Kurde, dobre to. Tylko jakoś... chyba za stary się robię na taką dynamikę. Nie mniej jednak obowiązkowo na liście zakupów. Najwyżej 4 kawy +10 do percepcji i wio.
konan129
21 08 2008, 11:42
No to czekam na pełną wersje ;] Tylko grafika tak za bardzo nie zachwycała na otwartej przestrzeni, tak w ogóle troche sterylnie jest, ale gra i tak kozacka
Gooralesko
21 08 2008, 11:45
CYTAT(Yuurei @ 21 08 2008, 12:27)

Kurde, dobre to. Tylko jakoś... chyba za stary się robię na taką dynamikę. Nie mniej jednak obowiązkowo na liście zakupów. Najwyżej 4 kawy +10 do percepcji i wio.
A może jakaś mała relacja? Dla mnie słowa o dynamice to mało
Podpisuję się pod postem Górala. Dawać natchnione opisy, pomagać kolegom kiszącym ogóra w Babilonie! (czyt. pracującym)
Robsonf
21 08 2008, 11:49
Przeciwników jest sporo, poziom trudności nie jest zbyt niski. Zabawa z fizyka przedmiotów, błyskawice i dobicie mieczem świetlnym daje dużo radości. Combosów jest sporo, oczywiście ciężko to oceniać bo w pełnej wersji będzie więcej. Gra nie daje ani chwili odpoczynku i cały czas trzeba być w ruchu. Wadą może być bardzo duża liniowość rozgrywki.
Bardzo mocny tytuł tej jesieni, który moim zdaniem warto kupić.
Super Big Boss
21 08 2008, 12:42
CYTAT
Wadą może być bardzo duża liniowość rozgrywki.
LOL, nawet demo da się przejść na kilka sposobów to co będzie w pełnej wersji? Moje pierwsze wrażenie z tej gry jest bardzo dobre. Super grafa, genialna fizyka i świetny system walki- takie połączenie Devil May Cry (siekanie mieczem) z Second Sight (moce PSI). Co cieszy to w miarę wysoki poziom trudności, grałem na tym średnim a i tak robot (sory, nie znam fachowej nazwy) na końcu rozwalił mnie kilka razy. Ogólnie podoba mi się, że czuć MOC kolesia którym sterujemy, a to dopiero początek. Nawet nie chę myśleć jaką kolo będzie siał rozpierduchę na końcu gry
[InSaNe]
21 08 2008, 13:07
Zartujesz chyba?

A ja myslalem ze w tej grze po prostu sie nie da zginac
W demie można w jakiś sposób udusić typa po złapania? Tak a'la Vader?
Radiell
21 08 2008, 13:18
Dobra pogralem troche i powiem ze jestem pod wrazenie gra przypomniala mi stare czasy spedzone przy SW: Jedi Academy, do tego ciskanie przedmiotami we wrogow daje naprawde wiele satysfakcji

szkoda ze w demku nie ma walki z jedi bo ciekawi mnie jak owa walka by wygladala. I mam nadzieje za bedzie mozliwosc sciagniecia jakiegos multiplayera czy czegos takiego. Grafika jak dla mnie jest w 100% wystarczajaca, tyle ze w hangarze z tie fighterami zdawalo mi sie ze framerate co jakis czas opadal.
CYTAT(Super Big Boss @ 21 08 2008, 13:42)

grałem na tym średnim a i tak robot (sory, nie znam fachowej nazwy) na końcu rozwalił mnie kilka razy.
To AT-ST walker ten robot :-)
Ogólnie zgadzam się z przedmówcami. Jedyny minus jak na razie dla mnie to długość tego demka

