Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: nowa lista lektur- porazka Giertycha?
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Ewcikson
Ja sie zalamalam czytajac dzisiejsza prase o nowej decyzji pana ministra jak on chce z kanonu lektur skreslic to co w nim najlepsze... kafka gombrowicz grudzinski goethe witkac czy dostojewski.... masakra... ja jestem przeciwko ! a wy??
Sunderland
A ja nie będe zgrywał inteligenta i powiem, że mi by to było na rękę, ponieważ zachrzan jest ostry i człowiek nie wyrabia z tymi wszystkimi książkami.Bo to nie jest takie straszne je czytnąć, ale trzeba posiadać czas.Z drugiej strony kto dał mu prawo do decydowania?Nie jestem ani za ani przeciw.Uplasuję się gdzieś w środku.Tylko czy przez usunięcie tych pozycji nasza wiedza nie stanie się przypadkiem tak jakby uboższa?
Kmiot
CYTAT(Sunderland @ 31 05 2007, 19:22) *
A ja nie będe zgrywał inteligenta i powiem, że mi by to było na rękę, ponieważ zachrzan jest ostry i człowiek nie wyrabia z tymi wszystkimi książkami.Bo to nie jest takie straszne je czytnąć, ale trzeba posiadać czas.Z drugiej strony kto dał mu prawo do decydowania?Nie jestem ani za ani przeciw.Uplasuję się gdzieś w środku.Tylko czy przez usunięcie tych pozycji nasza wiedza nie stanie się przypadkiem tak jakby uboższa?

Więc zapewne ucieszy Cię fakt, że zamiast Grudzińskiego, Dostojewskiego czy Kafki uczniowie będą musieli czytać twórczość jakichś podrzędnych autorów, bo to nie jest tak, że wykasowali z listy i zrobiło się luźniej. W zamian będą inne, nie wiem czy lepsze, czy gorsze, ale wątpliwa sprawa żeby przebili "Inny Świat", "Zbrodnię I Karę" czy "Proces". Warto jednak zaznaczyć, że do kanonu ma wejść książka o Janie Pawle II, znanym także do niedawna pod pseudonimem Papież. Nie wiem czy będzie miał taką siłę przebicia co Józio z "Ferdydurke".

Szkoda mi trzech wymienionych przeze mnie w pierwszym zdaniu autorów.
Colio
CYTAT(Ewcikson @ 31 05 2007, 10:30) *
Ja sie zalamalam czytajac dzisiejsza prase o nowej decyzji pana ministra jak on chce z kanonu lektur skreslic to co w nim najlepsze... kafka gombrowicz grudzinski goethe witkac czy dostojewski.... masakra... ja jestem przeciwko ! a wy??

Pewnie że przeciwko. Tyle, że debil pozostanie debilem upraszczając, ludzie będą chcieli to przeczytają te knigi na własną rękę, nikt im nie broni. Jeno szkoda, że rząd chce kulturowe dziedzictwo (Witkiewicz, Gombrowicz) wymazać. Zmieni się minister edukacji, to w końcu naprawią ten błąd, miejmy nadzieję.
Sunderland
Że niby chcą te lektury czymś zastąpić?A jaki w tym sens?Luźniej się nie zrobi, a te utwory , które mamy teraz są najlepszymi przedstawicielami własnej epoki.
Jędrek
W ch/uj z tym Giertychem. J.e.b.a.n.y jest, trzeba mu przyznac biggrin.gif

Najlepsze ksiazki wywalil, mam na mysli 'Zbrodnie i Kare', 'Proces', 'Fausta', 'Ferdydurke'. Pomysl z Janem Pawlem II dobry, ale chyba wybor ksiazki nie, bo to nie jest nic Jego. Moglby dac cos co napisal papiez. Podobno maja Krzyzacy na obowiazkowa lekture wrocic - i dobrze, ale po ch/uj wywalac lepsze tytuly.

