Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: najbardziej wymagająca postać (Manual & Skill)
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk
Stron: 1, 2
mashter
Słuchaj, to że jest więcej dobrych graczy grających mishimami znaczy tylko jedno: mishimy są po prostu silniejszymi postaciami od Kinga, ale to wcale nie znaczy, że mniej wymagajacymi! Chodzi o to, że jak opanujesz wszystko mishimami, to będziesz niszczył każdego, co w ogóle nie tyczy się Kinga. Ot, co.

P.S. Kingiem się po prostu nie gra tongue.gif
Raveman
CYTAT(mashter @ 22 05 2007, 00:38) *
Słuchaj, to że jest więcej dobrych graczy grających mishimami znaczy tylko jedno: mishimy są po prostu silniejszymi postaciami od Kinga, ale to wcale nie znaczy, że mniej wymagajacymi! Chodzi o to, że jak opanujesz wszystko mishimami, to będziesz niszczył każdego, co w ogóle nie tyczy się Kinga. Ot, co.

No Mishimy od zawsze były przeje.bane, nie było tekkena gdzie dawały du.py :-)

P.S. Hehe troszkę mi się poje.bało, temat brzmi "najbardziej wymagające" a nie "najcięższe" postacie.
C1REX
W nawiasie jest o manualu i skillu.

Co innego jak postać ma jakieś trudne juggle, ale da się bez nich grać na turniejowym poziomie, a co innego, jak podstawowymi akcjami są hardy.
Mishimy każdy lepszy juggle mają z podjazdami i elektrykami.

King jest trudny głównie dlatego, że w T5 nie jest typowo turniejową postacią. Podobnie jak wiele innych postaci, z dolnej części listy tierów.

Tyle, że nie ma sensu wymieniać tu najsłabszych postaci, którymi prawie nie gra się na poważnie.
-ReN-
CYTAT(C1REX @ 22 05 2007, 03:10) *
W nawiasie jest o manualu i skillu.

Co innego jak postać ma jakieś trudne juggle, ale da się bez nich grać na turniejowym poziomie, a co innego, jak podstawowymi akcjami są hardy.
Mishimy każdy lepszy juggle mają z podjazdami i elektrykami.

King jest trudny głównie dlatego, że w T5 nie jest typowo turniejową postacią. Podobnie jak wiele innych postaci, z dolnej części listy tierów.

Tyle, że nie ma sensu wymieniać tu najsłabszych postaci, którymi prawie nie gra się na poważnie.

po pierwsze king nie jest słaby, a po drugie kingiem bez trudnych juggli raczej ciężko grac turniejowo.
isw tylko z poczatku jest trudne, teraz pakuje ponad 95%...
aha, nie pamietam innej postaci gdzie musiałbym sie uczyc standardowych juggli biggrin.gif

wavedash kinga faktycznie jest trudniejszy tylko że nie jest az tak wazny jak w grze mishimami
C1REX
CYTAT(Aramis @ 23 04 2007, 16:41) *
DoA: generalnie ni jest jakoś bardzo trudno, ale Gen-Fu się chyba załapie.

No jest prosto. Ale co jest w Gen-Fu, że ludzie go wymieniają?

Już bardziej mi Ryu pasuje za kręcenie kółek przy przechwytach.
Raveman
CYTAT(Legenda Polskiego Dasha @ 23 04 2007, 18:15) *
a czym sie rozni manual od skilla ?

U mnie manual to 12 piwek a skill to 0,7l
Dabman
CYTAT(C1REX @ 9 06 2007, 05:09) *

jezeli juz o kreceniu to Hayate z 4... pozniej Hayabusa, ale gen fu zeczywiscie, cos konkret ugrac trudno bardzo, nie jest szybki, ale ma mocne ciosy, chyba najmocniejsza postacia jest, lecz trudna w graniu:/

Kokoro cos soba reprezentuje, max mieszanke idzie nia robic.
janix
CYTAT(Raveman @ 16 06 2007, 22:44) *
CYTAT(Legenda Polskiego Dasha @ 23 04 2007, 18:15) *
a czym sie rozni manual od skilla ?

