Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeróbka psx
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PSone
ufosi
Witam w lipcu dostane playstation a niemam oryginalnych gier i za dużo kosztują i otóż mam pytanie czym odróżnić z wyglądu psx od psone? i proszę powiedzieć czy łatwo się montuje te chipy czy lepiej dać jakiemuś gościowi co je przerabia? ja mam dopiero 12lat i lutownicą lutowałem tylko diody do rezystora to czy dałbym sobie radę (powiedzcie o ile cm jest jedna nóżka od drugiej). A czy jest możliwość uruchamiania kopii bez modchipa a jakimś innym sposoboem? bo próbowałe u kolegi już ten sposób z przekładanką płyt oryginał na kopie i nie chce odpalić może pomożecie lub jakiś dokładniejszy opis tego Very HappyVery Happy

Pozdrawiam,
Ufosi
Rotting carcass
PSX jest szary i kanciasty a PSone biały, zaokrąglony i nieco mniejszy.W sprawie chipów nie wiem.
Halcos
Jeśli lutowałeś już cokolwiek to spokonie dasz sobie radę. Przeróbka PSX-a to kaszka z mleczkiem.
Cris
a wiec tak:
oto PSX                                                         a to Psone

zalety:                                                                   zalety:
-Oldschool'owy wygląd                                               -Nowoczesny wygląd smile.gif
-port na Action Replaya z tyłu konsoli (w starszych         -zasilacz na zewnatrz konsoli
modelach)                                                                -mniejsze gabaryty
                                                                              -konsole nadal mozna dostac w sklepie
                                                                              -mała awaryjność

wady:                                                                     wady:
-zasilacz wewnątrz konsoli                                           -nie wszystkie gry z PSX działają na Psone(ale
-konsolę dzisiaj mozna dostac tylko z drugiej reki                jest to bardzo maly procent i dotyczy tylko starych tytułów)

-brak portu na Action Replaya

Co wybierzesz zalezy tylko od Ciebie.Ja wybralbym Psone,wszystkie zalety i wady masz powyzej , wiec nie bede sie powtarzal.

A jesli chodzi o przeróbke, nie jestem fanem grzebania w bebechach konsoli,ale jesli już musisz(?) i nie stac Cie na oryginały ( chociaz te mozna kupic juz za kilka złotych(allegro) i to nie bedzie wytlumaczeniem) to polecam Boot CD ktorego znajdziesz tutaj :
http://www.emuinfo.pl/info/zobacz.php/4490...One_Boot_CD.htm
Mihau_ALU
Pro Action Replay do PSX'a - na sprzedaż
Berion
CYTAT(Cris @ 2 05 2007, 11:51) *
[...] zalety:
-zasilacz na zewnatrz konsoli [...]

I to ma być zaleta? laugh.gif

CYTAT
[...] -brak portu na Action Replaya [...]

Nie ma czegoś takiego jak "port Action Replay'a" rolleyes.gif

Parrarel...

CYTAT
[...] A jesli chodzi o przeróbke, nie jestem fanem grzebania w bebechach konsoli,ale jesli już musisz(?) i nie stac Cie na oryginały ( chociaz te mozna kupic juz za kilka złotych(allegro) i to nie bedzie wytlumaczeniem) [...]

A nie słyszałeś nigdy pojęcia kopia zapasowa? Nie słyszałeś nigdy o homebrew, demoscenie itd...? Czy skretyniałe słowo; "przeróbka" musi się wszystkim jednoznacznie kojarzyć z warezem?

CYTAT
[...] to polecam Boot CD ktorego znajdziesz tutaj [...]

Nie ma czegoś takiego jak Boot CD.

Import Player, jak sama nazwa wskazuje służy do uruchamiania gier z innego regionu niż konsola - potrzebne jest to osobom, których modchip nie uruchamia gier z innego regionu...
Cris
Berion jestes żałosny i nawet niechce mi sie Tobie odpisywac.Ja wiem że mam racje.
desden
CYTAT(Cris @ 3 05 2007, 01:21) *
Berion jestes żałosny i nawet niechce mi sie Tobie odpisywac.Ja wiem że mam racje.

Ale juz odpisałes ze jest: "żałosny",czyli złamałes swoje świete zasady i co teraz laugh.gif
elektro
Żenua...
ArkejD
CYTAT(Berion @ 2 05 2007, 18:58) *
A nie słyszałeś nigdy pojęcia kopia zapasowa? Nie słyszałeś nigdy o homebrew, demoscenie itd...? Czy skretyniałe słowo; "przeróbka" musi się wszystkim jednoznacznie kojarzyć z warezem?

A Ty umiesz czytać ze zrozumieniem?
CYTAT(ufosi)
Witam w lipcu dostane playstation a niemam oryginalnych gier i za dużo kosztują

Tak, ja też wywnioskowałem z tego że koleżka chce przerobić konsolę żeby odpalać homebrew.. rolleyes.gif

CYTAT
Nie ma czegoś takiego jak Boot CD.

Otóż wyobraź sobie że jest coś takiego jak bootCD, wiem bo miałem.

Burgund
Boot CD
Buahahaha!!
Spotkałem się z tym.

kawał czasu temu paru kumpli kupiło tak przerobione PSOne w komplecie z rzekomo niezbędnym Boot CD.
niesamowicie się upierali że to niezbędne żeby gry działały.

A to był zwykły, nagrany na Verbatimie (uwaga!) Import Player 2.1 Lite!
Teraz możecie się śmiać.
Co ciekawe giełdowi sprzedawcy wciskiwali take zestawy wielu osobom jako jedyną słuszną metodę uruchamiania gier na przerobionym PSOne.

A prawda jest taka:
Żadnego Szaraka czy też PSone NIE TRZEBA PRZERABIAĆ!!!
Oczywiście nikomu nie bronię, sam mam w szafie przerobionego ale takiego kupiłem.

Aby uruchomić kopię zapasową lub program homebrew wystarczy zablokować czujnik otwarcia klapki (podobieństwo do Swap Magica)

A dalej to tak:

wkładamy jakąś oryginalną grę (choćby demówkę).
włączamy konsolę, zacznie się odczyt.
Pojawia się logo sony, potem na czarnym tle logo playstation. Po około sekundzie płyta zacznie się troszkę wolniej obracać.
wtedy szybko wyjmujemy płytkę i wkładamy backupa.
Gra powinna się uruchomić.

Chwila treningu i powinno wyjść.
Nie wierzcie że się wtedy psx szybciej psuje. działał będzie normalnie. Oczywiście gdy kopie będą na dobrych płytkach.

ten sposób był stary jak świat i wykorzystywał go stary Action Replay pod wejście Paraller. W komplecie dawali sprężynki zo zatkania czujnika tak aby możnabyło klapkę zamikać. Nawet dodawali instrukcję po polsku jak odpalać gry tym sposobem.
ufosi
burgrund właśnie tak robiłem u kolegi i to nie działa ma on psxa a powiedzcie mi o ile cm te nóżki są od siebie przy modchipie? i czy jset coś takiego jak modchip uniwersalny czyli do psone i psxa? bo na allegro taki widziałem i jakie proponujecie te modchipy? podawajcie linki
Burgund
działa na 100%!!!
Nawet na mojej PSTwo (nie przerobiona).
Popatrz może na video na youtube. Pewnie robisz coś źle, albo masz refleks szachisty.

Jak będe miał czas to ci sam tutoriala nakręcę i udowodnię, że się nie mylę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.