Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Odin Sphere
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2
Dark Serge
Trailer wersji Jap

Trailer w wersji US(dłuższy o 30 s.)

http://www.atlus.com/odinsphere/ Oficjalna strona

Hm... widzicie te grafikę ? NIS czy widzisz tę grafikę 2D ? Wypuść jeszcze jednego graficznego crapa pokroju Ar Tonelico a fani was zniszczą.
To taki wstęp bo irytuje mnie jak u schyłku ery PS2 developer nie umie zrobić ładnej grafiki 2 D i wydaje pierdoły graficzne jak AT(tam animacja ma chyba 2 razy mniej klatek niż potrzeba ;/ ).

Ale do tematu - świetne walki (więcej ich widać w trailerze US) animacja postaci, nietuzinkowa oprawa, ciekawi bohaterowie (czerwony kapturek w wersji XXX te pończoszki tongue.gif).
Patrząc na walki ze łzami w oczach przypominam sobie pierwszą Valkyrie Profile - a tutaj jakoś podobnie jest(tylko że walczymy sami i bez tur). A zaintrygował mnie motyw znany w Onimushy - na trailerze US widać jak koleś wciąga orby z zabitych monsterów.

Planowana data premiery w US to końcówka maja tego roku czyli "rzut beretem" biggrin.gif
Ja już czekam i szykuje sobie wolny czas aby zagłębić się w ten tytuł hyh.gif
A co wy myślicie na ten temat hmm ?
Trzcina
Jak zobaczylem ze to kolejna gra od NIS... to sie porzygalem ;/

Ich ostatnia dobra gra to byla... Disgaea smile.gif Pierwsza czesc. Kazda kolejna to dokladnie to samo z nowym bohaterem i 'pseudonowym' systemem 'kolowym'.

Anywya, ponoc Odin Sphere ma byc inny, lepszy i ponoc jest naprawde fajny O_O Jestem na tyle naiwny ze faktycznie to sprawdzic samemu... I w sumie czekam na te gre ;]

EDIT.

Ok... myslalem ze to bedzie kolejne sRPG, nie wiem czemu ale gdy wczesniej ogladalem materialy z tej gry to takie odnioslem wrazenie... Anyway, po obejrzeniu trailera stwierdzam ze nie ma w tej grze nic ciekawego ;] Ale maniakom slabych gier takim jak Shmatan na pewno bedzie sie podobala mlocka w 2D z systemem sprzed 10 lat :F
Dark Serge
Uehehehehe =- Trzcina LOLU czytaj moje posty dokładnie, obejrzyj trailer i zacznij zacierać ręce na OS - TE GRĘ WYDAJE ATLUS(developer - Vanilla Ware ) NIE NIS ! A pisałem o NIS żeby oni zobaczyli jak robi się PIĘKNE jRPG w 2D.

Sorry - wole DOBRY "nowy-stary" system 2D niz przekombinowany system rodem z FFXII ;] ale to moje osobiste zdanie.

A jRPGa tworzy fabuła, system, klimat, i grafika. W tej właśnie kolejności. Nie jestem maniakiem słabych gier - tylko maniakiem jRPG ! A w każdym potrafie znaleźć coś dla mnie. Jak jRPG jest słaby to o tym pisze, ale w niego gram (jak nie gram co innego).
Nie nazywaj mnie tak, nawet ironicznie biggrin.gif

BTW - większośc fanów jRPG stawia na jRPG z świetną fabułą, systemem i piękną grafiką 2D hyh.gif
Trzcina
Ale wydawca NIS jest atlus przeca... smile.gif Mowie o wersji US wink.gif

Wiec to byl taki skrot myslowy, ktorego nie zrobiles tongue.gif

Anywya, Stella Deus od atlusa tez nie wygladala jakos superfajosko wink.gif

Wiekszosc fanow jRPG? Chyba mowisz o japonczykach kupujacych masowo pokemony na DS lub GBA tongue.gif W kazdym raize, kazdy szuka w grach czegos innego i ten trailer nie zawieral tych elementow, jesli o mnie chodzi. Wolalbym jakiegos W KONCU DOBRE sRPG od atlusa... A tak to dalej musze czekaj na Jeanne D'Arc na PSP, a to jeszcze dluuuga droga ;P

PS. 2D do lamusa! chytry_.gif
Moralio
Ja bym się aż tak nie podniecał.

