CYTAT(ural @ 18 06 2007, 20:08)

Nie ma to jak za dyskusję w tematach elektroniki weźmie się kilku nastoletnich "ekspertów".
Ojej, przepraszam Panie "Wiem Wszystko Najlepiej", że ośmieliłem się mieć inne zdanie. Zawsze śmieszy mnie jak ktoś na forach internetowych nazywa innych "dzieciakami" nie mając kompletnie pojęcia z kim ma do czynienia.

DaN jak widać nie widzi różnicy pomiędzy skalowaniem obrazu bez utraty pikseli, a skalowaniem w dół z utratą prawie 200.000 pikseli. Na tych plazmach z obrazu o niespełna milionie pikseli wywalamy 1/5, co za tym idzie jakość spada siła rzeczy o 20%.
Ty to w ogóle sprawdzałeś na własne oczy, czy tylko policzyłeś sobie, że skoro jest 200k pikseli mniej to na pewno musi być do kitu? Jeżeli sprawdzałeś to w takim razie powiedz mi z jakiej odległości jesteś wstanie zauważyć tą "drastyczną" różnicę?

Najpierw więc laicka wypowiedź próbująca udowodnić, że skalowanie w dół z utratą pixeli i w górę bez utraty wiąże się z podobną jakością, a potem dodaje jakże światłą myśl: "Nie ma znaczenia czy to LCD, PDP, CRT, RPTV, czy cokolwiek innego. Ważne jest to, aby wyświetlany obraz odpowiadał naszym wymaganiom". Wzruszyłem się.
Sorry za moją "laicką" wypowiedź. Zamiast robić ironiczne uwagi proszę o to, żebyś "ekspercko" uzasadnił to, iż między 1280x720 a 1024x768 jest tak "drastyczna" różnica. Proszę o podanie odległości w zależności od wielkości TV, dla której "powinienem" widzieć różnicę.

Co do kontrastu i czerni, to co napisałem? Że dobre LCD również prezentują się bardzo dobrze - a nie że tak samo. Czytaj uważnie posty. Ponadto LCD już wielu tych aspektach dorównują tańszym plazmom (przy których podaje się kontrast dynamiczny, a przy LCD zwykle statyczny). A różnice jakie są (znikome) na korzyść plazmy są dewaluowane przez znaczne minusy - znacznie niższą rozdzielczość i wypalanie się matrycy.
Według Ciebie LCD i PDP mają znikome różnice jeżeli idzie o poziom czerni i kontrast (w tych samych klasach cenowych)? Czy Ty w ogóle widziałeś kiedyś plazmę? To czy podaje się kontrast dynamiczny czy też statyczny zależy od producenta, a nie od technologii.

Nawet w nowych plazmach efekt wypalania występuje, a sam fakt, że jest mniejszy nie ma tu znaczenia, bo mówimy o telwizorach do 4000 PLN, a takie plazmy kosztują kilka razy więcej. LCD za kilkanaście tysięcy złotych, też są znacznie lepsze od tych za 4, więc nie wiem co próbujesz tutaj udowodnić. Za 20 tys. to kupisz plazmę z prawdziwą rozdzielczością HD, ale kolega szuka czegoś 5x tańszego.
Ja również proponuję, żebyś czytał uważnie. Napisałem, że obecnie produkowane modele nie mają już praktycznie tego problemu. Nie wiem skąd nagle Ci się wziął pułap cenowy sięgający kilkunastu tysięcy. Nie pisałem nic na temat high-end'owych modeli.