Cała reszta trzyma przy padzie.
Trochę krótkie to demo jak na 1GB ściągania, dobrze, że chociaż przez te kilkanaście minut ciągle coś się dzieje. Wrzucili dużo przeciwników żeby zmusić nas do wykorzystywania tych wszystkich mocy, bo porywając się z samym mieczem jest ciężko przy większej grupie trooperów, nawet na normalu, który jakoś tam wymyślnie się nazywa. Ale dobrze, że zdecydowali się na takie zagranie, bo mają się czym pochwalić - fizyka rzeczywiście jest miodna, aż chce się używać gripu, tak po prostu, żeby zobaczyć bezradne reakcje lewitującego żołnierza. Co prawda takie stanie w miejscu i wymachiwanie przedmiotami może się znudzić po jakimś czasie, mnie na pewno się znudzi.
Sterowanie jest wygodne, chociaż w amoku można się trochę pomylić ze jednoczesnym machaniem dwiema gałkami.
Jedno co mi się rzuciło "fabularnie", że tak powiem, tzn w scence Vader mówi (może ktoś się oburzy, to schowam)
"- zabij wszystkich. - ok.", a z jednego pomieszczenia
musimy uciekać, bo się przeciwnicy respawnują w nieskończoność, idiotyczne.
Zapowiada się ciekawie, jako fan JK jestem całkiem usatysfakcjonowany, chociaż za duża zabawa fizyką może trochę zabić dynamikę, ale zakładam, że w pełnej to może być bardziej urozmaicone, więc nie ma co wyrokować po półgodzinnej zabawie z demem.
O gameplay już się nie boje, mam teraz nadzieję, że popiszą się w warstwie fabularnej - motyw ucznia Vadera jest kapitalny, ale Lucas jest w trochę słabszej formie (najnowszy film - The Clone Wars został zjechany od góry do dołu przez recenzentów -
klik -), więc nie jestem przekonany, że wykorzystają cały potencjał w tym drzemiący, chociaż mam taką cichą nadzieję.
Ciekawe jak gra się kończy, bo jeśli całość da radę, to mogliby z tego serię zrobić.
W ktorym pomieszczeniu ci sie przeciwnicy respawnuja? Oo
Robsonf
21 08 2008, 13:36
CYTAT(Super Big Boss @ 21 08 2008, 13:42)

LOL, nawet demo da się przejść na kilka sposobów to co będzie w pełnej wersji?
Chodziło mi bardziej o fabułę i ścieżkę jaką podąża nasz bohater, bo faktycznie sposobów rozwalenia przeciwników jest sporo.
Faktycznie krótkie to demko nie wiedziałem, że dojście do AT-ST walkera to już koniec - strasznie szybko 2 razy ukończyłem demo. Kombinujcie z combami - pare razy udało mi się zrobić takie że szczena opada

. Fajny poziom trudnosci, a sama walka z tym robotem trudna nie jest na normalu - wystarczy trochę prądu.
Hela--> nie repsawnują się w nieskończoność bo mi się udało wyczyścić cały hangar i dopiero sobie pójść.
W tym, w którym wyjeżdżają platformą z podłogi a drzwi trzeba mocą otworzyć. Rozwaliłem ich wszystkich kilka razy i jak zobaczyłem, że znowu wyjeżdżają, to zrezygnowałem i poszedłem dalej.
@Robsonf - na jakim poziomie?
Thomas_PL
21 08 2008, 13:39
Grałem w demko...to nie jest gra dla mnie. Jedi Academy było dużo lepsze

Grafika normalna, żadnych cudów nie ma...muzyka tradycyjna "star warsowa" (czyli fajna), ale...jak dla mnie za duży slasher...za dużo przeciwników. Fizyka całkiem fajna, ale jednak Jedi Academy mi bardziej się podobało...
Jacobss
21 08 2008, 13:42
CYTAT
O gameplay już się nie boje, mam teraz nadzieję, że popiszą się w warstwie fabularnej - motyw ucznia Vadera jest kapitalny, ale Lucas jest w trochę słabszej formie (najnowszy film - The Clone Wars został zjechany od góry do dołu przez recenzentów - klik -), więc nie jestem przekonany, że wykorzystają cały potencjał w tym drzemiący, chociaż mam taką cichą nadzieję.
A zadałeś sobie chociaż trud pójścia do kina na The Clone Wars? Czy swoje mrzonki opierasz na jakiś tam recenzjach? Własna opinia jest zawsze najlepsza.
Ja byłem i mam kompletnie inne zdanie. Jeżeli chcesz szczegółowych to pisz na priva, bo nie będę tutaj śmiecił.
Co do zakończenia, jest już znane, więc serii raczej nie będzie. Niech kontynuują lepiej Jedi Knighta i KOTORa.
Zakończenie:
Tajemny uczeń zostaje odkryty przez Sidiousa, a także przez niego zabity.
Slupek88
21 08 2008, 14:28
Po obadaniu, demka u mnie to pewniak.
Grafika stoi na wysokim poziomie, chodź nie na jakimś oszałamiającym, ale na pewno wystarczającym.
Muzyka, jak już ktoś napisał, wiadomo Star-Wars-owa czyli za(pipi)ista.
Co mi się strasznie podoba, to ROZPIERDUCHA, naprawdę można ładnie namieszać, i dosyć dużo rzeczy zniszczyć, mniam.
Kolejny plus, czuć, że gramy prawdziwym kozakiem, używanie mocy, sprawia dużo radości, ciskanie przedmiotami, combosy mieczem itd.
No i ostatnia sprawa, co jest moim zdaniem, największym atutem gry, EUPHORIA, fuck.......zachowanie, ruchy, to wszystko lepiej jeszcze hula niż w GTA 4.
Chcę w końcu wgłębić się i zasmakować fabuły... SW: TFU
Co tu dużo gadać, pełną wersję łykam bez zająknięcia. Tymczasem wracam do demka.
Robsonf
21 08 2008, 15:15
@Hela->Normal, nie pamiętam jak się on zwał.
Demko przeszedlem i musze powiedziec ze jestem pozytwnie zaskoczony.
Wedlug mne jest to bardzo doba gra duzo sie w niej dzieje ciagla akcja i niewieje nuda.
Najlepsza zabawa jest z fizyka gry ale to chyba kazdy wie