CYTAT(Shmatan @ 23 04 2007, 20:32) *
A jRPGa tworzy fabuła

No przepraszam bardzo. Jak narazie to wogle nie zachwyca. Starożytny artefakt, przepowiednia, widmo kataklizmu... Ile to już razy słyszeliśmy podobne historie? Żeby nie było: nie mam nic przeciwko tym klasycznym motywom fabularnym, o ile są podane z głową. Poczekamy, zobaczymy.

system

Tu ciężko cokolwiek mówić, jako że gra jeszcze nie wyszła w "zrozumiałej" wersji. Podobają mi się walki na wzór Valkyrie Profile, ale... jakoś tak mało dynamicznie to wygląda(moje wrażenie po obejżeniu trailera).

klimat, grafika

Tu się zgodze. Baśniowy klimat, twożony też przez cudną grafikę 2D wręcz wylewa się z ekranu! Świetna sprawa.

Ja bym jeszcze dodał, że jRPGa twożą jego bohaterowie. Na razie poza designem(Vanilla... mmmm smile.gif i oklepanym backgroundem, niewiele można powiedzieć.

BTW - większośc fanów jRPG stawia na jRPG z świetną fabułą, systemem i piękną grafiką 2D hyh.gif

Tak jest! piwo.gif
Dark Serge
no to browarek Moralio (wbijaj na forum Njs!) biggrin.gif
Zobaczymy sobie, zobaczymy jak to będzie.
A OS jest duchowym następcą Princes Crown z Segi Saturn(na psp wyszło i chyba w Jap na ps2)- poglądajcie sobie trailerki na YT.
estel
Moze byc ciekawe, jezeli wrzuca duzo czarow/combosow. Mogliby tez dac jakies reversale i countery ;] Anyway, ja to napewno sprawdze.
Blasi
z atlusem to różnie bywa.....dużo nowych pomysłow - unikatowe systemy i nowinki, ale nie zawsze to im dobrze wychodzi - gry są albo strasznie łatwe (jak na PSXa jeszce) albo jakieś przekombinowanie-żmudne (Nocturne, troche Disgea).

Fajnie że wraca grafika 2D - tego mi brakowało zawsze w RPG na PS2 - zawsze to 2D jest ładniejsze.
Trzcina
Lol 2D ladniejsze? ;] Z ktorej strony ;F Slabo animowanych bitmapek, czy plaskich teł? ;P

Bez jaj... ale widzialem tony lepszych trilerow niz ten, co nie pomagalo potem grze i byla slaba ;P Gdybyscie musieli placic za te wszystkie gry to by nie bylo gadania 'ja i tak sprawdze' ;p I dopiero wtedy docenialibyscie dobre gry ;P

PS. I tak to sprawdze biggrin.gif
Dark Serge
Leszczyku mainstreamowy wink.gif
2D to klasyka i wspaniałośc w każdym calu - i mówiąc o ładnej grafice 2D nie mam na myśli graficznych crapów pokroju Ar Tonelico, tylko bajeczne LoM, SF2(taa to z PSX'a jest a bije na głowe ar tonelico). czy tez pierwsza valkyria smile.gif
Gra sie zapowiada na fajną (zaje**bsty jest ten czerwony kapturek - te pończoszki rządzą ^^) i tyle - wypowiemy się na ten temat dopiero pod koniec maja, ale pokładam w tej grze duże nadzieje wink.gif
Trzcina
Moge sie zgodzic co do LoM. Reszta wcale nie jest 'az tak superfajna' jak piszesz chytry_.gif

I nie jestem mainstreamowy, po prostu grafika musi byc dla mnie ladna zebym gral w gre. Nie po to kupuje sprzet za 2.5 tysiaka zeby potem ogladac grafe z rpg makera chytry_.gif To moge miec za darmo na pc.
Dark Serge
A kto ci kazał kupować taki drogi TV ? Bo domyślam się, że o tym mówisz...
Serio jesteś uprzedzony do 2D czy tylko udajesz ? wink.gif dobre gry 2D nie wyglądają jak RPG maker ( rpg maker tez jest w 3D i co jrpg 3D tez jest fuj ? ). BTw - animacja w rpg makerze ma 9 klatek ruchu xD

- te tytuły z PSX'a to graficzni wymiatacze w kwestii 2D więc spadaj na bambus - jak 2D niszczy ci wrażenia z odbierania jRPG'a to znaczy, że zaczęłes grać w jRPG nie wtedy kiedy trzeba (ew. zaczęłes od złego jRPG'a) wink.gif
Ale browarka i tak trzeba spić kiedyś i pogadać piwo.gif
Trzcina
No jaki typ tongue.gif

Nie lubie 2D. Draznia mnie jego male mozliwosci i ograniczenia. Nie lubie bitmap, wole polygony i nikt mi nie wmowi ze to oznacza ze lubie 'zle rpg' smile.gif

I nigdzie nie napisalem ze 2D niszczy mi przyjemnosc odbierania RPG, tylko przyjemnosc odbierania kazdej gry. Bo uwazam to za archaizm ktory powinien odejsc do lamusa (z pewnymi MALUSIENKIM wyjatkami). Niezaleznie od gatunku.

