Zmiana klimatów. Seria w końcu porzuca tematykę drugiej wojny światowej, na (jak wskazuje tytuł) rzecz współczesnych konfliktów. Czy to dobrze, czy zdecydowanie niezbyt (wszak seria i tak mi się będzie zawsze kojarzyć z WW2) będziemy mieli okazje ocenić na trailerze, który ma się ukazać w sobotę w USA o 1 wieczorem czasu wschodniego.
Oto link do tej informacji:
http://xbox360.ign.com/articles/783/783270p1.htmlFanów Calla zapraszamy do nowego grupowca na naszym forum:
http://www.psxextreme.info/index.php?showforum=181
Odejscie od IIWW? Imo zle! Wspolczesne konflikty? Slabo. Miejmy przynajmniej nadzieje, ze beda to realne konflikty. Ale co ? Chyba tylko Irak albo Afganistan 'daja rade'... Pewnie wrzuca Wietnam, Zatoke Perska, ... Czekam na trailera.
Czeczenia, pierwsza wojna w zatoce, jakieś konflikty u czarnuchów w Afryce. Korea? Inwazja ZSRR na Afganistan, kryzys karaibski (nacisnąć guzik czy nie, hehe).
zolwik777
25 04 2007, 17:38
CYTAT(Jędrek @ 25 04 2007, 18:31)

Odejscie od IIWW? Imo zle! Wspolczesne konflikty? Slabo. Miejmy przynajmniej nadzieje, ze beda to realne konflikty. Ale co ? Chyba tylko Irak albo Afganistan 'daja rade'... Pewnie wrzuca Wietnam, Zatoke Perska, ... Czekam na trailera.
Moim zdaniem, dobrze. Już rzygam WW2 i konflikt z krążących plotek ma być zmyślony(jakieś sranie w banie o terroryźmie podobno, ale ch.uj wi). Ja chce efekciarskich potyczek jak w poprzednich CoD, ale w modernistycznych czasach. Najlepsze jest to, że jeśli faktycznie konflikt będzie wymyślony, to mają ogromne pole do popisu bo nie ogranicza ich historia. Liczę na ich kreatywność, bo może wyjść naprawdę dobry shooter.
A moim zdaniem źle, dzisiejsze czasy lub niedaleka przyszłość są obecne w choćby w BF2MC czy GRAW, więc nie ma i tak w tym pomyśle żadnej świeżości. Poza tym druga WŚ jest dla wielu najbardziej działającym na wyobraźnię konfliktem. Wydaje mi się, że wystarczyłoby wstawić do gry bitwy nieobecne we wcześniejszych częściach i zamiast Francji wybrać choćby Włochy.
Druga wojna światowa to druga wojna światowa. I już!
Żadne indochiny mu nie dorównają!
Mogliby odświeżyć CoD w bardzo prosty sposób, tyle że niestety nierealny.
Pokazać WWII z perspektywy niemieckiej.
Kampania Polska, Francuska, inwazja Jugosławii, Krety, Barbarossa itp itd.
zolwik777
25 04 2007, 20:31
Tylko, że BF2 jest nastawiony na multi a mi tu o singla chodzi. GRAW też jest bardzo taktyczny i stara się być jak najbardziej realistyczny, a ja chce pompy i efekciarstwa z CoD. Bo nie kojarze gry która by tak to oddawała i działa się w obecnych czasach.
BF2 jest nastawony na multi bo ma beznadziejnego singla, a multi przyzwoite, ale nie dorównujące temu z COD3.
Naprawdę szkoda mi WWII, zwłaszcza, że COD4 ma być prawdziwie next genowe. Przypuszczam, że Activision jeszcze wróci do oryginalnych czasów COD.
Mogą przecież wrócić do pierwszej wojny światowej, bo taka też była