Gre napewno kupie gdyz wedlug mnie jest tego warta
@Hela przeszedlem gre a normalu i high i w tym nie napotkalem nieskonczoych respawnow przeciwnika w hangarze respawowli sie 3 razy i to wszstko.
CYTAT(Jacobss @ 21 08 2008, 14:42)

Zakończenie:
Tajemny uczeń zostaje odkryty przez Sidiousa, a także przez niego zabity.
Skąd znasz to zakończenie ?

A propo dema,grało mi się w nie świetnie

Już nie mogę doczekać się pełnej wersji
Keymaker
21 08 2008, 15:45
Od momentu ogłoszenia pierwszych szczegółów dot. tej gry największe nadzieje łączyłem z trzema elementami: ukazaniem specyficznego klimatu bycia uczniem ciemnej strony Mocy, pokazaniem niemocy zwykłej jednostki wobec Sith'a i, od strony technicznej, świetnej fizyki w parze z przyzwoitą grafiką.
Od razu powiem, że moje nadzieje zostały spełnione co do joty

Ładny cinematic rozpoczynający demo uderzył we mnie klimatem i niezgorszą grafiką. Przed tym jednak odpaliłem Grip Tutoriala, coby sobie potrenować. I tu micha mi się zaśmiała po zobaczeniu płynnej i funkcjonalnej fizyki (chociaż zastosowanej tu na małą skalę).
Drugi element - moc naszego Sith'a. Czuć ją, gdy rozprawiamy się z grupą Imperialistów jednym rzutem beczki wybuchowej, obserwując reakcję łańcuchową, również gdy używamy mocy do wywołania trzęsienia i kładziemy całą grupę przeciwników na ziemię. Co mi się podobało, ot motyw z podniesieniem Tie Fightera z użyciem mocy i ciśnięcie go w przeciwników. Moc !
Przechodząc do czysto technicznych aspektów dema, to uwagę zwraca przede wszystkim płynność, z jaką wszystko się odbywa. Nie zauważyłem jakichś specjalnych zacięć. Duet Havok + Euphoria prezentują nam tu istny taniec śmierci podczas walki, a w przerwach pokazują pazurki przy takich akcjach, jak wyważanie drzwi mocą (nieskryptowane wygięcia !).
Nie można porównywać tej gry do JO/JA, gdyż są to gry inne gatunkowo. A warstwę fabularną będzie można porównać dopiero po premierze gry, której wyczekuję z utęsknieniem po zagraniu w demo.
PS.
Gra urywa dupę
Żeby było jasne - gra jest zajebista, ale takie dwie rzeczy, które mi się nie podobają. Respawnujące się obiekty, o ile respawn TI Fighetrów nie przeszkadza bo w sumie fajnie się nimi rzuca, tak "odnowienie się" drzwi bo ich wcześniejszym rozwaleniu nie jest "cool". Druga sprawa to rzucanie przeciwnikami, cud, miód, ale czemu w momencie kiedy startrooper złapie się jakiejś skrzyni (którą normalnie możemy rzucać) to nie da rady go z nią podnieść? Za ciężko nie jest bo na bank razem nie ważą więcej od TIE FIGHTERA. No i mam nadzieję, że w pełnej wersji będzie duszenie a'la Vader.
Gooralesko
21 08 2008, 16:04
Czyli co Panowie? Dobra giera się szykuje?
Musisz mieć kolejny.
Myślę, że grą powinni zainteresować się nie tylko fani SW.
TheAceOfSpades
21 08 2008, 17:08
Jest dobrze, trochę na początku ciężko opanować naszego młodego sith'a ale z czasem pewnie będzie można niezłe cuda wyprawiać. Rzucanie imperialnymi pionkami i resztą ludków w górę i dół = niebywała frajda. Brak tylko trzasku kości i innych efektów przyjaznych dla ucha

