Wrzucajcie tu najlepsze waszym zdaniem efekty specjalne
rozbicie sie helikoptera w Black Hawk Down jest moim numerem jeden
wyglada bardzo realistycznie, wrecz nie-hoolywoodzko, prawie jak relacje z Iraku:))
wortigern
3 05 2007, 10:39
'gradobicie' w Armageddonie
'T1000 (całokształt postaci)' w Terminatorze 2
z (_._) temat ale niech bedzie:
- tworzenie sie czlowieka (nie wiem jak to nazwac) w Hellraiserze 1
- miecz swietlny w Star Wars A New Hope
- brontozaury w Jurassic Park
coloseum w gladiatorze jest kul
Predator włączający stealth camo ;p
Podobnie jak wortigern - T1000 w "T2" i efekty z nim związane.
Motyw z matrixa na dachu - uchylanie sie przed kulami. Duzp ulubionych efektow z matrixa np przygniecenie Nea przez kilkuset Smithow a pozniej 'uwolnienie' sie od nich albo 'taniec z rura'.
Bullettime ogolnie, pozostawiane takie 'koleczka' przez wystrzeliwane naboje.
Jurassic Park - seria dosc pionierska na tym polu. Czlowiekowi wydaje sie ze wie kiedy gra robot a kiedy dinoazur jest komputerowy. Jednak pomyslcie raz jeszcze. Scene w "deszczu" w jedynce w duzej mierze gra robot. Podobnie jak walka dwoch drapieznikow w trojce. Jeden z nich to robot. Myslalem ze scena ejst calkowicie komputerowa.
wybuch głowy w Scanners. film ma już tyle lat a ten efekt ciągle zadziwia
ogolnie seria LOTR P. Jacksona

uwelbiam ten ogrom.
w matrixie tez byly fajne
postacie fantasy w labiryncie fauna - zero komputerów a takie ladne i klimatyczne, miodzio
Phasery w Star Treku
A tak na poważnie - komputerowo robiona krew w Zatoichi i 300. Mało naturalna, ale bardzo efektowna
Zdecydowanie "Terminator 2 " jeśli chodzi o całość nawet w 2007 roku. A jeśli chodzi o scene to pojedynek Neo z agentem Smith'em x 100 lub więcej z "Matrix Reloaded"
Przypomniał mi się motyw z 2 jadącymi na czołówke tirami z Matrix: Reaktywacja. Normalnie cofałem film do tyłu z 5 razy żeby podziwiać ten efekt.
Wszystkie z Blade Runnera i Aliena
Ew. odpalenie sobie z pistoletu w twarz w FIGHT CLUB
Goldi69-PL-
4 05 2007, 10:18
wybuch bomby na pocztku filmu Swodrfish (Kod dostepu), mistrzoska scena a i w daleszej czesci filmu Hally Beery cy.cki wywala
wortigern
4 05 2007, 10:21
CYTAT
Przypomniał mi się motyw z 2 jadącymi na czołówke tirami z Matrix: Reaktywacja.
zapamietalem ten motyw jako jeden z najgorszych efektow w calej trylogii
Humungatunga
4 05 2007, 23:55
Bitwa pod Minas Thirit w ekranizacji trzeciej cześci trylogii Tolkiena jest mistrzowska, po prostu rozwala.
A przede wszystkim.. 300.
Ölschmitz
5 05 2007, 00:01
ogladajac "2001 space odyssey" i wiedzac, ze to film z 1968 zawsze mam opad szczeny
X-men: Ostatni Bastion, akcja z 'latającym mostem' mi gały wywaliła (choć szczerze to w tej części jest pełno oczoje./bnych momentów)
i teraz mam znak zapytania bo nie mam pojęcia czy to był efekt specialny o_O w 'Królestwie Niebieskim' armia Saladyna zaczęła sobie robić 'kółka' na koniach, na pustyni- boże jak TO WYGLĄDAŁO *____* masa koni w wielkim wirze i ściana kurzu tańcząca przy nich, m-a-s-a-k-r-a
Gwiezdne wojny 4,5,6, szczegolnie sceny w kosmosie.Gdy widze lecacego "powoli" niszczyciela, to podobnie jak olchu nie wierze w date produkcji.
Huh, jak na razie to widze ze T2 rzadzi do spoly z matrixem.
Ciekawi mnie co myslicie o scenie wybuchu bomby atomowej z tego filmu?
Nie wszyscy wiedza, ale nie ma tam ani grama CGI
wortigern
5 05 2007, 19:13
epl - a widziales alternatywne zakonczenie T2? dobrze ze je usunęli
Ölschmitz
5 05 2007, 19:32
CYTAT(_Milan_ @ 5 05 2007, 19:09)