Mowilem - bylo isc glosowac, nie glosowaliscie to nie psioczcie. (ofkoz nie do Was bo nie wiem czy glosowaliscie czy nie:)
lukasz
ciekawe zagranie.wyeliminowano ścisłą czołówke polskich autorów(gombrowicz i witkacy) umiejących wzbić sie ponad tradycyjny mizerny polski poziom i potrafiących zachować dystans i postawe krytyczna do naszego narodku do naszych kompleksów i całej gamy wad.usuwając ich tylko pogłebiamy uczucie zaściankowości.prawda jest taka ,że proponowane lektury to żenada na czele z grafomanią papieża plus powieść biograficzna o nim.a gombrowicz znany jest na calym swiecie.ostatnio mialem zajecia z argentyńczykiem (dzieki Bogu jestem już na studiach) i zapytany o gombrowicza od razu odpowiedział ,że to escritor.
swoją droga borowskiego usuneli?bo jesli nie to niezle jaja bo to był zadeklarowany komunista
Colio
CYTAT
Przeczytałem "Trans-Atlantyk" Witolda Gombrowicza dopiero trzy miesiące temu, gdy dowiedziałem się, że to jest lektura obowiązkowa. Byłem przerażony, gdy zobaczyłem co tam jest napisane - powiedział Roman Giertych na spotkaniu z dziennikarzami.
Minister edukacji powiedział, że porównywanie Gombrowicza i Henryka Sienkiewicza to absurd, ponieważ Sienkiewicz stoi na dużo wyższym poziomie. Przyznał również, że "Trylogię" przeczytał kilkanaście razy.

Lider LPR powiedział również, że jedyną osobą, która w państwie jest przeciwko obecności Sienkiewicza w kanonie lektur jest Adam Michnik, ponieważ chce kreować antypatriotyczną i trockistowską wizję Polski. - Z tego samego powodu promuje Gombrowicza, ponieważ jest wrogi Polsce - powiedział Giertych.

http://wiadomosci.onet.pl/1546868,11,item.html

Mógłby pokminić jeszcze jeden miesiąc nad uzasadnieniem wycofania Gombrowicza ze spisu lektur, na bank byłoby ciekawiej.
lukasz
zgadzam sie z Michnikiem.jestem za wyeliminowaniem sienkiewicza.z prostego powodu.ubóstwo literackie.to był taki XIX wieczny bestseller ala współczesny kod da vinci i to jest podobny poziom pisania.
Gombrowicz natomiast miał duży dystans o czym świadczy teorii synczyzny w kraju gdzie zaścianek rządzi i dewotyzm.Giertych jest zwolennikiem ojczyzny.stąd konflikt a ,że umarły nie może sie bronić w dyskusji to został wyj.e.b.any z listy lektur.
Stachu
CYTAT
Przeczytałem "Trans-Atlantyk" Witolda Gombrowicza dopiero trzy miesiące temu, gdy dowiedziałem się, że to jest lektura obowiązkowa. Byłem przerażony, gdy zobaczyłem co tam jest napisane - powiedział Roman Giertych na spotkaniu z dziennikarzami.
Minister edukacji powiedział, że porównywanie Gombrowicza i Henryka Sienkiewicza to absurd, ponieważ Sienkiewicz stoi na dużo wyższym poziomie. Przyznał również, że "Trylogię" przeczytał kilkanaście razy.
co za bzdury

porownanie sienkiewicz, a gombrowicz. poziom sienkiewicza jest conajmniej przecietny. Jego powiesci sa przekolorowane i chooja warte imo. Co innego Gombrowicz do ktorego wracam nawet teraz czasami. Niby jakie gietych tresci widzi w 'trans atlantyku'? Swoja droga ma chłop zapłon, ze dopiero 3 miesiace temu to przeczytał xD