Demko mnie 100%-owo utwierdziło w zamiarach kupna pełnej wersji.
Slupek88
21 08 2008, 17:42
CYTAT(ShtaS @ 21 08 2008, 16:53)

Żeby było jasne - gra jest zajebista, ale takie dwie rzeczy, które mi się nie podobają. Respawnujące się obiekty, o ile respawn TI Fighetrów nie przeszkadza bo w sumie fajnie się nimi rzuca, tak "odnowienie się" drzwi bo ich wcześniejszym rozwaleniu nie jest "cool". Druga sprawa to rzucanie przeciwnikami, cud, miód, ale czemu w momencie kiedy startrooper złapie się jakiejś skrzyni (którą normalnie możemy rzucać) to nie da rady go z nią podnieść? Za ciężko nie jest bo na bank razem nie ważą więcej od TIE FIGHTERA. No i mam nadzieję, że w pełnej wersji będzie duszenie a'la Vader.
Nie prawda można podnieść skrzynie, z trooperem, tylko wolniej i ciężej to idzie. Tym bardziej, że pewno, wraz ze wzrostem lvl. będziemy mogli ciskać, coraz większe przedmioty.
Ciskanie TIE FIGHTERAMI, to jedna sprawa, ale można wygiąć blachy od konstrukcji, w które wbijają się właśnie T-F.
konan129
21 08 2008, 17:49
Heh no ja właśnie bawiłem sie w wyginanie tej blachy i jest tam taki bug: co chwila przelatują te Tie Fightery i raz na jakis czas statek znika klikanaście metrów przed nami ;p a demko przeszedłem już 5 razy i tak ciągle mi sie chce w to grac ;]
Jedyne, czego mi do szczęścia brakuje, to możliwość rozchlastania szturmowców i innych kosmicznych harcerzy na części. No, ale Lucas by nie pozwolił... ;/
CYTAT(Slupek88 @ 21 08 2008, 18:42)

CYTAT(ShtaS @ 21 08 2008, 16:53)

Nie prawda można podnieść skrzynie, z trooperem, tylko wolniej i ciężej to idzie. Tym bardziej, że pewno, wraz ze wzrostem lvl. będziemy mogli ciskać, coraz większe przedmioty.
Ciskanie TIE FIGHTERAMI, to jedna sprawa, ale można wygiąć blachy od konstrukcji, w które wbijają się właśnie T-F.
W sumie racja, z tymi TIE FIGHTERAMI się pomyliłem, nie respawnują się tylko po prostu nowe się pojawiają (mam na myśli te w I hangarze). Kurde ostatnim demem, które mnie tak wkręciło było Hogs of War na PSXa. Podobnie, jak kolega powyżej demo przechodzę w kółko od początku. Dobra gra, pewnie kupię na premierę.
CYTAT(Larou @ 21 08 2008, 18:53)

Jedyne, czego mi do szczęścia brakuje, to możliwość rozchlastania szturmowców i innych kosmicznych harcerzy na części. No, ale Lucas by nie pozwolił... ;/
Zawsze możesz na pół astrodroidy chlasnąć
Dziwne ze outro dema odkrywa wlasciwie wszystkie karty fabuly. Bedzie na pewno ciekawa ale niestety sztampowa z cyklu zly przechodzi na zla strone i ginie z reki swego mistrza albo pana Jezyny ze szczecina czyli szefa wszystkich zlych szefow
Pozytywne odczucia mimo wszystko takie God of War z zabawa z mocami i te QTE, normalnie Kratos ze swietlowka.
Demo gameplay:
http://analoghype.com/blog/2030/star-wars-...-demo-gameplay/To tak dla tych co sobie nie pograją na razie (czyli np ja

