Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki telefon wybrać?
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Mobile
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Manor
CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 17:15) *
W dupach się Wam noobom poprzewracało z dobrobytu chyba. Telefon ma dzwonic i pisac smsy , bateria ma trzymac długo. Wali mnie to czy jest ładny, wali mnie to jakie robi zdjęcia , wali mnie to czy ma radio czy tez go nie ma, wali mnie to ile ma kolorów na wyswietlaczu, wali mnie to czy ma dzwięk dzwonka jak szlifierka czy jak klakson amerykanskiego trucka. Jest dość duża grupa ludzi, którzy kupują sobie telefon zeby przyszpanowac, często u siebie widze przychodzi delikwent z telefonem wartym w wolnej sprzedazy 1000-2000zł a w telefonie ma 5 kontaktów ostatnie połączenie wykonane tydzien temu, 2gb mp3 i poł giga zdjęc, czy to nie jest skrajny idiotyzm? Mówisz, że opinie nooba są potrzebne, owszem są ale ma to byc rada osoby poważnej, która wie do czego jest telefon a nie takiej, która pierwsze o co pyta na temat danego telefonu to " a jakie robi zdjęcia, a ile ma mpx"?. Dodajmy do tego, że mówisz ze w Iphonie musisz zadowolic się 2mpx aparatem a w se masz 5mpx, i co? Wiesz co to są mpx? Ilosc mpx ma prawie 0 wpływ na jakość zdjęcia z telefonu, liczy się obiektyw i matryca.
Zapewne nalezysz do tej grupy osób, która pierwsze na co patrzy w telefonie to ilosc mpx.

wy w serwisie nie macie jakiś zasad etycznych, żeby nie przeglądać cudzych zdjęć, albo nie czytać smsów? No ale czego ja wymagam..

a co do dyskusji - Baqś, pie.rdolisz aż uszy więdną. Na takiej samej zasadzie narzekali wszyscy na Xboxa, że to pecet, bo ma twardy dysk, że konsola ma być do tylko do grania itd. Jak się okazało twardziel to teraz standard, a memorki to zbędny zakup. To, że tobie nie odpowiadają takie bajery, to nie znaczy, że każdy musi myśleć tak jak ty. Znasz powiedzenie: "dla każdego coś miłego"? Przyrównując znowu do konsol, idź do działu z PS3 i X360 i krzycz na wszystkich, że im się w du.pach poprzewracało, bo tylko Nintendo wie, o co chodzi w prawdziwym graniu, a reszta ssie pałę.

Żeby nie było, miałem w swoim życiu aż 3 komórki, zmieniając je średnio co 2 lata, nigdy nie potrzebowałem większych bajerów. Ale jak teraz mam hajs, to mogę sobie kupić najbardziej wypasioną komórę na rynku i tobie nic do tego.

A co do aparatów, ciekawe co powiesz za jakieś 3 - 5 lat, kiedy komórki będą robić zdjęcia w podobnej albo i lepszej jakości co przeciętne cyfrówki.

Jest grupa ludzi co lubią przyszpanować no i super, co cię to obchodzi, zazdrościsz im? Mnie zwisa komórkowy szpan, to dotyczy raczej nastolatków, może zmień znajomych jak tak dużo masz do czynienia ze szpanem komórkowym. Zapominasz, że jest też grupa ludzi, którzy po prostu interesują się nową technologią i nowinkami technicznymi.
Baqś
CYTAT(Manor @ 9 09 2008, 18:46) *
CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 17:15) *
W dupach się Wam noobom poprzewracało z dobrobytu chyba. Telefon ma dzwonic i pisac smsy , bateria ma trzymac długo. Wali mnie to czy jest ładny, wali mnie to jakie robi zdjęcia , wali mnie to czy ma radio czy tez go nie ma, wali mnie to ile ma kolorów na wyswietlaczu, wali mnie to czy ma dzwięk dzwonka jak szlifierka czy jak klakson amerykanskiego trucka. Jest dość duża grupa ludzi, którzy kupują sobie telefon zeby przyszpanowac, często u siebie widze przychodzi delikwent z telefonem wartym w wolnej sprzedazy 1000-2000zł a w telefonie ma 5 kontaktów ostatnie połączenie wykonane tydzien temu, 2gb mp3 i poł giga zdjęc, czy to nie jest skrajny idiotyzm? Mówisz, że opinie nooba są potrzebne, owszem są ale ma to byc rada osoby poważnej, która wie do czego jest telefon a nie takiej, która pierwsze o co pyta na temat danego telefonu to " a jakie robi zdjęcia, a ile ma mpx"?. Dodajmy do tego, że mówisz ze w Iphonie musisz zadowolic się 2mpx aparatem a w se masz 5mpx, i co? Wiesz co to są mpx? Ilosc mpx ma prawie 0 wpływ na jakość zdjęcia z telefonu, liczy się obiektyw i matryca.
Zapewne nalezysz do tej grupy osób, która pierwsze na co patrzy w telefonie to ilosc mpx.

wy w serwisie nie macie jakiś zasad etycznych, żeby nie przeglądać cudzych zdjęć, albo nie czytać smsów? No ale czego ja wymagam..

a co do dyskusji - Baqś, pie.rdolisz aż uszy więdną. Na takiej samej zasadzie narzekali wszyscy na Xboxa, że to pecet, bo ma twardy dysk, że konsola ma być do tylko do grania itd. Jak się okazało twardziel to teraz standard, a memorki to zbędny zakup. To, że tobie nie odpowiadają takie bajery, to nie znaczy, że każdy musi myśleć tak jak ty. Znasz powiedzenie: "dla każdego coś miłego"? Przyrównując znowu do konsol, idź do działu z PS3 i X360 i krzycz na wszystkich, że im się w du.pach poprzewracało, bo tylko Nintendo wie, o co chodzi w prawdziwym graniu, a reszta ssie pałę.

