Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: John Rambo
Forum PSX Extreme > Inne > Region Filmowy
Stron: 1, 2, 3, 4
AumaanAnubis
Ostatnie sceny(akcja z ciezkim karabinem)mnie zabily smile.gif
Super klimat.Mam nadzieje ze powstanie kolejna czesc chociaz ostatnia scena na to nie wskazuje
Snejk
no, tak za(pipi)istej szczelaniny jak w finale nie bylo od 1969 roku wink.gif
Dark knight
a co było w 69 roku????
Kubaa__
Świetny film choć faktycznie nieco za krotki. Przyznam, ze przerosl moje oczekiwania. Sly'a uwielbiam, tym bardziej gdy moge ogladac go w roli Rambo/Rocky. Uraczyc sie mozna konkretna dawka przemocy, przedstawieniem sytuacji w Birmie, ciaglym napieciem. Kazdemu wybierajacemu sie na film moge gwarantowac, ze przez minute nie poczuje znuzenia. Bardzo dobre zakonczenie serii, zaden zrobiony na sile odgrzewany kotlet, tylko kolejna, rewelacyjna czesc kultowego filmu, w ktorej Stallone przekonuje mnie na calej linii.
SORROW
Potwierdzam, masa dobrych patentów , ciekawa historia . Co prawda rozmach nieco mniejszy ,niż w 2 i 3 części , ale ciężko oderwać się od TV.
Snejk
CYTAT(Dark knight @ 9 03 2008, 22:22) *
a co było w 69 roku????

oczywiscie Dzika Banda mistrza Peckinpaha
Jakim
Jaaaa własnie wróciłem z seansu;( To jest to na co czekałem cholera od dawna. Rambo powraca i nic nie wskazuje na to że się postarzał i stracił na krzepie. Niektóre motywy (a już motyw z podpięciem miny do bomby to już istne przegięcie Rambo- stylu) urywają łeb już od jajec:O Trochę szkoda że film naprawde dośc krótki. Przydała by się jeszcze chociaż jedna gruba akcja a tak film się nagle urywa i kropka.
Trochę szkoda ale co tam- dla fana Sly i postaci Rambo film jak najbardziej zasługuje na najwyższą note.
el torrnado
Poszedłem wieczorkiem do kina, w sumie myślałem, że film bedzie "ok" ale sie pozytywnie zawiodłem, Rambo jest po prostu przezaje.bisty. Dawno nie widziałem takiego filmu. Moim zdaniem 300 przy nim to mały misio wink.gif A scena z CKMem zniszczyła mnie i wszystkich kolesi który byli w kinie (widziłem jedna kobiete która przyszłą z chłopakiem). Normalnie wszyscy sie cieszyli jak małe dzieci gdy Johny rozrywał kolejnych typów laugh.gif I na ten film trzeba iść do kina, czuć moc, banan na ryju gwarantowany wink.gif

jak dla mnie 9/10

pozdrawiam
aux
No to czekamy na 120-minutową wersję reżyserską smile.gif To musi być prawda.
Snejk
a ja mysle, ze sciema ;]
btw - http://www.filmweb.pl/Sylvester+Stallone+j...2,News,id=41549
_Milan_
zauwazylem ciekawa rzecz:

w 30 minucie filmu Johna trapia koszmarty z przeslzosci, widizmy czarno biala retrospekcje z poprzednich czesci.

wszystko fajnie, tylko dlaczego John sni o scenie w ktorej Porucznik go zabija w 1 czesci?

wiadomo, scena ta miala miejsce w alternatywnym zakonczeniu, ale troche dziwnie wyszlo, koles przypomina sobie scene swojej smierci ;]

dokladnie 30:12 u mnie.

ogolnie, ogladam film 3 raz, dzielo sztuki.
Dark knight
a tak przy okazji, to czy alternatywne zakonczenie czesci pierwszej
nie bylo dokladnie takie same jak zakonczenie ksiazki????
podobno mial byc tylko jeden film, (tak jak ksiazka) ale polasili
sie na kasiorke i na szybkensa zakonczenie "otwarte"...