U mnie manual to 12 piwek a skill to 0,7l

Manual to zrobienie 5 ewgf-ow w jednym juggle'u, a skill, to jak najlepsze wykorzystanie ewgf-a w kazdej sytuacji...
C1REX
CYTAT(Dabman @ 16 06 2007, 21:03) *

jezeli juz o kreceniu to Hayate z 4... pozniej Hayabusa, ale gen fu zeczywiscie, cos konkret ugrac trudno bardzo, nie jest szybki, ale ma mocne ciosy, chyba najmocniejsza postacia jest, lecz trudna w graniu:/

Ok. Raijin od Hayate jest najtrudniejszym manulnie rzutem, ale nie trzeba tego robić, by dobrze grać tą postacią.
Ryu natomiast swoją izunę używa do przechwytów, rzutów, czy nawet przy jugglu.

A Gen-Fu nie jest taki wolny. Ma najszybsze midy w grze. No i są znacznie wolniejsze postacie.
BTW: Dziwnie się składa, że topy w tej grze są w ch.uj karalne.
tyran
Guilty Gear AC

Postacie najbardziej wymagające w aspekcie manualnym:
Slayer, I-no, Eddie

...i jesli chodzi o gameplay:
Zappa, Venom
Dabman
CYTAT(C1REX @ 18 06 2007, 00:47) *
CYTAT(Dabman @ 16 06 2007, 21:03) *

Ok. Raijin od Hayate jest najtrudniejszym manulnie rzutem, ale nie trzeba tego robić, by dobrze grać tą postacią.
Ryu natomiast swoją izunę używa do przechwytów, rzutów, czy nawet przy jugglu.

A Gen-Fu nie jest taki wolny. Ma najszybsze midy w grze. No i są znacznie wolniejsze postacie.
BTW: Dziwnie się składa, że topy w tej grze są w ch.uj karalne.

Chyba ze grasz Christie, ktora jest max "latwa" postacia, a nawet pr0 gracze czesto maja z nia problem:) heh... powiedzmy ze nalezy do tych postaci "najmniej" karalnych:D
orzel
Ja się tam nie znam. W bijatyki gram od tekkena 5 ale najtrudniejsze postacie w opanowaniu dla mnie to Kazuya ,Xiao,Hwo,Yoszek.Trochę gram tylko tym pierwszym.Tylko tyle że ja wyjątek jestem i niech świadczy o tym fakt że na pierwszej sesji w tekkena nie mogłem zrobi d/p,d/p,1+2 Kazem laugh.gif Nie mówię już o bijatykach 2d bo to dla mnie całkowicie czarna magia .
HC_Snake
No, zgadzam się, Kazek jest trudny manualnie, a Xiajka dość skillowa ;] Ale co to jest d/p,d/p,1+2? mellow.gif
Siwy_
zgaduje ze chodzi o rzut d, d/p, d, d/p+1+2
Di
No i pewnie dlatego mu nie wychodziło.
klima お庭番
..jak myślicie że granie kingiem jest trudne to pograjcie sobie troche gohem heh
Punisher
CYTAT(klima お庭番 @ 27 07 2007, 11:39) *
po latach spędzonych na graniu w tekkena i potem po zapoznaniu sie bliżej z systemem virtua fighter
jedyne co moge stwierdzić to to że ten pierwszy nie umywa sie pod względem umiejętności i stopnia trudności
zresztą to tak jakby porównywać gre w szachy z graniem w kapsle

o ile w tekkenie wystarczy wykucie ciosów na blache i potem
w większości przypadków tylko klepanie combosów za calą energie

to w vf liczy sie perfekcyjny timing itd

LOL.
Jeśli po iluś tam latach tylko tyle wyniosłeś z tekkena to gratulacje.

Aha a najbardziej wymagająca to jest chyba Nina bo taka cold bitch z niej.
klima お庭番
otóż wcale nie
wręcz przeciwnie
spośród wszystkich systemów tekkenowi poświęciłem najwięcej czasu i grając począwszy od T1 nauczyłem sie
wielu przydatnych rzeczy jak refleks, wyczucie dystansu itp.
szkoda że swoją przygode z VF zacząłem tak późno ale w sumie nic nie stoi mi na przeszkodzie
i myśle że jestem na właściwej drodze żeby zostać dobrym graczem
Punisher
Aha.Powodzenia.
=PiT=
Każda postać w GGXX.
VeluriaN
zdecydowanie najcięższy do jest Akira Yuki-przez 2 tygodnie cwiczyłem codziennie po przeszło godzinie żeby opanować DrsgonLanceCombo(DLC) potem stawiam Mishimów
CIGEN
nie ma takiej postaci w tekkenie5 (procz kazka) ktora wymaga manuala i skilla jednoczesnie