Żeby nie było, miałem w swoim życiu aż 3 komórki, zmieniając je średnio co 2 lata, nigdy nie potrzebowałem większych bajerów. Ale jak teraz mam hajs, to mogę sobie kupić najbardziej wypasioną komórę na rynku i tobie nic do tego.

A co do aparatów, ciekawe co powiesz za jakieś 3 - 5 lat, kiedy komórki będą robić zdjęcia w podobnej albo i lepszej jakości co przeciętne cyfrówki.

Jest grupa ludzi co lubią przyszpanować no i super, co cię to obchodzi, zazdrościsz im? Mnie zwisa komórkowy szpan, to dotyczy raczej nastolatków, może zmień znajomych jak tak dużo masz do czynienia ze szpanem komórkowym. Zapominasz, że jest też grupa ludzi, którzy po prostu interesują się nową technologią i nowinkami technicznymi.

W (pipi)e byłes i (pipi) widziałes.

Po pierwsze nie prowadze servisu a zwykły punkt sprzedazy, i zapewniam, ze kazdego dnia przychodzi do mnie ktos kto ma problem z telefon , a to bo mu smsy nie przychodzą a to bo nie moze nigdzie zadzwonic a to bo nie wie gdzie sie ladowarke wpiana, i daje mi telefon to sytuacje trzeba ocenic poprzez poszperanie w telefonie. Konsola od zawsze miała jedno zastosowanie- granie, telefon - dzwonienie i smsowanie, a co do aparatów w telefonach to cie rozczaruje, producenci juz zaczynają sie wycofywac wiec sorka, za 3-5lat telefony nie będa posiadac aparatów, choc masz racje juz w tym momencie telefony z aparatami są w stanie dorównac tym aparatą nawet za 500zł. To jest poprostu polska gdzie takie wiesniaki jak ty kupują sobie takie bajery i pozniej tak sie zachowują, poczytaj sobie na portalach amerykanskich jakie priorytety mają ludzie co do telefonów komorkowych a w polsce ludzie (pipi) wiedzą na temat telefonów ale oni to są znawcy bo wiedzą, ze ten i ten ma tyle mpx. Fakt moze oceniam to zbyt surowo ale jestem uczulony na takich ograniczonych ludzi bo mam z nimi kontakt kazdego dnia.
Manor
ch.uj mnie twoja ameryka interesuje, tyle ci powiem.

Bajery w fonie to podstawa, żadne tam dzwonienie czy smsy, a ty nie masz pojęcia o telefonach, nie pracujesz w żadnym punkcie sprzedaży, tylko piszesz na forach jaka ta twoja nokia nie jest super, bo kosztuje na allegro ponad 1000 zł, przyrównując sytuacje do kupna starych konsol przez kolekcjonerów. Pewnie na chacie masz lampy naftowe zamiast prądu, no bo elektrycznością to tylko "polaczki" się jarają.

musisz mieć stresującą pracę, żeby się tak napinać xD

Jak wół napisałem: Żeby nie było, miałem w swoim życiu aż 3 komórki, zmieniając je średnio co 2 lata, nigdy nie potrzebowałem większych bajerów a ty mi odpisujesz: takie wiesniaki jak ty kupują sobie takie bajery i pozniej tak sie zachowują

także panie sprzedawco komórek, lecz się na mózg, ewentualnie naucz się czytać, może ci się przyda w pracy.
Baqś
oj komus chyba żyłka poszła%-)

Po drugie czytanie ze zrozumieniem bo chyba masz z tym problemy i to nie małe. Może i nie mam pojęcia o telefonach wystarczy mi to, ze znam sie na nich na tyle wystarczająco, ze potrafie z tego utrzymac sie i pozwolic sobie na duzo rzeczy. Nastepna kwestia, nigdzie się nie jaram 6310i bo nie ma czym, to nie jest telefon do jarania czego powiedziec nie mozna o SE.

Czy zawsze gdy ktos ci podaje konkretne argumenty to zmieniasz temat? - Słabe nerwy i niska kreatywnosc:)

Men noł special noł nid tolk
Manor
CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 21:21) *
oj komus chyba żyłka poszła%-)

Po drugie czytanie ze zrozumieniem bo chyba masz z tym problemy i to nie małe. Może i nie mam pojęcia o telefonach wystarczy mi to, ze znam sie na nich na tyle wystarczająco, ze potrafie z tego utrzymac sie i pozwolic sobie na duzo rzeczy. Nastepna kwestia, nigdzie się nie jaram 6310i bo nie ma czym, to nie jest telefon do jarania czego powiedziec nie mozna o SE.

Czy zawsze gdy ktos ci podaje konkretne argumenty to zmieniasz temat? - Słabe nerwy i niska kreatywnosc:)

Men noł special noł nid tolk

lol, uwielbiam w dyskusjach odwracanie kota ogonem.

