CYTAT(ogqozo @ 9 09 2008, 16:53)

CYTAT
Jak mówie, cena nowy 6310i z polski, nowa, z gwarancja producenta ceny zaczynają się od 1400zł koncząc nawet na 1600zł.
Więc, ze tak powiem jak nie jestes w temacie to sie poprostu nie wypowiadaj bo niestety ale z takimi ludzmi musze codziennie rozmawiac tylko niestety dla nich musze byc miły. Ale szanuje to, ze podejmujesz działania zeby komus doradzic tylko czy aby napewno rada laika jest potrzebna?
Wypowiadam się jako noob komórkowy, a opinia może być o tyle przydatna, że jeśli ktoś jest noobem, to może wolałby to, co się podoba innym noobom, niż to, co podoba się tylko znawcom. Zwykły noob nie widzi różnicy między telefonem "od producenta" a takim, który nie jest prosto od producenta, ale wygląda i zachowuje się tak samo. Nie wiem, może to faktycznie robi tak wielką różnicę, żeby dopłacać 750 zeta, no ale ja bym w życiu nie wydał tyle kasy tylko po to, żeby do takiego samego produktu mieć gwarancję producenta, firmową folię i paragonik.
Do tej pory wybierałem telefony pod kątem "dobre dla nooba" i jakoś żaden mi się nie zepsuł, nie narzekałem na interfejs ani na możliwości. Nie wiem, czego można chcieć więcej, żeby na to wydawać 3x tyle kasy. Pewnie ktoś bardziej wymagający znajdzie takie cechy, dlatego dobrze, że są takie Nokie i iPhone'y dla nich, a ja się zadowolę swoim SE, które kupiłem taniej niż Nokię 6310i, której odgłos dzwonka brzmi jak symfonia na szlifiarce.
W dupach się Wam noobom poprzewracało z dobrobytu chyba. Telefon ma dzwonic i pisac smsy , bateria ma trzymac długo. Wali mnie to czy jest ładny, wali mnie to jakie robi zdjęcia , wali mnie to czy ma radio czy tez go nie ma, wali mnie to ile ma kolorów na wyswietlaczu, wali mnie to czy ma dzwięk dzwonka jak szlifierka czy jak klakson amerykanskiego trucka. Jest dość duża grupa ludzi, którzy kupują sobie telefon zeby przyszpanowac, często u siebie widze przychodzi delikwent z telefonem wartym w wolnej sprzedazy 1000-2000zł a w telefonie ma 5 kontaktów ostatnie połączenie wykonane tydzien temu, 2gb mp3 i poł giga zdjęc, czy to nie jest skrajny idiotyzm? Mówisz, że opinie nooba są potrzebne, owszem są ale ma to byc rada osoby poważnej, która wie do czego jest telefon a nie takiej, która pierwsze o co pyta na temat danego telefonu to " a jakie robi zdjęcia, a ile ma mpx"?. Dodajmy do tego, że mówisz ze w Iphonie musisz zadowolic się 2mpx aparatem a w se masz 5mpx, i co? Wiesz co to są mpx? Ilosc mpx ma prawie 0 wpływ na jakość zdjęcia z telefonu, liczy się obiektyw i matryca.
Zapewne nalezysz do tej grupy osób, która pierwsze na co patrzy w telefonie to ilosc mpx.
Jesli chodzi o sprawe 6310i , fakt używki chodzą po 250-300zł a nówki po 1300, ale jest to sprawa oczywista. Proste porównanie, psx1 można kupic na allegro w cenie 80-150zł, gwarantuje Ci, ze jesli miałbys nówke to spokojnie bys za nią dostał na allegro równowartosc ps3.