Jak na moj gust wycofanie najlepszych autorow mu nie wyjdzie. Przeciez nikt na to nie pojdzie. Brak kafki gombrowicza grudzinskiego goethego witkacego czy dostojewskiego? Litosci. Chciaz ostatnio byłem przerazony gdy natrafilem na 'fausta' wydanego w 2007 roku przez dosc znane wydawnictwo i okazało sie ze było...uwaga!! ..... O C E N Z U R O W A N E ! ! ! zmiast przeklenstw i aluzji były ' - - - - - ' Zamiast słowa \dziura\ w kontekscie \wagina\ mamy '- - - - ' To jest chore, co zyeb cenzuruje dzieło literackie swiatowej klasy? to jest mozliwe tylko u nas
Dante
Cholera wszyscy się przejmują tak jakby większość osób które chodzą do liceum czytała lektury. A te książki które są wycofane chyba nie do końca są w materiale (znaczy nie są tak do końca omawiane bo nie ma ich na maturze na poziomie podstawowym chodzi o Trans-Atlantyk, Szewców Fausta) a w szkole odbębniają k głównie do matury. Ludzie szukali klucza do tego dlaczego odpadły te ksiązki a to chyba dość łatwe. One najbardziej się wyróżniają i chyba jest w nich najwięcej elementów seksualnych a to nie przystoi w szkole Giertycha, zwłaszcza motywy homoseksualne/pedofilskie, zdrady pozamałżeńskie itp. Może przynajmniej teraz jak książki mają być wycofane to mają kampanię taką że zachęca ludzi do czytania tylko po to by dowiedzieć sie co takiego jest w tych książkach które muszą wypaść.
Stachu
no masz racje, wiekszosc licealistow nie czyta lektur, potem sa jakies smieszne amnestie na maturze, a ludzie nie potrafia publicznie kilu słow powiedziec

i raczej nie chodzi o to, ze giertych chce zabrac najfajniejsze lektury, bo kto bedzie chciał i tak to przeczyta. chodzi o to, ze zamiast tych lektur bedzie masa nowych, imo beznadziejnych
Jędrek
Ja tam czytalem wlasnie te ksiazki wycofane, mam w (pipi)e, ze nie bylo ich na maturze, czytam bo lubie czytac. o_O
Mendrek
Zastanawiam się, na ile "zakazany owoc" + "pójście na przekór nielubianemu ministrowi edukacji", sprawi iż wartość wycofanych tytułów wzrośnie i dzięki temu więcej osób to przeczyta.
lukasz
z Faustem to wogóle niezła fama jest.przecież to sie na studiach czyta na danych kierunkach a nie k.urwa w LO.Cierpienia mlodego wertera to owszem w liceum sie omawia ale napewno nie Fausta równie dobrze Ulissesa mógłby usunać.
ogółem ja z usuniętych lektur stycznośc jako obowiązek miałem z zbrodnią i karą,wspomnianymi cierpnieniami,innym światem szewcami i ferdydurke.
Mendrek dobrze pisze zakazany owoc spowoduje podobną reakcje jak za komuny tzn wiecej osob bedzie chcialo przeczytać te ksiązki.a tak wogóle to cala sytuacja zwilża mnie bo ja lubie czytać i nawet LO czytałem proces czy zamek kafki zamiast jakiś sienkiewiczów.
tak realnie patrząc to najlepsza polska xix wieku to jest lalka.dwudziestego to bym wybrał coś z tego grona: wariacje pocztowe,pożegnanie jesieni,malowany ptak.ta ostatnia ksiazka raczej nie po guście Giertycha napewno:)
Ewcikson
Przeczytałam wasze posty i odpowiem jak filolog polski:> Te wszystkie książki, które zostały wycofane po prostu były w programie po to, żeby uczniowie zaczęli myślećchytry_.gif pisarze tacy, jak Borowski, Gombrowicz czy Witkacy polemizują z zaściankowością i narodowym mitem martyrologii polskiej, sprzeciwiali się ujednoliceniu i skupianiu mitologii narodowej tylko na Romantyzmie czy Pozytywizmie i wątpię, by Giertych zrozumiał, ze "Trans- Atlantyk" jest alegoria i ogromna polemika z Panem Tadeuszem... , ale czego spodzwiewac sie po tak zaściankowym umyśle pseudo inteligenta:>
W programie zostaną lektury w których będziecie ( to dla tych którzy są przed matura) karmieni, aż do wyrzygania martyrologia i metafizyka patriotyzmu... poza tym pustka nie znosi próżni... a przecież polska literatura jest bardzo różnorodna to co np. znalazłam w holenderskiej bibliotece z polskiej literatury to : Kapuściński , Gombrowicz, Witkacy i właśnie Conrad -to co Romek tak wspaniałomyślnie wykreślił -gratuluje pomysłu ...
Wszak to były lektury nadobowiązkowe, ależ ile można czytać o poświeceniu się dla sprawy i patriotyzmie:> Dlatego lektury XX lecia i współczesności są najciekawsze, bo jakże inne od wspomnianych Sienkiewicza i Mickiewicza...
lukasz
Kapuścińskiego nie było na liście.teraz Giertych go dodał. co wcale go nie stawia w dużo lepszym świetle.swoją drogą Kosińskiego nie widziałaś jak na półce pl literatura był Conrad?
Manor
CYTAT(Stachu @ 3 06 2007, 10:18) *
no masz racje, wiekszosc licealistow nie czyta lektur,

