Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Co wybrac? Obnosze sie z kupnem lcd do 3000-3500 zl
Forum PSX Extreme > Inne > HD
M4sta
Generalnie chodzilem juz i ogladalem telewizorki.Faworyzuje Samsunga ,a ściślej skupiałem uwage na tych dwóch modelach:

http://www.allegro.pl/item202765687_samsun...97_od_lobo.html
http://www.allegro.pl/item202771031_samsun...70_od_lobo.html

Wiadomo,ze ten drugi odpowiadalby mi bardziej,bo tanszy,a roznicy chyba wielkiej (oprocz ladniejszego wygladu pierwszego lcdka) nie ma ,z tego co widze, rozni sie tam minimalnie kontrast i jasnośc, ale czy jest to znaczna roznica ??Na co jeszcze powinienem zwrocic uwage??

Pozdrawiam i licze na wasza pomoc.
Maiden
Za taka kase wyrwiesz PALZME 42' LG. Nie wiem czy to nie lepszy wybór.
M4sta
Plazmy maja przeciez nizsze rozdzielczosci nie ?? Poza tym jakie zalety ma plazma porownujac ja do Lcdkow ?? Te ostatnie nie wioda teraz prymu na rynku (popularne sa of koz najbardziej to wiem,ale chodzi mi o prym jakosciowy smile.gif ) ? W ogole plazmy obsluguja HD, podlacze do niej kompa ??
Maiden
Oczywiscie że tak. LCD jak i PLAZMY mogą być HD lub nie. Kwestia rozdzielczości.
Ja Ci mówilem o Plazmie HD. (1024 x 720)...
M4sta
Plazmy o rozdzielczości 1024x768 to juz nie HD tak ?? No w sumie masz racje z tymi plazmami,skoro mowisz,ze to lepszy wybor to cos takiego wolalbym wybrac, tyle,ze zeby taka plazme wyrwac to juz musze podwyzszyc pułap do 4000zł. A jak z graniem w nocy,lcd sprawdza się tu gorzej czy w nowych telewizorach tego typu,to juz nie ma znaczenia ??
Maiden
Plazma 1024 x 720 mają taką samą rodziałke jak wymieniane przez Ciebie Tiviki. 720p.

A takową widziałem w Euro za 2999zł. Na plazmach się super gra w nocy.
Soul
SONY Bravia LCD 32V2500 cool.gif HD ready.
M4sta
CYTAT(Maiden @ 18 06 2007, 14:03) *
Plazma 1024 x 720 mają taką samą rodziałke jak wymieniane przez Ciebie Tiviki. 720p.

CYTAT(Soul @ 18 06 2007, 14:38) *
SONY Bravia LCD 32V2500 :cool: HD ready.

1.Ok...coraz wiecej zaczynam jzu kumac...powiedz mi tylko Maiden czy 1024x720 to to samo co 1024x768 ?? Bo msyle,ze nie,ale wiekszosc tych plazm ma wlasnie te druga rozdzielczosc.

2.Soul mysle chyba,ze ta bravia nie szokuje skillem smile.gif kontrast dwa raz slabszy od plazmy no i jasnosc tez dwa razy mniejsza.

Notabene zastanawiam sie w jakiej kwestii lcd przerasta plazme....
Ural
CYTAT(Maiden @ 18 06 2007, 14:03) *

Co Ty chłopie za bzdury tutaj wypisujesz. LCD nie mają rozdzielczości 1024x720 i to NIE JEST nawet 720p. Wybitnie się nie znasz na telewizorach ery HD, więc nie wprowadzaj zainteresowanego w błąd.

Zatem kilka sprostowań. Plazmy z prawdziwym HD Ready w cenie do 4000 raczej się nie znajdzie. Znajdzie się badziewie z rozdzielczością 1024x768 jak już, bo z 1024x720 są rzadkie (choć występują). Ale żadna z tych matryc nie jest 720p. 720p to przypominam 1280x720, więc w poziomie w tych plazmach mamy okrojone ponad 250 pikseli, co oznacza gorszą jakość (zmniejszenie obrazu do niższej rozdzielczości matrycy). Z kolei panele LCD HD Ready mają rozdzielczość ekranu zwykle 1366x768, czyli przewyższającą rozdzielczością tryb 720p, co oznacza, że nic z tego trybu nie będzie wycięte (nastąpi lekkie rozciągnięcie obrazu, nie mające większego wpływu na jakość - w przeciwieństwie do owych plazm, na których obraz jest dostosowywany do NIŻSZEJ rozdzielczości).

