Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy Blog Serwis o grach na komórki
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Mobile
lavatekk
Właśnie ruszyłem z nowym blogserwisem o grach na komórki - oczywiście przede wszystkim java i symbian. Pomysł zrodził się po tym, jak odkryłem, że nie ma praktycznie żadnej profesjonalnie tworzonej strony o grach na komórki w Polsce. Profesjonalnej to znaczy takiej z codziennymi newsami i zapowiedziami, takiej na której gracz może dowiedzieć się co opłaca się kupić, a co omijać. Takiej której nie sponsorują żadne sklepy zajmujące się sprzedażą gier java. A więc serdecznie zapraszam do odwiedzenia serwisu.

Lavatekk

Mobile.gamepress.pl to codzienna dawka newsów, zapowiedzi i recenzji, polecanych tym wszystkim, którzy swoją komórkę traktują niemalże jak przenośną konsolę.

http://mobile.gamepress.pl/
Mikes
Ciekawie się zapowiada. Ja mam jedną uwagę, powinieneś pisać na jakim telefonie gra była testowana i z jakiego telefonu są screeny. Czasem róznice w tej samej grze z dwóch modeli telefonow są ogromne
lavatekk
no tak, postaram się o takie info, ale osobiście posiadam tylko nokie 6630 i na tym sprzęcie testowane sa wszystkie gry, producenci z reguly prezentuja tylko screeny w jednej rozdzielczości (najczęściej jest to 176x208 lub 176x220 czyli rozdzielczość Nokii i SE)

przy okazji zapraszam do udziału we współtworzeniu serwisu, poszukuje recenzentów, newsmanów itp. model telefonu nie gra roli, materiałów do ogarnięcia i opisania jest bardzo dużo smile.gif
szeni
Strasznie mi się podoba, widać ze zadbałeś zarówno o niezły design, jak i o zawartość merytoryczną. Oprócz tego o czym wspomniał Mikes, możnaby pomyśleć o porównaniach różnych wersji danej gry (np S40 v1/S40 v2/S60...). Pewnie trudno znaleźć takie materiały, ale dasz radę wink.gif. Aha, i jeszcze fajnie byłoby pod każdym skrótem na głównej stronie widzieć screeny.

Może jeśli znajdę czas mógłbym Cię jakoś wspomóc, tzn. najwygodniej byłoby mi recenzować gry - na granie na komórce mam sporo czasu. Ale mam tylko Nokie 6070, max co na tym wyciągnę to S40 v2

EDIT Kolejny pomysł - jakiś filtr, podział gier w zależności od komórki, która je obsługuje wink.gif. Przykładowo podaję, że mam taki i taki telefon - i widzę listę recenzji gier, w które mogę na nim pograć.
lavatekk
recenzje na S40 v2 jak najbardziej, z tym filtrem i innymi udoskonaleniami to poczekam i zobaczę jak się to dalej rozwinię

jak coś to kontakt ze mną adamdj@go2.pl lub pm
zapraszam!
ATG
Będą recki z gier na Windows Mobile? smile.gif
lavatekk
CYTAT(ATG @ 25 04 2007, 15:24) *

nie znam nikogo ze sprzętem z Windows Mobile więc nie ma kto takich recek pisać confused.gif
sam mogę recenzować jedynie gry symbianowe które pojawiają się również na WM tak jak np. Sil
janol
Bez jaj, zastanawiam się nad nowym telefonem, bo w wakacje kończy mi się umowa i szukałem jakiejś strony ukierunkowanej na komórkowe gry. Nawet chciałem w tym dziale zapytać czy znacie adres jakiś. Fajnie ;]
lavatekk
CYTAT(janol @ 25 04 2007, 20:38) *
Bez jaj, zastanawiam się nad nowym telefonem, bo w wakacje kończy mi się umowa i szukałem jakiejś strony ukierunkowanej na komórkowe gry. Nawet chciałem w tym dziale zapytać czy znacie adres jakiś. Fajnie ;]

osobiście polecam coś z Nokii z Symbianem z s60v2 (np. N70), są w miarę tanie, sam wszystkie gry testuje na Nokii 6630, odpala się na niej 80% gier z N-Gage, a w takie hity jak Pathway to Glory cz Asphalt GT gra się bez problemu, oprócz tego jeżeli nie interesuje cie symbian to może być każdy SE z wyświetlaczem 176x220, java3d śmiga na nim o wiele szybciej niż na symbianowych phonach przez co ma można pograć komfortowa w niedostępne dla Nokii gry