Moje 2 pierwsze akapity to taka sugestia do twoich poprzednich postów i tonu twoich wypowiedzi, w których spinasz się niemiłosiernie, ale wychodzi na to, że to mi nerwy puszczają smile.gif

w dalszej części jasno ci pokazuję, że Twoje gadki typu "takie wiesniaki jak ty kupują sobie takie bajery i pozniej tak sie zachowują" kierujesz do nie tej osoby co trzeba, bo nigdy nie kupowałem jeszcze komórki ze względu na bajery, co jasno w poście zaznaczyłem (a że w przyszłości z takich względów mogę kupić to inna brocha). Mimo to, to ty mi piszesz "Po drugie czytanie ze zrozumieniem bo chyba masz z tym problemy i to nie małe.

Jedziemy dalej. Dajesz konkretne argumenty, a ja się pytam na co argumenty i w którym miejscu. Bo chyba indywidualne preferencje co do funkcjonalności komórki to jest osobista sprawa. To, że napiszesz, że przychodzą do ciebie wieśniaki co szpanują telefonami, albo, że na amerykańskich forach napisali co tak naprawdę się liczy w komórkach, to nie wiem na co to jest argument.

CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 21:21) *
"Konsola od zawsze miała jedno zastosowanie- granie, telefon - dzwonienie i smsowanie"

A czy ja mówię, że nie? Stwierdzam tylko, że konsole oprócz grania oferują dużo innych możliwości i tak samo jest w przypadku komórek. Ponowię pytanie, boli cię, że ludzie kupują PS3 i X360, na których można nie tylko grać, ale i oglądać filmy, ściągać patche do gry, przeglądać internet, słuchać muzyki, instalować linuxa, podłączyć klawiaturę i myszkę pod usb?
Baqś
Zle mnie zrozumiales z tymi wiesniakami, wiesz co to irionia?

Nie boli mnie to, przeciez ps3 jest własnie do tego zeby grac i oglądac filmy podpinac klawiature i myszkę ( kontrolery do gry ) , posiada wifi więc ocb? Nic mnie nie denerwuje, mam to gdzies jakiego ktos uzywa telefonu tylko dziwi mnie takie podejscie jakie ma kilka tutaj obecnych osób.

PS:Linux na PS3 to wymysł ludzi, sony oficialnie nie daje takiej możliwosci wiec prosze Cie

Tak samo jak wiesniakami są dla mnie ludzie, którzy kupują sobie SUVY i pralke z piekarnikiem tak samo są dziwni ci co kupuja telefon kierując się aparatem, mp3 , i iloscia kolorów na wyswietlaczu. Jesli komus zalezy na mp3 niech sobie kupi Ipoda a nie chodzi i (pipi)i o tym jak to mu zle z tym odtwarzaczem w telefonie, ze słaba jakosc, ze bateria słabo trzyma, o to mi chodzi!
ogqozo
CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 22:21) *
Tak samo jak wiesniakami są dla mnie ludzie, którzy kupują sobie SUVY i pralke z piekarnikiem tak samo są dziwni ci co kupuja telefon kierując się aparatem, mp3 , i iloscia kolorów na wyswietlaczu. Jesli komus zalezy na mp3 niech sobie kupi Ipoda a nie chodzi i (pipi)i o tym jak to mu zle z tym odtwarzaczem w telefonie, ze słaba jakosc, ze bateria słabo trzyma, o to mi chodzi!

No jasne, niech se kupi mp3. A do gier konsolę, a do radia przenośne radio, a do zdjęć aparat, a do filmów kamera zę statywem. Super.

Tylko że wiesz co? Nie każdy ma ochotę nosić 4 kg aluminium w kieszeniach, chce mieć wszystko w jednym miejscu, w zasięgu jednego ruchu ręką. To się nazywa wygoda.
_Milan_
co nie zmienia faktu ze rycze na glos z goscia u mnie w robocie, ktory puszcza sobie radyjko ze swojej nokii95 i pozniej dzwoni do niego laska mowi ze musiu konczyc bo bateria mu siada xDDD
poza tematem, bo nawet nie czytalem ostatnich postow:
komorka powinna przede wszystkim sluzyc jako komorka, jaki ma sens jechac gdzies w swiat, robic zdjecia, sluchac muzyki po dordze, gdy nagle chcesz zadzwonic a tutaj poziom baterii pokazuje ze posluchasz jeszcze tylko pol minuty stachurskiego xD?

no nie ma.
aparat: za 400 zl masz sprzet ktorego nie ebdzie w komorkach jeszcze dlugo, waga kolo 200g, strzelam( edit: spr. 150 g aparat z aluminium)
filmowanie: masz w aparacie, i na pewno lepsze niz w komorkach.
muzyka: za 100zl masz malenstwo ktore da Ci 25 h muzyki, w lepszej jakosci niz telefon, lub takiej samej gdy telefon jest dobry.
radio: kto kurfa slucha radia?!

rezultat:
mniej machania ladowarka, waga niewiele wieksza.( te wielkie nokie swoje waza, nie mowcie ze nie), pieniadze zostaja w kieszeni.
Baqś
CYTAT(_Milan_ @ 9 09 2008, 22:39) *
co nie zmienia faktu ze rycze na glos z goscia u mnie w robocie, ktory puszcza sobie radyjko ze swojej nokii95 i pozniej dzwoni do niego laska mowi ze musiu konczyc bo bateria mu siada xDDD
poza tematem, bo nawet nie czytalem ostatnich postow:
komorka powinna przede wszystkim sluzyc jako komorka, jaki ma sens jechac gdzies w swiat, robic zdjecia, sluchac muzyki po dordze, gdy nagle chcesz zadzwonic a tutaj poziom baterii pokazuje ze posluchasz jeszcze tylko pol minuty stachurskiego xD?

no nie ma.
aparat: za 400 zl masz sprzet ktorego nie ebdzie w komorkach jeszcze dlugo, waga kolo 200g, strzelam
filmowanie: masz w aparacie, i na pewno lepsze niz w komorkach.
muzyka: za 100zl masz malenstwo ktore da Ci 25 h muzyki, w lepszej jakosci niz telefon, lub takiej samej gdy telefon jest dobry.
radio: kto kurfa slucha radia?!

rezultat:
mniej machania ladowarka, waga niewiele wieksza.( te wielkie nokie swoje waza, nie mowcie ze nie), pieniadze zostaja w kieszeni.