.
Mogą, ale przez swój okopowy charakter słabo nadaje się jako materiał na grę.
Maiden - Japonia, Dania, Norwegia, Grecja...
Jest jeszcze masa dobrych momentow WWII na gre. Szkoda mi Calla troche, zgadzam sie w 100% z Wampisem, najnowsze badz wymyslone konflikty byly i sa w grach i niech tak bedzie. Call to Call i nie wyobrazam sobie zmiany klimatu tej gry. Dla mnie to zawsze bedzie WWII, i nic tego nie zmieni. Czekam na trailer, ale to bedzie kupa...
Jędrek jestes chyba rekordzistą forum ,oceniles gre jeszcze przed pierwszym trailerem
Hihi, zostane recenzentem ;P
Po prostu nie wyobrazam sobie Call of Duty w wydaniu 'nowoczesnych konfliktow zbrojnych'. A kupa nie w sensie slabosci gry, bo pewnie ta znajdze mase odbiorcow i fanow (idac dalej), a w sensie mojego odczucia: Call of Duty to WWII i nic innego.
To troche tak jakby z PGRa zrobic cos ala MotoGP (lekko przesadzajac:P
A ja bym sobie pograł w CoD'a w czasach I WŚ

"dziwna woja" itp motywy

Walka prawie wręcz, zacinające się strzelby, pierwsze tanki które rozjeżdżają piechotę (a później grzęzną w okopach XD ) , sterowce, kawaleria (to byłoby trudne ale jakże rajcujące! ). Co mi po modern warfare? Mam to w BFie . No chyba że faktycznie to byłyby motywy z Jugosławii , ewentualnie Afganistan ( ZSRR or US, whatever ) czy ..korea (ale to już nie modern XD ) ?
Dla mnie CoD to taka sobie strzelanka więc nie czekam na nią jakoś specjalnie, ale jestem ciekaw co wymyślą
IIWŚ to cholernie dobry temat, dlaczego się nudzi? Bo w każdej grze o tej tematyce mamy niemal te same bitwy, zerio urozmaicenia. Mogli by pokazac jeszcze cholernie dużo(powstanie warszawskie, a co!) ale to chyba wynika z lenistwa("weźmy tą samą bitwę, dodajmy 2 zadanka i dajemy to w gre")
Dragoov
26 04 2007, 07:19
Współczesnych czasów można doświadczyć choćby w BF lub GRAW (2), lepiej aby zostali przy IIWŚ. Fajnie byłoby, gdyby dali w multi mapy np. Warszawy i Krakowa ^^
Kampanie: Polska, Niemiecka, Rosyjska, Skandynawia
CYTAT(Jędrek @ 25 04 2007, 22:44)

Maiden - Japonia, Dania, Norwegia, Grecja...
Oj tam, jędrula w Danii to oni tych biednych Duńczyków po prostu do domów odesłali. Tam prawie nie walczono

Ale np Bitwa o Budapeszt, nigdy w żadnej grze nie poruszana. Obrona Wrocławia w 45, hipotetyczna operacja "Lew Morski" (lądowanie w Wielkiej Brytanii) czy też zdobywanie Kairu.
Nie rozumiem. W BF2 można grać jako "zły" chińczyk to i w COD powinna być taka możliwość.
chris85
26 04 2007, 10:14
Lipa dla mnie . Nie mam nic przeciwko temu ,ze akurat ludzie od CoD robia gre w " naszych czasach " ale dlaczego to sie nazywa Call of Duty ? Kutwa ja kocham ta serie za klimat i brud II ws .
Ciekaw jestem tylko w jaki konflikt nas wpakuja autorzy . Mysle , ze wietnam bylby ok

CYTAT(Wampis @ 25 04 2007, 21:26)

