Wiem, że posiadacze PS3 nie mieli dostępu do betki Call of Duty 4, więc dla wszystkich co nie grali, a są zainteresowani tą grą wszystko opisałem:
Po kilku godzinach grania w betkę Call of Duty 4 mogę śmiało stwierdzić, ze ta gra zarządzi jeśli chodzi o tryb online! Nawet ta wersja ma świetna grafikę - level'e bogate w detale, świetne efekty dymów i wybuchów (chociaż GRAW2 ma lepsze ale to nic:), szkoda tylko że w becie trawa sie (jeszcze?) nie rusza i są słabej jakości tekstórki, lecz juz sama animacja postaci wypada wręcz rewelacyjnie, świetnie ja oddano i wygląda bardzo realistycznie .Także jest bardzo dobrze rozbudowana, w odróżnieniu od trójeczki ma ranking, na którym możemy dodatkowo zobaczyć jacy jesteśmy dobzi w porównaniu do przyjaciól z naszej listy, zdobywamy nowe poziomy, za które dostajemy nowe bronie, dodatki do broni i umiejętności. Bronie dzielą sie na 6 typów:
- Assault Rifles
- Sub Machine Guns
- Light Machine Guns
- Shotguns
- Sniper Rifles
Pierwszy typ, czyli Rifles to m.in. takie bronie jak AK-47 czy M4 i jak w trojce tu także da sie przypiąć do lufy granata ale to już zależy jak z tuning'ójecie broń.
SMG to oczywiście Uzi - małe, szybkie i na bliskie odległości, a bronie to Mini-uzi ,Skorpion i jakieś tam jeszcze.
Light Machine Guns - czyli lekki karabin, szybko zabija i nadaje sie na średnie odległości, a bronie m.in. to M249 SAW i PRD.
Najlepsza bron na bardzo bliskie odległosci - Shotguns.
No i czego nie mogło zabraknąć - Sniper'a, która jak zawsze nadaje sie najlepiej na dalekie odległości i najlepiej jak sie jej używa schować się gdzieś.
Mi najlepiej przypadł do gustu typ typ Assault Rifles, a dokładniej M4 Carbine. Ta broń dosyć szybko oddaje kolejne strzały i nadaje sie na różne sytuacje - gdy jesteśmy daleko, czy blisko od wroga. Chociaż w najnowszym Call of Duty będzie bardzo brakować mi ulubionego typu broni z trójeczki - bunkru. Może dodadzą w pełnej wersji, chociaż wątpię. NO i jeszcze dodam, że można zrobić samemu swoje "Classy", gdzie po prostu robimy własny zestaw broni.
Lobby jest o milion razy lepsze niż w COD3, widzimy w jakim levelu zaraz będziemy walczyć, jakie poziomy maja inni gracze i czy maja słuchawki podłączone.
Trybów gry w becie jest 6:
- Team Deathmatch
- Pick-up Team Deathmatch
- Free-for-all
- Team Tactical
- Team Objective
- Pick-up Team Objective
Pierwszego i trzeciego chyba nie muszę tlumaczyć, sama ich nazwa mówi wszystko za siebie

. A w resztę za bardzo nie grałem wiec nie będę ich opisywał bo za bardzo jeszcze nie wiem o co w nich chodzi, napisze tylko, ze ostatni to taki odpowiednik War z trójeczki (najlepszy tryb na świecie:).
Sama rozgrywka znacznie sie różni od popszedniczki - szybciej giniemy, szybciej jest respawn i szybsza w ogóle jest cala rozgrywka (jeden mecz trwa 10 min.)
Celownik reaguje znacznie czule, i szybko sie można do niego przyzwyczaić co jest bardzo dobrym rozwiązaniem, Zamiast kompasu mamy teraz radar na którym dokładnie widać jak wygląda m.w. obszar w którym się znajdujemy i gdzie biegają nasi koledzy z drużyny, widać tez wrogów, ale tylko jak strzelają albo jak użyjemy radaru (trzeba zabić dwóch wrogów pod rząd), a gdy wciśniecie START zobaczycie menu i mapkę pokazującą cały level.
No właśnie nowym bajerkiem są dodatkowe umiejętności za zdobyte coraz wyższe poziomy, np: gdy zginiemy mamy ostatnia szanse żeby zabić wroga, strzelając do niego na leżąco albo użycie apteczki czy bombardowania na dany obszar (wybiera sie na radarze).
Czy gameplay daje rade? oczywiście, że tak!

W tą grę wszyscy będą zagrywać się godzinami - akcja wciąga! No ale i tak COD3 bardziej mi sie podoba

Może full będzie jeszcze lepszy? Się zobaczy

Jak coś to sorka za błędy i brak polskich znaków

A playtest napisałem dla wszystkich co nie grali w betkę, a są zainteresowani tą grą.
Pozdrawiam++ DIXON
EDIT: poprawiłem trochę błędów i dodałem polskie znaki.