u mnie jeszcze tego nie graja w kinie pifpaf.gif icon_chainsaw.gif sciana_.gif censored2.gif ban.gif
szczurek
taa w ksiazce Rambo zdycha na koncu...

z tym Rambo V to czytalem w 'Kulturze'. Szkoda troche, jak dla mnie to tego filmu juz nie powinno sie ruszac. Seria skonczyla sie idealnie
Yaxa
Nie pamietam kiedy ostatni raz widzialem tak przesadzony film, ciezko mi uwierzyc, ze wam sie podoba biggrin.gif
Mathiu
No kur.wa... idealny film na romantyczny wieczór. Sylvan, tfu!, Sylvek dał popalić aż miło.
Świetny film, z lekko przydługawym wstępem, a przez to zbyt krótki. Fabuła stworzona tylko jako pretekst do pokazania istnego piekła na ziemi. Brawa dla Stallone'a za odwagę - w czasach ogólnej walki z przemocą i okrucieństwem pokazać taki obraz...
Ten film, jak żaden inny, dobitnie pokazał mi jak wyglądają na prawdę konflikty zbrojne, wojny domowe, czy po prostu rzezie. Nie dziwię się, że Amerykańce wracali z Wietnamu z syndromem.
Świetna postać samego Johna Rambo, choć też nie do końca rozumiem motywy jego postępowania - dlaczego jednak zdecydował się zabrać grupę do Birmy [chciał udowodnić blondynie, że tam czeka tylko śmierć, czy jednak cząstka jego wierzyła, że da się coś zmienić?]?
Reszta nt. filmu została już napisana, mnie pozostaje subiektywnie ocenić. Mocne 8/10.

CYTAT(Snejk @ 9 03 2008, 20:06) *
no, tak za(pipi)istej szczelaniny jak w finale nie bylo od 1969 roku ;)
CYTAT(Dark knight @ 9 03 2008, 20:22) *
a co było w 69 roku????

Festiwal Woodstock ofkoz ;) No i jakiś "drobny" konfilkt w Wietnamie ;)
Hejas
Byłem wczoraj w kinie i muszę powiedzieć, że... Sylvester Stalone dał radę. ^^ Rewelacyjny film, choć mógłby być trochę dłuższy. wink.gif Perfekcyjnie pokazany POWER tych wszystkich narzędzi zagłady. Sceny bombardowania wioski, masakry stacjonarnym karabinem... Czekam na wersję blu-ray.
lucas885
Zgadzam się w 100% - film super. Czysta rozrywka smile.gif

Polecam oglądać w kinie ze względu na efekty (tego typu filmy dużo zyskują będąc oglądane przy odpowiednim nagłośnieniu itp.)

ShtaS
Film prześwietny, podziwiam Stallone'a za ten obraz, szacunek. Warto było ściągnąć.
Orson
Film niezły ale jedna rzecz mnie dziwi- nasłuchałem się opini, że to ultrabrutalna pozycja ale...nie wiem może po "czterech Piłach" już mnie nic nie rusza bo Rambo IV nie wydał mi się bardziej brutalny od poprzednich części.
2razyjot
CYTAT(Orson @ 13 03 2008, 11:35) *
Film niezły ale jedna rzecz mnie dziwi- nasłuchałem się opini, że to ultrabrutalna pozycja ale...nie wiem może po "czterech Piłach" już mnie nic nie rusza bo Rambo IV nie wydał mi się bardziej brutalny od poprzednich części.

NIe rusza cie ze w birmie czy na wojnach domowych akcje pokazane w rambo 4 to lajcik w sumie? Tam sie nikt nie pi.e.r.d.o.liw tancu i czlowiek=mieso, pila i jigsaw to bajka dla grzecznych dzieci - hardkor z rambo niestety ma miejsce w rzeczywistosci.
Diabeu
prawda,

to co pokazali w filmie i tak nie pokazuje całego obrazu Birmy, a sceny exterminacji wiosek były zmontowane kapitalnie

sam film rewelacja jak dla mnie, mocarne sceny i jatka do potęgi entej
Orson
CYTAT(2razyjot @ 13 03 2008, 13:18) *

NIe rusza cie ze w birmie czy na wojnach domowych akcje pokazane w rambo 4 to lajcik w sumie? Tam sie nikt nie pi.e.r.d.o.liw tancu i czlowiek=mieso, pila i jigsaw to bajka dla grzecznych dzieci - hardkor z rambo niestety ma miejsce w rzeczywistosci.