A moim zdaniem źle, dzisiejsze czasy lub niedaleka przyszłość są obecne w choćby w BF2MC czy GRAW, więc nie ma i tak w tym pomyśle żadnej świeżości. Poza tym druga WŚ jest dla wielu najbardziej działającym na wyobraźnię konfliktem. Wydaje mi się, że wystarczyłoby wstawić do gry bitwy nieobecne we wcześniejszych częściach i zamiast Francji wybrać choćby Włochy.
Wlochy juz byly w dodatku do jednyki .
Zdaje się, że połowa The Big Red One też działa się na froncie włoskim :]
Pomysł Maidena z ukazaniem wojny z perspektywy Niemców jest debeściakiem, niestety, rzeczywiście raczej nierealnym - bo gdzie tu miejsce na gwieździsty sztandar?
Maideniku - racja, my bad ;-)
Genialnym rozwiazaniem byloby umieszczenie w grze kilku event'sow z Kampanii Wrzesniowej (Kock, Hel, Modlin, Wizna, Bzura, obrona Westerplatte). Mogliby rozszerzyc gre o samoloty (np. Bitwa o Anglie).
WWII to temat rzeka, ale tworcy gier pokazuja tylko te najlepsze, najbardziej znane momenty, co jest bledem imo.
Pozatym zawsze mozna zachaczyc o cos przed wojna (wojna etipska, wojna w Hiszpanii).
Tak czy inaczej - czekamy na trailera, ktory pokaze o co tak naprawde 'bitwa'.
Azakiel
26 04 2007, 12:19
Wiele osób nie ma świadomosci że wiele kontynuacji gier jest robionych przez zupełnie różne zespoły developerskie, po prostu producent/wydawca (który ma prawa do marki) zleca robotę jakiemus zespołowi który niekoniecznie musiałbyć autorem poprzedniej częsci. Czasami zmiana developera wychodzi to na dobre dla danej serii (Alien vs Predator 1 i 2 na pc), czasami na gorsze (KOTOR 1 i 2).
Co do serii Call of Duty to historia jest troszkę zamotana, seria ta była podzielona na dwie osobne linie gier, jedna dla PC/ nextgenów druga dla starszych konsol (seria dla PC/nextgenów to ta numerowana .. 2, 3), było to podyktowane prawdopodobnie ograniczeniami pamięciowymi i wydajnosciowymi starych konsol i gry dla nich musiałybyc projektowane od nowa .
Więc jesli ktos mysli ze drugi wydany Cod na ps2 to to samo co drugi na pc to jest w błędzie bo to zupełnie inna gra.
Serią Cod zajmowały się zespoły Treyarch i Infinity Ward, dokładniej wyglądało to tak:
TREYARCH:
-Call of Duty: United Offensive(2004) - Playstation 2
-Call of Duty 2: Big Red One (2005) - Playstation 2
-Call of Duty 3 (2006) - XBOX360 & PS3
INFINITY WARD:
* Call of Duty - (2003) PC
* Call of Duty 2 - (2005) PC & XBOX 360
* Call of Duty 4: Modern Warfare - zapowiedziany na nextgeny , byc moze na PC
tutaj mozecie zobaczyc nad jakimi innymi grami pracowały te zespoły:
http://en.wikipedia.org/wiki/Treyarchhttp://en.wikipedia.org/wiki/Infinity_WardInfinity Ward oprócz serii CoD pracowało też nad serią Medal of Honor . Po prostu powstało z rozpadu teamu 2015, który stworzył wcześniej serię gier Medal of Honor. 22 z 25 osób tworzących 2015 odeszło i założyło "Infinity Ward"
Lord Tidek
26 04 2007, 12:22
CYTAT(Jędrek @ 26 04 2007, 13:13)

WWII to temat rzeka, ale tworcy gier pokazuja tylko te najlepsze, najbardziej znane momenty, co jest bledem imo.
Co do najlepsze to sie nie zgodze

, ale najbardziej znane to tak. Uważam że ciekawsze od setnej obrnony stalingradu byłoby szturmowanie (lub obrona w przypadku Niemców) Krymu

albo jak to już ktos wspomniał Budapeszt (a z tego co pamiętam to ten motyw pojawił się, ale w strategi pt. Codename:Panzers_
No i właśnie Infinity robiło najlepsze części, więc głupio, że ich COD4 zamiast pokazać w pełni next genową drugą wojnę, będzie rywalizować z nowym BF.
maciek88
26 04 2007, 13:51
CYTAT(Azakiel @ 26 04 2007, 13:19)

(seria dla PC/nextgenów to ta numerowana .. 2, 3)
Call of Duty 3 nie wyszło na PC
Azakiel
26 04 2007, 14:01
CYTAT(maciek88 @ 26 04 2007, 14:51)

