CYTAT(Nsp @ 28 05 2007, 16:25)

nie potrafie skonfigurowac routera choc to mialo byc takie proste powiedzcie co mam wybrac tam gdzie jest napisane m.in. static ip i dynamic ip chyba jesli mam bezprzewodowy internet ja sie nie zam pomorzcie
mmm, nie wiem jaki masz router więc opiszę wg swojego Netgear(miałem podobny problem, cały dzień straciłem:/). Na początku wkładasz płytę instalacyjną

i wg instrukcji. Najpierw PC do modemu, wykrywanie łącza, potem podłączasz router do modemu i do PC (za pomocą kabli oczywiście), znowu wykrywanie łącza. Powinna pojawić się informacja, żę router wykrył: static(fixed) IP albo dynamic IP. Static to stałe, podane przez Twojego ISP, które wpisujesz routerowi, jeśli takiego nie otrzymałeś to znaczy że masz dynamic. Jeśli Twój router pokazał info, że masz static, a ty nic nie dostałeś od swojego ISP to znaczy, żę router źle wykrył typ IP. Co zrobić? Zrestartować sieć wg instrukcji. Potem otwierasz przeglądarke (nie szkodzi, żę nie masz połączenia) i wpisujesz login do routera (Netgear ma www.routerlogin.net, podajesz hasło, jest na routerze, zazwyczaj to: użytkownik: admin, hasło: password, a po wejściu dajesz wykrywanie łącza jeszcze raz. Powinno tym razem pojawić się, żę masz dynamic IP, zapisujesz ustawienia i ciesz się netem. Nie zapomnij założyć hasła na sieć bezprzewodową jak nie chcesz mieć gości.