Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Online.
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Bijatyki Online
C1REX
Luźniejszy temat do dyskusji.

Czy online ma jakikolwiek sens?
Czy ma potencjał do podnoszenia skilla?
Czy sprzyja popularyzacji bijatyk?
Meanthord
CYTAT(C1REX @ 22 05 2007, 05:31) *

Pytanie retoryczne?

Tak, jesli nie ma lagow.

Popularyzacji? W niewielkim stopniu tak smile.gif.
Adriankiller
prosta sprawa jestem wstanie zaryzykować stwierdzenie że w T3(online) gra wiecej osob niż w we wszelkie 2d,DOA,TTT,tekken 4 w polsce. tego jestem pewny,być może przebijamy nawet SC (czynnych graczy w t3online jest około 300 albo i lepiej w SC raczej tylu nie ma) to pokazuje ze przyszłość to online. jeśli beda mozliwości (brak lagow) to jest to zebzapelacyjnie przyszlosc bijatyk jak i wszelkiego typu gier,napewno nie wyprze doszczetnie offline ale,to w nie długim czasie online bedzie podstawowym trybem gry, a offline dodatkiem żeby poćwiczyć na "sucho".
janix
Luźniejszy temat do dyskusji.

Ma głęboki sens. Potencjał do podnoszenia skilla na pewno jest. Pamiętam, ze dość dużo na honmaru się nauczyłem, problem tkwi w jakości mojego łącza.... (wiele nerwów przez to i nieporozumień)

Co do popularyzacji bijatyk, to słusznie zauważyłeś. Kiedyś pytałem się mojego kolegi z klanu Deadly Bullets (Counter Strike Source sponosorowani przez Microsoft biggrin.gif), czy gracze w Tekkena też mogliby mieć sponsorów. On się spytal na wstępie, czy można grać w tą grę online - odpowiedziałem, że nie można - w ripoście usłyszałem: "Więc na sponsorów nie masz co liczyć".
C1REX
No i właśnie.

DOA4 jest na tym forum powszechnie uznawana za shit, ale są poważne imprezy, gdzie DOA4 jest jedyną bijatyką turniejową.
DOA4 jest chyba też jedyną znaną mi bijatyką, gdzie są sponsorzy. Zwyczajnie dostaje się kasę za granie.

Na DOACentral (odpowiednik Tekken Zaibatsu) kilka osób wprost stwierdza, że gra w to dla kasy.

Sam jestem pod ogromnym wrażeniem online.
Jak się ma dobre łącze i gra się z kimś o dobrej porze, to nawet nie czuje się różnicy od zwykłego versusa.
kaizer
CYTAT(C1REX @ 23 05 2007, 00:10) *
...Na DOACentral (odpowiednik Tekken Zaibatsu) kilka osób wprost stwierdza, że gra w to dla kasy...

Można też się dup***ć dla kasy. Czy to ma sens - niech sobie każdy odpowie sam.

Granie przez online będzie miało sens jak gdy nie będzie lagów. A na to się nie zapowiada. Tego nie przeskoczy żaden algorytm.
Bijatyki to "sport" kontaktowy, jeśli przez bug nie siądzie jakiś cios to jest od razu wrzawa. Online taka sytuacja stała by się regułą.
Tu nie można można zbombardować pozycji wroga granatami lub skosić go serią z automatu.
Zawsze będziesz czuł dyskomfort - zacznie się zrzucanie winy na lagi.

CYTAT(C1REX @ 23 05 2007, 00:10) *
Jak się ma dobre łącze i gra się z kimś o dobrej porze, to nawet nie czuje się różnicy od zwykłego versusa.
Chodzi o DOA czy tak w ogóle?
No i ta "dobra pora" to jest jakoś tak po pierwszej w nocy?
Czy ty masz łącze w Polsce?
C1REX
Ale bredzisz....

Granie dla kasy nie ma sensu? To po ch.uj są nagrody na turniejach?
Czy źle jest dostawać kasę za robienie czegoś, co się lubi?

Grałeś kiedykolwiek w jakąkolwiek bijatykę przez Net? Albo czy grałeś w cokolwiek przez Net?
Na na polskich łączach można mieć połączenie bez lagów. Choć oczywiście lepiej jest poza krajem.