Gwiezdne wojny 4,5,6, szczegolnie sceny w kosmosie.Gdy widze lecacego "powoli" niszczyciela, to podobnie jak olchu nie wierze w date produkcji.
gwiezdne wojny tez klasa, ale obejrzyj 2001 jak nie widziales. tez masakra.
stare filmy maja to do siebie, ze sceny w kosmosie wygladaja sto razy bardziej realistycznie niz w tych nowych filmach. ja przynajmniej odnosze takie wrazenie.
Niestety nie, ale w najblizszym czasie postaram sie nadrobic - box set Terminatorow ~ 20ÂŁ

Olszesky - obejrzyj Apollo 13
Co do 2001 film rzeczywiscie przelomowy, chcialbym zwrocic uwage na maly szczegol ktory zrobil namnie nawet wieksze wrazenie niz efekty wizualne:
BRAK dzwieku w prozni
Mariusz Saint
5 05 2007, 19:41
- Bullet time z Matriksów
- Gollum z Władcy Pierścieni
- piłka nożna z Shaolin Soccer
Z matrixów najlepsze efekty ma 1 czesc. dlaczego? bullet time w jedynce wygląda bardzo ale to bardzo realistycznie, prawdziwi aktorzy i (nie we wszystkich scenach) wirtualne otoczenie (scenka na dachu, skok neo i smitha w metrze) a w następnych matrixach? wszystko wygląda tak sztucznie że aż oczy bolą. wspomniana scena z reaktywacji z tirami, boże, ślepa baba powie ze jest to wszystko komputerowe i strasznie sztucznie wygląda, jedynie podobała mi się walka z masą smithów, oraz w ostatniej częsci ostatnia walka, masakra, to całe miasto w deszczu kapitalnie wygląda.
co do innych filmów, to uważam ze miecz swietlny to przełomowy efekt specjalny, naprawdę ich podziwiam ze na tamte czasy robiono takie efekty.
CYTAT
stare filmy maja to do siebie, ze sceny w kosmosie wygladaja sto razy bardziej realistycznie niz w tych nowych filmach. ja przynajmniej odnosze takie wrazenie.
Ja uważam tak samo

widział toś z was bruce'a wszechmogącego? pamiętacie scene z zupą? ciekawi mnie jak im isę to udało, bo moze się mylę, ale zupa wyglądała jak prawdziwa
Co do tej zupy to mnie ciekawi dlaczego ona się nie wylała jak była napełniona miska prawie do pełna =]
Matrixy też są plastikowe i nie realistyczne. W jedynce podobała mi się akcja w 'banku' (przy bramce). Normalnie kluczowa akcja całego filmu. Mogłem ją oglądać po 10x tylko że robiła się coraz krótsza

Efekty wyglądają bardzo realistycznie. Podobał mi się helikopter wtapiający się w budynek, po czym taka 'fala' rozwalająca szyby. Dużo było takich mało realistycznych akcji jak np w metrze kiedy neo skacze do góry przybijając smitha do sufitu. W wielu scenach aż razi tym 'sznurem' przypiętym do spodni
Ölschmitz
6 05 2007, 13:03
CYTAT(epl @ 5 05 2007, 20:33)

Olszesky - obejrzyj Apollo 13
odyseje i apollo dzieli ok. 30 lat
Zwyrodnialec
8 05 2007, 23:03
Jumanji - jak te "bydło" leci przez mieszkanie i jeszcze małpy na motorze policyjnym xD
Mortal Kombat - Sub Zero jak "materializował" tego freeze'a po którym zginął
zdecydowanie T2-do dziś film ma kapitalne efekty,
-obcy 2
-"odchłań" i motyw z w nim zawarty z wodnym stworkiem(kto widział ten wie)
-wielkie wrażenie zrobił na mnie pościg na autostradzie z "matrixa2"
-park jurajski za całokształt
No Maciek
9 05 2007, 14:07
- spidey śmigający po NY na pajęczynach
- ostatnia fala w "gniew oceanu"
- koloseum i walka z tygrysami w "gladiator"
Ja tez uwazam, ze czolowka Tirow z drugiego Matrixa wymiata. Nie jest moze ultra realistyczna, ale jak efektowna! I to zapalajace sie paliwo, buchajacy dym. Fajnie wymyslone.
Scena eksplozji z otwarcia Swordfish - tez kozak! Szkoda, ze wiecej tego typu akcji nie zobaczylismy w filmach.
Pierwsza walka Jeta Li w The One - podbijanie wrogow + bullet time. Rewelka. Efekt wyjety prosto z gier.
Niezle jest tez robicie sie Mustanga na ciezarowce z tragicznego filmu Pakt Milczenia czy Zmowa Milczenia. Film zenujacy, ale efekt ciekawy. Widac na zwolnionym tempie wszystkie rozbijajace sie czesci

I umowmy sie - ja tu biore pod uwage efekty komputerowe. Nie realizm tych scen, tylko pomyslowosc ekipy siedzacej za kompem. Bo jak brac realizm to pogon nowego Bonda za specem od Le Parkour wszystko zjada. Ale to nie jest efekt komputerowy, tylko glownie uklad kaskaderow + linki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.