Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: najbardziej wymagająca postać (Manual & Skill)
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk
Stron: 1, 2
Adriankiller
jaka jest waszym zdaniem najtrudniejsza postać do opanowania pod względem Manuala(sprytne rączki) i postać najtrudniejsza do "wymasterowania"(pełne wykorzystanie potencjału postaci) z jaką się spotkaliście biorąc pod uwagę wszystkie bijatyki.
przykładowo Yoshi,jin (manual) i Lei,xiao (skill) z tekken 3(praktycznie z bijatyk tylko w to gram więc nie mogę sie wypowiedzieć "multiplatformowo" ale ponoć Akirą z VF tez trzeba sie namachać )
smile.gif
Soul
Ano trzeba ,choć w VF5 już trochę mniej,nie tak jak w przypadku vf4 evo ,gdzie używało się częściej buforowania.IMO dla mnie właśnie Akira jest najtrudniejszą postacią do wymasterowania ( to też zależy kto i jak nim gra:D)Żeby robić za zawołanie "doublepalma" czy słynne "kolanko" na padzie trzeba naprawdę grać w ta grę dużo ,trening trening i jeszcze raz trening.Gdy już się to opanuję ,jest po prostu pięknie , nie ma lepszego uczucia jak zakończenie jakieś akcji czy juggla właśnie "doublepalmem" eh coś pięknego happy.gif Choć dzięki t,d/p+P Akira dostał miano postaci którą się już nie co łatwiej gra ,chodzi tu o jaggle.Ale dla mnie to i tak niczego nie zmienia ,bo nie samym t,d/p+P człowiek żyje happy.gif
Reset
Hehe pewnie że Ivy (szczególnie SC3, choć JF z dwójki sprawiał że nawet kolnako Akiry wydawało się łatwe party23.gif ) Akira śmierdzi noobem closedeyes.gif Yoshi z SC3 też jest trudny nawet bardzo.No i sa postacie które manualnego nic trudnego nie mają a wygrać nimi jest uber ciężko taki Jack z t5 np.
Matt-JF
Hugo 3s,Mishimy Tekken
tyran
I-no, Johnny - GGXX/. Czemu? Bo sa trudne od poczatku do konca, a nie jesli chodzi o 2-3 zagrania, bez ktorych wykonywania z wysoka skutecznoscia da sie grac.

tHrol
GGX - Testament, Slayer, I-No
Tekken - Mishimas family, Lei, Xiaoyu
Soul Calibur - Yoshi, Ivy
MvsC - Chun Li (jak dla mnie)
Street Fighter - (Chyba wszyscy jak dla mnie *;*)
KoF - Kim
Mortal Kombat 3 - Shang Tsung (ale for fun)

i chyba jeszcze coś, ale... huh.gif
Krakers
Tekken:

1). Wang
2). Feng
3). Steve

....

999). Lee tongue.gif
R!NG
W SC3 to najtrudniejsze postaci to raczej Yoshi, Setsuka, Ivy i może Cervantes.

CYTAT(Reset @ 22 04 2007, 16:37) *
JF z dwójki sprawiał że nawet kolnako Akiry wydawało się łatwe party23.gif )

NTSC czy PAL? tongue.gif W PALu mi to wychodzi 10/10. Ponoć w NTSC jest trudniejszy.
CheeseOfTheDay
I-no z GGXXS - najtrudniejsza manualnie. Nie wiem jak jest z Johnnym bo nim akurat nie gram ale myślę że Fuji by się ze mną zgodził że jest pod I-no (a może nawet pod kimś tam jeszcze).
tyran
/\No, ja teraz tez tak mysle (odkad nauczylem sie combosow z divine blade FRC biggrin.gif), dlatego i taka kolejnosc w moim poscie.
Soul
CYTAT(Reset @ 22 04 2007, 14:37) *
......(szczególnie SC3, choć JF z dwójki sprawiał że nawet kolnako Akiry wydawało się łatwe party23.gif ) Akira śmierdzi noobem closedeyes.gif.....