I tyle nie na temat z mojej strony tongue.gif

---

by shmatan - ołkej koniec offtopa czy 2D jest lepsze czy nie ;P Każdy lub co lubi xD
Blasi
2D ma taka przewage nad 3D, że narysować można wszystko - a już stworzyć obiekt trójwymiarowy nie jest tak łatwo.
Dlatego 2D bardzo lubie jeśli oczywiście jest to dobrze wykorzystane - jak właśnie w przykładowym LOM.
Jeśli więc 3D ma tak samo ładne tekstury jak obrazek 2D to nić tylko się cieszyć wink.gif ale póki co jeszcze trójwymiar jeśli chodzi o "artyzm" malarski wciąż przegrywa z możliwościami 2D.

Po za tym - w grach RPG co mi z tego że zamiast w jeden z wyznaczonych kierunków moge skrecić troche bardziej na ukos, i w ogole moge sobie po polu pobiegać jak na boisku skoro nic to w praktyce nie daje. To nie są gry sportowe a drogi i tak są uzależnione od lokacji które z góry są ustalone przez programistów. 3D w RPG jak narazie nadaje sie jedynie do latania za lub uciekania przed wrogiem - no i w walkach niektórych gier. Wszystko zależy od systemu.

W Odin kiepska jest animacja - ale tła i design bardzo fajny.
Trzcina
Nie zgodze sie z toba w ogole. Co bardzo dobitnie udowadnia przyklad valkyrie profile, zarowno 1 jak i 2.

1 imo jedna z najbardziej dretwych gier w jakie gralem. 2 swietna, a trojwymiarowe pole walki djae znakomite rezultaty pomimo tego ze niby jest niepotrzebne... Zreszta action rpg tez dla urozmaicenia rozrywki potrzebuja 3D.

Tak czy siak kazdy ma swoje zdanie na ten temat ;P
Hela

I trochę wrażeń z gry, też w PA:

CYTAT
The game has interesting systems in place - I would describe it as clever, with its five interlocking stories, elaborate food options, and the Action RPG sugar-rush that binds men's souls. But against this game's art, no other feature breaks the surface. Like a soaring hawk, I often hear the cries below - the deep lament of those who crave the certainty and power of the second dimension, the dimension cast aside by budgetary realities and market demands. Odin Sphere's luscious animation must been seen to be appreciated, which is why I linked to a trailer page above - but even that is insufficient. We'd certainly seen screens and trailers before, but we'd never seen them writ large - seen the incidental animations that add so much life and spirit. Gigantic player sprites do battle with boss enemies that dwarf even them - sometimes literally dwarf them, because this game has dwarfs in it.

Being 2D, each skirmish area takes place on a circular track similar to Defender. You can go all the way around it either way, and when you've defeated all of a zone's enemies (and been rewarded based on your performance) you can leave that circular area for another one, travelling through an entire map made of these nodes. When you run before multiple layers of painted, parallax countryside... I mean, when was the last time we got to say parallax? I would say that we had travelled back in time, but games of this type were never as beautiful. It's really more like we have travelled sideways, into another timeline where the sprite is still king.
Blasi
mi sie tam podobała zarówna valkyrie 1 jak i 2 - system walki był lepszy juz w 2. Ale jeśli chodzi o eksploracje terenu to była taka sam - a wiele elementów tła to były zwykłe rysunki 2d, które uzupełniały 3D.
Ale 3wymiar w Valkyrie 2 mimo, że ładny to jakiś tam wybitny nie był designersko - ot drzewa, skały i ruiny z dobrym naświeletniem śłońca.
Dark Serge
Nowy filmik z gameplayu - wypaśne ! VA nie jest zły - !
Kalinho
ŁAŁ!!
Dzięki takim grom PS2 będzie chyba żyć wiecznie.. Ja to chce!

