Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wii i gry z NGC
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > Wii
jurget
Witam, szukałem tutaj wiadomości na ten temat ale nigdzie nie znalazłem tego co mnie interesuje:

Otóż czy Wii potrafi zapisywać stany gier z NGC w swojej pamięci?
Nie chciałbym kupować niepotrzebnie memorki z ngc, a poluję właśnie na Wind Wakera na aukcjach.
szczurek
z tego co wiem to trzeba miec memorke do gacka
jiloo
trzeba miec memore NGC.

i osobiscie polecam albo oryginalna Nintendo, albo BigBena.
mialem 3 sztuki Joytecha i wszystkie byly wadliwe. kasowaly save'y i kazaly sie formatowac.
nie oszczedzaj na memorce, szkoda stanow gry.
jurget
CYTAT(jiloo @ 4 06 2007, 17:50) *
trzeba miec memore NGC.

i osobiscie polecam albo oryginalna Nintendo, albo BigBena.
mialem 3 sztuki Joytecha i wszystkie byly wadliwe. kasowaly save'y i kazaly sie formatowac.
nie oszczedzaj na memorce, szkoda stanow gry.

Wielkie dzięki za info smile.gif
Zatem kupię sobie przejściówkę na pada od PS2 (nie ma miejsca w szufladzie na kolejne pady) + memorke taką jak piszesz.
Czy ktoś ma doświadczenie z działaniem pada od PS2 z grami z NGC? Da się grać?
jiloo
CYTAT(jurget @ 5 06 2007, 07:58) *
Czy ktoś ma doświadczenie z działaniem pada od PS2 z grami z NGC? Da się grać?

jak sie nauczysz rozpoznawac z automatu, ze "czerwone B" z pada NGC to "kolko" na padzie od PS2, a "zielone A" to "krzyzyk" to da rade tongue.gif

a tak na powaznie.
uwazam, ze pad od NGC jest wygodny i bardzo intuicyjnie gralo mi sie w Metroidy, RE4 itp.
nie gralem co prawda na oryginalnym padzie (za maly), a wersji BigBena - nieco wiekszej i z gumowanymi uchwytami.
jednak kazda proba podejscia do gier typu THPS na padzie gamecube'owym konczylo sie porazka. niestety nie mogle poradzic sobie z przyciskami o innym ukladzie i (co chyba jest najwieksza przeszkoda) rozmiarze.
jestem wielkim fanem serii Dave Mirra Freestyle BMX. akurat na NGC mam DMFBMX2, nabylem wiec przejsciowki i gralem na padach od starego szaraczka (pierwsze Playstation). przejsciowka nie potrafila sobie poradzic tylko z arcadestickiem i mata do tanca. ale pada od PSX obslugiwala bez problemu. jak bede w domu sprawdze jakiego producenta mam przesciowki to zedytuje i dopisze.

a i ciekawostka na koniec. mialem przedluzacze do roznych padow i tu niespodzianka - pad od PSX podlaczony do GameCube przez przejsciokwe dziala normalnie. jak uzylem przeduzacza NCG nie dzialal wogole. jak uzylem przedluzacza PSX dzialal. zgadnij jak nie wiesz. i do dzis nie wiem dlaczego ;-)
jednak odkad kupilem Wavebirda nie uzywam juz przewodowych padow do NGC
damianekmic
Ja bym był ostrożny jeżeli chodzi o wszelkie kombinacje z padem od PSX-a do Cube'a. Po pierwsze w niektórych grach wymagane są analogowe triggery, których DualShok nie posiada, a po za tym padzik od Cube'a nie dość, że jest wygodniejszy to po prostu wygodniej się na nim gra... A mam w tym temacie doświadczenie, bo codziennie pykam na PS2 i Cubie. Pozdrawiam!
jiloo
DualShock 2 raczej posiada juz analogowe trigery, a o takim pisze Jurget.
to ja gram na PSX'owym. no i osobiscie nie mialem zadnych problemow, ale tez tylko w niektore gry nim gram (Aggressive Inline, DMFBMX2, THPS).
damianekmic
To że Dual2 ma analogowe triggery to ja dobrze wiem. Inna sprawa czy działają? Mam tutaj na myśli używanie Duala przez przejściówkę... ???
jiloo
no moim zdaniem dzialaja. zreszta dosc obszernie rozpisalem temat wspolpracy pare postow wyzej. wedlr moich doswiadczen.
ale wcale sie nie wyklucam, ze zjadlem wszystkie rozumy. opieram swoje zdanie tylko na WLASNYCH doswiadczeniach. nie robmy z tego pyskowki.
pozatym - przejsciowka kosztuje grosze (widzialem za 19 pln) wiec jurget sam moze przetestowac w pelnym zakresie

