Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Haruki Murakami
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
wesola owieczka
Czytam właśnie "Koniec świata i Hard-bolied Wonderland" Murakamiego. Książka ta wpadła mi w łapki całkiem przypadkiem, niemniej jednek podoba mi się bardzo i zastanawiam się nad pożyczeniem nastepnej książki tego autora. I tutaj mam pytanie do was: czy ktoś czytał coś Murakamiego i co polecacie?
Hela
CYTAT(wesola owieczka @ 20 04 2007, 18:57) *
I tutaj mam pytanie do was: czy ktoś czytał coś Murakamiego i co polecacie?

"Przygoda z owcą" zdecydowanie najlepsza książka o pozornie niczym, jaką przyszło mi czytać. Murakami i jego mocno specyficzny styl pisania (taki...inny, intrygujący) sprawia, że na prawdę świetnie czyta się o przygodach faceta szukającego pewnej owcy ;f
wesola owieczka
Dzięki smile.gif skoro tak polecasz to jest następna w kolejności
lukasz
wreszcie jakis temat o czymś innym niż king i tego typu knigi.Murakami?wspólczesny "realizm magiczny" szeroka intertekstualność-czysty post modernizm.skończyłem niedawno Kafka nad morzem i w sumie polecam wszystkim bardzo fajnie sie czyta za jakiś czas pewnie dotrze do nas najnowsza jego ksiązka pt.After Dark.
btw.Hela jesli chodzi o tego autora to chyba najbardziej ceniona jest kronika ptaka nakręcacza
sputnik_sweetheart
CYTAT(wesola owieczka @ 20 04 2007, 17:57) *
Czytam właśnie "Koniec świata i Hard-bolied Wonderland" Murakamiego. Książka ta wpadła mi w łapki całkiem przypadkiem, niemniej jednek podoba mi się bardzo i zastanawiam się nad pożyczeniem nastepnej książki tego autora. I tutaj mam pytanie do was: czy ktoś czytał coś Murakamiego i co polecacie?

tak mamy cos do polecenia co nie bedzie zaskoczeniem " sputnik sweetheart" i "tancz tancz tancz" sa znacznie lepsze, tylko twoja biblioteka nie chce tego wypozyczac. Pozdro
wesola owieczka
CYTAT(sputnik_sweetheart @ 22 04 2007, 13:38) *
tak mamy cos do polecenia co nie bedzie zaskoczeniem " sputnik sweetheart" i "tancz tancz tancz" sa znacznie lepsze, tylko twoja biblioteka nie chce tego wypozyczac. Pozdro

hehe siostra co Ty tu robisz?! Tak czy siak widze, że czeka mnie troche miłych chwil z lekturą Murakamiego smile.gif
koso
Ja właśnie skończyłem "Kafkę nad morzem" i czuję się Murakamim odpowiednio zainicjowany wink.gif Lekko surrealistyczne klimaty fajnie spajają się ze sposobem narracji i odkrywczymi dialogami - na pewno sięgnę po coś jeszcze od tego pana.

Niemniej powinnaś iść z duchem swojego nicka i zainteresować się Owcą wink.gif
Guts
Przeczytalem trzy ksiazki Murakamiego ( "Przygoda z Owca", "Sputnik Sweetheart", "Na południe od granicy, na zachód od słońca") i najbardziej podobalo mi sie "Na poludnie od granic...". Nie dosc, ze ksiazke lyknolem w jeden wieczor, to na dodatek historia zostala poprowadzona w miare spojnie i skladnie, przez co nie ziewa sie w trakcie czytania (i nie liczy nerwowo stron do konca). Wszystkim zainteresowanym polecam procz Murakamiego ksiazki Kenzaburo Oe ("Futbol ery Manen", "Sprawa Osobista"), "Kobieta z wydm" Abe Kobo.
wesola owieczka
Kurczak, drogie te książki , a w bibliotece faktycznie cięzko dostać.. chyba zostaje mi podczytywanie w empiku tongue.gif , przynajmniej do czasu jak odłoże pare groszy
Hela
CYTAT(wesola owieczka @ 28 04 2007, 12:27) *
Kurczak, drogie te książki , a w bibliotece faktycznie cięzko dostać.. chyba zostaje mi podczytywanie w empiku tongue.gif , przynajmniej do czasu jak odłoże pare groszy

No to jest pewien problem, ale warto mieć je dla siebie (jak wszystkie dobre książki). Cena jest pewnie wywindowana tak w górę z powodu jakości papieru (biały aż razi po gałach) i dlatego, że ten pisarz jest w naszym kraju jednak twórcą niszowym.
Ja w empiku czytałem końcowe 40stron "Przygody z owcą", bo miałem egzemplarz z błędem w druku i nie mogłem czekać aż mi go wymienią, musiałem natychmiast tą książkę dokończyć.
Ja teraz czytam sobie króciutkie "Wszystkie boże dzieci tańczą". Tekst z okładki mnie zabił:
Modliłem się o to, żeby złapać wysoką piłkę, a Bóg obdarzył mnie największym członkiem ze wszystkich.
Jak dołożyć do tego główne zajęcie z dzieciństwa głównego bohatera "Przygody..." - Murakami zdecydowanie ma jakiś problem ;f
wesola owieczka
Za namową siostry kupiłam sobie dzisiaj "tańcz, tańcz, tańcz" troche sie wykosztowałam - 44,90 zł ale mam nadzieje na miłą lekture smile.gif
ping
zaopatrzyłem się jakiś czas temu w bibliografię tego autora i ciężko mi jego książki wchodzą, mimo to na południe od granicy na zachód od słońca całkiem przyjemnie się czytało (najcieńsza książka). Tak się tu pochlebnie o Murakamim wyrażacie że chyba się przeproszę z moją biblioteczką.
Hela
W tym tygodniu w Polsce ukazała się nowa książka Murakamiego - "Po Zmierzchu", warta polecenia jak każda inna jego książka.
machiku
Jak do tej pory mam za sobą lekturę następujących pozycji tegoż autora: "Sputnik Sweetheart", "Na południe od granicy, na zachód od słońca" oraz tomik opowiadań "Wszystkie boże dzieci tańczą". Najbardziej przypadła mi do gustu "Na południe..." ale pewnie dlatego, że było to moje pierwsze spotkanie z prozą Murakamiego, z jego stylem specyficznym i chyba niepowtarzalnym. Gdzieś, nie wiem kiedy zasłyszałem, że zawiera książka ta w sobie pewne wątki autobiograficzne. Może ktoś wie coś więcej o tym??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.