Mi przypomniała się Legend of Mana na PSx'a- to była giera.

Ciekawe o co kaman z tymi nasionkami- durnowato to wygląda
Dark Serge
Nie zauważyłeś ? Sadizsz nasionko a ono po chwili zaczyna rosnąć i jak wyrośnie to wypuszcza w powietrze te kulki mocy co bohaterka je wciąga(jak w Onimushy ! biggrin.gif) i jej sie tam taki pasek ładuje (zapomniałem jego nazwy).
ta gra juz za kilka dni będzie nawiedzać moją konsolkę - wspaniale się zapowiada biggrin.gif

Znalezione przez Moralio na gamefaqs.com :

CYTAT
Odin Sphere

Developed By: Vanillaware
Published By: Atlus Software

What is Odin Sphere?

Odin Sphere is a side scroller action RPG developed by Vanillaware, the same people that did Princess Crown for the Sega Saturn back in 1997 and then re-released for the PSP in 2005 both releases Japan-Only. Odin Sphere is considered to be a spiritual successor to Princess Crown, not a sequel even though the gameplay is similar but the story do not connect.

When does it come out? And how much it will cost

It comes out in Japan May 17, 2007, in the U.S. we get it a week later May 22, 2007. Sorry, no confirmation for PAL release yet, but don't get your hopes down. The U.S. price is now official and its at the EBGames website, it'll cost $39.99, you can pre-order now since knowing Atlus it might have limited printing. No Pre-order bonuses have been announced, however, Japan gets a nice artbook as a pre-order bonus.

Will this game have Dual Audio?

I see this question alot in topics and I just want to clear it up once and once and for all, yes, it does have both Japanese VAs and English VAs, I believe its a little treat from Atlus to us. Please do not insult people who prefer Japanese VAs or English VAs, keep your comments to yourself.

There was no word that the Japanese version has English VAs as well, but they're released almost simultaneously, its possible.

This game looks a lot like Valkyrie Profile...

I've seen this a lot recently and I just want to clear it up for all of you. No, this game looks nothing like Valkyrie Profile but they do have similarities and very minor ones. VP may have 2D side-scrolling maps but the battles are turn-based. There is also a lot of micro management involved in VP, which Odin Sphere does not have. They both have Norse Mythology, true, but they have different elements from it. VP is developed by Tri-Ace, Odin Sphere by Vanillaware. No, Odin Sphere didn't borrow anything from VP, it borrowed almost everything from Princess Crown which is a game that Vanillaware also developed in 1997, which is a game that came out 2 years before VP was even out.

How do you play it?

According to IGN, the gameplay is pretty deep, everything has a second job apart from its main use, for example, if you use a healing potion it does two things, it heals you and it gives you experience so that you can increase your health, so your HP does have levels. In the game there is two kinds of levels, as I mentioned earlier your HP level and your Psypher level. Both are displayed in the HUD of the game on top of a shield. Next to the shield is two meters, one says POW the other HP, HP is self-explanatory but POW by looking at the videos is used to increase strength for your combos and Psypher. Below the shield is another meter called the Psypher Gauge, you fill this up in order to use Psypher Spells, each spell requires a specific amount of Psypher Gauges. There is another mechanic called Phozons which are the souls of the enemies your kill, you collect these Phozons to fill up your Psypher Gauge and POW meter and to increase Psypher Level.

The Game is separated into stages, and each have their own objectives, if you do the objectives correctly you get points and depending on the amount of points (or performance on stage?) you get a rank for each stage ala Devil May Cry.

According to the Atlus website, they estimate that gameplay time is more than 40 hours.

How many characters can you play as

You can play as 5 characters from different kingdoms (all in war) in the entire game, here are their names and a little Bio to each:

Gwendolyn
Proud Valkyrie Princess
Daughter of the Demon Lord Odin, sorcerer king, and a princess of the Kingdom of Ragnanival in the frozen north. She is a courageous Valkyrie whose name is known and feared on the battlefield, yet her older sister Griselda is even more skilled in the ways of war. Growing up in her sister's shadow has led Gwendolyn to be quiet and reserved, but she will stand up against anyone when necessary.

Cornelius
Tragic Prince
The prince of the kingdom of Titania. One day, Cornelius awoke to discover that he was in a land he had never seen before, and he had been transformed into a beast. His love for Velvet, a foreign princess, drove him to make his way home, yet he feared in his heart that she would stop loving him if she knew what he had become. Cornelius is a serious young man with a strong sense of justice, but his youth leads him to hold naive, idealistic views.

