybun jest dwa kilometry pd płyty boiska ;]

Nawet na wizualzicjach trybuny są oddalone heeeeeeeeeeeeeeeen od boiska. Absolutnie bez sensu.
Inna sprawa, że trochę brakuje mi obiektu w Szczecinie. Jest pierwszoligowa drużyna, są świetni kibice.

A byłeś wczoraj na meczu Lech-Pogoń? Szczecin nie ma już pierwszoligowej drużyny. Jeśli się utrzyma to tylko dzieki pomocy PZPN. Kibice już też mają tego dość. Niektórzy działacze też vide Pogoń Nowa.
Ogólnie bez napinek ale zawodnik nr 2 z wczorajszego meczu Lech-Pogoń jest prawdopodobnie brakujacym ogniwem w teorii ewolucji Darwina. Facet powinien mieć zakaz pokazywania się na pierwszoligowych boiskach.
Straszną krzywdę Ptak zrobił Pogoni.
Sorry za OT ale musiałem to z siebie wyrzucić ;]
xbor
Narzekacie na Śląski jedyny jak narazie Stadion spełnijący wymogi, po modernizacji mam ieć ponad 60tyś miejsc. Zobaczcie wizualizacje Ukrańskich stadionów jeden ma tak samo oddalone trybuny ja k Śląski na którym jest niepowtarzalny klimat i kibice zapełnijący stadion a nie jak w Warszawie gdzie na mecz Polska-Srbia przyszło kilka tysięcy kibiców. Pozatym Śląsk ma infrastrukture, autostrada łącząca z Wrockiem. lotnisko miedzynarodowe.
janol
CYTAT(xbor @ 19 04 2007, 18:19) *
Narzekacie na Śląski jedyny jak narazie Stadion spełnijący wymogi, po modernizacji mam ieć ponad 60tyś miejsc.

No i? Stadion narodowy i tak będzie w Warszawie wiec Śląski nie jest potrzebny.
CYTAT(xbor @ 19 04 2007, 18:19) *
Zobaczcie wizualizacje Ukrańskich stadionów jeden ma tak samo oddalone trybuny ja k Śląski na którym jest niepowtarzalny klimat i kibice zapełnijący stadion a nie jak w Warszawie gdzie na mecz Polska-Srbia przyszło kilka tysięcy kibiców.

Mehehehehehe. Mecz z Serbią był po blamażu z Finlandią. Twierdzisz, że do Chorzowa przyjechałoby więcej niż 10 tys osób?
RoL
Czy wie ktos moze, gdzie w Warszawie ma byc ten stadion narodowy? Czy maja zamiar wyburzyc stadion X lecia, czy moze przy Lazienkowskiej cos szykuja?
janol
Bazar wywalą
xbor
CYTAT
No i? Stadion narodowy i tak będzie w Warszawie wiec Śląski nie jest potrzebny.

To też uważam za zły pomysł skoro stadion taki Śląski z tradcjami i jest narodowym to nie wiem po co zmieniać narodowy, uważam iż jest to nie fair. A piszać
CYTAT
wiec Śląski nie jest potrzebny.
przypominasz typowego warszawiak mimo iż jesteś z Pozanaia jak widać nie obchodzi cię Ślonsk, jak dla mnie to niepotrzebny jest nowy stadion w pozaniu

PS Ślonsk jest tak napsane celowo wink.gif

PS2 http://www.euro2012naslaskim.pl/
janol
Wiesz mnie akurat mało obchodzi, że kiedyś na Śląski przychodziło 100 tysięcy osób i było fajnie.
Stadion Narodowy powinien być w stolicy i tyle
Obsolete
CYTAT(RoL @ 19 04 2007, 19:03) *
Czy wie ktos moze, gdzie w Warszawie ma byc ten stadion narodowy? Czy maja zamiar wyburzyc stadion X lecia, czy moze przy Lazienkowskiej cos szykuja?

Wyburzaja X, ciekawe co zrobia z istnym cmentarzyskiem istniejacym pod powierzchnia tego przybytku. Lezy tam bardzo duzo ofiar najazdu Armii Czerwonej. Pewnie jakis kopiec specjalny strzela ku pamieci or smth.
RoL
Dobrze, ze w koncu jest pretekst zeby cos z tym zrobic, bo stoi to tylko i ludzi straszy. Ciekawe tylko, jak rozwiaza problem handlarzy.
szumi
CYTAT(RoL @ 19 04 2007, 21:43) *
Dobrze, ze w koncu jest pretekst zeby cos z tym zrobic, bo stoi to tylko i ludzi straszy. Ciekawe tylko, jak rozwiaza problem handlarzy.

