Moje pytania były ogólne - nie były skierowane do żadnej konkretnej osoby. Dzięki za odpowiedzi w każdym bądź razie.

W pełni rozumiem, że ktoś może mieć inne mniemanie nt. dzisiejszych gier, ale wydaje mi się, że trochę przesadzono tu i ówdzie stąd mój wcześniejszy post.
CYTAT(Belcoot)
Z tego co wiadomo -> gra nie jest tym, czym miała być w jego zamierzeniach (heh, z tego co się choćby na tym forum dowiedziałem, nawet przy Vagrancie nie mógł w pełni się zrealizować). Już nie wspominając o tym, że odszedł od prac nad FFXII w 2004 (oficjalnie w 2005).
Zakładając, że 2004 rok to prawda. Na zwiastunie z E3 2004 pokazano sceny po wydarzeniach z Pharos at Ridorana, więc chcąc nie chcąc, główna konstrukcja fabuły pozostała ta sama, a co najwyżej nie rozwinięto innych wątków (bo wątpię aby miało dojść do jakichś fundamentalnych zmian; przynajmniej w wersji scenariusza którą realizowano). No, ale raven_raven swojego czasu prosił mnie żebym napisał o tym czego nie zrealizowano w FFXII, a o czym wiadomo, więc jak znajdę trochę więcej wolnego czasu z pewnością się tym zajmę.
CYTAT(Belcoot)
Bądźmy szczerzy - Square-Enix to syf, któremu od czasu do czasu uda się wydać coś dobrego (nie wybitnego) i niekomercyjnego.
Daleki jestem od wyrażania takiej opinii, choć rozumiem, że fani np. Seiken Densetsu mogą być poirytowani ostatnimi odsłonami serii, bo jaki internet długi i szeroki nie znalazłem zbyt pochlebnych recenzji np. SD4. Dirge of Cerberus też nie zapisuje się in plus. Oprócz tego po fuzji Square z Enix nie przypominam sobie większych grzechów. Pamiętam z kolei okres przejściowy pomiędzy PS1/PS2 i ten uznał bym osobiście za najgorszy (pod względem jakości wydawanych gier) w historii tego developera. Ale to moje zdanie, Wy możecie mieć inne.
CYTAT(ogqozo)
Square się rozpadło - spece od "sztuki" poszli do Mistwalkera, a spece od technologii zostali w firmie.
Jeśli chodzi o przykłady CT i CC (zwłaszcza CT), które wymieniasz to:
Sakaguchi - faktycznie jest w Mistwalker
Tanaka - jest w SE
Mitsuda - freelancer
Kitase - SE
Aoki - SE
Kato - freelancer
Horii - SE
Matsui - SE
Zapomniałem o kimś istotnym?