Mercedes
Young Fairy Princess
The princess of the Fairy Kingdom of Ringford, and next in line to be Queen. She is a bit timid, but won't hesitate to act recklessly to prove her abilities to her mother. Following her mother's death, Mercedes is forced to become Queen at an early age. She strives to become a mature and strong leader to live up to the memory of her mother.

Oswald
The Shadow Knight wielding a blade of darkness
A cold-blooded human warrior serving the Fairy Kingdom of Ringford, Oswald is renowned and feared as the Shadow Knight, the man who slew a great dragon. He was abandoned as a child, but was taken in by Melvin, nephew to the Fairy Queen Elfaria. He is a stoic man who lives to serve his adopted father, and cares little for the consequences of the actions he is ordered to perform. As a result of his training and skill, he places little value in his own life.

Velvet
Princess of a fallen kingdom, haunted by a curse and death
The surviving princess of the kindom of Valentine, which was mysteriously destroyed in a magical explosion. To hide her identity she fled to the forest of Elrit , and became known as the Forest Witch. She pieces together the prophecies foretelling the end of the world. Though usually serene and composed, she is now desperately trying to figure out a course of action that will somehow halt the Armageddon. She detests her father, Odin, because his actions caused the death of her mother.

Any gameplay videos I can watch?

Of course, finally we got gameplay videos and they are located here

http://media.ps2.ign.com/media/884/884204/vids_1.html

We also got Official trailers:
U.S. Trailer 1: http://www.atlus.com/odinsphere/archive/bgm/odin_sphere.mpg
JP Trailer 1: http://www.youtube.com/watch?v=gI-V3Uw1b3U
JP Trailer 2: http://movie.atlusnet.jp/os/download/os_pv.zip

Any screenshots?

We got lots of those too

http://media.ps2.ign.com/media/884/884204/imgs_1.html
http://kotaku.com/gaming/gallery/gallery-o...here-254433.php
Balin
Odin Sphere wygląda fantastycznie, ręcznie rysowana grafika, ładne efekty czarów, wszystko prezentuje się naprawdę świetnie. Byle fabuła nie zawiodła, a otrzymamy grę co najmniej dobrą.

the_m
Spodobała mi sie ta gra. Mimo ze nie przepadam za 2D ten szpil wyglada ciekawie. Grafika jak na 2D jest ladna. Pewnie po sesji zakreci sie na czytniku mojej konsolki smile.gif
estel
Dzisiaj premiera wink.gif
---
By Serge - tak wiemy o tym, ale raczej nie wymaga to pisania dodatkowego posta hyh.gif

Jak to nie wymaga?! To bardzo wazna sprawa! Prosze mi sie w moje posty nie wtracac panie evil moderatorze.

Jutro zdam relacje z tego jak Odin Sphere sie sprawuje ;] Nie wiem tylko czy zaczac Oswaldem czy Velvet ;(
estel
Pozwole sobie napisac nowego posta.

Wlaczam gre. Witam mnie piekna basniowa graficzka 2d i.. tu pierwszy zonk. Brak wyboru postaci. WTF? No ale nic, mysle sobie. Lecimy. Na poczatku wcielamy sie w skore Valkiri. Warto zauwazyc, ze jej postac jest calkiem fajnie zarysowana. Ma swoje motywacje, wyrzuty sumienia, dylematy. Sam system walki jest prosty. Kwadrat odpowiadajacy za atak i combosy, trojkat za menu magii, kolko za menu itemow i X jako skok (a w przypadku Valkiri mozna tez zrobic glide'a (szybowanie) i double jumpa), dluzsze przytrzymanie kwadratu daje nam blok, natomiast R1 sluzy do absorbowania photonow. Ale czym sa photony. No wlasnie. Z kazdego zabitego wroga wypada rozna liczba photonow, czyli takich swiecacych malutkich kuleczek. Mozna je zaabsorbowac do swojej broni (zwiekszajac jej level oraz nabijajac sobie pasek magii) albo.. zasadzic drzewko. Fajny jest z tym klimacik. Sadzisz drzewko i po uzyskaniu odpowiedniej ilosci photonow drzewko wyrasta i daje owoce. Owoce sa bardzo przydatne bo nie dosc ze odnawiaja hp to jeszcze pozwalaja zwiekszyc stala liczbe HPkow (jedzenie ich nabija pasek health exp). Mozna tworzyc fajne kombinacje np. zasadzajac krzaczek ktory sam z siebie rosnie i daje 12 photonow, a obok niego 2 krzaczki ktore potrzebuja po 5 photonow kazdy i daja po 2 owoce ;] Dodatkowo w menusach mignela mi tez gdziestam jakas opcja kuchni or sth. Widac, ze gra jest rozbudowana pod tym wzgledem. Jezeli chodzi o fabule to sprawa tez przedstawia sie fajnie. Zaczynamy tak mniejwiecej w 1/10 fabuly i dopiero przechodzac gre wszystkimi postaciami ogarniamy jej calosc. Fajniutka sprawa. Muzyka jest rownie dobra co grafika, a VA (angielski) to czysta poezja ;] Oki doki, wracam do gry.
Trzcina
VA mi sie w ogole nie podoba. Valkyria ktora na poczatku (ekhem khem) miala duzo lepszy glos niz ta ktora gramy wink.gif A cala reszta brzmi jakby byla dogrywana skads tam i nie jest imo naturalna wink.gif