Ad 1 zależy na czym się gra , na sticku kolanko jest proste na padzie to już zupełnie inna bajka.Niby czemu Akira śmierdzi noobem LOL ?! chyba zapomniałeś o Kage ninja.gif
kowal
CYTAT(tHrol @ 22 04 2007, 17:19) *
KoF - Kim

LoL
Dabman
DoA4 - Hayate DoA3/2 Hayabusa
VF4 - Akira
Soul Calibur - Talim, trudno cos nia ugrac mimo iz jest szybka
Di
Mogę wypowiadać się jedynie na temat SC2 i SC3, bo tylko te gry poznałem w stopniu dostatecznym. Tak więc...
SC2: Ivy (tylko jeśli chce się grać ładnie) i ew. Cervantes (JF-y z BT), ale generalnie nie ma tutaj postaci bardzo trudnych do opanowania
SC3: Setsuka (trudne manualnie gwaranty i przerąbane hit confirmation), Ivy (bez robienia rzutów i "piątki" niewiele się zdziała), Yoshimitsu (mimo wszystko Yoshek wydaje mi się najtrudniejszą postacią w tej grze - manualnie nie ma hardcore'u, ale trzeba mieć świetnie poukładaną grę; JF-y również się przydają - zarówno te 5-hitowe, jak i jednoklatkowe)

CYTAT(Dabman @ 22 04 2007, 22:45) *
Soul Calibur - Talim, trudno cos nia ugrac mimo iz jest szybka

Trzeba wpisać jakieś hasło żeby taka postać się pojawiła w SC? wink.gif A na poważnie - jeśli piszesz o Talim, to zaznacz o którą część Calibura Ci chodzi. Ani w SC2 ani w SC3 ona nie wymaga jakiegokolwiek manuala. W SC2 bardzo łatwo się ją prowadzi i nie ma problemu żeby coś ugrać, a w SC3 jest to awykonalne.
Pychu
Kazuya Mishima
htm7
Combot-praktycznie nie do opanowania
+yoshi -multum opcji i nie trzeba się przestrajać
tHrol
CYTAT(kowal @ 22 04 2007, 21:08) *
CYTAT(tHrol @ 22 04 2007, 17:19) *
KoF - Kim

LoL

Sam jesteś LoL tongue.gif To postać, którą grałem najmniej i niebardzo mi nią szło smile.gif Miałem problemy z jego bazooką, bodaj qcf+3, qcf+3 <-- czy jak to szło i dalej...
BTW. Zapomniałbym... Chodziło mi o Maximum Impact tongue.gif W ogóle myślałem, że w tym temacie każdy ma podać swój typ ?! tongue.gif

PS. Feng jest naj skillowy ever laugh.gif
Fuji
CYTAT(Liberty666 @ 22 04 2007, 17:45) *
I-no z GGXXS - najtrudniejsza manualnie. Nie wiem jak jest z Johnnym bo nim akurat nie gram ale myślę że Fuji by się ze mną zgodził że jest pod I-no (a może nawet pod kimś tam jeszcze).

Zgadzam się, że I-no,johnny są trudnymi postaciami manualnie, ale bym dodał jeszcze Eddiego w szczególności kontrola po planszy eddka( W tej chwili nim ćwicze tyran i libery cicho haha)

A dodam, że kombosy Johnnego są trudniejsze niż I-no dlatego, że wystarczy I-no nauczyć się dasha po HCL i to jest przepustka do reszty kombosow, a u jaśka nie zależy tylko od jednego ciosu tongue.gif Stwięrdam to bo ćwiczyłem obydwoma postaciami i mi sie generalnie trudniej grało johnnym na samym początku smile.gif
Aramis
Po pierwsze to Yoshi w t3 nie wymaga żadnego manuala tylko skilla, a Lei nie wymaga tam ani tego, ani tego.

SC3 jest generalnie prostą bijatyką (a świetle takiego GGXX czy VF). Nie ma postaci trudnych manualnie - Setsuka jest najcięższa z całej brygady pod względem manualnym, tuż za nią Ivy (u ktorej jedyna tak naprawdę trudna rzecz to CS z <SE>). A za nimi Cervantes ze swoimi "instantdredczardżowymi" atakami.

W Tekkenie generalnie Mishimy ale dopiero od T4 moim zdaniem.

GGXX - póki co się nie wypowiadam.

VF (głównie 4 i evo) Akira - wiadomo, trochę Lau (niektóre juggle nim są nawet ciężkie).

DoA: generalnie ni jest jakoś bardzo trudno, ale Gen-Fu się chyba załapie.

Tyle odnośnie manuala, teraz skillowe łebki:

SC2 - Yunsung, Maxi
SC3 - jak wspomniał Di Yoshi, trochę Setsuka.

Tekken3 - Yoshi, doktorek
T5 - Xiajka, Yoshi

GGXX - nie wypowiadam się.

VF - na dobrą sprawę wiekszość, ale przodują imo Akira, Vanessa, Lei-Fei, Shun, Goh.

DoA: Brad (DoA3)
Legenda Polskiego Dasha
a czym sie rozni manual od skilla ?
Aramis
manual - wykorzystywany do klejenia trudność juggli, comb itd.

skill - umiejętność wykorzystania w pełni możliwości danej postaci "na ziemi"(setupy, kreatywność, przemyslane akcje itd) a jak wiadomo niektóre są bardziej skomplikowane od innych.