a jeżeli ktoś ma za dużo kasy to najlepszym rozwiązaniem będzie N93 lub nowsze N95 które dzięki chipą 3d oferuje grafikę lepszę niż PSP, a do tego posiadają świetne (jak na komórki) sterowanie

polecam ten film odnośnie gier na N93 i N95:
http://www.youtube.com/watch?v=rTOKoLSy1Q4
Mikes
Może nie lepszą, ale poziom PSX'a to to już IMO miejscami przewyzsza. Za 2 lata takie komórki bedzie mozna wyrwac za 1zł w abonamencie, wow O_O

Widzę że to jest podpięte pod jakiś większy serwis, gry Ci fundują, sam sobie kupujesz czy ściągasz? ;d

A nowe wormsy to mój komórkowy news nr.1, nie moge sie doczekac ^^
lavatekk
na razie niestety jeszcze nikt mi nic nie funduje, jeżeli chodzi o javowe gry to zwykle są dostępne w polsce do kupienia, symbianowe wersje trzeba już kombinować smile.gif
szeni
Człowieku, nie wiem jak Ty to robisz. Natchnienie Boskie chyba masz, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że wkładasz w tą stronę naprawdę dużo pracy, aktualizując kilka razy dziennie? Naprawdę podziwiam Cię, stary, i to wszystko właściwie za darmo... Dzięki za naprawdę dobre źródło informacji o javowych grach, powodzenia i trzymaj tak dalej!

PS. Aha, i dzięki jeszcze raz za pomoc z telefonem wink.gif. Kupuję d750i jednak, tylko kiedy mi się go uda upolować, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale.
Coati
CYTAT(janol @ 25 04 2007, 20:38) *

jedyna sluszna strona http://www.ipmart-forum.com/ na necie
Antares
A ja się zapytam inaczej. Znacie jakąkolwiek stronę/forum na której można mieć do czynienia japońskimi grami java na komórki? Najlepiej zeby to było jakieś forum po angielsku i japońsku. Chodzi mi konkretnie o grę Densha de GO! w Javie 3D bo nigdzie nie mogę znaleźć. Mam Sharpa 902 i wiem, że na tym fonie gra na 100% musi chodzić. Kupiłbym grę legalnie, ale trzeba mieszkać w Japoni i mieć telefon w japońskiej sieci confused.gif Więc zostaje mi tylko .jar sad.gif

http://www.taito.co.jp/mobile/ew_docomo/dengo-d/premium.html tutaj jest link do oficjalnej strony

a tu screen z jednej z gier (bo jest kilka wersji z różnymi trasami do wyboru):

lavatekk
CYTAT(szeni @ 5 05 2007, 13:57) *
Człowieku, nie wiem jak Ty to robisz. Natchnienie Boskie chyba masz, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że wkładasz w tą stronę naprawdę dużo pracy, aktualizując kilka razy dziennie? Naprawdę podziwiam Cię, stary, i to wszystko właściwie za darmo... Dzięki za naprawdę dobre źródło informacji o javowych grach, powodzenia i trzymaj tak dalej!

PS. Aha, i dzięki jeszcze raz za pomoc z telefonem wink.gif. Kupuję d750i jednak, tylko kiedy mi się go uda upolować, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale.

dzięki, fajnie, ze się komuś podoba
aktualizacje robię codziennie oprócz niedziel, newsy wrzucam jak tylko coś ciekawego zobacze w ciągu dnia, generalnie to mógłbym wrzucać dużo więcej np. zapowiedzi, ale, jako że większość gier mobile to (niestety) słabe gry, to wybieram tylko te najciekawsze, a jak nie ma świeżych newsów to pisze recki smile.gif
ale liczę, że kiedyś ekpia się rozwinie hyh.gif