=PiT=
powiem wiecej: niema takiej postaci w tekkenie ktora wymaga manuala badz skilla
CheeseOfTheDay
Noo, w ogóle to Millia wymaga tyle skilla ze w chooy nikt jej jeszcze dobrze nie opanowałtongue.gif:P.
tyran
W Guilty Gear tylko Zappa ma elektryka, wiec tylko on jest skillowa postacia. Reszta skladu ma wybitki pod przyciskiem, nawet skosu albo dwa razy do przodu nie trzeba wciskac jak w grach namco.
Vipe
CYTAT
powiem wiecej: niema takiej postaci w tekkenie ktora wymaga manuala badz skilla

taaa a wszyscy na dzien dobry robia dashe z ws2, electryki po ws2 kazka, jf tandera henka...

.... a pozniej swistak zawija to w sreberka i wysyla do japonii by uczyli sie od nas jak grac w tekkena rolleyes.gif
=PiT=
a order sol ma 3 plaskie!!!! a chipp kose-lokiec ;v
Machel
CYTAT(klima お庭番 @ 18 08 2007, 17:27) *
ależ widać
jeśli sie nie myle to masz na to całe pięć klatek

no comento,jesli chodzi Ci o to, ze w VFie widac po animacji rzutu, jaki to rzut...(po za systemowa roznica, catch throw/throw)

Co do tematu, pojade idealistyczna mysla i napisze, ze moim zdaniem wszystko zalezy od gracza. Nie ma trudnych do opanowania postaci, sa tylko gracze, ktorzy nie poswiecaja wystarczajaco duzo czasu na trening.
Subiektywna mysl.
VeluriaN
CYTAT(CIGEN @ 9 08 2007, 22:15) *
nie ma takiej postaci w tekkenie5 (procz kazka) ktora wymaga manuala i skilla jednoczesnie

Nie no Omen to jest pestka z masłem:P opanować go nie jest tak prosto, to nie elektron!!!
Pychu
wszyscy pisza mishimy... moze w DR bo w T5.0 tylko Kaz wymaga skilla i manuala. Devil Jin ma b+1, Hei ma 2,2~1+2 co odbiera im polowe do skilla tongue.gif
Vipe
CYTAT
wszyscy pisza mishimy... moze w DR bo w T5.0 tylko Kaz wymaga skilla i manuala. Devil Jin ma b+1, Hei ma 2,2~1+2 co odbiera im polowe do skilla

jesli DJ i Hei nie potrzebuja manuala to ciekawe do czeko potrzebny jest on u Kaza, chyba tylko do wybitki po WS2 rolleyes.gif
Pychu
hmmmm w temacie jest napisane "Manual & Skill" wiec napisalem w swoim poscie:
CYTAT
Devil Jin ma b+1, Hei ma 2,2~1+2 co odbiera im polowe do skilla

nie napisalem ani slowa o manualu, a dokladnie mialem na mysli to, ze wszyscy "mishimowie" potrzebuja manuala, a kazek potrzebuje dodatkowo skilla, poniewaz reszte mishimow "ratuja" wymienione wyzej commandy. Czytanie ze zrozumieniem sie klania tongue.gif

EDIT:
A ta wybitka to po CH d/f+2 a nie po WS+2 tongue.gif pozdrawiam wink.gif
Bażant
CYTAT(Pychu @ 31 08 2007, 23:01) *
A ta wybitka to po CH d/f+2 a nie po WS+2 tongue.gif pozdrawiam wink.gif

Po ws+2 nawet ja wybijam elektrykiem :-)

Poza tym w DR prawie każdy Mishima jest wyrównany, Henio wydaje mi się troszkę kapiasty ale daje radę :-)
Gemi
Najtrudniejsza psotac to Lei i tyle... kto probowal nim grac (skutecznie) ten wie. Kto probowal nauczyc sie grac nim ladnie i skutecznie ten nawet sie tu nei wypowie smile.gif
Pychu
z tym ze Lei nie wymaga takiego manuala jakiego wymaga Kaz czy DJ do skutecznej gry
Vipe
CYTAT
nie napisalem ani slowa o manualu

a to?
CYTAT
wszyscy pisza mishimy... moze w DR bo w T5.0 tylko Kaz wymaga skilla i manuala.