To, że tak jest w rzeczywistości to inna sprawa (notabene gdzie są "obrońcy moralności i uciśnionych"- USA?). Chodziło mi, że w filmie nie uświadczysz MEGA BRUTALNYCH scen (tzn nie na tyle, żeby wlepić mu status "od 21 lat"). No chyba, że jestem już tak zdegenerowany, że nic mnie nie rusza tongue.gif
_Milan_
CYTAT(Orson @ 16 03 2008, 22:25) *

To, że tak jest w rzeczywistości to inna sprawa (notabene gdzie są "obrońcy moralności i uciśnionych"- USA?). Chodziło mi, że w filmie nie uświadczysz MEGA BRUTALNYCH scen (tzn nie na tyle, żeby wlepić mu status "od 21 lat"). No chyba, że jestem już tak zdegenerowany, że nic mnie nie rusza tongue.gif

masz rozregulowany umysl, nabijanie dzieci na bagnet, wrzucanie ich do ognia, wnetrznosci latajace swobodnie niczym kaczki, brutalne sceny zabaw z wiezniami w "miny", dobrze wiesz ze to JEST ultra brutalne, tylko starasz sie byc przebojowy i co to mnie nie rusza hyh.gif
Orson
CYTAT(_Milan_ @ 17 03 2008, 08:03) *

masz rozregulowany umysl, nabijanie dzieci na bagnet, wrzucanie ich do ognia, wnetrznosci latajace swobodnie niczym kaczki, brutalne sceny zabaw z wiezniami w "miny", dobrze wiesz ze to JEST ultra brutalne, tylko starasz sie byc przebojowy i co to mnie nie rusza hyh.gif

Niczego nie udaję ("starasz się być przebojowy") Milanie więc proszę nie oceniaj mnie podług siebie. Takie sceny jak w Rambo 4 ma pawie każdy film o Wietnamie. Niezrozum mnie jednak źle- to oczywiście nie jest film dla dzieci (bo niezrozumieją moim zdaniem NAJWAŻNIEJSZEGO tu nie chodzi tylko o to, że "Rambo sobie strzela", film pokazuję tragedię jaka rozgrywa się w wielu miejscach na Świecie przy milczącej akceptacjii UE i USA) ale, żeby przykleić mu łatkę ULTRA brutalnego kina? Peace Man, bez napinki tongue.gif
Mathiu
CYTAT(ping @ 17 03 2008, 08:51) *

O kur.wa! Aleś nas zaskoczył...
http://www.adi.priv.hu/cucc/jew-jitsu.jpg
AumaanAnubis
CYTAT(Orson @ 17 03 2008, 10:28) *
CYTAT(_Milan_ @ 17 03 2008, 08:03) *

Niczego nie udaję ("starasz się być przebojowy") Milanie więc proszę nie oceniaj mnie podług siebie. Takie sceny jak w Rambo 4 ma pawie każdy film o Wietnamie. Niezrozum mnie jednak źle- to oczywiście nie jest film dla dzieci (bo niezrozumieją moim zdaniem NAJWAŻNIEJSZEGO tu nie chodzi tylko o to, że "Rambo sobie strzela", film pokazuję tragedię jaka rozgrywa się w wielu miejscach na Świecie przy milczącej akceptacjii UE i USA) ale, żeby przykleić mu łatkę ULTRA brutalnego kina? Peace Man, bez napinki tongue.gif