)...
wydaje mi sie ze mamy troche malo mocy poza lajtinigem i dashem (no i grabem) , moze w fullu bedzie mozna np. jakas wymienic na np duszenie czy miazdzenie jak bylo w JK? Ok, fajnie sie pomiata Storm Trooperami, grafika na tym poziomie jest slaba, duzo wolnego miejsca na korytarzach. QTE b.szybko sie uruchamia przez co nie mozna zdarzyc na reakcje bo mashujesz mieczem i nagle sie wlancza. Zobacze na oceny i recki pelnej wersji
Slupek88
21 08 2008, 18:50
Grafika słaba, no co ty, zobacz jaka dbałość o szczegóły, cały czas coś sie dzieje, na ekranie, wybuchy, nie wybuchy, strzały, itd. i to wszystko przy praktycznie stałej animacji.
Z jednej strony, żałuje, że zagrałem w demko, bo mam teraz mega chcice na pełną wersje. Nie mogę w nic innego zagrać, bo chcę tylko SW:TFU.
Gierka fajna, super złapać jednego 'tego białego', potrzymać go trochę w powietrzu zaraz przed sobą co by na naszą facjatę przed śmiercią spojrzał i trzasnąć nim o ścianę

. Martwi mnie za to poziom trudności. Grałem na średnim i pasek życia zmienił kolor na czerwony dopiero
przy tym robocie na końcu. Zabiłem go za drugim razem O_o. Albo ja jestem taki mastah albo z grą jest coś nie tak. Grę pewnie kupię jak mi się znudzą te wszystkie nadchodzące gorące pozycje. Ale więcej niż stówę nie dam.
w sumie ten robot jest banalny jeśli załatwimy go rzucając w niego skrzyniami i ludkami

Podoba mi się w tym I korytarzu, jak się rozwali okna i wylatują skrzynie i inne duperele znajdujące się nieopodal.
Radiell
21 08 2008, 20:30
CYTAT(qb3k @ 21 08 2008, 20:12)

Martwi mnie za to poziom trudności. Grałem na średnim i pasek życia zmienił kolor na czerwony dopiero przy tym robocie na końcu. Zabiłem go za drugim razem O_o. Albo ja jestem taki mastah albo z grą jest coś nie tak.
No grales na normalu to co sie dziwic, jest jeszcze hard i very hard wiec moim zdaniem poziom trudnosci jest dobrze zbalansowany.
Ja dziś przeszedłem demko 2 razy (w tym jeden raz na 3 poziomie trudności) i mam gra mi się podobała, ale mam pewne zastrzeżenia. Ogólnie gra się bardzo przyjemnie, grafika jest bardzo ładna (jako całość może nie robi piorunującego wrażenia ale są fajne patenty jak np odbicia w podłodze itp.), fizyka i zachowanie postaci kiedy nimi rzucamy też są całkiem interesujące. Sam system walki pozostawia nieco do życzenia, przy czym jego ograniczenia są wyraźnie odczuwalne dopiero na wyższym poziomie trudności. Po pierwsze miecz świetlny i pioruny są zdecydowanie za słabe w porównaniu z damage'em jaki zadają rzucane przedmioty. Do tego żeby z nich korzystać należy się zbliżyć mocno do wroga co tez jest bardzo niebezpieczne i nieopłacalne. Sprawę pogarsza jeszcze fakt że wrogowie dysponują niewyobrażalną wręcz celnością - o ile w Jedi Academy czy w samych filmach było pełno laserów dookoła bohatera, tutaj wszystko leci DOKŁADNIE w niego. Na dodatek wrogowie celują tak szybko ze nawet DASH prawie nic nie daje w większości sytuacji. W efekcie połowę dema spędziłem starając się zabić wszystkich rzucaniem przedmiotów z dużej odległości co na dłuższą metę nie jest zbyt emocjonujące... Myślę, że przejście gry będzie bardzo przyjemne szczególnie na zwykłym poziomie trudności kiedy będziemy biegli przed siebie i w wymyślny sposób rozwalali kolejne watahy wrogów, ale stawianie tej gry obok takich tytułów jak DMC (gdzie gracz ma do dyspozycji masę ciosów, stylów i broni, a wszystko to można elegancko łączyć, a każdy rodzaj przeciwnika i Bossa wymaga innego podejścia) jest herezją. Gra godna polecenia, ale dla fanów Ninja Gaiden czy DMC to raczej lekki tytuł do jednokrotnego zaliczenia :-)
Robsonf
21 08 2008, 21:28
Po tej grze można się obawiać jedynie zbyt krótkiego czasu przejścia gry i że będzie ona zaledwie na raz.
Radiell
21 08 2008, 22:06
CYTAT(Robsonf @ 21 08 2008, 22:28)

