Model jazdy to jakiś żart. Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do korzeni?
Z oceną modelu jazdy to się powstrzymajcie do momentu zagrania w demo lub pełną. Wygląda to trochę arcade'owo, ale jestem prawie pewny, że na filmikach były włączone wspomagacze (ABS, TC i stabilność).
GRA jest prze KOZACKA !! bardzo podoba mi sie multi !
Grafa wymiata,jest płynnie,szybko i ogólnie zaj@#&ście.Model jazdy to czysta arcadówka z dominacją poślizgów .Miał być PGR dla ubogich,a wyszła świetna gra.Do tego fizyka i zniszczenia wspaniałe.Po przejsciu GTA4 i MGS4 rozważę zakup tego tytułu
Zagrałem i trzeba przyznac ze tytul trzyma poziom, TOCA poszla zupelnie w styl arcade i z symulatorem to juz nie ma nic wspolneogo. Ale czy szkoda? niezupelnie bo radosc z jazdy jest naprawde duza

jednym slowem... POLECAM!
Zmieniam zdanie z rozważę zakup na ...na bank kupie Grida

świetna gra
ja takze kupuje ten tytul na bank ! balem sie tego "driftu" lecz wyszedl bardzo fajnie i podoba mi sie !
Bartezoo
8 05 2008, 22:06
CYTAT(Kwapi @ 20 03 2008, 15:15)

Dla mnie to profanacja świetnej piosenki QOTSY. Ale jak kto woli. Tak BTW. to pojawia się ona również w SSX3

A tam profanacja...Unkle współ pracuje z Joshem Hommem.Tak BTW.to pojawia się ona również w Test Drive Unlimited.
A sam GRID jak będzie miał model jak w DIRT to średnio bardzo.
Zachwycony jestem demem.To może być naprawdę wielki konkurent dla PGR.
W time trial do wygrania 2 prawdziwe samochody - polecam zmierzyć się z czasem ,wykręciłem najlepszy czas na chwilę obecną dla toru w San Francisco(szkoda,że akurat na tym torze w rywalizacji o nagrodę uwzględniane będą czasy tylko Amerykanów

),Europejczycy będą uwzględniani na drugim torze.
No i multi roxuje,absolutnie zero lagów,tak jakbym rywalizował z konsolą,całkowicie odwrotna sytuacja niż w GT5P gdzie auta drżą,przemieszczają się jak duchy,znikają itp
Model jazdy świetny-taki uwielbiam w arcadówkach,a ulepszony silnik graficzny DIRT'a pokazuje na co go stać,multum samochodów na ekranie,świetne tekstury,efekty,AA,zniszczenia i co najważniejsze ultra plynnie bez najmniejszego spadku ilości klatek
Grid naprawdę może zawojować na rynku scigałek. Zaczynam zbierać kasę na ten tytuł
Ja też go na pewno kupię
Bardzo fajnie zrobiona ścigałka, przyjemny model jazdy, ZNISZCZENIA

, grafika
Jedno mi sie nie podoba! - NIE MAM NA CO PONARZEKAĆ ^^ -
Probuje sie ktos bawic w TIME TRIAL i glowna wygrana BMW Serii 3 ? Ja niestety nie moge zejsc z czasem ponizej 1min 16 sek