I to się nazywa racjionalne myslenie.

CYTAT(ogqozo @ 9 09 2008, 22:29) *
CYTAT(Baqś @ 9 09 2008, 22:21) *

No jasne, niech se kupi mp3. A do gier konsolę, a do radia przenośne radio, a do zdjęć aparat, a do filmów kamera zę statywem. Super.

Tylko że wiesz co? Nie każdy ma ochotę nosić 4 kg aluminium w kieszeniach, chce mieć wszystko w jednym miejscu, w zasięgu jednego ruchu ręką. To się nazywa wygoda.

Nie no pewnie lepiej miec aparat i mp3 i gry w telefonie takie jakie robiły/grały/i sluchały ( jakosci ) ludzie 30 lat temu.
ogqozo
Niby maleństwo, ale przekładanie kilku sprzętów między sobą nie jest zbyt wygodne ( już choćby same ładowarki - przeciętny człowiek ma ich obecnie co najmniej 4 w pokoju, a przy tylu zaczyna się irytacja). Dla mnie to jest głównie taka kwestia - stawiasz na lepszy stosunek jakość/cena, albo na większa wygodę. Jak ktoś siedzi w gadżetach i chce mieć jakość, to okej. Kwestia gustu.
_Milan_
nie wiem co jest niewygodnego w posiadaniu 3( 3!) maych gadgetow przy sobie, plus, nie widze potrzeby noszenia aparatu caly czas, chyba ze ktos lubi robic zdjecia wiewiorkom w parku gdy skradaja sie po orzeszka.
Do zrobienia zdjecia zula na przystanku, moge sie zgodzic, starczy aparat 1,3 mpiksele w telefonie.

Sadze ze to nie sprawa wygody oggozo, to po prostu ped tlumu do posiadania wszystkiego w jednym.

btw: gdyby moj SE zaczal miec problemy z polaczeniami, lub smsami, nie trzymalbym go w kieszeni nawet dnia.
przez pierwsze 3 miechy pogrywalem jak dziki w luminesa, i zrobilem z 50 zdjec, i wgralem podniecony 4 mp3.
Teraz nie mam nic, zeby nie zamulalo mi buraka gdy wchodze na skrzynke.
ogqozo
CYTAT(_Milan_ @ 9 09 2008, 22:49) *
Sadze ze to nie sprawa wygody oggozo, to po prostu ped tlumu do posiadania wszystkiego w jednym.

Jaki buntownik. Jakie teorie spiskowe.
_Milan_
Ba.
Antares
Mam spory dylemat z kupnem fona więc postanowiłem poprosić Was o radę. Generalnie nigdy nie przywiązywałem dużej wagi do telefonu bo od gier w terenie miałem zawsze jakiegoś handhelda (GBA a teraz PSP) a od muzyki MP3. Zdjęć nie robiłem więc dość długo wystarczał mi SE T300 i pewnie służyłby mi do dzisiaj gdyby nie niewygodna klawiatura i joy który się rozwalił wink.gif 2 lata temu kupiłem więc N-Gage'a (Classic) za 350zł (używka) i zakochałem się w Symbianie. Starałem się wykorzystywać wszystko co telefon mi umożliwiał od gier N-Gage i symbianowych, przez emulatory, aplikacje itd. Czytałem nawet Ebooki wink.gif Wkurzał tylko mały wyświetlacz i brak aparatu - czasem fajnie jest wysłać przyjaciołom MMSa wink.gif Niestety bateria nie była pierwszej młodości i po roku stanąłem przed problemem kupienia nowej. Oryginalne-podróbki z allegro odpadały a porządna i sprawdzona bateria Nokii kosztowała 80zł więc darowałem sobie i stwierdziłem, że sprawię sobie Sharp'a 902, który nie pozwalał mi spać po nocach. Kupiłem go półtora roku temu, używke za 450zł i byłem bardzo zadowolony. Wprawdzie bolał brak systemu operacyjnego ale rekompensował to świetny MP3 player na podzespołach Yamahy oraz rewelacyjny aparat, który jak na możliwości telefonu komórkowego w pewnym sensie przegania współczesne modele. Producenci krzyczą ilością Megapixeli a każdy kto miał do czynienia z choć trochę lepszą niż "weekendową" fotografią wie, że najważniejsza jest optyka. Inaczej mówiąc - na co komu 5mpix w telefonie jeśli optyka jest plastikowa a sam obiektyw to malutki pizdryk, że o rozmiarze matrycy światłoczułej nie wspomnę. Sharp 902 z 2.0 megapixelami i szklaną optyką (2x zoom optyczny) wystarczał mi w zupełności do MMSowego i "niedzielnego" focenia mimo dosyć słabej lampy. A i zdjęcia robił lepsze od mojej starej kompakt-idiot-camery Kodaka wink.gif Na dodatek conajmniej 2 letnia bateria przy intensywnym użytkowaniu trzyma 4 dni (nie ma to jak japońskie ogniwa). Niestety w trakcie sesji w styczniu tego roku uwaliło mi się wyjście słuchawkowe w telefonie (wsadzona wtyczka od słuchawek a sam telefon wrzuciłem wyłączony w czasie egzaminów do plecaka) i coś się musiało nadwyrężyć. W ten sposób telefon stracił swój drugi największy atut.