ps. ja mam takie przejsciowki.
jurget
CYTAT(jiloo @ 5 06 2007, 21:47) *
DualShock 2 raczej posiada juz analogowe trigery, a o takim pisze Jurget.
to ja gram na PSX'owym. no i osobiscie nie mialem zadnych problemow, ale tez tylko w niektore gry nim gram (Aggressive Inline, DMFBMX2, THPS).

Jeżeli trigger oznacza przycisk pod palcem wskazującym to dualshock 2 takowych nie posiada.
Najchętniej bym do tego podłączył mojego Logitech Cordless Controllera od PS2, ale widzę, że bezpieczniej będzie kupić po prostu pada od NGC i kolejne pytanie zatem, czy kupić oryginał czy też można brać pod uwagę jakiś zamiennik?
(w przypadku PS moje doświadczenia są takie, że tylko oryginały są coś warte a jeszcze więcej logitechy)
jiloo
CYTAT(jurget @ 6 06 2007, 22:01) *
Jeżeli trigger oznacza przycisk pod palcem wskazującym to dualshock 2 takowych nie posiada.
Najchętniej bym do tego podłączył mojego Logitech Cordless Controllera od PS2, ale widzę, że bezpieczniej będzie kupić po prostu pada od NGC i kolejne pytanie zatem, czy kupić oryginał czy też można brać pod uwagę jakiś zamiennik?
(w przypadku PS moje doświadczenia są takie, że tylko oryginały są coś warte a jeszcze więcej logitechy)

triggery to przyciski L2 i R2.
i jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w padzie od PS2 nie mozna np. stopniowo dodawac gazu w scigalkach. a wlasnie na tym polega analogowosc triggera.

co do padow oryginalnych. dla mnie sa za male troche, a wcale nie mam jakis ogromnych rak.
zakupilem wiec nieco wiekszego BigBen'a Soft Touch. ale z tego co widze, moze byc klopot z jego dostaniem.

jesli nie masz oporow przed wydaniem troche wiecej kasy to polecam oryginalnego WaveBirda od Nintendo.
powiem tak - odkad go kupilem nie dotknalem innego pada (grajac na GCN oczywiscie).
bezprzewodowy, na dwoch akumulatorach pracuje 100h. jest tez troche wiekszy niz oryginalny pad od konsoli, a przez to wygodniejszy. tym bardziej, ze teraz spadly troche ceny (ja placilem 249 confused.gif ) np. w Menago czy Gekonie.
jurget
CYTAT(jiloo @ 7 06 2007, 13:47) *
triggery to przyciski L2 i R2.
i jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w padzie od PS2 nie mozna np. stopniowo dodawac gazu w scigalkach. a wlasnie na tym polega analogowosc triggera.

co do padow oryginalnych. dla mnie sa za male troche, a wcale nie mam jakis ogromnych rak.
zakupilem wiec nieco wiekszego BigBen'a Soft Touch. ale z tego co widze, moze byc klopot z jego dostaniem.

jesli nie masz oporow przed wydaniem troche wiecej kasy to polecam oryginalnego WaveBirda od Nintendo.
powiem tak - odkad go kupilem nie dotknalem innego pada (grajac na GCN oczywiscie).
bezprzewodowy, na dwoch akumulatorach pracuje 100h. jest tez troche wiekszy niz oryginalny pad od konsoli, a przez to wygodniejszy. tym bardziej, ze teraz spadly troche ceny (ja placilem 249 confused.gif ) np. w Menago czy Gekonie.

No to uwierz, że Dualshock nie ma triggerów analogowych. Po prostu w ścigałkach na padzie używa się prawej gałki do gazowania i hamowania. Dopiero Sixaxis ma analogowe L2 i R2...

Dzięki za pomoc w doborze padzika, pewnie kupię tego WaveBirda. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.