Ogladalem sporo tego typu filmow ale w zadnym nie widzialem jak komus chamsko obcinaja konczyny badz wrzucaja dzieci do ognia.a moment w ktorymrambo celuje i strzela do kierowcy jeepa z ciezkiego karabinu na tyle-nigdzie nie widzialem rownie brutalnej sceny.nie wiem wiec jakie ty filmy ogladales;]
Orson
Zastanowiłem się chwilę nad tym i doszedłem do wniosku, że przemoc na ekranie mnie nie rusza (za to w rzeczywistości jak najbardziej- zwłaszcza przemoc bezsensowna "bo ktoś chciał się wyżyć"). Np oglądając "Piły" zamiast czuć obrzydzenie kwitowałem wymyślność pułapek (zwyrodnialec jestem tongue.gif ). Odcinanie kończyn o którym wspominacie pokazane jest niemalże na stopklatkach- jedna-dwie sekundy. Ostrzał z karabinu? Heh pierwszy lepszy film o Wietnamie i podobnych scen uświadczycie dziesiątki. Bardziej robi na mnie wrażenie ukazana na ekranie "przemoc psychiczna"- np w "Łowcy Jelenii" znęcanie się nad więźniami (nikt nie wrócił do końca normalny). A ze scen z przemocą to ostatni film jaki pamiętam to "Nieodwracalne"- klient wbija niemalże nos swej "ofierze" na drugą stronę za pomocą gaśnicy (dość mocne, brutalne)
Yaxa
Przemoc w tym filmie robila wrazenie do momentu w ktorym pojawil sie Rambo z lukiem i zaczela sie hollywoodzka bajka.
Diabeu
no tak, trzeba zanotować, film akcji nie może zawierać elementów nieakceptowalnych przez polskie środowisko samozwańczych krytyków

Rambo bez łuku to jak Norris bez roundhouse kick'a

Orson, zwróć uwagę że mało który film "wojenny" pokazuje przemoc w taki sposób
a "Nieodwracalne" to jakiś żart jest, cały film pod dyktando gwałtu analnego i akcji z gaśnicą - wrażenia z tego czegoś zerowe
Yaxa
Luk byl akurat najmniejszym przegieciem w filmie. Jakos do mnie nie przemawia wyrywanie gardla, mina ktora wybucha jak potezna bomba, snajperka ktora odrzuca ludzi na kilka metrow, przecinanie kolesia na pol jednym machnieciem noza itd.
Mathiu
CYTAT(Yaxa @ 19 03 2008, 14:01) *
Luk byl akurat najmniejszym przegieciem w filmie. Jakos do mnie nie przemawia wyrywanie gardla, mina ktora wybucha jak potezna bomba, snajperka ktora odrzuca ludzi na kilka metrow, przecinanie kolesia na pol jednym machnieciem noza itd.

Co do miny - ona spowodowała wybuch tego niewypału z II WŚ, jeśli uważnie oglądałeś film.
Snajperka - http://en.wikipedia.org/wiki/Barrett_M82 poczytaj.
AumaanAnubis
Tak to nie mina tak walnela tylko ta bomba.Chociaz i tak jakos dziwnie silna byla.Co do luku to troche przegieta byla ta celnosc;]
A to wyrywanie gardla to nowy sposob na zabicie jaki zobaczylem w filmach/grach ;].Swoja droga to zmieniam zdanie i uwazam ze seria powinna sie skonczyc na tej czesci.Dobrze sie skonczyla a teraz cos sylwek kombinuje znowu.oby dobrze wykombinowal i nie popsul "dobrego" smaku po Rambo IV. Orson jeszcze troche i ta przemoc w realu przestanie cie ruszac ^^
Yaxa
CYTAT(Mathiu @ 19 03 2008, 14:42) *

Co do miny - ona spowodowała wybuch tego niewypału z II WŚ, jeśli uważnie oglądałeś film.

Spok odwoluje mine - moje niedopatrzenie a co do snajpy to wklej mi fragment w ktorym jest napisane ze cialo odrzuca na kilka metrow po trafieniu bo to co bylo w filmie przeczylo prawom fizyki.
Mathiu
CYTAT(Yaxa @ 19 03 2008, 17:09) *
CYTAT(Mathiu @ 19 03 2008, 14:42) *

Spok odwoluje mine - moje niedopatrzenie a co do snajpy to wklej mi fragment w ktorym jest napisane ze cialo odrzuca na kilka metrow po trafieniu bo to co bylo w filmie przeczylo prawom fizyki.