Obecnie mam do dyspozycji około 500 (góra 600) zł i chcę kupić telefon. Zdaję sobie sprawę, że z tym co bym chciał w grę wchodzi jedynie używka i nie jest to problem jeśli będzie zadbana. Przeglądam modele i oferty od dłuższego czasu, ale może coś przeoczyłem dlatego postanowiłem napisać posta. Moje wymagania:

- Mp3 - totalny mus, nie lubię nosić dodatkowego playera ze sobą z resztą stary mi się zepsuł więc musiałbym wydać na nowe urządzenie a długo bez muzyki nie wytrzymam - na razie się ratuję nosząc PSP w plecaku wink.gif
- Wifi - kolejny mus - wprawdzie mam PSP ale korzystanie z netu na konsoli pomimo wielkiego wyświetlacza jest ultra-niewygodne ze względu na brak klawiatury. Od października będę studiował informę i WiFi jest w każdym zakątku uczelni więc chcę to wykorzystać wink.gif Poza tym wiadomo - tam gdzie WiFi tam można rozmawiać za darmo a to przez Skype a to na GG czy Gmailu.
- Klawiatura Qwerty - mus - piszę dużo smsów, poza tym do przeglądania netu by się przydała ze względu na powyższy punkt
- Ekran dotykowy - tu już gorzej, bo wciąż niewiele modeli to ma. Przyśpiesza to jednak poruszanie się po menu i przede wszystkim 95% programów do nawigacji tego wymaga. Ponieważ chcę by telefon starczył mi na dłużej niż rok a wkrótce zamierzam zrobić prawo jazdy myślę o module GPS pod Bluetooth. A i do pieszych wycieczek by się przydało bo czasem mam dość taszczenia mapy miasta
- System operacyjny - wolałbym Symbiana aczkolwiek niekoniecznie - o tym napiszę nieco poniżej
- Gry - fajnie by było w coś przyciąć. Wprawdzie mam PSP ale nie noszę go zawsze ze sobą. Javki (3d też mnie interesuje) czy jakiś emulatorek (snes, gbc a najlepiej GBA) na przystanku lub w czasie niespodziewanego okienka na uczelni to coś fajnego. Dlatego procek powinien mieć jakieś 400mhz w przypadku Windows Mobile lub nieco mniej w przypadku Symbiana.
- Aparat - wystarczą 2 mpix. W lipcu kupiłem sobie Nikona D80 więc komórka służyłaby tylko do MMSów lub ekstremalnych sytuacji gdy potrzebuję zrobić zdjęcie a nie mam przy sobie lustrzanki wink.gif

Podsumowując - chciałbym telefon prawie "do wszystkiego" albo inaczej mówiąc palmfon. Przede wszystkim do trzaskania smsów i korzystania z netu przez WiFi. Ponad to pełniłby funkcję elektronicznego notatnika - piszę recenzje do e-zinu muzycznego i czasem dostaję weny w niespodziewanych momentach a tak mógłbym spożytkować np. nudne wykłady na uczelni czy podróże metrem które odbywam codziennie. Dlatego system operacyjny musi być polski, żeby dało się na nim klepać z polskimi znakami. No i oczywiście qwerty żeby się wygodnie pisało wink.gif Fajnie by było przyciąć w nowe Javki bo coraz więcej znanych firm typu Capcom czy Konami przenosi swoje flagowe tytuły na komórki. Do głowy przychodzi mi kilka modeli ale mam problem ze znalezieniem zadbanego i wiarygodnego w tej cenie. Na wyglądzie nie zależy mi specjalnie - nie jestem karkiem który wyrywa laski na komórkę wink.gif A modele które są moimi wizualnymi ideałami i tak nigdy nie dotrą do europy (904 Sharp )

Najbardziej ciągnie mnie do SE p990i bo ma praktycznie wszystko co wymieniłem, spory support oprogramowania, przyzwoity wygląd. Niestety większość na allegro albo ma Orange Menu (cholerny zamulacz i przede wszystkim oszpecacz każdego systemu) i Simlocka na Orange albo wygląda jak wyjęte psu z gardła. Wiem, że fon zarysowuje się troche od noszenia w kieszeni (pod tym względem nieśmiertelna Nokia 3310 rządzi tongue.gif ) ale telefon wyglądający jakby ktoś po nim jeździł czołgiem to nie dla mnie. Poza tym w takich przypadkach jest większe prawdopodobieństwo że fon jest po przejściach i może zacząć szwankować. Jednak SE ma ten plus że w razie awarii każdy serwis mi pomoże (w przypadku Sharpa robią wielkie oczy). Wiem, że są jeszcze inne modele z serii "p" i z serii "m" ale albo są za drogie albo czegoś nie mają (najczęściej brak Wifi)

SPV wygląda całkiem ciekawie, zwłaszcza model M2000 oraz M3100 który ma nad pozostałymi dużą przewagę bo ma Windowsa Mobile dla palmtopów a nie okrojoną wersję dla komórek. Niestety M3100 jest za drogi a model niżej czyli M3000 ma za słaby procek (co za debil upycha 200mhz do fona który docelowo ma chodzić na Windows Mobile 6.0 i odpalać aplikacje). Na dodatek z tego co wyczytałem Windows Mobile ma tę wadę, że po doinstalowaniu łatki spolszczającej lubi zamulać więc o emulacji GBA mogę zapomnieć.