i właśnie to może byc powodem, dlaczego te zmiany przejdą bez echa wśród uczniów. Poloniści się buntują, a przeciętny licealista na to zlewa, bo jedyne co go może wku*wic, że dłuższe streszczenia będzie musiał czytac.

A przecież "Potop" jest lekturach, "Krzyżacy" przerabiałem w gimnazjum, więc o co chodzi?

Giertych inteligencją nie grzeszy i nie jest w stanie pojąc problematyki wywalonych utworów. Zazdrości, że są ludzie którzy to ogarniają, więc wywalił.

wku*wiające, jak takie głupie utrzymywanie koalicji i polityka mogą wpływac na kształtowanie umysłów. To jest żałosne żeby ułomy decydowały od ludzi mądrzejszych od nich co robic a czego nie. Środowisko naukowe, polonistyczne zareagowało dośc jednostronnie, ale Giertych na to zlewa, w końcu on "wie lepiej"

żeby nie było, starałem się czytac lektury, nie wszystkie dałem rady, Witkacego faktycznie w szkole w ogóle nie było, a "cierpienia młodego Wertera" nie stanowi dla mnie jakiegoś wybitnego dzieła. Ale "Zbrodni i Kary" to mu nigdy nie podaruję. Jak można usunąc takie dzieło?

niech "Wesele" jeszcze usuną. W końcu Wyspiański brutalnie pogrzebał nadzieję na odzyskanie niepodległości, zamiast dawac nadzieję w sienkiewiczowskim stylu
Ewcikson
CYTAT(lukasz @ 3 06 2007, 16:19) *
Kapuścińskiego nie było na liście.teraz Giertych go dodał. co wcale go nie stawia w dużo lepszym świetle.swoją drogą Kosińskiego nie widziałaś jak na półce pl literatura był Conrad?

właśnie dziwn,e ale Kosińskiego nie było, a Kapuściński był, może dlatego, ze umarł nie tak całkiem dawno?
ogqozo
Pisałem, co o tym myślę w temacie o polityce. Bardzo głupia decyzja, ale PiS broni się, że to tylko propozycja i niekoniecznie wejście w życie.

Giertych się wypowiedział w taki sposób: "Sienkiewicz, którego usunięto za rządów SLD, musi wrócić. Nie może być tak, by ktoś nie znał słów - Kończ waść, wstydu oszczędź! To absolutna klasyka!"