Musisz mieć to napisane dosłownie? Może chcesz jeszcze link do filmiku na youtube, w którym naukowcy testują broń na prawdziwym człowieku? Nie wystarczy Ci domysł, co robi nabój średnicy .50 BMG (12,7 mm, zdjęcie porównawcze - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm..._comparison.jpg , tak to ten najbardziej z lewej) wystrzelony z prędkością ok. 850 m/s z ciałem człowieka? Głowę rozwala na miejscu, więc dość oczywiste jest, że trafione ciało odlatuje na kilka metrów.
Yaxa
No wlasnie to nie jest oczywiste bo naboj to nie fala uderzeniowa, wbija sie w cialo a nie je odpycha. Zreszta mniejsza z tym to nie jest temat do takiej dyskusji.
2razyjot
Teraz czepiliscie sie, ze mina wybuchla za mocno bo detonowala niewypal z II WS? Kekekeke. xD

CYTAT(Diabeu @ 19 03 2008, 13:48) *
Orson, zwróć uwagę że mało który film "wojenny" pokazuje przemoc w taki sposób
a "Nieodwracalne" to jakiś żart jest, cały film pod dyktando gwałtu analnego i akcji z gaśnicą - wrażenia z tego czegoś zerowe

Beziol, bo kazdy chce byc ta chociaz ta podloga na ktorej lezy Belucci a byc tym co ja posuwa to juz szczyt marzen kazdego widza i cala brutalna otoczka ulatuje! tongue.gif
Diabeu

chłopie, to jest film akcji
w porównaniu do poprzednich częsci przygód Ramboida to część czwarta jest najbliżej ziemi

JJ, mam takie samo zdanie w kwestii podłogi
kempa
CYTAT(Diabeu @ 19 03 2008, 13:48) *

no prosze Cie...

Nieodwracalne nie jest o brutalnosci - przynajmniej nie w fizycznym tego słowa znaczeniu - tak jak Rambo - czysta sieczka, film akcji. dziwne wiec, zeby masturbowac sie przy efektach i czerpac wrazenia z tych dwóch scen - mimo, ze sa one przełomowe dla fabuły, to nie sa istota filmu przeciez.
Noe w nieodwracalne uzywa brutalnosci bo chce cos tym filmem powiedziec. jest to zabieg, który ma wzmocnic przekaz filmu... ale i tak dla wiecej niz połowy, która ogladała ten film, bedzie on o rozj.ebaniu głowy gasnica i brutalnym gwałcie na monice bellucci.

nie wiem w ogóle skad sie biora takie porównania... zeby nie było, to Rambo mi sie podobał. był dokładnie taki jak miał byc. szczerze mowiac, to nawet przerósł moje oczekiwania, bo spodziewałem sie, ze moga wyjsc z tego nedzne popłuczyny.
Snejk
jak dla mnie nieodwracalne to przede wszystkim kapitalne strona techniczna smile.gif
z grubsza zgadzam sie z Kempom

a co do ramba, to bylem drugi raz w kinie. Brak mi slow...Film bez wad. od biedy dam 10/10 ale to za malo [382]bow.gif
kempa
CYTAT(Snejk @ 20 03 2008, 11:34) *
jak dla mnie nieodwracalne to przede wszystkim kapitalne strona techniczna smile.gif

a to swoja droga ; ]

Diabeu
Kempuś, ale o co prosisz? w robocie jak się kolesie ustawiali na kino to numero uno było "walenie w dupsko moniki", oni mieli gdzies jakiekolwiek przesłanie
widocznie reżyserowi poszło coś nie tak skoro widzowi skupiali się nie na tym na czym mieli
kempa
no w zasadzie tak jak pisałem - dla wiekszosci jest to film o gwałcie i gasnicy w głowie kolesia - ale ok, mozna to zrozumiec, bo rzeczywiscie dosc mocno zapadaja w pamieci te sceny. mimo wszystko dziwi mnie zestawianie tego filmu z Rambo - który jest kinem typowo rozrywkowym, nastawionym przede wszystkim na akcej - i narzekanie z tego powodu na brak wrazen.
2razyjot
CYTAT(Diabeu @ 20 03 2008, 12:29) *
Kempuś, ale o co prosisz? w robocie jak się kolesie ustawiali na kino to numero uno było "walenie w dupsko moniki", oni mieli gdzies jakiekolwiek przesłanie
widocznie reżyserowi poszło coś nie tak skoro widzowi skupiali się nie na tym na czym mieli