Nie zawsze wszystko idzie ze sobą w parze.
Żywy przykład to Di - bardzo dobrze zna Yoshiego w SC3, umie nim grać, zna system itd etc. , ale jak sam powiedział, brakuje mu manuala aby grać w pełni efektywnie taką Setsuką.
R!NG
huh.gif Di musial to mowic dosc dawno temu, bo teraz raczej nie ma u niej rzeczy, ktorej by nie zrobil w walce. Setsu ma ciut hardowych rzeczy, ale bez przesady.
C1REX
CYTAT(R!NG @ 23 04 2007, 18:03) *
huh.gif Di musial to mowic dosc dawno temu, bo teraz raczej nie ma u niej rzeczy, ktorej by nie zrobil w walce. Setsu ma ciut hardowych rzeczy, ale bez przesady.

Ale też prostą postacią nie jest. Ma kilka trudnych rzeczy, które używa się jako 10 najważniejszych ciosów. Do tego jest cholernie szybka i trzeba wszystkie kombinacje robić bardzo szybko i precyzyjnie. Cieżko jest nią grać nie używając trudnych rzeczy.
Mimo wszystko, to IMHO jedna z trudniejszych postaci ostatnich bijatyk 3D.
Aramis
Naturalnie mam na mysli dawnego Di. Teraz nie wiem jak Setsuką gra.
Krzysiufpp
tekken 3

King - brak lowa, słabe juggle, wiec gre opieramy na chwytach... (crouch dash ciagle w użyciu wiec tez i manual wymagany)

tekken 5

King - jaguar step jest przesrany wiec skill wymagany xD, nadal słabe lowy

Gra mishimami jest wymagająca manualne, ale moim zdaniem nie ma tutaj wysiłku umyslowego.
Di
CYTAT(R!NG @ 23 04 2007, 19:03) *

Nie pamiętam czy mówiłem to gdy Liberty był w Warszawie czy w Opolu, ale nie zamierzam grać na poważnie postacią, której używanie zależy w dużej mierze od szczęścia. Oczywiście w Poznaniu mogę wyskoczyć nagle z moją Secką, ale to będzie raczej akt desperacji.
Wielu rzeczy dalej nie zrobię Setsu w trakcie walki (np. parasol po rzucie), a CH 33B igła nie wymaga żadnego manuala.
Legenda Polskiego Dasha
CYTAT(Krzysiufpp @ 23 04 2007, 18:43) *
tekken 3

King - brak lowa, słabe juggle, wiec gre opieramy na chwytach... (crouch dash ciagle w użyciu wiec tez i manual wymagany)

tekken 5

King - jaguar step jest przesrany wiec skill wymagany xD, nadal słabe lowy

Gra mishimami jest wymagająca manualne, ale moim zdaniem nie ma tutaj wysiłku umyslowego.

stretcher.gif

no jakby king nie mial w t3 21 21 d/f+3 d+3+4 to moze by to stwierdzenie na gorze bylo prawdziwe
Aramis
CYTAT(Di @ 23 04 2007, 19:48) *
CYTAT(R!NG @ 23 04 2007, 19:03) *

Nie pamiętam czy mówiłem to gdy Liberty był w Warszawie czy w Opolu, ale nie zamierzam grać na poważnie postacią, której używanie zależy w dużej mierze od szczęścia. Oczywiście w Poznaniu mogę wyskoczyć nagle z moją Secką, ale to będzie raczej akt desperacji.
Wielu rzeczy dalej nie zrobię Setsu w trakcie walki (np. parasol po rzucie), a CH 33B igła nie wymaga żadnego manuala.

O co chodzi z tym "zależy od szcześcia"? tongue.gif
Di
Miałem na myśli tylko to, że gwaranty Setsuką wychodzą mi randomowo. W trakcie grania powinno się być pewnym że coś wejdzie lub nie zamiast liczyć na komisję kontroli gier i zakładów.
Krzysiufpp
21 21 df3 nie jest wcale takie różowe dry.gif
Legenda Polskiego Dasha
CYTAT(Krzysiufpp @ 23 04 2007, 21:30) *
21 21 df3 nie jest wcale takie różowe dry.gif

22 1+2 f,f+2 henka z T5 tak samo
Aramis
CYTAT(Di @ 23 04 2007, 22:26) *
Miałem na myśli tylko to, że gwaranty Setsuką wychodzą mi randomowo. W trakcie grania powinno się być pewnym że coś wejdzie lub nie zamiast liczyć na komisję kontroli gier i zakładów.