Skoro facet gada takie rzeczy, to trudno będzie z nim dyskutować. Ja chodziłem do liceum za rządów SLD i kurczę, jakoś przerabialiśmy "Potop". Ba, pamiętam też "Krzyżaków", Quo Vadis", "W Pustyni i w Puszczy". Sienkiewicz już jest pisarzem, którego czytamy najwięcej! Czy rzeczywiście na to zasługuje?

Aha - obowiązkowe czytanie dzieła papieża, biografii papieża, i (pipi) wie co jeszcze z nim wymyślą, to nie jest dobry pomysł. To zwykła kościelna propaganda. W szkole jest coś takiego jak wolność wyznania. Książkę papieża można omawiać na religii. Moja wierząca siostra kiedyś ją kupiła i stwierdzam, że nie przedstawia zbyt wielkiej wartości jako literatura.

Pisałem też w temacie o polityce, że głupi minister to smutek, ale jeszcze większym jest głupie społeczeństwo. Jest bardzo wiele wspaniałych książek, z wielką wartością poznawczą, których nie ma na liście lektur, z różnych powodów. I jakieś 99% młodzieży ich nie zna. Inteligentni ludzie nie powinni się przejmować zmianami na liście lektur.
Serio wierzycie, że ludzie będą chcieli to czytać, bo Giertych im nie każe? Ojj, to będzie dotyczyć bardzo małej ilości ludzi. W Polsce ludzie strajkują tylko w ten sposób, że nic nie robią, albo niszczą. Ci, którzy odważyliby się na przeczytanie, to wyłącznie miłośnicy książek, a oni i tak by to przeczytali.
Większość licealistów ma to gdzieś, bardziej się martwi, żeby móc podczas lekcji wysyłać sobie sms-y.
Ewcikson
nie wiem czy dotarło do ciebie przesłanie "Nie -boskiej" Krasińskiego, ze jeżeli już się planuje robić rewolucje to trzeba być przygotowanym na jej skutki i mieć plan, co zrobić później:> Moim zdaniem decyzja pana ministra nawet pod jednym jedynym względem- racjonalności, nie była przemyślana. Martwi mnie to, choć przyznaje, ze Grudzinski, Witkacy czy Gombrowicz, a nawet Kafka, byli swego czasu zakazywani, a i tak się ich czytało.Dlaczego? Bo to literatura ponadczasowa i nie chodzi tylko, by uświadamiać uczniom na sile, ze "Słowacki wielkim poeta był" jak to Giertych chce teraz z papieżem zrobić, bo to wielki człowiek był... to nawet nie ulega wątpliwości, tylko to co się robi na sile, nie zawsze ma taki skutek jaki byśmy chcieli, żeby osiągnął (Gombrowicz) -bo wszystko to i tak robione na "gębę" i pokaz:>
Sunderland
Czytam jak tu ludzie jadą po Sienkiewiczu i trochę mnie to dziwi, ponieważ nie rozumiem jak można jego książkom zarzucać ułomność literacką.A już przyrównanie go do "Kodu Leonarda" to trochę przesada.Może nie ma tam tak kozackich opsiów jak w "Nad Niemnem", ale nie popadajmy w skrajności.
Giertych to swoją drogą pseudo intelektualista, który chce sobie zjednać lud wychowany na streszczeniach.Wszystko uczniom odpuszcza i uczniowie go popierają.A ci ambitni nigdy nie stanowili tej większej połowy.Ja sam należę do ludzi, którzy mają w sobie lenia, ale jak mam byc postrzegany jako ten gorszy bo zdałem na zasadach specjalnych lub miałem okrojony materiał to ja dziękuję za takie zagrywki.No i wprowadzenie biografii Jana Pawła jako lektury to woła o pomstę do nieba.Przecież to jawne przegięcie.Zamiast zająć się tym co jest naprawdę w naszym szkolnictwie istotne to ruszają to, co powinno zostać takim, jakim jest.Ech...
Ewcikson
CYTAT(Sunderland @ 4 06 2007, 16:21) *
Czytam jak tu ludzie jadą po Sienkiewiczu i trochę mnie to dziwi, ponieważ nie rozumiem jak można jego książkom zarzucać ułomność literacką.A już przyrównanie go do "Kodu Leonarda" to trochę przesada.Może nie ma tam tak kozackich opsiów jak w "Nad Niemnem", ale nie popadajmy w skrajności.
Giertych to swoją drogą pseudo intelektualista, który chce sobie zjednać lud wychowany na streszczeniach.Wszystko uczniom odpuszcza i uczniowie go popierają.A ci ambitni nigdy nie stanowili tej większej połowy.Ja sam należę do ludzi, którzy mają w sobie lenia, ale jak mam byc postrzegany jako ten gorszy bo zdałem na zasadach specjalnych lub miałem okrojony materiał to ja dziękuję za takie zagrywki.No i wprowadzenie biografii Jana Pawła jako lektury to woła o pomstę do nieba.Przecież to jawne przegięcie.Zamiast zająć się tym co jest naprawdę w naszym szkolnictwie istotne to ruszają to, co powinno zostać takim, jakim jest.Ech...