Podoba mi się jeszcze Toshiba g900 która pomimo wady w postaci Winzgrozy kusi japońską marką i tym, że ma wszystko co wymieniłem. Ale najbardziej ciągnie mnie do p990i tylko pytanie gdzie wyhaczyć telefon "pewny", bez simlocka i orange-menu oraz w dobrym stanie techniczno-wizualnym ._. A i najlepiej żeby był dostępny w moim mieście bo dział "telefony" w przypadku Allegro przoduje w ilości wysłanych cegieł i ziemniaków wink.gif
stona
A możesz tak w kilku zdaniach zapytać? Bo jednak pieprznąłeś wypracowanie straszne :<

Kup se S/E biggrin.gif

A do kolegów powyżej. Ja pierdziele , ale macie dylematy. Chyba lepiej jest mieć możliwość zrobienia dobrego zdjęcia niż takiej możliwości nie mieć, co? A że zrobienie takiego zdjęcia zmniejszy długość rozmowy z "taką jedną" o powiedzmy 20 sekund. No życie kurde. Zawsze se możesz kupić 2 baterię i nosić ją w portfelu , i tak to mniej niż aparat foto, mp3, psp i notatnik. C'nie?
_Milan_
masz racje stonik, ale ja mowilem o sytuacji gdy ktos nie ma mp3, nie ma aparatu, ma tylko kombajn.
No i taka zabawka plus 2 bateria to parokrotnie wieksze koszta.
stona
Bo się wkurwiłem i popadłem w skrajności wink.gif Ale przesłanie jasne chyba smile.gif
_Milan_
no.
kupowac SE
stona
JAKI TELEFON WYBRAĆ?

Sony Ericsson .

Można zamknąć temat. I tak jutro koniec świata :<
MasterShake
co w tych se jest takiego magicznego ze wszyscy sie tak nimi jaraja? Powaznie pytam
Coati
nic. wszyscy bronia swojego fona, a ze SE jest cool i dzezi to sie jaraja ;]
Baqś
CYTAT(Coati @ 11 09 2008, 18:27) *
nic. wszyscy bronia swojego fona, a ze SE jest cool i dzezi to sie jaraja ;]

bo ogołnie SE to fajne telefony, lubiane, ale jako głowna funkcja tego urzadzenia są do dupy. Moze maja fajne bajery ale nie kazdy to lubi, jesli ktos potrzebuje dzwonic a nie bawic się nim to wybiera nokie.
ogqozo
A co, Sony Ericsson nie dzwoni? Ja przez nie rozmawiam i jakoś daję radę, słyszę rozmówcę, on słyszy mnie. Rozmowa się toczy, jest cool.
_Milan_
moze dostal z telefonem nr nudnych ludzi.
To trzeba samemu zbierac!

gekon
Albo dzwoni pod automantyczną sekretarkę simplusa od zasilania konta.

Lucek
CYTAT(stona @ 9 09 2008, 12:19) *
Bo nie miałeś porządnego S/E tongue.gif

Oj tam Stonek pierdolisz tongue.gif tongue.gif tongue.gif
codziennie mam pod reka praktycznie KAZDY telefon dostepny na rynku i nadal nie rozumiem czym sie ludzie jaraja w przypadku SE. Telefon jak kazdy inny - tak samo jak i Nokie. Kwestia tylko co komu bardziej pasuje z wygladu.
stona
Nie chodzi o sam wygląd [ który notabene [?] mi najbardziej pasuje [ choć nie zawsze ofkoz]] ale o menu i intuicyjność obsługi.
Lucek
CYTAT(stona @ 13 09 2008, 10:27) *
Nie chodzi o sam wygląd [ który notabene [?] mi najbardziej pasuje [ choć nie zawsze ofkoz]] ale o menu i intuicyjność obsługi.

tez kwestia gustu. mi akurat bardziej pasuja menusy nokiowe smile.gif
raven_raven
Eh, kocham to forum.

Nie było mnie tu kilka dni i już widzę, że nasi miszczowie mnie zjechali.

Ja tu wyrażam swoją opinię i sorki, ale nadal będę wyrażać. Mam coś takiego jak PSP czy DS, mam aparat cyfrowy 7 Mpx kupiony ze 2 lata temu i do dziś robi zdjęcia dobre. Nie potrzebny mi telefon, który potrafi wszystko, a tym samym nic (bo jakość muzyki słaba, aparat niby dobry a i tak mi wszystko (pipi).nie po 3 dniach). Po raz pierwszy w życiu zgodzę się z Milanem, jak chłop chce, to powie coś mądrego.

Swoją drogą podoba mi się nastawienie Bagśia, który mądrze prawi. Telefon służy do dzwonienia, a masa bajerów pododawanych to wynik marketingu, od którego powoli się odchodzi (gdyż sami konsumenci mówią, że już za dużo tego wszystkiego). Po co mi 100 mln fukncji, skoro z większości skorzystam raz, góra dwa?

