Witam
Czy istnieje jakieś anime, które jako głowny motyw obiera przemyślenia, życie i śmierć, takie tam ;]
Oczywiśce nie musi być w 100% takie, ale np. coś zblizonego do drugiej części GitS - pamiętam ,że było tam pare bardzo ciekawych momentów.
Podawajcie swoje typy

Jeśli takowych nie ma, prosze zamknać temat ;]
gunslinger girl - troche juchy i masa refleksyjnych/filozoficznych wątków. opinie co do tego serialu są podzielone (nawet na tym forum chyba kiedyś była dyskusja), ale ja ze swojej strony polecam wszystkim.
O, więc jednak jest cos takiego

Dzięki, sprawdze to.
Może coś jeszcze?
Takich anime jest od cholery i jeszcze trochę. Jakby się przyjrzeć to niemal w każdym można znaleźć jakieś przesłanie lub elementy "filozoficzne". Mimo wszystko anime to nie tylko same Naruto i Dragonballe ;>. Ot chociażby znany i kochany Neon Genesis Evangelion oraz film End of Evangelion - o sensie anime będziesz myślał długo, i nawet wszelkie oficjalne informacje twórców Ci tego nie ułatwią. Ha, nawet w tych całych krytykowanych Gundamach znajdziesz wiele wątków opierających się o elementy prawdziwego życia, pełno nawiązań i przemyśleń "co będzie jeśli"... wątki etyczne, religijne, polityczne...
Z tytułów, które mi utkwiły w pamięci i zmusiły do pewnych rozmyślań w chwili obecnej mogę wymienić Air, Kimi Ga Nozomu Eien, Gundam 0080 (to tylko przykład, warto sprawdzić i inne), Haibane Renmei czy też filmy Shinkai Makoto. W niemal każdym anime, które nie jest szkolną komedią czy też bezmyślną napie*dalanką można znaleźć coś wartościowego.
Możesz też spróbować Nekojiru-sou. Gwarantuje, że po seansie zaczniesz się drapać po głowie zastanawiając "o co chodzi", a niektóre domysły mogą być naprawdę ciekawe co wiem z własnego doświadczenia.
Dzieki Suavek.
NGE być moze jutro sobie skołuję, gorzej z innymi.
Do tych co napisałes są napisy, ajj? Bo po ingliszu nie skapuje wsyztskiego, tak dobry nie jestem
Kino no Tabi chociaż nie zawsze chodzi tam o życie i śmierć
może trochę Monster
http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl - magiczna strona, którą każdy fan anime znać powinien... Możesz sprawdzić wszelkie wydania, grupy, napisy, jakość obrazu i dźwięku i w ogóle hulaj dusza.
A jeśli chodzi o pl pliki txt to jeśli na
http://animesub.info/ nie ma to znaczy, że nie ma w ogóle. Niemniej jednak chociażby takiego Air można znaleźć z pl napisami. Jakość pewnie dupna bo najprawdopodobniej robiona z tłumaczenia jap->eng->pl, no ale skoro angielskiego nie znasz to innego wyboru chyba nie ma.
wortigern
1 06 2007, 21:10
NGE i END of EVANGELION wyrezały moj mozg doszczętnie ale pewnie dlatego ze oglądałem to jak jeszcze byłem siurem
znaczy znam ,ale nie na takim poziomie by zrozumieć zawiłe mysli ;]
filozoficzne powiadasz...
Wortigern już wpisał NGE...
Ja ze swojej strony polecę Serial Experiments Lain. Krótka, 13odc seria.
choć nie wiem czy do końca filozoficzne jest xD
W sumie, nie obraziłbym się na jeden film, nie musza byc odcinkowe
Serial Experiment: Lain .
To anime dla twardych głów, ciężko go zrozumieć. Jest nudne, mało dynamiczne, zakręcone. Mimo wszystko, niesie potężną dawkę przekazu refleksyjno-filozoficznego na temat postaci boga, analogii boga do programisty komputerowego w przyszłości, umieszczenia duszy w formie cyfrowej, oraz faktu czy będąc bogiem w cyber przestrzeni, mając wpływ na rzeczywistość, tam również możemy stać się bogiem. To jedna z ciężkich "rozkmin" (czym jest rzeczywistość? Czym jest osobowość? Czym jest komunikacja?), których tam pełno i prawdę mówiąc sam nie rozumiem tego anime
wortigern
3 06 2007, 12:24
seria Ghost In The Shell, też 'ma w sobie' treści filozoficzne.
z naciskiem na część drugą ;]
Na razie zaciągam end of evangelion, sie zobaczy.
Aby Ci przypadkiem nie wpadło do głowy oglądać End of Eva przed serią odcinkową...
kurva ,dobrze ,że piszesz, bo bym tak zrobił z pewnościa ;]
Nigdy nie potrafiłem zrozumieć dlaczego ludzie mają zwyczaj oglądania sequeli przed zapoznaniem się z oryginałem. Dla mnie większa zagadka niż wszelkie filozoficzne anime ;>
Poszukaj sobie w sieci zremasterowanej wersji.
Lepsza jakość + 4epy Director's Cut.
edit:
Chodzi mi oczywiście o NGE.
Tylko o czym Ty teraz prawisz? o EoE?
CYTAT(banny @ 3 06 2007, 13:36)