Gry FPP są jeszcze bardziej precyzyjne i szybsze, a jakoś ludzie grają. No i online jest do treningów, a poważne turnieje za poważną kasę są offline.
Tak jest przy Quake, Counter Strike, StarCraft i wielu innych.

Masz blade pojęcie o graniu przez Internet, ale mimo to krytykujesz z każdej strony.

I w opdowiedzi na ostatnie pytanie. Nie, nie mam polskiego łącza.
janix
No i właśnie Kaizer.. lepiej sobie ponarzekać. Nie będzie online - nie będzie lagów. Aha i po co w ogóle sponsorzy w Tekkenie, przecież każdego stać na PS3 i częste wyjazdy na turnieje/zloty...
kaizer
CYTAT(C1REX @ 23 05 2007, 22:54) *
Ale bredzisz....

waah.gif

Może faktycznie to źle zrozumiałem, ale po tym jak napisałeś "...że gra w to dla kasy." skojarzyłem sobie kolesi, którzy naparzają w kłejki, anrile oraz inne tam kanterstrajki... i żyją z tego. Zachodzi tu pytanie czy nadal robią to dla przyjemności i czystej satysfakcji.

Oczywiście masz rację że nagrody w turnieju muszą być. Ale... wyjazd na 2-4 turnieje w Tekkena i zdobycie monitora, PSP i paru gierek to jeszcze jak dla mnie nie jest gra dla kasy.

Wracając jeszcze do tego co napisał kolega janix - ten kolega sponsorowany przez Microsoft nie mógł nic lepszego odpowiedzieć. Microsoft sponsoruje granie przez sieć. Z tego czerpie głównie zyski (przecież nie z Xboxa bo to nadal jest jedna wielka dziura w budżecie).
Poza tym, widzieliście jakąś dobrą mutiplayerową gierkę na PC? Taką co można na jednym kompie grać, offline.

Co do tego grania online to napiszę innym razem bo muszę lecieć do kina (kobieta czeka icon_wink.gif ).

P.S. Przy okazji może w końcu "zamacam" to nowe Playstation bo podobno obok kina jest. slinotok.gif
C1REX
CYTAT(kaizer @ 26 05 2007, 14:14) *

Może faktycznie to źle zrozumiałem, ale po tym jak napisałeś "...że gra w to dla kasy." skojarzyłem sobie kolesi, którzy naparzają w kłejki, anrile oraz inne tam kanterstrajki... i żyją z tego. Zachodzi tu pytanie czy nadal robią to dla przyjemności i czystej satysfakcji.

A noszenie cegieł na budowie dostarcza więcej przyjemności i czystej satysfakcji?

Serio. Jak np. ktoś lubi Tekkena i za dobre wyniki miałby co miesiąc wypłatę od Sony i Namco-Bandai to byłoby coś złego?

Niestety, ale Tekken i VF nie są jeszcze na tyle komercyjne, by się za granie dostawało kasę. Za to uznawane za gorsze DOA ma już pro graczy.
http://www.doacentral.com/forum/viewtopic....037&start=0

A tu przykłady, co robi komercjalizacja z gry uznawanej w Polsce za shit.
http://www.youtube.com/watch?v=uwPVLr6(pipi)...php%3Ft%3D13698
http://www.youtube.com/watch?v=jJQW6xZuq2k...ted&search=
http://www.youtube.com/watch?v=C2qVsR9NVdU...ted&search=
http://www.youtube.com/watch?v=REW-9pLcTwo...ted&search=

BTW: http://www.youtube.com/watch?v=Y-AQJbWtXqk...ted&search=

Z tą laską z Francji ostatnio grałem online. Wygrałem jedną walkę : ) Mimo wszystko nie grała jakoś super.

luc_october
ja na podstawie tk3 online stwierdzam, że jest to dobra zabawa i nic więcej... nie można tego do końca na poważnie traktować.. zwłaszcza przy lagach itd. w nic innego online nie grałem więc nie wiem jak jest w przypadku innych bijatyk.
janix
CYTAT
Wracając jeszcze do tego co napisał kolega janix - ten kolega sponsorowany przez Microsoft nie mógł nic lepszego odpowiedzieć. Microsoft sponsoruje granie przez sieć. Z tego czerpie głównie zyski (przecież nie z Xboxa bo to nadal jest jedna wielka dziura w budżecie).