Komus sie udalo ?
nie moge sobie wyobrazic jak ktos mogl to przejechac z czasem 1.14.77 . Istna MASAKRA!
LiSoQuan
9 05 2008, 10:51
Od czasu kiedy TOCA zmieniła sie w Race Driver znielubiałem tą serie... ale ym razem jest pod wrazeniem...
Gran Turismo to gra pokazujaca piokno samochodów a Grid pokazuje piekno wyscigów.. tak dynamicznej scigałki to nie widziałem jeszcze... ujecia podczas replayu piekne, muza podczas replayu poteguje efekt.. napewno kupuje.
Minusy to zbyt arcadowe... sie zaatanwiam czy wogóle wyciagac i rozkladac kierownice.. czy moze na padzie wystarczy... bardzo łatwa .. pierwszy raz jade. trasy nie znam a wygrywam bez porblemu... oczywiscie jak sie wyłaczy wspomagania to bedzie trudniej ale jeszcze nie próbowałem.
Online bedzie piekny chociaz jeszcze nie grałem
CYTAT(mczaper)
nie moge sobie wyobrazic jak ktos mogl to przejechac z czasem 1.14.77 . Istna MASAKRA!
Trzeba znaleźć dobre ustawienia. Po prostu musisz sam sprawdzić czy będziesz szybszy na skrzyni auto czy manual (ponoć auto jest szybsze od manuala co jest nie do pomyślenia) i czy ze wspomagaczami czy nie. W dodatku z tego co czytałem to chyba nie ma żadnych kar za ścinanie zakrętów, chociaż na Jaramie w sumie nie ma gdzie, ale nie jestem pewny bo nie znam tego toru zbyt dobrze.
Póki co czekam na PC demo.
Kar za scinanie nie ma ale zaliczenie pobocza (trawy czy piachu) na zakrecie rowne jest z wykrecenie obrotu o 180 lub 360 stopni wiec to nie do konca jest najlepszy pomysl. Scianac zagrety mozna, ale tylko w pewnych miejscach bez zastanmawiaia sie czy wykrecimy oberka.
no nic wroce z roboty to bede wojowal dalej
zbynio24
9 05 2008, 11:26
1:16:59 i robie sobie przerwe pozniej jeszcze pomecze. Giera wymiata i chyba swinie juz latają
Na San Francisco umiem wykręcić czas poniżej 1.44 choć nieznacznie (15 na liście ma 1.43.35 więc nie jest źle) ale i tak Europa nie liczy się na tej trasie w konkursie.
Natomiast na Jaramie 1.17 jest do mnie wyzwaniem(raz tylko poniżej zszedłem).Na dodatek klnę podczas tego jak tylko się da .Preferują bardzo bardzo agresywną jazdę,a wystarczy raz minimalnie zahaczyć o pobocze i bączek gwarantowany i pozostaje restart

.Więc na wszystkie próby może 3% to dojazdy do mety

.I jakoś nie widzę gdzie bym tam mógł jeszcze 2,5 sekundy urwać.
Powtórki w tej grze to coś niesamowitego-tak dynamicznych nie miała żadna gra
BTW-wie ktoś ile w pełnej wersji ma być tras?
CYTAT(Ficuś)
BTW-wie ktoś ile w pełnej wersji ma być tras?
Około 100, ale niektóre tory będą w kilku wersjach (długa, krótka).
CYTAT
Około 100...
No to ja nie mam pytan. Pozostaje tylko zbierac kasiore i nabyc gierke
Wszystkie samochody w multi sa takie same i gra wyglada sporo gorzej od gt5p. No ale to konkurencja dla PGRa a nie GT. Model jazdy fajny, trohe jak w Burnout 3 - nie trzeba chamowac przed zakretami. Na trailerach wygladal lepiej no ale to normalne w dzisiejszych czasach. Grid podoba mi sie ale do miana must-have IMO troche mu brakuje.
CYTAT(Afroman @ 9 05 2008, 13:19)

nie trzeba chamowac przed zakretami
No tutaj to sie zbytnio nie zgodze. moze faktynie nie trzeba az tak hamowac jak w GT5:P ale o zupelnym braku hamulcy tez nie mozna mowic.
CYTAT(Afroman @ 9 05 2008, 13:19)

Wszystkie samochody w multi sa takie same i gra wyglada sporo gorzej od gt5p. No ale to konkurencja dla PGRa a nie GT. Model jazdy fajny, trohe jak w Burnout 3 - nie trzeba chamowac przed zakretami. Na trailerach wygladal lepiej no ale to normalne w dzisiejszych czasach. Grid podoba mi sie ale do miana must-have IMO troche mu brakuje.
Wyglądają tak samo bo w demku są 3 modele samochódów-Mustang,BMW i Silvia do driftu.
Czy ja wiem czy wygląda sporo gorzej od GT5p-auta to nie ta liga ale tutaj mamy dynamikę,zniszczenia,świetną fizykę(auto odrywa się od ziemi nie tak jak w GT),dużo ludzi wokół toru itp.Prologue ładniejszy ale nie ,aż tak.Do tego testowałem grę na zwykłym SD i na takim tv Grid robi większe wrażenie(GT5P na zwykłym tv wygląda jak dopakowane GT4).W HD to już inna bajka...
Model jazdy to nie wyzwanie,raczej hamować przed zakrętami nie trzeba tylko wchodzić nie na ręcznym-drift, wszystko idealnie dopasowane do pada,kierownica w arcade racerach zazwyczaj odpada i tu jest podobnie.To czysty arcade gdzie nie czuć masy auta,gdzie jeden błąd nie dyskwalifikuje z wyścigu,gdzie nie trzeba się bawić w opcjach ustawień i 3minuty po odpaleniu już gra daje fan z jazdy.Jeśli to prawda,że będzie 100 tras(skąd te info?) to na serio jest must have jeśli chodzi o taki typ wyścigów na PS3.
Aha i wg mnie wygląda tak samo jak na fotach w zapowiedziach-przynajmniej w porównianiu do tych ,które ja widziałem
Wcale wciągająca, szczególnie w multi. Dużo zabawy w wyścigach, ale kurczę na chamstwo grających trzeba ponarzekać: na 30 wyścigów w jakie grałem 5 nie ukończyłem bo jakiś debil uderzając we mnie wyrzucał mnie na bandę , a tam najczęściej zniszcony wóz. Szkoda że nie wiem który to pajac (może wrzucą taką opcję), bo można by zakładać block listę.
katowalem dlugi czas online i raz sie spotkalem z takim czyms ze zaczelo przycinac nagle trzask w glosnikach (sluchawkach) i zwiecha konsoli ale zdązyłem dojechac do bandy /:D
Oloos miałem to samo, tylko bez zawieszko, straszy dziwek z głośników, wina dema.
Gierka całkiem fajna, taki przyjemny arcade racer. Miło że dodali tryb online, który jest fajnie pomyślany (min. głosujemy na wyścigi, flagi z jakiego państwa pochodzi). Graficznie jest dobrze, czyli tak na 7, ale włączcie sobie po tym demku GT5:P... przepaść graficzna.
PS. Albo porównajcie sobie dźwięk silnika, podmuchu wiatru w GRID i GT5: P.
moze i tak ale wdg mnie lepszy grid chociazby sam multi : probowalem grac w GT to jakies przesuniecia samochodow o 20m i wogole nie dalo sie grac ;/ a tutaj elegancko smiga wszystko
najwazniejsze jest zawsze aby przezyc 1szy zakret bo to co sie tam dzieje to istny chaos i zadyma a zarazem walka o pozycje