CYTAT(Azakiel @ 26 04 2007, 13:19)

(seria dla PC/nextgenów to ta numerowana .. 2, 3)
Call of Duty 3 nie wyszło na PC
Fakt...1 i 2 wyszła 3 tylko na nowe konsole
--------------------------
cytacik z valhalli Oficjalny pokaz Call of Duty 4 w tą sobotęShooter osadzony w realiach drugiej wojny światowej przebojem zdobył rynek gier komputerowych. Jego kolejna część przeniesie nas w czasie do teraźniejszości. Krzysiek Pielesiek, Valhalla.pl
Czy gra nadal będzie trzymała poziom?
Dla graczy może to być szokująca wiadomość. Podtytuł Call of Duty 4 (Modern Combat) mówi wszystko. Kolejna część tej bardzo dobrej strzelanki pozwoli nam wykańczać przeciwników za pomocą całkiem współczesnej broni. Plotki mówiące, iż tak będzie pojawiły się w Internecie już jakiś czas temu. Do dnia dzisiejszego pozostawały jednak tylko i wyłącznie plotkami. Twórcy gry, ekipa z Infinity Ward pokażą swe dzieło już w tą sobotę. Ich emisji doczekamy się w trakcie przerwy w drafcie do ligi NFL. Transmitować będzie je program ESPN. Jeśli więc wasza kablówka nie dostarcza tego kanału skazani jesteście na odrobinę czekania. Podejrzewamy jednak, że pokazany materiał filmowy szybko znajdziemy w Internecie na takich stronach jak YouTube.
W tej chwili nie wiadomo jeszcze na jakie platformy trafi gra. Infinity Ward kilkukrotnie obiecywało jednak, że tytuł ten trafi do użytkowników komputerów osobistych. Pozostaje mieć nadzieję, że słowa dotrzymają a może nawet dadzą go jako exclusive na pecety choć to już jest mało prawdopodobne.
--------koniec cytatu---------
Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest ze gra wyjdzie tylko na konsole , a na PEceta wcale (tak jak trójka) niż to że wyjdzie jako exclusiv-e na pieca (Rynek gier single player na piecu obumiera z roku na rok coraz bardziej, za małe zyski z tej platformy więc za mało hitów sie wydaje)
El Loco Chocko
26 04 2007, 16:01
A dla mnie rewela.Juz mi starczy II-ej wojny.Ja z ochota zagram nawet w jakis wymyslony konflikt byle tylko juz nie wracac do tego tematu.
Azakiel
26 04 2007, 20:11
cytacik z
http://www.gry.gildia.plStudio Treyarch poinformowało o przygotowaniach do prac nad piątą częścią najpopularniejszej strzelanki Call of Duty. Programiści tej firmy zakończyli niedawno prace nad przygodami Spidermana i postanowili ponownie wziąć na stoły projektowe serię Call of Duty. Przypomnijmy, że studio pracowało już nad grami: Call of Duty 2: Big Red One i Call of Duty 3, ma więc doświadczenie z tą grą,
---koniec cytatu---
Czyli Infinity ward pracuje nad 4 częscią, a Treyarch po zrobieniu trójki dostało zlecenie na część piątą
MESHtro
28 04 2007, 09:52
zolwik777
28 04 2007, 10:19
No i zaje.biście właśnie czegoś takiego oczekiwałem. Gra zapowiada się świetnie.
ogieeeen :

Nareszcie normalna szybka walka na multi ak47 vs m4 , bez chowania sie 'cfaniaczkiem' - wychylania tylko broni z za rogu zeby poslac hs z (pipi)...