I doszliśmy do sedna problemu:> no bo kogo obchodzą teletubisie, kiedy dzieci w Polsce nie maja jednego ciepłego posiłku w ciągu dnia, kogo obchodzą listy lektur, kiedy ludzie po studiach muszą jechać na emigracje by znaleźć prace... są naprawdę ważniejsze sprawy, niż takie bzdury jakimi zajmuje się nasz rząd...
Mendrek
CYTAT(lukasz @ 2 06 2007, 11:06) *
a gombrowicz znany jest na calym swiecie.ostatnio mialem zajecia z argentyńczykiem (dzieki Bogu jestem już na studiach) i zapytany o gombrowicza od razu odpowiedział ,że to escritor.

Z cyklu: "Google prawdę Ci powie" :

arrow.gif Wyniki 1 - 10 spośród około 74,200 dla zapytania Dobraczyński.
arrow.gif Wyniki 1 - 10 spośród około 1,210,000 dla zapytania Gombrowicz.
ogqozo
Najzabawniejsza jest ta odpowiedź Giertycha na pytanie - czemu skreślił:
"Przeczytałem ostatnio Trans-Atlantyk. To historia faceta, który w roku, bodajże trzydziestym dziewiątym, wymiguje się od służby wojskowej, i wybiera się do Argentyny czy do Ameryki Południowej gdzieś, by poszukiwać tam... różnych wrażeń".

Ten facet nie dość, że ideologicznie kaleki, to jest jeszcze kompletnym debilem. Kurva, to nie jest żadna przesada stwierdzić, że zostawia w kanonie tylko Sienkiewicza, bo tylko jego jest w stanie zrozumieć. "Trans-Atlantyk" to przecież książka o poważnym przesłaniu dotyczącym stosunku człowieka do własnej ojczyzny. A jak się słyszy taką "interpretację" z ust szefa MEN, to naprawdę ręce opadają.
Stachu
CYTAT
Sienkiewicz ulomny? no nie przesadzajmy. A o Zeromskim mi nawet nie wspominaj bo przeczytałem te jego smieszne ksiazki z przymusu i to fajne nie było. Sienkiewicz to literatura rozrywkowa, nie trafia do mnie kompletnie.

skoro Trans-Atlantyk namawia do wymigiwania sie od słuzby wojskowej xD to co robi Sienkiewicz z tym swoim przeinaczaniem historii?