pozniej juz tylko czysta jazda (no moze nie zawsze <rotfl>)
CYTAT(OlooS @ 9 05 2008, 16:00)

najwazniejsze jest zawsze aby przezyc 1szy zakret bo to co sie tam dzieje to istny chaos i zadyma a zarazem walka o pozycje

pozniej juz tylko czysta jazda
Dokładnie multi daje radę, jak w formule 1 pierwszy zakręt jak się przeżyje to niesamowite szczęście, ja kilka razy kończyłem wyścig na pierwszym wirażu.
najgorzej jest startowac w srodku stawki bo jak dojezdzasz do zakretu musisz przyhamować i przed zakretem i rpzed tymi z przodu no ale z tylu jedzie cala zgraja wiec wystarczy jakis jeden koles ktory nie wyhamuje lub specjalnie uderzy to cala stawka sie sypie razem z toba

chyba ze ma sie szczescie ;p
ps. ale i tak prze swietnie to wyglada i jest fun
Średnio mi się ten GRID podoba. Grafika ładna (efektowna) ale bez rewelacji... za to miły dla oka jest AA.
Niestety model jazdy IMO jest słaby. Juz pominę to, że jest arcade'owy... jak dla mnie jest mało przyjemny. Zniszczenia przyzwoite ale... lepsze są w GTA IV.
Fajna jest za to interakcja z otoczeniem (opony itp.) oraz duża ilosć widzów w 3D.
Ogólnie największe wrażenie zrobiło na mnie... MENU gry xD (poważnie

).
Najpierw czytałem recenzje Hiva ocena wstępna 9

teraz czytam te posty i tak sobie myślę to musi być kiler ,dobra ściągam po paru minutach OPAD SZCZĘKI ,CO TO JEST!!! Ludzie czym sie podniecacie że są uszkodzenia samochodów! GRAFIKA,STEROWANIE CO TO JEST ! przecież ta gra nie dorasta do pięt BURNOUTowi nie wspominając o GT Prologue to jest jakaś przepaść technologiczna vs GT a te screeny co zamieścił Hiv w gazecie to nie wiem z czego one pochodzą !
pierwsze wrażenie nie było za dobre, ale po zagraniu wyścigu w San Francisco pozostał tylko zryty beret

wyścig na tej trasie urywa głowe, a ogladajac replay chcialem z wrazenia zapiac pasy w fotelu
podoba mi sie ten grid, graficznie fajowo, ogolnie jestem na tak- kupie napewno! , taki nfs: prostreet to moze Gridowi lizac palce u stop .
http://pl.youtube.com/watch?v=cP1Q6sxNJoYPamiętacie to porównanie w sposób oczywisty i chamski wyśmiewający się z Gt5P?Nie chcę tu zaczynać wojny.Sam uważam ,że GT5P jest świetny(mam japońca) i wygląda pięknie i jest świetną symulacją.Baa na trybie pro bez wspomagań opanowanie takiego Forda GT40 i wykręcenie nim sensownego czasu bez kierownicy jest wręcz niemożliwe,a Grid to czysty arcade.....ale swego czasu gadało się,że to porównanie nie ma sensu bo przystawiają replaye z GT5P z renderami z Grid.A czy mi się nie wydaje,że jak się okazało wszystko w tym filmiku z Grida pochodzi z replayów?Ta gra jest śliczna,ma miodny odstresowujący model jazdy i do mnie to must have
CYTAT(Ficuś)
Jeśli to prawda,że będzie 100 tras(skąd te info?) to na serio jest must have jeśli chodzi o taki typ wyścigów na PS3.
Ups, coś mi się pomyliło