( skill>camperka) Powiadam Wam

ze ta gra nie bedzie schodzic z listy top 3 multi przez dlugi okres czasu
trailer świetny...zapowiada się bardzo dobrze
Grafika powalająca, zobaczymy jak grywalność, mnie będzie cieżko się przyzwyczaić włączając płyte z napisem Call of Duty a tu zabawa w Rambo
Trailer całkiem niezły, tak jak myślałem - pachnie to trochę GRAWem, tylko w innym (nietaktycznym) wydaniu. Nie jest to niby nic specjalnie złego, ale... nie ma to jednak jak WWII...
Misja w samolocie może być ciekawa, chociaż to musi być jakieś wielkie bydle, jeśli oni się tam poruszają 4-osobową grupka, a gracz przecież nie może się nudzić.
Salwador
28 04 2007, 14:12
CYTAT
Firma Infinity Ward opublikowała pierwsze informacje o Call of Dtuy 4 opatrzonym podtytułem "Call of Duty 4: Modern Warfare" Akcja gry przeniesie nas w okres tzw. "Gulf War", wojny trwającej w latach 2 kwietnia 1990r. – 28 lutego 1991r. Był to konflikt pomiędzy Irakiem a USA, ONZ i Kuwejtem.
Twórcy nie kryją tego, że będą maksymalnie skoncentrowani na kwestiach technicznych związanych z grą, zwłaszcza na grafice.
Pierwszą zmianą, o której już zapewne wiecie jest to, że Call of Duty 4 zrywa z II Wojną Światową - jest to już potwierdzona informacja, wcześniej mieliśmy do czynienia z nieoficjalnymi informacjami i plotkami na ten temat.
W kampanii pojedynczego gracza będziemy dowodzić wyłącznie Amerykanami, co nie znaczy, że będzie tak w trybie sieciowym. Podstawową zmianą jest nowy silnik graficzny, oferujący możliwości nieznane dotąd z innych gier.Fizyka gry ma byc bardzo rozbudowana, np. będziemy mogli barykadować sie..
Efekty związane z wodą, dymem, ogniem są dynamiczne i obliczane w czasie rzeczywistym. Animacje żołnierzy będą zależne od ukształtowania terenu, dlatego postacie będą zachowywać się inaczej biegnąc po asfalcie, a inaczej chodząc po błocie. Premiera gry nastąpi najprawdopodobniej jesienią tego roku.
Powiem jedno: szkoda mi typowego Calla. Nie lubie takich klimatow, GRAW (i inne tego typu pozycje) nie przypadaja mi nigdy do gustu, choc zawsze probuje sie przekonac. Owszem grafika fajna, trailer robi wrazenie, jednak tesknie za WWII.
Salwador
28 04 2007, 15:32
W kampanii pojedynczego gracza będziemy dowodzić wyłącznie Amerykanami, co nie znaczy, że będzie tak w trybie sieciowym. Podstawową zmianą jest nowy silnik graficzny, oferujący możliwości nieznane dotąd z innych gier.Fizyka gry ma byc bardzo rozbudowana, np. będziemy mogli barykadować sie..
Efekty związane z wodą, dymem, ogniem są dynamiczne i obliczane w czasie rzeczywistym. Animacje żołnierzy będą zależne od ukształtowania terenu, dlatego postacie będą zachowywać się inaczej biegnąc po asfalcie, a inaczej chodząc po błocie. Premiera gry nastąpi najprawdopodobniej jesienią tego roku.
El Loco Chocko
28 04 2007, 15:34
I gicior bo juz rzygalem II WW.Trailerek prezentuje sie zacnie
Nooo trailer robi naprawdę doobre wrażenie

Ja aktualnie przechodzę CoD 3 na X360 (zostało mi jeszcze 5 misji do końca) - giera kozak, ta też się super zapowiada ! No i fajnie, że pracują już na CoD 5 mogliby go zrobić w Vietnamie
FlyJ4ck
28 04 2007, 16:42

<--- popiol, to ty? jestes slawny! :*
A co do CoD4, to mi sie chce rzygac z kolei walkami na pustyniach itd, odkąd zagrywalem sie w helikopter w ogniu ( w czasach gimnazjum dawno temu) to juz znudzil mi sie ten temat. Moim zdaniem powinni wlasnie pokazać COD w mniej znanych przez swiat walkach w WW2 (np w POLSCE), mogliby dodac elementy skradanki ( w obozie koncentracyjnym) lub pokazać jakąs inną wojnę z okresu XIX i XX w. (jazda konną z karabinem to jest to!)
Wszyscy robia tylko gry albo o ataku na normandie albo o walce z talibami na pusty - DNO DNO DNO zero pomyslowosci
czym sie rozni graw, od battlefielda, lub od helikoptera w ogniu lub chociazby juz od COD4 ? Tylko zmianami w rozgrywce a fabula i miejsce barszo podobne.
W tematach WWII tez jest duzo gier podobnych...
zolwik777
28 04 2007, 16:48
FlyJ4ck nie wiem co ty robiłeś oglądając ten trailer. Przecież widać, że etapy będą zróżnicowane. W poprzednich CoD też miałeś w niektórych misjach pustynie.