No bo ja cie diabeu przepraszam najmocniej ale taki film to sie samemu oglada w ciszy, a nie w kinie wsrod smrodu popcornu IMO to po pierwej sort. Po drugie - kumple zwyczajnie nie dorosli bo to nie kino rozrywkowe tylko brudny dramat raczej.
Mathiu
CYTAT(Yaxa @ 19 03 2008, 21:34) *
No wlasnie to nie jest oczywiste bo naboj to nie fala uderzeniowa, wbija sie w cialo a nie je odpycha. Zreszta mniejsza z tym to nie jest temat do takiej dyskusji.

Chyba nie za bardzo uważałeś na fizyce w szkole. Jest coś takiego jak siła bezwładności i tego tak łatwo nie zatrzymasz, jeśli pocisk jest takich gabarytów, jak ten z M82 (głównie masa) i leci z taką prędkością.
Czy kuleczki śrutu wystrzelone z shotguna też po prostu wbijają się w ciało? Tak... ale przy okazji ciało zostaje odrzucane na kilka metrów.
Chciałem Cię po prostu przekonać, że przynajmniej te 2 motywy (snajpera, mina) nie są aż tak naciągane, a co do pozostałych dwóch (krtań oraz brzuch), to nie wiem, bo nie mam jak tego sprawdzić, ale jestem prawie przekonany, że to możliwe.
Brzuch jest bardzo miękką częścią ciała, nie posiada w sobie kości, skóra jest cienka, wszystkie narządy wewnętrzne (w tej części którą Rambo rozcinał znajduje się jelito grube/cienkie) też są miękkie. Jedyne co mogłoby ewentualnie stawiać jakiś opór, to ścięgna mięśni brzucha, ale to chyba za mało, zeby zatrzymać dobrze naostrzony, długi nóż i trochę siły.
Co do krtani, to chwyć się mocno sam i wyobraź sobie, że ktoś to robi powiedzmy 10 razy silniej.

Ok, już nie truję du.py ;)
Yaxa
Nie, wyrwanie gardla bez odpowiednich "szponow" jest niemozliwe nawet dla pudziana. A ludzkie cialo jest o wiele twardsze niz Ci sie wydaje.
AumaanAnubis
niemozliwe?nie chce sprawdzac ale oczywiscie ze sie da wyrwac.a taki pudzian to juz napewno.zreszta wydaje mi sie ze nie wyrwal tylko rozerwal bo kiedy juz pokazali goscia lezacego na podlodze to mial jakby tylko dziure.a co do tego przecinanai na pol to problem bylby raczej tylko z kregoslupem.reszta tkanek dla kogos silnego jak rambo to raczej nie problem.
Jakim
Jaaa do czego to doszło:O Ludzie kłócą się o realizm w Rambo. Jeszcze miesiąc temu nie uwierzyłbym że taka konwersacja może miec w ogóle miejsce.
_Milan_
bylem w kinie wreszcie, i mimo ze ogladlaem go 4 raz, to nadal ni sie nie nudzilo, inaczej sie film oglada na duzym ekranie, dzwiek i agresja jest o wiele bardziej uwypuklone.

aha, napisy sa zyebane ostro, ekipa od tlumaczenia ripa spisala sie sto razy lepiej.
Ari
Obejrzalem i bawiłem się średnio, najkonkretniejsze ujęcia znałem już z trailera, nie wiem czemu strzelanie łuku w tej części mnie jakoś nie bawiło. Szkoda, że taki stary wredny dziad ruszył narazać zycie bo mu naiwna blondynka dała krzyżyk przy pożegnaniu confused.gif ogólnie już rozwinąłem się na temat R4 na swoim eloblogasku i już tutaj mi się bardzije nie chce.
Całkowicie pojechano po sławie poprzedników, fabuła jak w mario bros, przemoc nie robi na mnie wrażenia...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.