Grając w gry namco trzeba się liczyć z tą komisją tongue.gif .
R!NG
Setsu ma random glownie w tych kilku rzeczach na ktore sa 1-2 klatkowe okienka, najgorsze jest to, ze to random zalezny od dnia/stanu gracza (mielismy naoczny przyklad jak Liberty ostatnio byl w Wawie) ale to mniejszość i jest tez sporo innych rzeczy, ktore sa trudne manualnie i mozna je po jakims czasie robic bez problemu a co za tym idzie, grac tą Suką skutecznie:P
Aramis
CYTAT(R!NG @ 24 04 2007, 15:05) *
Setsu ma random glownie w tych kilku rzeczach na ktore sa 1-2 klatkowe okienka, najgorsze jest to, ze to random zalezny od dnia/stanu gracza (mielismy naoczny przyklad jak Liberty ostatnio byl w Wawie) ale to mniejszość i jest tez sporo innych rzeczy, ktore sa trudne manualnie i mozna je po jakims czasie robic bez problemu a co za tym idzie, grac tą Suką skutecznie:P

Niestety to co Ring napisał na początku to prawda. Nią po prostu trzeba mieć dzień - trzeba być wypoczętym, wyspanym itd. bo inaczej nie da rady.

Ostatnio na zlocie u Camusa szło mi nie ukrywam - źle. Na pewno swój udział ma brak formy, ale również miały wpływ inne czynniki - strasznie bolała mnie głowa i po prostu nie mogłem oddychać w dymem papierosowym (jako, że nie palę).

W Poznaniu bedzie pewnie to samo jako, że ZAWSZE boli mnie głowa na zlotach, turniejach (hałas, chaos itd - dusi mnie taka atmosfera), a jeszcze nie znalazłem lekarstwa na to.

Nie mogłem uwierzyć w 2gie miejsce na Slashu2 ponieważ zważywszy na warunki w jakich tur byl rozgrywany i moje samopoczucie (jakby mnie ciezarowka potrąciła + siny kciuk) nie przypuszczalem nawet że wyjde z grupy.

Na EP5 było jeszcze gorzej - nieprawdopodobna duchota i ścisk.

Ciezko być Setsuka playerem i chcieć walczyc na turniejach tongue.gif .
Hamtaro
Guilty Gear: I-No, Eddie, Johnny można by tu jeszcze na siłę dać Bridget bo tez nie jest za łatwo

3S: Hugo, Elena dałbym tez Alexa

CvS2: zdecydowanie Maki, Asamiya Athena, Chang Koehan
luc_october
T3 - hwo
TTT - hwo
T4 - hwo
T5 - hwo smile.gif

może to tylko moje zdanie ale to najlepiej skonstruowana postać w tekkenie. jedna z najbardziej rozbudowanych i zawsze bobkowi brakowało w drabince topów co jeszcze zwiększa wymagania dla grających nim.
Kamikaze
KoF 2k2- IMO Angel i May Lee. Oczywiście grać można nie aż tak trudno, ale na wyższych poziomach to jednak trzeba mieć sporego skilla i manuala. Bardzo podoba mi się styl gry graczy z Meksyku o ksywach Esteban oraz Kula (na youtube są niezłe walki z ich udziałem).
Legenda Polskiego Dasha
oczywiscie seria mortal kombat i goro
Raveman
CYTAT(Legenda Polskiego Dasha @ 7 05 2007, 17:09) *
oczywiscie seria mortal kombat i goro

A tak na serio ta według mnie najcięższy jest King, a w szczególności jęsli ktoś z szybkiego WD potrafi zrobić iSW. Dla mnie nieosiągalne.

I oczywiście WD Hworanga kanselowany poprzez 3+4, kosmiczne :-)

No i nie zapominając o specjalnym movie Ravena z b+3+4, troszką wygląda jak Snake dash
Aramis
Paul, Heniek i Ogre w T3.
-ReN-
CYTAT(Raveman @ 11 05 2007, 16:56) *
A tak na serio ta według mnie najcięższy jest King, a w szczególności jęsli ktoś z szybkiego WD potrafi zrobić iSW. Dla mnie nieosiągalne.

gram juz jakis czas kingiem i o ile z poczatku bylo ciężko tak teraz granie nim daje mi cholerną satysfakcje.
skuteczność iSW mam bardzo wysoką a co do wavedasha to narazie słaby ale pracuje nad tym biggrin.gif (dashowanie w t3 było o WIELE łatwiejsze kingiem, da sie nawet dashowac online smile.gif)

http://www.youtube.com/watch?v=vj9TNS9ny80 - ta walka daje do myślenia...
Sway
QUOTE(Legenda Polskiego Dasha @ 23 04 2007, 18:15) *
a czym sie rozni manual od skilla ?