Cala reszta tak jak napisal estel, bardzo przyjemna. Generalnie jest to lepsza gra niz myslalem, ale tez w innym stylu... troche jak jakies mordobicie z dawnych arcade. Wchodzimy na jakis stage, wybijamy wszystko w pień i potem decydujemy gdzie idziemy dalej (rozne sciezki, ktore prowadza do jednego cellu, bossa w danym chapterze). Dziwne... ale calkiem przyjemne.

To tyle, drzewka opisal estel. JA tylko wspomne ze atak z glide'owania jest bardzo potezny (nawet do 9 hitow, kazdy po 23 damage, podcas gdy najmocniejsze combo, ktore strasznie zzera POV - cos jak AP gauge z rogue galaxy, zmniejsza sie z kazdym atakiem, jak dojdzie do zera mamy stuna wink.gif zadaje 5 hitow o roznym damage, w sumie mniej niz atak z glide). Anyway jest ciekawie ;] A grafika jest bardzo fajna, to samo z designem (aczkolwiek Odyn w innych grach wygladal fajniej).
estel
@Trzcina
A wiesz moze jak sie robi taki full mega potezny atak? Czasem w combosie przy ostatnim ataku valkiria krzyczy or sth i wyprowadza takie mega potezne ciecie. Nie wiem od czego to zalezy ;P
Trzcina
Chyba luck. Tylko i wylacznie luck... To jakis critical chyba jest. Ale druga wersja jest taka ze byc moze trzeba w odpowiednim momencie nacisnac kwadrat ;p
Dante
Gra sie załkiem fajnie ale może napsuć troche krwi. Mashowanie nie daje efektów na dłuższą mete trzeba się wyuczyć ataków wrogów i znależć ichsłaby punkt w danym momencie (np kolo robi dwa zamachy toporem potem można go siepnąć)
Gotowanie odblokowujemy w 5 chapterze lecz w przeciwieństwie do alchemii dużo nie robimy. Odkrywa sie nowa lokacja a tam dwie restauracje gdzie z przepisów zdobywanych i odpowiednich składników tworż potrawy dające health expa plus podnoszące samo health o troche.
Trzcina
Pogralem troche dluzej wiec napisze cos wiecej.

Najwieksza bolaczka tej gry jest to, ze tak na dobra sprawe to bardziej pasuje do gatunku CHODZONEGO MORDOBICIA niz RPG. Nawet jRPG... Statystyki sa 2... HP i Power danej broni. Eksploracja zaweza sie TYLKO I WYLACZNIE do stageow gdzie trzeba walczyc... no i do lokacji z ktorej trzeba wyjsc zeby dojsc do tamtych...

Dialogi sa tak slabe a poczatkowa fabula tak 'miętka' ze nawet valkyrie profile (ktora jest bardzo podobna do poczatkow w odin sphere) wydaje sie byc SUPERFAJNA.

Generalnie jest to dosc dretwe jak na jRPG. Jednak w sumie fajnie sie ich bije, jest trudno (czasami bardzo trudno i irytujaco) i trzeba sie troche nameczyc. Bossowie sa od siebie rozni i roznie z nimi trzeba walczyc... Wiec nie mozna powiedziec ze jest zle.

Moje odczucia sa bardzo mieszane... z jeden strony KOMPLETNY brak polotu w dialogach i strasznie uboga zawartością gra... ktora zaweza sie tylko do ciaglego atakowania w real time, ale z drugiej strony ciekawy i wymagajacy system tychze walk...