...

CYTAT
A ta wybitka to po CH d/f+2 a nie po WS+2

to byl sarkazm bo jeszcze nie widzialem by ktos oprocz Ryana stosowal na turnieju regularnie wybitke po dp2, wiec mozna ta akcje pominac.

mishimy sa najtrudniejsze gdyz maja pelno akcji z dasha, wiec nie ma sensu pisania ze Kaz wymaga a np DJ juz mniej. Roznica moze byc taka ze Kazem trzeba bardziej sie napocic niz np Heniem, ale to nie ma nic wspolnego z manualem, tylko ze znajomoscia gry.
Bażant
CYTAT(Gemi @ 1 09 2007, 02:01) *
Najtrudniejsza psotac to Lei i tyle... kto probowal nim grac (skutecznie) ten wie. Kto probowal nauczyc sie grac nim ladnie i skutecznie ten nawet sie tu nei wypowie smile.gif

Błąd Lei jest bardzo mocny i dość prosty. Poprostu wymaga troszkę więcej inwencji niż inne postacie. A teraz jest BARDZO turniejową postacią.
Adi_TEAM LBN
Zgadzam sie z bazantem. Lei nie jest tak trudny jak sie wydaje no i w dr napewno do najslabszych nie nalezy.

Co do mishimow to wg mnie DJ jest jedna z lepszych postaci w DR.
A w 5.0 gdyby nie bylo Niny, Fenga i Steve'a bylby najlepszy.
Di
Jeśli chodzi o samych Mishimów to w 5.0 choćby Heniek był lepszy od DJ-a. W DR z pewnością DJ jest pełnoprawnym topem i nie ma tu o czym dyskutować.

Teraz w DR bardzo trudną postacią jest Ganryu, który ma juggle'a za 81 po crushującej wybitce.
Bażant
CYTAT(Di @ 1 09 2007, 11:49) *
Teraz w DR bardzo trudną postacią jest Ganryu, który ma juggle'a za 81 po crushującej wybitce.

+ Setupowe wub.gif w sumie jak źle wstaniesz to mogę cię pociągnąć za 110 + kolejny Setup wub.gif wub.gif wub.gif

A najlepsze są typy co próbują uciec po d/f+2+3 cc 1+2 wtedy 1+2 działa tak jak w jugglu i mam Oki . . ..
Cambion
CYTAT(Bażant @ 1 09 2007, 12:11) *
A najlepsze są typy co próbują uciec po d/f+2+3 cc 1+2 wtedy 1+2 działa tak jak w jugglu i mam Oki . . ..

Uciekają dlatego żeby mniej zadawało a oki po tym juz nie jest tak dobre jak w 5.0 laugh.gif
Bażant
CYTAT(Cambion @ 1 09 2007, 12:22) *
Uciekają dlatego żeby mniej zadawało a oki po tym juz nie jest tak dobre jak w 5.0 laugh.gif

No tak, tyle że jak nie będzię się ruszał to dostanie zamiast 21 17 . . . ojej 4 punkty różnicy . . . a jak sie ruszy to z Oki da sie minimum 20 a max 54 + serupy. Więc co wybierasz ? ? ?

P.S. Poza tym nie mam pojęcia czemu tak zawzięcie zawsze bronisz tego Marduka, postać jest doskonałą na przewidywanie i podpuszczanie przeciwnika, ale żadnych ciężkich akcji on nie ma. Kingiem bardzo ładnie robisz tego iSW, ja tak nie potrafię. Ale BŁAGAM odpuść już sobie te wzmianki o Marduku bo mnie głowa boli.
C1REX
Virtua Fighter ma bardzo ciekawie rozłożoną trudność w opanowaniu postaci.
Zależy na jakim poziomie zaawansowania się gra.

Jacky ma opinię jednej z najprostrzej postaci na początek, jednak trudnej do wymasterowania.
Jego podstawowe ciosy są łatwe, ale już co lepsze jugle wymagają by się stało w krótkiej/zamkniętej pozycji (nie występuje to w żadnej inne bijatyce).
Nie wiem jak w normalnej grze można na to zwracać uwagę i jednocześnie skupiać się na samej walce.