Menusy nokiowe są bardzo intuicyjne, moja babcia czy mama, które uczą się obsługi wszystkich urządzeń długo, łapią o wiele szybciej niż w SE czy innych LG, któr mają jakieś pokombinowane te menusy. My, młodzi, się w tym wszystkim połapiemy, ale już normalni ludzie, nie dość, że nie mają na to czasu i ochoty, to jeszcze im życie utrudnia.

Gdybym słuchał muzyki, może by mi sie przydała opcja odtwarzania mp3 w telefonie, ale nie chce mi się. Każdy, kto zajmuje się cykaniem zdjęć, robi je aparatem, nie komórką. Java się może przydać na przystanku, ale to i tak pic, bo padnie mi bateria po 2 dniach. Jak mówiłem, jak dzwoni i pisze smsy wystarczy.

I nie przyjmujcie tego jako ofensywy na kochane SE, nie chce nikogo przekonać ani do jednego, ani do drugiego, mówię tylko, że to co oferują mi te słabe Nokie w zupełności mi wystarczy.
Metal
Mam taki sam punkt widzenia biggrin.gif. Mam obecnie starą poczciwa nokie 3310 tongue.gif. Niestety bateria już nie wyrabia i muszę kupić cos nowego. Nie chce wydawac za dużo, telefon ma dzwonić i wysylac/odbierac smsy. To ma każdy, więc głównym kryterium jest cena i czas działania na baterii. Ważne też, zeby byl możliwe mały. Jaki byście polecili? Narazie myslałem o Motoroli F3 (wyświetlacz funkconalny, ale bez małych liter) i SE J110i (ładny i mniejszy). Co myślicie, może są jakieś tanie telefony, co na baterii daja radę. Polećcie cos smile.gif
raven_raven
Nokia 6310i. No chyba najlepszy telefon ever. Pamiętam, że mojemu staruszkowi trzymała z tydzień nawet przy częstym gadaniu. Świetny telefon, naprawdę warty polecenia. Bez bajerów, ale za to chyba najlepsza Nokia jaka była. Pod warunkiem, że nie wydasz na niego 1000 zł, bo za to można mieć coś nowszego tongue.gif.
Baqś
CYTAT(raven_raven @ 13 09 2008, 13:23) *
Nokia 6310i. No chyba najlepszy telefon ever. Pamiętam, że mojemu staruszkowi trzymała z tydzień nawet przy częstym gadaniu. Świetny telefon, naprawdę warty polecenia. Bez bajerów, ale za to chyba najlepsza Nokia jaka była. Pod warunkiem, że nie wydasz na niego 1000 zł, bo za to można mieć coś nowszego tongue.gif.

Zgadza się, ja osobiscie dobrze zrobilem formata bateri i w tym momencie przy moich ogromych ilosciach rozmów telefon trzyma mi 6dni, dodam tylko, ze w pracy używamy k800i w tym momencie i bateria nam trzyma 1 dzien:) oczywiscie w tym przypadku nie robi to zadnej róznicy bo telefon caly czas jest w pomieszczeniu.

CYTAT(raven_raven @ 13 09 2008, 13:23) *

Nie znaczy, ze lepszego bo prawda taka, ze nie ma takiego drugiego telefonu w tym momencie... no a 6310i juz od 3 lat nie ma w abonamencie pomimo tego, ze telefony 2 takie telefony nadal leżą u mnie w szafie i będą jeszcze leżec dlugo pewnie:)
w07t3k
Szukam telefonu dla brata. Najlepiej jakiegos z serii Walkman od SE. Nie za bardzo orientuje sie w tych muzycznych telefonach, bardziej jak juz znam sie na Cybershotach(mam k800i). Mam malo czasu, bo niecaly tydzien, wiec czas cos znalezc. Z Walkmanow(z tej polki, z ktorej bede raczej wybieral,) znam tylko W580i i W880i. Moze to byc cos drozszego, lecz na pewno nie ma to byc telefon za czterocyfrowa kwote no i tez nic ponizej tych dwoch modeli. Jak juz wspominalem nie mam orientacji w takowych modelach, wiec prosze was o rade.
I jeszcze wazna sprawa - zaden clamshell. Najlepiej slider, choc moze to byc tez tradycyjna obudowa.

EDIT: Telefon powinien miec: spory wyswietlacz, nienajgorszy aparat(z 2MP), slot na karty pamieci i/lub wbudowana pamiec(chociaz sam slot wystarczy), bluetooth, chociaz to w sumie jest standardem dla telefonow z tej polki cenowej. Dobrze tez, gdyby nie byl zbytnio gruby.
Metal
No przyznam, ze najchętniej właśnie bym kupił tę Nokię. Jedynie ciut duza jak na mój gust, ale to juz nie jest taki duży minus. Tak to ma wszystko co trzeba, łącznie z wyświetlaczem, który jest czytelny w słońcu. Tylko ta cena, niestety zmusza mnie chyba do kupienia jakiegś bzdetu confused.gif.
Baqś
CYTAT(Metal @ 13 09 2008, 16:57) *
No przyznam, ze najchętniej właśnie bym kupił tę Nokię. Jedynie ciut duza jak na mój gust, ale to juz nie jest taki duży minus. Tak to ma wszystko co trzeba, łącznie z wyświetlaczem, który jest czytelny w słońcu. Tylko ta cena, niestety zmusza mnie chyba do kupienia jakiegś bzdetu confused.gif.