Ale zdecydowanie jRPG to to nie jest... ;] Blizej mu do old schoolwego mordobicia 'idziesz ciagle w prawo' w stylu captain commando ;]

Estel... DZIEKI ZA INFORMACJE KIM I KIEDYGRA... No brak mi slow.
Yano
jest review na gametrasilers
estel
CYTAT(Trzcina @ 25 05 2007, 23:10) *
Estel... DZIEKI ZA INFORMACJE KIM I KIEDYGRA... No brak mi slow.

Nie uwazalem tego za spoiler bo juz od dawien dawna bylo wiadomo jakie mamy chary w tej grze, wiec... PROSZE! ;]
Dark Serge
Em Trzcina - piszesz, że jest trudno i mam nadzieję, że grasz na Hardzie bo jak nie to jedyne co moge teraz zrobić to popatrzeć na Ciebie z politowaniem... Ja sobie pocinam na Hardzie i w sumie trzba miec sie na baczności, a o walkach z bossami nie mówię - tutaj wyuczenie się odpowiednich ruchów bossa, uników na nich i odpowiednia taktyka (albo sadzimy, albo odpalamy czara xD).
W sumie dostalismy takiego prawie jRPG'a tongue.gif Statystyk nie ma dużo i kojarzy mi się to z Threads of Fate - tam było podobnie a i tak radocha duża była smile.gif
Cóż - dobry kawał softu, ale nie wybitny. Jedyne co tu jest wybitne to grafika - cholera, żeby dopiero gra wydana pod koniec Ery PS2 potrafiła zdominowac graficznie LoM, to jest szok... OS ma najlepiej wyglądającą grafikę 2D jaką widziałem - te animacje niszczą.
estel
Popatrz na mnie z politowaniem. Gram na Easy, a momentami i tak mam po kilka restartow pod rzad ;]
Trzcina
No ja robie restart tylko podczas walk z bossami i o tych walkach mowie ze sa trudne. Ale ich trudnosc polega glownei na tym ze jest ZJE,BANY system 16 itemow (plus bagi w pozniejszej czesci gry) i ze zjedzenie owocu zajmuje sporo czasu.

Twoja broszka jak grasz na hardzie, ja startuje na normalnym poziomie trudnosci i nie wiem jaka jest roznica, ale na patrzenie z politowaniem to troche za malo ;]
DJ1988
Heh to I ja dodam swe trzy grosze...pokochałem tą grę. Prawda, gra potrafi w****** nawet na Normalu, slowdown podczas walk z ostatnimi bossami to jakaś kpina (prawie jak oglądanie slideshowu) ale.... Odin Sphere wciąga. Losy bohaterów wydają mi się interesujące, mięcho armatnie tnie się aż miło i wyśmienita grafika 2D nie pozwala mi się oderwac od ekranu.

Btw ile już postaci odblokawaliście? Ja przechodzę teraz ścieżkę Mercedes.
estel
To wytlumacz mi jak pozabijac te takie zielone szlamy w sciezce dla Corneliusa? Jestem juz w epilogu, ale jeden taki szlam i zdycham. Zabieram mu po 1 hp ;]
DJ1988
CYTAT(estel @ 27 05 2007, 16:23) *
To wytlumacz mi jak pozabijac te takie zielone szlamy w sciezce dla Corneliusa? Jestem juz w epilogu, ale jeden taki szlam i zdycham. Zabieram mu po 1 hp ;]

Jezeli dobrze pamiętam to musisz go ciachac z dół + square.gif aż nie wypuści buteleczki z Ooze. Ooze wytworzy takiego samego potworka, który zniszczy szlama.
Sanryu
CYTAT(estel @ 27 05 2007, 16:23) *

Zakup pare buteleczek z Napalmem to rozwiaze twoj problem happy.gif .Jak nie masz kasy bedzie ciezej bo musisz tak trafiac w te pojawiajace sie miecze aby trafialy w te bloby wink.gif (to dosc trudne bo nie mozesz wtedy killowac tych czarodzieji bo oni wyczarowuja te miecze).