Na obrzeża ich gdzieś wywalą pewnie...
koso
xbor, bez jaj, nie znam innego kraju na świecie, który stadion "narodowy" ma poza stolicą ;> A jeśli chodzi o tradycję, to akurat w Polsce tradycja jest bardzo silna! Chorzów ma stadion pamiętający Sobieskiego, Warszawa była jeszcze wsią, kiedy powstawał moloch na Łazienkowskiej, a obiekt w Krakowie zbudował Kazimierz Wielki (jedną trybunę zastała drewnianą, zostawił murowany. Łuk triumfalny).

Ale na świecie potrafią modernizować stadiony. Ten zeszłoroczny, z finału Mundialu w Berlinie, ma kilkadziesiąt lat chyba (poprawcie mnie jeśli się mylę).
Cris
CYTAT(koso @ 20 04 2007, 12:07) *
Ale na świecie potrafią modernizować stadiony. Ten zeszłoroczny, z finału Mundialu w Berlinie, ma kilkadziesiąt lat chyba (poprawcie mnie jeśli się mylę).

masz racje , Olympiastadion został oddany do uzytku w 1936 roku(a wybudowany bodajże w 1916),zostałzmodernizowany w 2004 i wyglada pieknie

to tyle tytulem off topa
Słoik
Pod ta sama modle, co stadion w Berlinie budowano np. obiekty we Wrocalwiu. Ale to tylko tak tytulem wstepu. Problem ze Slaskim jest taki, ze nie jest kompletnie przystosowany do dzisiejszych realiow. Mozna oczywiscie wymieniac murawe, remontowac wnetrze, i tak dalej, ale niektorych rzeczy sie nie da wyeliminowac. Po pierwsze, jesli nawet obstawimy fajnym dachem trybuny, to i tak z ostatnich rzedow nie bedzie nic widac. Przy aktualnym stanie technicznym tej areny, nie jest mozliwe poza tym usuniecie toru zuzlowego. Znacie stadiony w Anglii? Czy Emirates St. albo Nowe Wembley, posiadaja podobne 'facilities'? Do tej pory, koszty przebudowy Slaskiego byly ogromne. Kilkaset milinow zlotych. Nie zaprzeczam, owy obiekt z pewnoscia posiada w sobie gigantyczny rys historyczny. Jednak, jesli chcemy aby w Chorzowie byly rozgrywane mecze na najwyzszym poziomie, nalezy wykreowac cos nowego, postawic arene od nowa.

Teraz Warszawa. Stadion przy Łazienkowskiej, jak zapowiedziala Gronkiewcz, bedzie arena zmagan Legii. 4 gwiazdkowy, nowoczesny, 31 tysieczny stadion ma powstac w przeciagu kilku lat. Wierze, ze sie uda, zwlaszcza, ze plany sa bardzo konkretne. Od razu wyjasnie moze, co oznaczaja ww gwiazdki. Otoz, 5 gwiazdek - najwyzej w klasyfikacji, posiada obecnie w Europie zaledwie kilkadziesiat obiektow. Sami Wlosi, maja tylko 2 takie stadiony (Olimpijski, SanSiro). Nie naleza do nich np. areny Chelsea, czy Juve. W Polsce bedzie na 100% jeden taki stadion - wlasnie w Wawie, na miejsce obecnego 10 lecia. Otrzymanie 5 gwiazdki, jest obwarunkowane wieloma wymaganiami. Np. pojemnosc powyzej 50 tysiecy, etc. 4 - gwiazdki, druga - bardzo wysoka kategoria, jest potrzebna np. przy organizacji finalu Pucharu Uefa (pojemnosc stadionu, minimum 30 tys, monitoring, brak 'fosy', i inne glupoty). Tutaj ciekawosta, akurat Italia, nie ma ani jednej areny z 4 gwiazdkami. Ani jednej ;) W Polsce, tego typu stadionow powstanie bardzo duzo. Gdansk, Wroclaw, Poznan, Łazienkowska, Krakow.

Kwestia kupcow na stadionie X - lecia, wyglada tak, iz zostana oni przeniesieni. Podobno juz ludzi handalujacy na tym idiotycznym bazarze, chca organizowac sie w jakies grupy protestacyjne. Im sie akurat nie dziwie. Dziwie sie za to wladzom tego calego cyrku, ze tak pozno pomysleli o tym, aby zrobic ze sprawa porzadek. Przeciez, na tych terenach ma powstac Narodowe Centrum Sportu. Jak macie jakies pytania, to pisac ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.