Chyba jednak Xbox przynosi całkiem spore zyski...

Druga najczęsciej szukana informacja na googlach w pewnym okreslonym tygodniu (Halo 3 beta). Tekken raczej się takim wynikiem nigdy nie będzie w stanie pochwalić.
Adriankiller
CYTAT(C1REX @ 31 05 2007, 03:58) *
Niestety, ale Tekken i VF nie są jeszcze na tyle komercyjne, by się za granie dostawało kasę. Za to uznawane za gorsze DOA ma już pro graczy.
http://www.doacentral.com/forum/viewtopic....037&start=0

http://www.youtube.com/watch?v=uwPVLr6(pip...php%3Ft%3D13698

o LoL co za dwa dałny laugh.gif porażka jak dla mnie...wcale bym nie chcial zeby to tak wyglądało w naszym kraju...porażka

C1REX
No i zobacz, że takie dałny mogą mieć płacone za granie.

Nie chcecie dostawać kasy za granie w swoją ulubioną grę?
Adriankiller
ja rozumie,ale nie w takim stylu,jeszcze zrozumie koreanców bo tam przynajmniej wyczuwa sie pasje...ale w wydaniu HAMOWburgerow jest to totalnie bez stylu i tak sztuczne ze aż się opłakać chce,po prostu kicz.
C1REX
Japonia też gra w DOA. Co prawda to nie Korea, ale jednak. (Chociaż i Koreańczycy do pewnego stopnia grają)

http://totalplaystation.com/news/6012

W Japonii DOA4 sprzedał się lepiej, niż VF5. I to pomimo faktu, że ps3 sprzedało się już nieporównywalnie więcej od x360.
kaizer
CYTAT(C1REX @ 5 06 2007, 01:08) *
W Japonii DOA4 sprzedał się lepiej, niż VF5. I to pomimo faktu, że ps3 sprzedało się już nieporównywalnie więcej od x360.

Heh, też nowość! Nie od dziś wiadomo że VF jest bardziej hardcorowe a co za tym idzie bardziej elitarne(?).
To tak jakby powiedzieć że Britney Spears jest lepsza od np. Toma Waits'a tylko dlatego że wyciąga na śpiewaniu więcej kasy. confused.gif
A prawda jest taka że im bardziej coś jest przystępne dla szerokiego grona tym bardziej jest rozwodnione.

Nie wiem co starasz się udowodnić... że można grać w DOA, szczerzyć zęby do kamery jak tych dwóch pajaców z hAmeryki i brać za to kasę.
OK. Można.

Ja nie jestem przeciwny graniu przez sieć, tylko uważam że warunki nie powalają na osiągnięcie zadowalających rezultatów.
(Nawet bardzo bym chciał żeby się dało bo nie mam tu z kim grać.)

_______
"Możecie grać w tenisa w 5-ciu, tylko nie nazywajcie tego deblem."
from Monty Python's Flying Circus
C1REX
Staram się tylko pokazać, jak online wpływa na popularność nawet gó.wni.anej bijatyki.

Wyobraźcie sobie popularność Q3, czy CS na PC bez online.

I wyobraźcie sobie jak online mogłoby spopularyzować Tekkena, VF i Soula.

