Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mario Strikers Charged
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > Wii
jjot
jestem ciekaw Waszej opinii na temat Mario Strikers Charged. premiera 25 maja najpierw w Europie(!), a jakis czas pozniej w reszcie swiata. widocznie nintendo wyszlo z zalozenia, ze jak europejczycy sa mistrzami swiata, to po futbol z marianem rzucimy sie jak szaleni. ja mam mieszane uczucia, nigdy nie bylem fanem gier sportowych, a zwlaszcza ich "dziwnych" odmian. w kazdym razie na forum Nintendo Europe mowi sie o tym, jakoby Ninny bedzie uzywac technologii GameSpy, systemow ladderowych, wyszukiwarki lokalnych rozgrywek... ja poczekam na recenzje i opinie graczy grajacych po sieci i zdecyduje.

filmik pokazujacy mechanike gry:
http://youtube.com/watch?v=l4Vp_4voWOM
ogqozo
Za bardzo w to nie wierzę. N dopiero się oswaja z online. Myślę, że nie będzie to poziom wiele wyższy niż w przypadku pierwszej gry sieciowej na DS-a - Mario kart DS. Tyle że Mario Kart jest absolutnie genialny i nieskończenie żywotny nawet mimo ubóstwa w trybach.

A Football, cóż, zapowiada się po prostu dobrze. Króciutkie loadingi, płynna animacja, nowe zagrania, sterowanie wiilotem. Piłka nożna jako relaks, nie jako religia. Zobaczymy ile będzie trybów gry, smaczków w systemie (tu mam obawy - w pierwowzorze było biednie, a Charged ma być tworzone niecałe 2 lata) i jaki będzie poziom trudności (tu też pewnie będzie niedobór). To raczej nie jest priorytetowy projekt N (tworzy go europejskie studio btw), ale może wejść do piątki najlepszych gier Wii.
jjot
no akurat to z gamespy i trybami z ladderem i bez, to oficjalna informacja. Mario Kart DS korzysta z systemu adresow konsolek, cos jak granie na TCP/IP dobrych kilka lat temu na PC. ktos od nintendo powiedzial, ze wii codes beda potrzebne, jesli bedziesz chcial zagrac z jakas konkretna osoba. wyszukiwanie istniejacych rozgrywek/losowania przeciwnikow bedzie sluzyla technologia gamespy z "lokalnymi barierami". nad znaczeniem tych barier mozna tylko spekulowac, ale mysle ze bedzie to znaczylo, ze majac w ustawieniach konsoli lokacja: UK, bede mogl szukac tylko osoby z tamtego rejonu lub innych graczy majacych takie ustawienia. na bramki kontynentalne (jak w3 od blizzarda) pewnie nie ma co liczyc, bo nie ma na to kasy, ale to i tak dobrze.
edit
przypomnialem sobie skad te info o wyszukiwarce gier. swego czasu bylo to na stronie Nintendo Official Magazine UK. o wspolpracy GameSpy i ninny- www.wii-volution.com - calkiem porzadny serwis. no nic, pozyjemy zobaczymy.
edit2
wklejam tu jakies konkretne info:
CYTAT
One of the first games to utilize Nintendo's Wi-Fi service on the Wii, Mario Strikers Charged is quickly anti(pipi)ated by a number of Wii owners eager to try out some online competition. However, it has been announced that there will be no worldwide random match setup, where someone looking for a match can be randomly paired up with someone they do not have a friend code for. Instead it has been limited to zones, such as Japan, America, etc. You will have to trade friend codes if you want to play someone outside of your zone.
ogqozo
Obszerny playtest na IGN-ie i zestaw filmików:

http://wii.ign.com/articles/788/788419p1.html

Bardzo ciekawe wieści. Zaczyna się od fatalnej informacji (gra działa na Friend Code'y), ale potem jest już coraz lepiej. Podrasowano grafikę, muzyka jest przyjemna, więcej zawartości, fajny tryb online - wygląda na dość mocne uderzenie w jakże zaśniedziały rynek gier sportowych.
Może wreszcie pora kupić WiFi do kompa? Jestem bardzo chętny do zdobycia Charged.
jjot
na stronie nintendo europe przeczytalem z kolei ze friend cody potrzebne sa tylko do grania ze znajomymi. do grania ladderowych meczy jest jakas wyszukiwarka. w kazdym razie w sieci sa juz zapisy na turnieje MSC, a do wygrania bodajze Wiipoints. tak czy siak ja zdecydowalem ze kupuje, bo poki co nic ciekawszego na horyzoncie nie ma smile.gif
edit
CYTAT
It's worth pointing out that we were only privy to the 'Friend'-based system during our hands-on, with 'Rivals' play - that is, going head-to-head with complete strangers from around the globe - remaining something of an enigma.