Akira ma opinię super trudnej postaci, ale generalnie nie trzeba jego trudnych zagrań używać, by grać skutecznie. Jedynie kolanko jest przydatne, ale i bez niego da się obejść.

Jeff jest teoretycznie bardzo łatwą manualnie postacią z prostymi jugglami i bez zależności w postawach, ale wymaga znajomości framedaty.
Jak wiemy kiedy i co należy użyć, to skutecznie można karać. Jednak jak wejdziemy z ciosem na blok, to lipa. Jeszcze gorzej, jak nam cios obejdą.
Prawie cała command lista składa się pojedynczych uderzeń i dwu-ciosowych kombinacji. Prawdopodobnie najprostsza manualnie postać w VF5, a tylko bardziej doświadczeni gracze na Live nim grają.

Lei-Fei nie ma specjalnie nic trudnego, poza długaśną command-listą i masą postaw do zapamiętania. Może zniechęcić na początek. Nawet pomimo faktu, że jest topem tej gry podobno. Spełnia jednak rolę Eddiego z Tekkena dla masherów. Przewagi na bloku tylko mu w tej roli pomagają.
alik
Niestety mogę się wypowiedzieś tylko w kwesti tekkena Wg. Mnie to najbardziej wymagającą postacią jest deviljin
klima お庭番
korzystając z tego że kolo po pół roku odgrzał temat

C1REX: faktycznie Jacky należy do postaci typu noob friendly, tak jak Brad, Jeff czy Lau między innymi
noob tactics w wykonaniu tych postaci jest wyjątkowo ohydne i potrafi szczególnie irytować jednak na szczęście gra jest
na tyle rozbudowana i wyważona że każdego scruba zawsze można pięknie ukarać kimkolwiek by nie grał
większość scrubów nie gra Lei-Feiem dlatego bo nim wygrywa, ale dlatego bo to jedyna postać w grze która
skutecznie reaguje na mashowanie smile.gif dosyć ciężko jest wykorzystać jego pełen potencjał biorąc pod uwagę
fakt że potrafi walczyć z ośmiu postaw co sprawia że nawet doświadczeni gracze potrafią się pogubić
a jego mały disadv wynagradza mu po prostu dość biedną defensywę

zauważ że tier w VF nie opiera się głównie na sumowaniu posiadanych przez daną postać ilości
ataków z większym priorytetem czy też silniejszych combosów, a raczej skupia się
na ilości narzędzi którymi dana postać dysponuje by wygrać walkę

dlatego moim zdaniem każda postać w VF wymaga manuala i skilla
(co sprawia że nie da się grać wszystkimi tak jak w tekkenie, w wielu wypadkach dwie to już jest za dużo)
z tym że te które wymagają go trochę więcej po prostu potrafią być silniejsze
oraz przede wszystkim dają więcej satysfakcji z grania smile.gif
eot
bob_boss
Moim zdaniem bardzo wymagającą postacią jest Blood Talon (Hwo dla niekumatych:). Ażeby szarpać nim na przyzwoitym poziomie trzeba włożyć wiele wysiłku w trening i opanowanie tej postaci. Ze wspomne o flamingach, nodze wykrocznej (jak to kiedyś opisał Kali) i ogólnej złożoności tego masakratora. A jak walka będzie wyglądała po opanowaniu jego nie muszę chyba mówić (pisaćsmile.gif!
C1REX
QUOTE(bob_boss @ 29 07 2008, 11:56) *
Moim zdaniem bardzo wymagającą postacią jest Blood Talon (Hwo dla niekumatych:). Ażeby szarpać nim na przyzwoitym poziomie trzeba włożyć wiele wysiłku w trening i opanowanie tej postaci. Ze wspomne o flamingach, nodze wykrocznej (jak to kiedyś opisał Kali) i ogólnej złożoności tego masakratora. A jak walka będzie wyglądała po opanowaniu jego nie muszę chyba mówić (pisaćsmile.gif!

No właśnie to sprawdzanie nogi wykrocznej i zakrocznej (krótka i długa postawa) jest ważnym elementem prawie każdej postaci w VF5.
Do tego jest to jedyna znana mi bijatyka, gdzie naprawdę bardzo mocno przydaje się manual w defensywie (ETEG itp.)

Inna sprawa, że lepszość jakieś systemu nie oznacza, że daje więcej frajdy z grania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.