Ano rozni sie.... patrz turnieje w Polsce biggrin.gif
Ukyo_Tachibana
GGXXS - Eddie I-No Venom
Tekken - Hwo Mishimy
VF - Akira
Street Fighter 3 - Hugo
Raveman
CYTAT(Ukyo_Tachibana @ 18 05 2007, 13:19) *
Tekken - Hwo Mishimy

Ojj chyba nie, z Hwo i mishimami nawet ja sobie radzę.
Gajda

No to super!
janix
CYTAT(Raveman @ 20 05 2007, 12:41) *
Tekken - Hwo Mishimy

Teraz to pojechałes biggrin.gif
Adriankiller
CYTAT(Raveman @ 20 05 2007, 12:41) *
Tekken - Hwo Mishimy

całkiem lolowo, zakładam ze 4 dashe na sekunde + ws+2 na standardzie to dla Ciebie mega łatwizna...
zobaczył bym z chęcią...Janek to moja główna postać,w t5 nie gram ale możemy zagrać w t3online, jeśli wyrobisz na padzie(na sticku pewnie tez nie) to co ja,to przyznam Ci że do jina można być kaleką manualną ( nie wyrobisz to pewne:P )

EDIT: pograliśmy,spoko się grało,myśle ze obroniłem to co napisałem powyżej smile.gif
pozdro
Raveman
CYTAT(Adriankiller @ 21 05 2007, 22:05) *
całkiem lolowo, zakładam ze 4 dashe na sekunde + ws+2 na standardzie to dla Ciebie mega łatwizna...
zobaczył bym z chęcią...Janek to moja główna postać,w t5 nie gram ale możemy zagrać w t3online, jeśli wyrobisz na padzie(na sticku pewnie tez nie) to co ja,to przyznam Ci że do jina można być kaleką manualną ( nie wyrobisz to pewne:P )

HE HE HE o nie nie nie Tego nie powiedziałem, uważam tylko że średnie wd i jako taki El z WD to mi wystarczy, co do Ws z WD to jak sie skupię to wyjdzie po 3 wd nie więcej i to za wolno żeby robić w walce. Hwo nie potrafię TSR-a :-) a stringi można lajtowo ogarnąć.

Co do Kinga dla mnie to zbyt cięzka postać, f,f,f+2+4 mi wychodzi 1 na 10, a WD najgożej ze wszystkich :-)

P.S. Chłopaki troszkę przewrażliwieni jesteście, ja tu NIC nie udowadniam po prostu mówię że Mishimy są dość proste jak się będzie nimi sporo trenować, z KINGIEM jest ten problem że nie widziałem żeby komuś na świecie w 100% wychodził iSW w jugglu albo F2F
mashter
Ja rozumiem, że King łatwą postacią nie jest, ale IWS swego czasu robiłem 10/10 w jugglu - to akurat nie problem. Gorzej z grą w polu.
Mishimy dlatego są najtrudniejszymi postaciami w opanowaniu, ponieważ trzeba wybijać elektrykiem - wszędzie i zawsze. Czy to z dasha, czy to z SS, czy z backdasha, jako gwarant itd. A jak wiadomo ewgf, to nie jeden kierunek + przycisk.
Raveman
CYTAT(mashter @ 22 05 2007, 00:22) *
Ja rozumiem, że King łatwą postacią nie jest, ale IWS swego czasu robiłem 10/10 w jugglu - to akurat nie problem. Gorzej z grą w polu.
Mishimy dlatego są najtrudniejszymi postaciami w opanowaniu, ponieważ trzeba wybijać elektrykiem - wszędzie i zawsze. Czy to z dasha, czy to z SS, czy z backdasha, jako gwarant itd. A jak wiadomo ewgf, to nie jeden kierunek + przycisk.

Masz rację, jednak zauważ że w Polsce jest dużo więcej Mishimów niż Kingów, poza tym jak już ci to wejdzie w palce to siekasz na lewo i prawo Elektrykami (nie mówię tego o sobie, ale taki Boskon, Gajda czy Librety).

Z resztą wiem że masz na ten temat większe pojęci niż ja, jednakowoż nikt mnie nie przekona że King jest prostszy niż Mishima. Po prostu nikt tongue.gif wink.gif biggrin.gif laugh.gif

P.S. Dziś mi Reset mówił o jakimś Japońskim Kingu co robił iWS po trafionym dół-panczu, wyobraź to sobie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.