Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: problem wazne
Forum PSX Extreme > Platforma > PC
Nsp
nie potrafie skonfigurowac routera choc to mialo byc takie proste powiedzcie co mam wybrac tam gdzie jest napisane m.in. static ip i dynamic ip chyba jesli mam bezprzewodowy internet ja sie nie zam pomorzcie
skyblue
CYTAT(Nsp @ 28 05 2007, 16:25) *
nie potrafie skonfigurowac routera choc to mialo byc takie proste powiedzcie co mam wybrac tam gdzie jest napisane m.in. static ip i dynamic ip chyba jesli mam bezprzewodowy internet ja sie nie zam pomorzcie

mmm, nie wiem jaki masz router więc opiszę wg swojego Netgear(miałem podobny problem, cały dzień straciłem:/). Na początku wkładasz płytę instalacyjnąwink.gif i wg instrukcji. Najpierw PC do modemu, wykrywanie łącza, potem podłączasz router do modemu i do PC (za pomocą kabli oczywiście), znowu wykrywanie łącza. Powinna pojawić się informacja, żę router wykrył: static(fixed) IP albo dynamic IP. Static to stałe, podane przez Twojego ISP, które wpisujesz routerowi, jeśli takiego nie otrzymałeś to znaczy że masz dynamic. Jeśli Twój router pokazał info, że masz static, a ty nic nie dostałeś od swojego ISP to znaczy, żę router źle wykrył typ IP. Co zrobić? Zrestartować sieć wg instrukcji. Potem otwierasz przeglądarke (nie szkodzi, żę nie masz połączenia) i wpisujesz login do routera (Netgear ma www.routerlogin.net, podajesz hasło, jest na routerze, zazwyczaj to: użytkownik: admin, hasło: password, a po wejściu dajesz wykrywanie łącza jeszcze raz. Powinno tym razem pojawić się, żę masz dynamic IP, zapisujesz ustawienia i ciesz się netem. Nie zapomnij założyć hasła na sieć bezprzewodową jak nie chcesz mieć gości.
Nsp
no juz ktos mi zrobil ale sie okazalo ze kupilem router nie odpowiedni do mego neta i musze nowy kupic jesli chce neta przy wylaczonym kompie
stona
Trochę fajna ściema ,bo routera nie kupuje się pod konkretnego dostawcę internetu. Weź lepiej przestudiuj instrukcję obsługi.
skyblue
CYTAT(stona @ 31 05 2007, 14:08) *
Trochę fajna ściema ,bo routera nie kupuje się pod konkretnego dostawcę internetu. Weź lepiej przestudiuj instrukcję obsługi.

to zależy, jeśli masz internet przez kabel DSL to musisz mieć router DSL, a jak masz przez tel np ADSL to i router musi być ADSL
stona
No to jest akurat logiczne. Nie sądziłem że aż taki błąd można popełnić ( to tak jakby tankować diesla benzyną XD )
skyblue
CYTAT(stona @ 31 05 2007, 15:43) *
No to jest akurat logiczne. Nie sądziłem że aż taki błąd można popełnić ( to tak jakby tankować diesla benzyną XD )

żyjesz w wyidealizowanym swiecie... większość ludzi nie ma pojęcia, że jest jakaś różnica, dla nich router to router i tyle:/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.