CYTAT(Antares @ 5 05 2007, 22:28) *
A ja się zapytam inaczej. Znacie jakąkolwiek stronę/forum na której można mieć do czynienia japońskimi grami java na komórki? Najlepiej zeby to było jakieś forum po angielsku i japońsku. Chodzi mi konkretnie o grę Densha de GO! w Javie 3D bo nigdzie nie mogę znaleźć. Mam Sharpa 902 i wiem, że na tym fonie gra na 100% musi chodzić. Kupiłbym grę legalnie, ale trzeba mieszkać w Japoni i mieć telefon w japońskiej sieci confused.gif Więc zostaje mi tylko .jar sad.gif

z japońskimi grami jest bardzo krucho, chyba dlatego, że w japoni mają jednak nieco inne telefony, na Nokii spotykam się tylko z chińskimi grami najczęściej pod symbiana...
japońskich gier brak...
czasami zdarzają się amerykańskie wydania gier Namco czy Capcom ale 90% z nich to straszna tandeta
Antares
Te w J2ME powinny działać na całym świecie, bo standard jest ten sam podobno wink.gif Przynajmniej ja mam japoński telefon (Sharp 902 który jest multizakresowy) z wgranym angielskim menu i chodzą na nim europejskie javki, więc japońskie tym bardziej powinny wink.gif Różnice są tylko w przypadku odpowiedników symbianowych programów, bo Japonia ma swoją własną wersję Symbiana na telefony Foma. No ale skoro nie ma, to trudno wink.gif Anyway - świetna stronka, bardzo dobrze się czyta smile.gif
Tori
Podoba mi się inicjatywa. Co prawda wolę swoje handheldy, ale fajnie czasem zajrzeć i zorientować się co tam na komórki ciekawego króluje na obecną chwilę.

Aha, w przeciągu tygodnia, dwóch reaktywuję GBcentrum, tylko muszę jeszcze dokończyć dział SOLUCJE to dodam do Linków ten sajt wink.gif
szeni
Taki malutki, tyci-tyci mankament: fajnie byłoby, gdybyś starał się w tekstach wspominać, na jaką platformę wychodzi dana gra wink.gif. Przykładowo Elven Chronicles... Można by nawet pomyśleć o większym rozdrobnieniu w kategoriach - przykładowo Recenzje Java/Recenzje Java 3D/Recenzje Symbian. Ewentualnie inaczej - główne kategorie, Gry/Sprzęt, podzielić według platform. Myślę że naprawdę przyda się to ludziom i doda klarowności. A tak poza tym to nie popuszczasz jak widzę, oby tak dalej
lavatekk
z tymi komórkami na które wychodzi gra to jest ciężka sprawa, bo często informacji na stronach producentów brak, ale z drugiej jak coś już wychodzi w javie to zwykle na 90% sprzętów obsługujących jave, java3d podobnie, symbian wiadomo, no i takie pełne listy zajmowały by trzy razy więcej miejsca niż news hehe smile.gif
a co do podziału recek dobry pomysł, zobacze co da się z tym zrobić
Siwy_
Stronka mi sie podoba, fajny pomysl smile.gif

CYTAT(lavatekk @ 21 04 2007, 21:15) *
przy okazji zapraszam do udziału we współtworzeniu serwisu, poszukuje recenzentów, newsmanów itp. model telefonu nie gra roli, materiałów do ogarnięcia i opisania jest bardzo dużo smile.gif

Moge sprobowac pisac recenzje, dzisiaj odbieram n-gage'a, a czasu na granie za jakis tydzien bede mial bardzo duzo smile.gif
W tej sprawie zgadamy sie na PW
lavatekk
CYTAT(Siwy_ @ 11 05 2007, 07:15) *
Stronka mi sie podoba, fajny pomysl smile.gif

CYTAT(lavatekk @ 21 04 2007, 21:15) *

Moge sprobowac pisac recenzje, dzisiaj odbieram n-gage'a, a czasu na granie za jakis tydzien bede mial bardzo duzo smile.gif
W tej sprawie zgadamy sie na PW

ok, to czekam na PM, z najnowszymi grami do recek nie będzie problemu
szeni
Nawiązaliśmy współpracę z czołowymi producentami gier na komórki (m.in. Gameloft). Szykują się wywiady i konkursy z gadżetami do wygrania. Mamy coraz więcej recenzji, które stoją na coraz wyższym poziomie. Zapraszam jak cholera, bo naprawdę warto.

http://www.mobile.gamepress.pl
doombek
widze ze reklamujesz nassz serwis gdzie tylko sie da:D
Lucek
CYTAT(lavatekk @ 25 04 2007, 18:34) *
CYTAT(ATG @ 25 04 2007, 15:24) *

nie znam nikogo ze sprzętem z Windows Mobile więc nie ma kto takich recek pisać confused.gif

w sumie niedlugo pewnie bede taki mial, wiec...
zamiast Noki N93, czy N95 zdecydowalem sie jednak na cos z WM jak chocby Glofiish M700
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.