. W GRID będzie ponad 40 tras i torów. Trochę słabo bo w TRD3 było ponad 80 torów w dodatku większość licencjonowanych (duży plus).
http://www.gameplayer.com.au/Home/NEWS/NEW...dd-428436128ee3Tak sobie czytam opinie ludzi o modelu jazdy w GRID i opinie bardzo podzielone. Jedni twierdzą, że to arcade jak w Burnout, a inni z kolei, że nie jest to typowe arcade (coś pomiędzy arcade i sim). Mam nadzieję, że ludzie oceniają model jazdy grając bez wspomagaczy bo wtedy GRID jest bardziej wymagający. Przecież Codemasters konsultowało się z prawdziwymi kierowcami przy tworzeniu gry, więc chyba nie może być aż tak źle.
Filmy kierowcami (konsultantami):
http://www.codemasters.co.uk/downloads/?type=videoDemo już jest na PC. Jutro je sprawdzę. Najbardziej jestem ciekawy modelu jazdy

.
Jak dla mnie rewelacja polecam powyłączać wszystkie "wspomagacze" typu breake asist i dopiero wtedy wypowiadac sie na temat modelu jazdy!
Maciomaniak
9 05 2008, 22:32
Pobrałem demo GRIDa i bardzo mi się podoba, szczególnie trasa w San Francisco miażdży. Pierwsze wrażenie, podczas jazdy na torze, BMW M-3 średnie, takie to nijakie - stwierdziłem. Ale tak szybko sie nie poddaje, odpaliłem furkę ciemno-zieloną - Mustanga GT-R i do dzieła. Grafika ryje beret, uszkodzenia samochodów są boskie, a przez to, że uwielbiam arcade'owy model jazdy, GRID bardzo przypadł mi do gustu. W końcu swego czasu PGR3 był dla mnie najlepszą grą wyścigową (lubię symulacje, ale arcade jest bardzo przyjemny w odbiorze).
Samo zachowanie się pojazdów na trasie jest fantastyczne, nie wspominając już o pracy kamery i takich szczególikach jak widoczne naciskanie pedałów gazu i hamulca przez kierowce.
Powtórka na trasie w San Francisco niszczy wszystkie, jakie w życiu miałem przyjemność zobaczyć. Niezwykle dynamiczna, okraszona fantastyczną muzyką, niemal doskonała. Coś wspaniałego, mogę się ścigać na tej trasie po to, by móc później zobaczyć na replayu moje zmagania. Genialne. Dla mnie must-have - zdecydowanie polecam.
Incognitos
10 05 2008, 00:23
Gra jest miód, a najlepsze jest to, że z każdym następnym wyścigiem podoba mi się coraz bardziej

PS: Może to głupie pytanie ale jak cofnąc czas w tej grze (to sie chyba Flashback nazywa tak?)??
Chyba w extreme flashback nie dziala a w reszcie zalezy od poziomu masz wiecej flashbackow. Po zniszczeniu auta cofasz sie do momentu ktory Ci odpowiada dusisz kwadrat i jedziesz dalej ^ ^
CYTAT(leon107 @ 9 05 2008, 20:03)