Jesli chodzi o 6310i to używki w dobrym stanie kosztuja koło 400zł więc warto wydac:)
_Milan_
CYTAT(w07t3k @ 13 09 2008, 14:53) *
Szukam telefonu dla brata. Najlepiej jakiegos z serii Walkman od SE. Nie za bardzo orientuje sie w tych muzycznych telefonach, bardziej jak juz znam sie na Cybershotach(mam k800i). Mam malo czasu, bo niecaly tydzien, wiec czas cos znalezc. Z Walkmanow(z tej polki, z ktorej bede raczej wybieral,) znam tylko W580i i W880i. Moze to byc cos drozszego, lecz na pewno nie ma to byc telefon za czterocyfrowa kwote no i tez nic ponizej tych dwoch modeli. Jak juz wspominalem nie mam orientacji w takowych modelach, wiec prosze was o rade.
I jeszcze wazna sprawa - zaden clamshell. Najlepiej slider, choc moze to byc tez tradycyjna obudowa.

EDIT: Telefon powinien miec: spory wyswietlacz, nienajgorszy aparat(z 2MP), slot na karty pamieci i/lub wbudowana pamiec(chociaz sam slot wystarczy), bluetooth, chociaz to w sumie jest standardem dla telefonow z tej polki cenowej. Dobrze tez, gdyby nie byl zbytnio gruby.

SE
Albert Wesker
ja w mojej Nokii E51 cenie bajery: przydaje mi sie Opera, przydaja mi sie emulatory konsol (GBA i MegaDrive), przydaje mi sie odtwarzacz mp3, tak samo gg, aparat jest kijowy ale tez sie czasem przyda, mapa tez jest przydatna, wszelkie kalendarze, terminarze, przeliczniki walut - nie musze miec miliona urzadzen, wszystko mam w telefonie

w07t3k
CYTAT(_Milan_ @ 13 09 2008, 21:10) *

SE

To wiadomo juz od poczatku.
O konkretne modele chodzi.
Baqś
CYTAT(w07t3k @ 14 09 2008, 12:51) *
CYTAT(_Milan_ @ 13 09 2008, 21:10) *

SE

To wiadomo juz od poczatku.
O konkretne modele chodzi.

Mi się wydaje, ze w580i jest dobrym telefonem muzycznym, jakość mp3 jak na telefon jest bardzo dobra choc w większosci SE jest problem z basem w tym także, ale jesli bym miał polecac cos z SEnów to jedynie w580i.
Albert Wesker
bags, a czemu nie mowisz zeby sobie kupil osobno mp3, aparat a do dzwonienia jakis zwykly telefon? hipokryzja
Baqś
CYTAT(Albert Wesker @ 14 09 2008, 15:47) *
bags, a czemu nie mowisz zeby sobie kupil osobno mp3, aparat a do dzwonienia jakis zwykly telefon? hipokryzja

Jak przeczytasz to co napisalem raz jeszcze to będziesz wiedział. Kwestia druga to ja nie jestem tobą i jak ktos prosi o doradzenie w kupnie zmywarki to nie namawiam go to kupna wy(pipi)anego zlewu i zatrudnienia sobie sprzątaczki. Prosił o rade w konkretnej sprawie to udzieliłem.

Jesli nie znasz znaczenia jakiegos słowa to go nie używaj tylko po to zeby twoja wypowiedz ładnie brzmiała...
stona
CYTAT(Baqś @ 14 09 2008, 13:06) *
choc w większosci SE jest problem z basem w tym także

Rozumiem, że w tym momencie żartujesz? Odkryłeś w SE equalizer kiedykolwiek ?
Baqś
CYTAT(stona @ 14 09 2008, 21:14) *
CYTAT(Baqś @ 14 09 2008, 13:06) *
choc w większosci SE jest problem z basem w tym także

Rozumiem, że w tym momencie żartujesz? Odkryłeś w SE equalizer kiedykolwiek ?

Nie, owszem odkryłem i pomimo tego, ze SE daje najlepsze słuchawki ze wszystkich producentów telefonów to niestety ale basa to w nich wogole nie ma nawet przy wymaxowaniu i nawet po zmianie ustawien servisowych, jedynym który jako tako gra jest w580i , tam dzwięk jest bardzo dobrej jakosci. Pomimo, ze nie lubie tego telefonu to musze stwierdzic iz najlepszym muzycznym telefonem jest nokia n73 music edition (ME) po dokupieniu lepszych sluchawek jakość dzwięku jest porównywalna do dobrego mp3 playera.
wilku00034
Telefony serii W od sony mają bardzo znośną jakość odtwarzania muzyki. Dla mnie wystarcza wprawdzie K750i, ale dla prawdziwych melomanów dźwięk wytwarzany przez tą maszyne może być za słaby. Ogólnie rzecz ujmując jeśli chce się mieć telefon z dobrym odtwarzaczem MP3 to nie ma innej możliwości: seria W i nic inennego smile.gif
keyzee
K750 można zrobić na W ;)Zresztą niektóre telefony z serii K modyfikować na W jeżeli zależy komuś na lepszej jakości dźwięku.
stona
Ja miałem tak zrobionego k750. Zmienia się wtedy odtwarzacz i można pobawić się w dodatki do softu.
Dynius
Mam, takie pytanie: Jaki jest NAJTAŃSZY telefon na którym można normalnie, bez stresu pograć, w bardziej zaawansowane gry np. Devil May Cry idt..?
szeni
k750i.
Dynius
Na tym pójdzie i będzie płynnie działać?
wilku00034
Super płynności to się raczej nie spodziwaj, ale DMC i RE chodziły mi na tym telefonie bardzo znośnie. Nie mogę narzekać na to jak ten model radził sobie z tymi produkcjami biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.