Turnieje w te gry telewizje by pokazywały jak ważne wydarzenia sportowe.
kowal
nie ma szans na sensowne granie online. zawsze bedzie cieło zwalniało nie wpisywało prawidłowo kombinacji.
wystarczy zerknac na rankingi 'topow' tej samej gry jako online i ranking realny. postacie defensywne sa topami. ew te ktora niosa spory demage bo jak sie zaczynaja bzdury dziac to wygrywa silniejszy a nie lepszy. zaczyna sie granie na cios jak w skilowych i szybkich bitkach 2D z poczatku lat 90. dla mnie to juz nie jest bijatyka ale jakas gra zrecznosciowa wylatuje element strategi a liczy sie tylko reflex i priorytet.
zawsze gra bedzie szła wolniej o te pare procent i koles ma wiecej czasu na reakcje to mu daje na odpowiednij postaci nieuczciwa przewage. tak jak w GGXX online zrobisz kolesiowi piedziesiatke z crosupa i niech ci przytnie na ułamek koles za ten ułamek obaczi cała sytuacj nie dosc ze zblokuje perfekt cos co normalnie musi blokowac na pałe to jeszcze w trabe ci strzeli. i nie ma nic lepszego niz granie na lagach postaciami co maja ciosy przytrzymywane nie wychodzi kompletnie nic.
C1REX
CYTAT(kowal @ 6 06 2007, 22:53) *
nie ma szans na sensowne granie online. zawsze bedzie cieło zwalniało nie wpisywało prawidłowo kombinacji.

Nie zawsze tnie. Sam gram online i wiem, że często czuć pewną różnicę. Jak są lagi, to wychodzę i szukam kogoś innego do gry.
Często się zdarza też i tak, że kompletnie nie czuję żadnej różnicy między offline. Zwłaszcza jak gram z kimś z Europy.

No i nie chodzi tu tylko o samo granie online, ale jak ten tryb potrafi spopularyzować bijatykę.

Dzięki online jest więcej ludzi do grania offline i zwiększa się ranga turniejów.
htm7
Na pewno nie przyszłość .Nic nie zastąpi turnieju live.Jednakże jest to element ktory powinien być w każdej "liczącej" sie grze.Ważna opcja służąca treningowi lub rozrywce.Przez chaty umożliwiajaca konsolidowanie danej "sceny".Kolejna sprawa turnieje online na pewno mają mniejszą rangę ale wyzwalają emocje(ktoś sklasyfikuje?).^^ huh.gif ^^
C1REX
CYTAT(htm7 @ 15 06 2007, 20:46) *
Na pewno nie przyszłość .Nic nie zastąpi turnieju live.Jednakże jest to element ktory powinien być w każdej "liczącej" sie grze.Ważna opcja służąca treningowi lub rozrywce.Przez chaty umożliwiajaca konsolidowanie danej "sceny".Kolejna sprawa turnieje online na pewno mają mniejszą rangę ale wyzwalają emocje(ktoś sklasyfikuje?).^^ huh.gif ^^

Turnieje online są bardziej dla picu. Żadne to prawie wydarzenie.

Jednak trening dzięki online, to coś niebywałego. Ogrom rzeczy się nauczyłem. Do tego ten klimat tworzony przez ludzi komentujących walki. Poezja.
janix
Trwają prace nad nowym algorytmem do obsługi online w bijatykach. Info dostępne na stronie http://ggpo.net/
Teraz jest jeszcze faza testów. Jeśli ktoś chce, może sobie wypróbować. Biorąc pod uwagę, że grałem z kimś z USA, to gierka (street fighter alpha 2) chodziła nawet nieźle (kaillera wypadłaby tutaj raczej o wiele gorzej). Powiem szczerze, że pograłbym dłużej w ramach testów, ale sfa2 mi raczej nie odpowiada.
C1REX
To co pokazało VF5 w kwestii online nie powinno pozostawiać żadnych wątpliwości.
Mastachi
Nie wiem czy wiecie, ale na PC do Melty Blood Act Cadenca ver.B jest netplay. Do tego taki, ze gra chodzi bez odczuwalnych lagow.
-= chris -X- =-
Podobnie jak do GG XX-R ,z tym ze pozostaje tam problem zewnetrznego ip. jak wyglada sytuacja w Melty Blood?
Action
CYTAT(-= chris -X- =-)
Podobnie jak do GG XX-R

Delay w MB jest jeszcze mniejszy (przerobiony netplay client z IaMP). smile.gif

CYTAT(-= chris -X- =-)
z tym ze pozostaje tam problem zewnetrznego ip. jak wyglada sytuacja w Melty Blood?

Problem rozwiązany, wystarczy by jeden gracz miał zewnętrzne IP (połączenie bezpośrednie P2P), jeżeli zewnętrznego IP nie ma nikt, wtedy obaj gracze mogą użyć serwera pośredniczącego. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.