Co do GRAWa i BF2, to nie wiem jak możecie stawiać je obok siebie. Przecież one się bardzo różnią, a sam klimat nie czyni ich identycznymi.
Salwador
28 04 2007, 17:57
jemu chodzi pewnie o tematyke tych gier..Ale to to jego ocena..Ja uważam że w końcu coś nowego pokażą i zdaje mi się wyjdzie to na leprze:)...
Dla mnie jest to must have

jezeli jeszcze Call of Duty bedzie tak rozwiniete onlineowo jak poprzedniczki to juz wogole
Lord Tidek
29 04 2007, 16:23
FlyJ4ck - pomysl ze skradaniem sie w obozie koncentracyjnym - mam nadzieje, ze zartowales... ;/
Ej, chlopaki juz wyszlo tyle gier na temat fikcyjnych/nowych konfliktow... Nie macie dosc ? ;>
Faktycznie, jedynym jakims atutem (dosyc sporym) bedzie Online...
Mastah27
29 04 2007, 16:51
CYTAT(Lord Tidek @ 29 04 2007, 17:23)

Cóż za nowość. Taka sama jak na poprzedniej stronie tematu.
Lord Tidek
29 04 2007, 17:26
CYTAT(Mastah27 @ 29 04 2007, 17:51)

CYTAT(Lord Tidek @ 29 04 2007, 17:23)

Cóż za nowość. Taka sama jak na poprzedniej stronie tematu.
Upss, sorki ale jestem taki zamulony że nie zwrociłem uwagi
Hmm ciekawie się zapowiada, bo wygląda na to ze zasczepili gierce klimat poprzedniczek, mimo że ta dzieje się w naszych czasach.
Raiven2
30 04 2007, 10:17
Jak dla mnie konflikt najprawdopodobniej będzie dotyczył wojny o rope(Arabowie itp.), ewentualnie wojna w iraku lecz... jeśli faktycznie wojna będzie dotyczyła Iraku może być niezły szum o to... możliwe że wątki będą się przeplatać, widzieliśmy żróżnicowane tereny na trailerze więc z tego to wnioskuje

Miejmy nadzieje że to nadal będzie gra o regularnym wojsku, a nie o jednostkach specjalnych
Mastah27
30 04 2007, 11:13
CYTAT(Salwador @ 28 04 2007, 15:12)

CYTAT
Akcja gry przeniesie nas w okres tzw. "Gulf War", wojny trwającej w latach 2 kwietnia 1990r. – 28 lutego 1991r. Był to konflikt pomiędzy Irakiem a USA, ONZ i Kuwejtem.
CYTAT(Mastah27 @ 30 04 2007, 12:13)

CYTAT(Salwador @ 28 04 2007, 15:12)

CYTAT
Akcja gry przeniesie nas w okres tzw. "Gulf War", wojny trwającej w latach 2 kwietnia 1990r. â 28 lutego 1991r. Był to konflikt pomiędzy Irakiem a USA, ONZ i Kuwejtem.
Wojna w zatoce...Czyli jak w banku mamy zapewne udział chociaż w części działań Pustynnej Burzy. Nie wiem czy to będzie bardziej pasjonujące niż WWII...
Kompletnie nie lezą mi te klimaty, wygląda to naprawdę ciekawie ale w życiu nie powiedział bym ze to CoD. Wątpie czy dostaniemy tu misje ktore dorównają pod względem akcji Omaha z dwójki czy końcowym misjom z jedynki.
A ten pies na trailerku wygląda beznadziejnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.