Najpierw czytałem recenzje Hiva ocena wstępna 9

teraz czytam te posty i tak sobie myślę to musi być kiler ,dobra ściągam po paru minutach OPAD SZCZĘKI ,CO TO JEST!!! Ludzie czym sie podniecacie że są uszkodzenia samochodów! GRAFIKA,STEROWANIE CO TO JEST ! przecież ta gra nie dorasta do pięt BURNOUTowi nie wspominając o GT Prologue to jest jakaś przepaść technologiczna vs GT a te screeny co zamieścił Hiv w gazecie to nie wiem z czego one pochodzą !
Dokładnie popieram przedmówce,co to ma być ,HIV chyba był mocno pijany jak testował GRIDA,ocena 9 jest mocno przesadzona !!! Meczyłem wczoraj tą gierke na siłe ale do GTP5 to jeszcze lata świetlne brakują,po pierwsze grafika taka sobie,jedynie San Francisco jeszcze jako tako wygląda,reszta to psia kupa,zagrajcie w Grida a potem GT5P,panowie nie żartujmy sobie !!! Te dwie gry dzieli przepaść techniczna !! Nie wspominając o modelu jazdy,obrót na recznym trwa może pół sekundy,przyspieszenie tych aut ze startu zatrzymanego to jakaś kpina,2s i setka.
Moim zdaniem to są dwie całkowicie odmienne gry i nie ma co ich porównywać,Grid to taka Toca z ps2 tylko troche grafe podciągneli,chociaż toca miała model jazdy o niebo lepszy.
pamiętajcie ze gracie w demo i jakiekolwiek porównywanie demo GRID z GT5 jest głupie, ma ktoś w ogóle z was gt5 ???

a demo nie przedstawia tego jak będzie wyglądała końcowa gra, niemal zawsze tak było ze ostatecznie pozmieniano wszystko, codemasters tak ma ze dema roznily sie od końcowego efektu, tak było z serią colin mcrae rally.
Rano miałem już na hdd konsoli to demo, pograłem trochę na padzie raz w mutli ale dziś pokatuje na kierownicy. jak narazie zle nie jest BMKą nieźle sie jeździ, graficznie rewelacji nie robi ale model jazdy przyjemny, od razu ustawiłem wszystko na PRO i wszystkie wspomagacze jak kontrola trakcji itp.
WON poprzednie RECE DRIVER miały podobny klimat, czuć było ze to jest kontynuacja serii, tym razem mam wrażenie ze GRID to już nie jest RACE DRIVER tylko jakby inna gra.
napletator
10 05 2008, 09:14
Chwila, a GT5:P nie jest demem?
CYTAT(napletator @ 10 05 2008, 10:14)

Chwila, a GT5:P nie jest demem?

Owszem jest,takim za ponad 100 pln wydanym na płycie z okładką i instrukcją w którym masz dostep do wszystkich opcji
mario-x
10 05 2008, 09:51
o co chodzi z tym konkursem o BMW?
Czasy są brane pod uwagę ze wszystkich platform?
Czy czasy mają być uzyskiwane bez wspomagaczy?
Ogólnie gra przyjemna , ale na joya i z browarkiem
Nie ma co porównywać Grida z GT5. W GT5 panuje całkiem inny klimat , inna kultura , gra jest symulatorem a Grid czymś całkiem innym , model jazdy jest przyjemny, arcadowy zniszczenia dają satysfakcje. Nie ma tutaj możliwości ślizgania sie po bandach jak w GT tylko czysta rywalizacja i przetrwanie na torze. Mi osobiście podoba sie Grid i sprawia frajdę z grania, a o to chyba w tym wszystkim chodzi, prawda ?
no właśnie, survival pełna gębą. zabieram sie za kierownice
LiSoQuan
10 05 2008, 13:30
Nie ma co porównywac.. Grid to jednak arcade a GT to symulator... dwie gry sa fajne i jedna drugiej nie zagraża , mogą raze "współpracować" na jednej konsoli.. masz ochote na szybki , szlenczy szpil to grid.. jak masz czas i chec na kulturalna zabawe właczasz GT i tak bedzie umnie. Graficznie to Grid napewno nie jest lepszy od GT ale moim zdaniem wykonanie SF jest duzo lepsze niz wmiasto w Burnout'cie ktorego mialem pograłem i sprzedałem.
Z tego co wiem to ma byc Destraction Derby.. wow wyobrzcie sobie online i DD

ale jazda...
Na plus jest takze udziwekowienie a najlepiej wychodzi dziwek publicznosci ktory reaguje na to co na torze sie dzieje.. dobiłem do bandy i słysze " buuuuuu" albo jak jest kraksa to jakis przerazliwy krzyk... jak pierwszy raz grałem nagle słysze w tylnim głosniku własni taki krzyk kobiety i sie przestraszyłm czy to umnie w domu czy w grze.. troche to dzine jak taka gre...
GRID jest jednak strasznie arkadowy nawet jak sie systemy powyłącza, szybki i dynamiczny owszem ale jednak model jazdy nieprzyjemnie uproszczony.
mario-x
10 05 2008, 15:28
Jest Arcade , ale które wyścigi na konsole są simulation???
Dzisiaj trochę polatałem w grid na 900 stopniach i trochę mniej czuc prostotę fizyki - nie macha tak samochodem.
Na kierce udało mi się 1.15.85
Toca 3 też była czysto arcadowa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.