Po tej grze można się obawiać jedynie zbyt krótkiego czasu przejścia gry i że będzie ona zaledwie na raz.
Dlatego mam nadzieje ze z czasem dodadza jakas opcje multiplayer.
MichAelis
21 08 2008, 22:32
Ej nie podoba mi sie O__o
Grafika w sumie taka sobie, bez fajerwerkow. Fajnie sie rzuca ludzmi i wygina blachy;) Ogolnie to mnie nie wciagnelo. Bylem napalony a juz nie jestem.
MasterShake
22 08 2008, 07:45
at-st to koniec dema?
jakos mnie nie porwalo, nie wiem czego sie spodziewalem ale chyba jdei academy byl lepszy. I te rysy po mieczu na scianach tam bylyl epsze.
Również odemnie nie bedzie ahów i ohów , gra jest średnia , sam klimat star wars jest fajny ale nie wciągneło mnie , grywalnosc jest srednia a oteksturowanie korytarzy a raczej jego brak sprawia ze grafika jest mocno sterylna.
Gooralesko
22 08 2008, 08:39
CYTAT(camel @ 22 08 2008, 09:36)

Również odemnie nie bedzie ahów i ohów , gra jest średnia , sam klimat star wars jest fajny ale nie wciągneło mnie , grywalnosc jest srednia a oteksturowanie korytarzy a raczej jego brak sprawia ze grafika jest mocno sterylna.

Czyli mówisz, że jest brak tekstur na korytarzach? Nie mam pytań do Ciebie.
Master - yup... znaczy tak.
Mi sie demko nie spodobalo. Straszny chaos, beznadziejne sterowanie podnoszonymi przedmiotami, a i graficznie jakos bez polotu. Wracam do moich japonskich gierek i tych od Itagakiego.
Z tego co było widać na screenach itp. to w grze będzie sporo innych i ciekawszych lokalizacji niż tylko korytarze.
MasterShake
22 08 2008, 09:14
akurat te korytarze wygladaja jak w filmie i mi to pasi ale dlugosc tego dema to smiech na sali
Radiell
22 08 2008, 12:39
Omg, dlugosc dema. Niewazne czy jest dlugie czy krotkie wazne ze JEST! i mozna pograc/zobaczyc jak sie gra prezentuje i to sie liczy. Mi osobiscie jak juz wczesniej pisalem gra przypomina stare czasy spedzone przy JA wiec napewno ja kupie.
Sterowanie podnoszonymi przedmiotami rzeczywiście mocno kuleje, a przecież to jeden z ważniejszych elementów walki. Ogólnie rozgrywka jest odrobinę zbyt chaotyczna, jednak nadal dostarcza masę zabawy, nawet jak się przechodzi demko po raz piąty. Oprawa graficzna na bardzo dobrym poziomie, aczkolwiek bez większych rewelacji. Muzyki chyba komentować nie trzeba, bo jest taka, jak zawsze.
Zagralem w demko...podoba mi sie...daje duzo frajdy - od samego poczatku bylo wiadomo ze glownym elementem tej gry bedzie zabawa moca a nie mieczem swietlnym - zreszta wystarczy spojrzec na tytul

...pozycja obowiazkowa...demko smiga plynnie, grafika dobra, sterowanie dobre, zabawa moca - Genialna...nie ma sie nad czym zastanawiac...
Nie rozumie porownan do Jedi Academy - przeciez od razu bylo wiadomo ze to bedzie calkiem inna gra...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.