CYTAT
"Sienkiewicz, którego usunięto za rządów SLD, musi wrócić. Nie może być tak, by ktoś nie znał słów - Kończ waść, wstydu oszczędź! To absolutna klasyka!"
Porazka na całej lini, to niech juz lepiej sciaga tiniego winkiego niz czyta te wszystkie ksiazki
lukasz
Giertychowi już rura zmiękła i przywraca inny świat i Zbrodnie i karę.nie wiem co gorsze to ,że najpierw je usunął czy to ,że teraz nie umie bronić swoich decyzji.
Ewcikson
CYTAT(ogqozo @ 5 06 2007, 15:42) *
Najzabawniejsza jest ta odpowiedź Giertycha na pytanie - czemu skreślił:
"Przeczytałem ostatnio Trans-Atlantyk. To historia faceta, który w roku, bodajże trzydziestym dziewiątym, wymiguje się od służby wojskowej, i wybiera się do Argentyny czy do Ameryki Południowej gdzieś, by poszukiwać tam... różnych wrażeń".

Ten facet nie dość, że ideologicznie kaleki, to jest jeszcze kompletnym debilem. Kurva, to nie jest żadna przesada stwierdzić, że zostawia w kanonie tylko Sienkiewicza, bo tylko jego jest w stanie zrozumieć. "Trans-Atlantyk" to przecież książka o poważnym przesłaniu dotyczącym stosunku człowieka do własnej ojczyzny. A jak się słyszy taką "interpretację" z ust szefa MEN, to naprawdę ręce opadają.

Jak już pisałam to polemika z mitem narodowym ukazanym w Panu Tadeuszu....w gruncie rzeczy mitem Emigranta tez i patriotyzmem.... takim jakim pojmuje go Romek:> właśnie co do Sienkiewicza to ja się nie wypowiadam, bo jak na swa epokę, jednak był odkrywczy, ale w porównaniu z innymi wygląda dość blado:>
A co decyzji Giertycha to on nie umie ich bronic, bo były pochopne:> i tyle tylko, ze zdaje sobie z tego sprawę, ze w polemice by przegrał...
Obsolete
CYTAT(lukasz @ 6 06 2007, 18:42) *
Giertychowi już rura zmiękła i przywraca inny świat i Zbrodnie i karę.nie wiem co gorsze to ,że najpierw je usunął czy to ,że teraz nie umie bronić swoich decyzji.

Przeciez tak naprawde Giertych nie chcial tych zmian. Dobrze wiedzial, ze to nie przejdzie, po prostu chcial dac wyrazny, radykalny sygnal. MEN to ostatni bastion, w ktorym lpr moze zaistniec. Zastanowcie sie dobrze w jakich innych obszarach poslowie z Ligi moga byc aktywni? Ano w zadnych, bo zostali mocno zmarginalizowani. Ministerstwo Edukacji stalo sie jedynym miejscem, w ktorym lpr moze sobie nabic jakis promil poparcia, pokazac swoj radykalizm, prawicowy kierunek, pokazac, ze w ogole istnieje i niby "cos tam robi".
To jest po prostu polityka. Gada sie rozne rzeczy, tylko po to, by ludzie sie o tym uslyszeli, bez zamiaru wprowadzenia ich w zycie. A, ze robienie takich rzeczy akurat w MEN jest mocno nieetyczne, to inna sprawa;]
Ewcikson
CYTAT(Obsolete @ 7 06 2007, 03:28) *

Przeciez tak naprawde Giertych nie chcial tych zmian. Dobrze wiedzial, ze to nie przejdzie, po prostu chcial dac wyrazny, radykalny sygnal. MEN to ostatni bastion, w ktorym lpr moze zaistniec. Zastanowcie sie dobrze w jakich innych obszarach poslowie z Ligi moga byc aktywni? Ano w zadnych, bo zostali mocno zmarginalizowani. Ministerstwo Edukacji stalo sie jedynym miejscem, w ktorym lpr moze sobie nabic jakis promil poparcia, pokazac swoj radykalizm, prawicowy kierunek, pokazac, ze w ogole istnieje i niby "cos tam robi".
To jest po prostu polityka. Gada sie rozne rzeczy, tylko po to, by ludzie sie o tym uslyszeli, bez zamiaru wprowadzenia ich w zycie. A, ze robienie takich rzeczy akurat w MEN jest mocno nieetyczne, to inna sprawa;]