Tylko o czym Ty teraz prawisz? o EoE?
Gainax puścił całą serie TV + EoE w wersji odnowionej, czyli remastered. Warto mieć na uwadze, że ostatnie 4 odcinki serii TV (nie kinóki czyli EoE) są w wersji UNCUT.
W Trigunie przejawia się motyw rozważania nad człowieczeństwem itp.
Filozoficzne powiadasz.....? Sens życia i takie tam??
Szczerze polecam 'Fullmetal Alchemist'.......wszystko to tam znajdziesz.
Do tego jeszcze specyficzny humor + dużo akcji w dobrej oprawie.
Sprawdź koniecznie
Elfen Lied...jakieś bardzo głębokie nie jest, ale warto luknąć
Elfen Lied jest fajne, ale to anime strasznie mnie przygniotlo takimi negatywnymi emocjami (smutek, zlosc itd.). Polecam jak lubisz sie troche zniszczyc i poplakac ;] Mi bardzo podeszlo.
CYTAT(estel @ 26 05 2008, 18:31)

Mi bardzo podeszlo.
Mnie również.
Może trochę przesadzam, ale to anime w ciekawy sposób pokazuje jedną z bardziej charakterystycznych cech człowieka - okrucieństwo.
Na przykład odcinek z dzieciństwem Lucy. Mam na myśli scenę z chłopakami i szczeniakiem. Dzieciaki wyzywały ja z powodu rogów etc. , a nastepnie zabily psiaka. Czyste okrucieństwo człowieczeństwo IMO.Genialne anime
Powstały Bokser
15 10 2008, 20:30
Elfen Lied jak dla mnie jest strasznie durne (szczególnie postacie).
Dobre, poważne anime? Wszystko (no, prawie) Satoshi Kona - Perfect Blue (GENIUSZ! Daje kopa mocniejszego niż Lynch!), Tokio Godfathers, Millennium Actress. Cudeńka Yoshiury Yasuhiro - zjawiskowe Pale Cocoon, tajemnicze Mizu no Kotoba i właśnie wychodzące, urzekające Eve no Jikan (wszystkie trzy ze sobą powiązane).
Cowboy Bebop? Również, problemy filozoficzne są wielokrotnie poruszane w tej serii. No i oczywiście jedno z najwspanialszych arcydzieł animacji w ogóle (i komiksu też) - Monster (chyba mój fav). Bah, 5 centymetró na sekundę (Byousoku 5 Centimeter) - też miażdży. Paranoia Agent! Mushishi (kolejny fav, ale z tym jestem sentymentalnie związany bardzo mocno), Saikano też daje mocno do myślenia (ale to inna klasa - mimo wszystko zdaje się, ze płakałem, heh), Yokohama Kaidashi Kikou - straszliwie niedoceniane i chyba już nie do zdobycia anime (jest świetne, kocham je).
TO są serie/filmy naprawdę głębokie i godne uwagi. No i apeluję, wskazujcie więcej takich - najlepiej seinen, slice of life, tragedie. Coś co doprowadzić potrafi do prawdziwego katharsis, jak świetna sztuka teatralna.
Mr. Blue
15 10 2008, 21:18
Ergo Proxy.
Więcej odniesień do filozofii (szczególnie greckiej) jest już chyba tylko w pierwszym Matrixie.
Nie zapominaj że praktycznie cały dialog script GitS:Innocence składa się z cytatów filozofów itd:P.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.