CYTAT
What's more, Friend Codes aside, it's an encouraging demonstration of Nintendo's online plans and signals good things to come in the future.

a wiec mam racje smile.gif
jjot
ocena na IGN- 8,7
na forach ludzie wyrazaja sie o grze b. przychylnie, szczegolnie chwalac tryb online. ktos wie gdzie w Polsce mozna nabyc ta gre? premiera wczoraj, a w zadnym sklepie jej nie widzialem.
Kroolik
Gra jest REWELACYJNA, ale bywa BARDZO frustrująca...
hadicap taki że ja pier.do.le.
- gram, 2/3 meczu nie dostaje żadnego power-up'a, a konsola co 10 sekund...
albo
- wygrywam 10 spotkań grupowych, potem gram pierwsze pucharowe z kolesiem co DWA RAZY wygrałem po 22-0 i przegrywam...
wyłączyłem konsolę z nerwów...
albo
- zaczynasz mecz, a konsola nie wiadomo skąd po 3 sek. ma power-up'a
albo
- jeśli już dostaniesz to najgorsze power-up'y np. banan (w d..e sobie tego banana nintendo wsadź)
albo
- gdy ty odpalasz megastrike'a tylko kapitana kotrolujesz, gdy konsola odpala, jego gracze go chronią (ona steruje wszystkimi jednocześnie podczas odpalania, ty jednym)

Konsola robi wały aż miło, ale gra się świetnie choć od baaaaaaaardzo dawna żadna gra mnie nie doprowadzała do takiej frustracji...
Jedyna nadzieja w on-line
Strowanie po opanowaniu jest łatwe i nie sprawia żadnych problemów.
Recka w najbliższym odcinku HighScore (link w podpisie)
Gra nabyta w dojczlandach

PS. Odpocznę od niej, bo mnie krew zalewa od tych wałków. A najgorzej w decydującej (finałowej) rundzie... Prowadziłem 4-0, myślę luz a tu w 20 sekund (!) bez odpalania megastrike'a wrąbała mi 4 bramy (co strzał to gol), w tym czasie ja zero power-up'ów ona 4 najlepsze... Idzie się zaje.bać.
PS2. Chyba mam już dość tej gry (po 2 dniach). Nie chce mi się rozgrywać 12 spotkań by dojść do finału i przez wałki po raz 3ci z rzędu przegrać...
Ale bilans w grupie miałem niezły; 86-4 w bramkach na 10 spotkań. Gdzie tu logika? Pure fun?
Odpalę Devil Kings na ps2 zarżnę z 2000 kolei siekająć toporem to odreaguję. A mówią, że gry źle wpływają na ludzi... Naprawdę? icon_twisted.gif
Dobos
Jeśli gra jest faktycznie tak frustrująca to jest to zwykły crap confused.gif
Nie po to się płaci niemałe pieniądze by zamiast czerpa radoś z zabawy z nerwów wyłączac konsole (w moim przypadku pewnie rozwaliłbym wiimota bo nerwowy jestem tongue.gif)

Czy w tej grze jest wybór poziomu trudności?
jjot
Kroolik ty grac nie umiesz. power upy dostaje sie za to, jak ktos cie zflauluje machnieciem pilota, albo za oddany celny strzal na bramke.
poziomow trudnosci jest chyba 6.

ja jednak gralem tylko w online, singiel byl troche monotonny. w multi gra naprawde mass osob (na ladderze byly miejsca do 27 tysiecy, a wiele osob moze miec te same miejsce), taktyki byly zroznicowane, a jedyne co mnie wkurzalo to brak komunikacji i zrywanie polaczenia (to akurat wina mojego dostawcy netu).
Kroolik
CYTAT(jjot @ 29 06 2007, 21:44) *
Kroolik ty grac nie umiesz. power upy dostaje sie za to, jak ktos cie zflauluje machnieciem pilota, albo za oddany celny strzal na bramke.
poziomow trudnosci jest chyba 6.

ja jednak gralem tylko w online, singiel byl troche monotonny. w multi gra naprawde mass osob (na ladderze byly miejsca do 27 tysiecy, a wiele osob moze miec te same miejsce), taktyki byly zroznicowane, a jedyne co mnie wkurzalo to brak komunikacji i zrywanie polaczenia (to akurat wina mojego dostawcy netu).

Oczywiście zawodowcu... Pograj w singla to pogadamy, konsola nawet mnie nie dotyka, nie oddaje strzału a ma power-upa i tyle. Nie grałeś w singla za dużo to nie pisz o czymś czego nieznasz. A grać potrafię, gram od czasów komuny więc wiem o co w tym "klimacie" chodzi...
A poziomów trudności odnotowałem nie 6, a 2 (Normal & Extreme) i kto tu nie grał? icon_twisted.gif
Do tego dementuję to co wiele serwisów pisze czyli totalną bzdurę. Podczas odpalania Megastrike'a można strzelić max 6cioma piłkami nie 5cioma jak wszędzie piszą...
jjot
znowu jarasz. zagraj sobie friendly mecza z kompem to zobaczysz 6 poziomow trudnosci. ale to, ze konsola za nic dostaje upy to totalny bolox tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.