Gra fajna nie wybitna, chociaz naprawde denerwuja te slowdown'y potrafiace spasc chyba nawet do 3-4 klatek na sekunde dry.gif
Dworek
Nie wiem jak wam ale mi w tej grze podoba sie poziom trudności.Ta gra ma taki + że jest trudna
DJ1988
Odin Sphere ukończony. True ending obejrzany. Wspaniała gierka.
Dworek
Ej jak mam zabić tą aske z kuszą kiedy ide odzyskać ring of titrel czy coś takiego. Prubuje a ona mnie ciągle zabija ma ktoś jakiś sposób na nią ??
Dark Serge
hmm..level up ? jak domyślam się grasz Gwendolyn ? w sumie ona łatwa była - sadzisz ziarenka(najlepiej owce albo winogrona), zabijasz przeciwników i ew. grasz na czas - czyli czekasz na Motyle. jak pojawi się motyl to wyciągaj photony z niego delikatnie - wyciągnij i poczekaj jak ziarenka/sadzonki je wciągną. jak ci ciężko to użyj sobie Painkillera i załóż defense ring - pomaga. pamiętaj, że latawica z kuszą (xD) nie strzela pod siebie - staraj się tego używać, naucz sie jej ataków i jedziesz - grając na Hardzie, nie miałem z nią większych problemów smile.gif
TasTer
Dobra rada dla zaczynających zabawe z OS: Każdą postać trzeba doprowadzić do ok 35lvl zarówno życia jak i ataku przed pokonaniem ostatniego bossa w "książce" danej postaci. Przyda się też przejść ostatniego bossa z zapasem miksturek uzdrawiających. Zrozumiecie przy końcu gry ;p.

SPOILER:
DJ1988- Jakich postaci używać w ostatnim rozdziale? Ingwaya przeszedłem Velvet a Gallona Cornelliusem... dobrze puki co?
estel
Hm, ja tam konczylem postaciami na roznych poziomach. Pierwsza mam cos 32/31, druga 33/30, trzecia 29/27, czwarta mam 29/29, a piata wlasnie gram. Mysle, ze styka. Nie chce mi sie wracac, zeby ich pakowac jeszcze ;]

Edit: Da sie jakos Velvet poleciec wiecej niz 1 raz na tych lancuchach? ;]
TasTer
Nie da rady btw ona podczas tego lotu jest niezniszczalna...
Co do posta którego napisałem wyżej to zapomniałem że można powrócić do ksiąg które już ukończyliśmy wiec nie ma sie co obawiać jak ktoś ma np. słabą postać.
Cover
Ja gierke zamierzam zakupić i takie pytanie wink.gif
Czy można zmieniac głos z angielskiego na japoński ale zostawiając angielskie napisy ??
dee
W wersji US można, ale japońskie głosy zasysają. Angielskie są IMO o niebo lepsze.
Cover
CYTAT(dee @ 29 06 2007, 18:21) *
W wersji US można, ale japońskie głosy zasysają. Angielskie są IMO o niebo lepsze.

Moim zdaniem to kwestia gustu chociaz kiedy zagram to sie okaże czy miałes racje wink.gif ale sądzac po przeróznych filmikach z gry na youtobe z japońskim głosem jest dobry a ja zawsze wolałem żeby ludki gadały po Japońsku po prostu podoba mi sie brzmienie tego języka do tego czesto ogladam rózne Anime wiec sie przyzwyczaiłem wink.gif
JanzKijan
Jakie są plany a propos wydania wersji europejskiej??
Blasi
o matko jaka lipna i przereklamowana gra....
wysiadłem pod koniec pierwszego scenariusza....
Grafika tylko z początku robi wrazeni - i tak naprawde jedynie design postaci.
Design lokacji jest cholernie nudny - bajkowy, nasycony kolorami ale banalny i powtarzalny...poprostu las....poprostu pustkowie i porostu zima...i poprostu zamek...poprostu...
Jesli każda postać ma przechodzić przez ten sam świat ..i mam to robić 5 razy to sorry.......
Walka toporna jak cholera...reakcja guzików do dupy...jesli to ma być action rpg to oczekuje ze sterowanie bedzie precyzyjne.
jedno combo...no ludzie...to są kpiny jakies zeby od gracza wymagali w tym wszystkim jakiejs strategii i wyuczania ruchów przeciwnika - to bzdura jest...jedyna strategia to jeść żarcie, blokować sie, podskoczyć, i szlachtać...a wyuczanie jkichs tam ruchów i próba topornego reagowania na to to sztuka dla sztuki chyba...
scenariusz moze nie powinienem oceniać po tak krotkim czasie, ale dialogi przesadnie teatralne udają że coś sie dzieje.

Kolejny beznadziejny RPG na PS2...juz stracilem nadzieje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.