Diekuje obso:* to miałam namyśli zakładając ten topic , bo w końcu nie o lektury tu chodzi tylko o idiotyczne pomysły Romka...
Antares
Eh, temat na mnie działa jak płachta na byka. Z jednej strony cieszę się, że żyję w XXI wieku i nowe technologie rozwijają się na moich oczach. A z drugiej strony, przeraża mnie analfabetyzm jaki dotyka świat, a zwłaszcza Polaków ostatnimi czasy. Obrzydza mnie wszelakiego rodzaju prymitywizm, a teraz poczyniono kolejne kroki by spłycić i tak już kulejący program nauki w liceum. Nie twierdzę, że czytanie lektur jest przyjemne, ale gdyby nie LO, miałbym dużo węższe spojrzenie na otaczającą mnie rzeczywistość. Wsadzając wszystkie książki Sienkiewicza a usuwając wyżej wypisanych autorów Giertych zrobi tylko szkodę dla licealistów. Z resztą o ile się nie mylę, to książki Gombrowicza są w zakresie rozszerzonym, jeśli chodzi o lektury. Sienkiewicz pisał książki ku pokrzepieniu serc i nie ukrywajmy- dla rozrywki czytelników. Fragmenty trylogii po raz pierwszy ujrzały światło dzienne na łamach jakiegoś pisma patriotycznego. Było to nic innego jak ówczesny serial akcji wink.gif

Ja przeczytałem z Sienkiewicza tylko Krzyżaków, dwa tomy Potopu i w Pustyni i w Puszczy (hehe) i uważam, że wystarczy. Stosowne filmy oglądałem, znam mniej więcej treść książek i styl w jakim pisze autor. Za to "Ferdydurke" czy "Inny Świat" dały mi bardzo, bardzo wiele do myślenia. Życzę panu Giertychowi więcej sukcesów w robieniu szopki z edukacji.

W czasach gdy sytuacja w szkołach i na ulicach jest fatalna, poziom intelektualny i kulturalny młodzieży (nie ukrywajmy) jest bliski dna dostajemy ministra pseudointelektualistę o dość radykalnych przekonaniach. Cieszę się przynajmniej, że mnie to już nie dotyczy bo uczelnie wyższe są poza zasięgiem pana Romana.
okser
Romek pojechał po całości! Chciałby wyrzucić jedyne książki, które ja chciałem czytać w szkole... Ehh... dobrze, że nie usunął ich wcześniej, bo bym nic nie przeczytał... Żartuję oczywiście smile.gif Co do "listy lektur" - tak naprawdę coś takiego nie istnieje. Z tego co wiem jest lista lektur zalecanych, z których nauczyciel wybiera pozycje. I chyba może je także rozszerzyć o inne utwory. Wynika z tego, że jeśli ktoś się uprze to może dać wszystkie lektury zakazane przez Romka. Tak na przekór:)

A co do Kapuścińskiego w bibliotece w Holandii. Ja się nie dziwię jego obecności. Naprawdę Kapuściński to był wielki człowiek, znany na całym świecie! Prawdziwe pieniądze zarobił przecież na dzięki zagranicznym wydaniom jego książek... Taki mały offtop smile.gif
Fan
CYTAT(Obsolete @ 7 06 2007, 03:28) *

typ wraz kolejnymi głupotami coraz bardziej się pogrąża a nie zyskuje w sondażach . Może po prostu lubi błysk fleszy i chciałby wykorzystać te ostatnie dwa lata jak najlepiej wink.gif)
Ewcikson
rozwalil mnie kolejny news o postepowaniu naszego ministra Edukacji teraz chce lustrowac i poprawiac podreczniki do historii- az niedobrze mi sie robi jak to czytam i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze jednak nie chce wracac do Polski...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.