Plazmy mają przewagę odnośnie kontrastu, jakości podświetlenia i czerni oraz w kontekście telewizji analogowej. Tyle tylko, że nowe LCD również w tym zakresie prezentują się już bardzo dobrze, a już złaszcza te w przedziale cenowym 3-4 tys. złotych, czyli takim o jaki kolega pyta. Oczywiście trzeba wybrać odpowiedni model, ale tak jest zawsze. W konsekwencji producenci rezygnują z produkcji plazm, bo ich produkcja ma coraz mniejszy sens. Sony chyba nie oferuje już żadnej plazmy.

Ponadto plazmy mają jeden duży minus - wypalanie się matrycy. Innymi słowy jak będziemy sobie oglądać np. TVN dzień w dzień, to znaczek TVN pozostanie w końcu na matrycy na zawsze. A zatem w miarę upływu czasu obraz na plaźmie będzie coraz gorszy.

Podsumowując zakup plazmy nie ma żadnego sensu i nic dziwnego, że wyprzedają je za grosze w hipermarketach z elektroniką. O ile jeszcze 2-3 lata temu zakup plazmy miał większy sens, o tyle sytuacja się odwróciła i teraz opłaca się kupować tylko LCD.
DaN3000
CYTAT(ural @ 18 06 2007, 15:08) *
Zatem kilka sprostowań. Plazmy z prawdziwym HD Ready w cenie do 4000 raczej się nie znajdzie. Znajdzie się badziewie z rozdzielczością 1024x768 jak już, bo z 1024x720 są rzadkie (choć występują). Ale żadna z tych matryc nie jest 720p. 720p to przypominam 1280x720, więc w poziomie w tych plazmach mamy okrojone ponad 250 pikseli, co oznacza gorszą jakość (zmniejszenie obrazu do niższej rozdzielczości matrycy). Z kolei panele LCD HD Ready mają rozdzielczość ekranu zwykle 1366x768, czyli przewyższającą rozdzielczością tryb 720p, co oznacza, że nic z tego trybu nie będzie wycięte (nastąpi lekkie rozciągnięcie obrazu, nie mające większego wpływu na jakość - w przeciwieństwie do owych plazm, na których obraz jest dostosowywany do NIŻSZEJ rozdzielczości).

Czyli według Ciebie zeskalowanie sygnału 720p trochę w górę (do 1366x768) nie ma praktycznie wpływu na jakość obrazu, a już zeskalowanie trochę w dół (do 1024x768) robi bardzo dużą różnicę? Bzdura totalna. Jeżeli ekran nie będzie wykorzystywany jako monitor do kompa to taka różnica jest nie do zauważenia. Musiałbyś siedzieć 10cm przed ekranem i zliczać piksele, żeby zauważyć co zostało wycięte.

Plazmy mają przewagę odnośnie kontrastu, jakości podświetlenia i czerni oraz w kontekście telewizji analogowej. Tyle tylko, że nowe LCD również w tym zakresie prezentują się już bardzo dobrze, a już złaszcza te w przedziale cenowym 3-4 tys. złotych, czyli takim o jaki kolega pyta. Oczywiście trzeba wybrać odpowiedni model, ale tak jest zawsze. W konsekwencji producenci rezygnują z produkcji plazm, bo ich produkcja ma coraz mniejszy sens. Sony chyba nie oferuje już żadnej plazmy.

LCD w przedziale 3-4k mają porównywalny kontrast i czerń z plazmami? To znaczy, że albo znasz sklep w którym bardzo zaniżają ceny LCD albo nie widziałeś jak wygląda czerń na plazmie, zwłaszcza w ciemności.
Co z tego, że Sony nie produkuje plazm? Sony to jakaś wyrocznia? Nie produkują bo nie poradzili sobie z konkurencją. Główni producenci plazm to Panasonic, LG, Samsung i Pioneer i jakoś nie wycofują się z rynku, a wręcz przeciwnie.

Ponadto plazmy mają jeden duży minus - wypalanie się matrycy. Innymi słowy jak będziemy sobie oglądać np. TVN dzień w dzień, to znaczek TVN pozostanie w końcu na matrycy na zawsze. A zatem w miarę upływu czasu obraz na plaźmie będzie coraz gorszy.

Fajnie, tylko dlaczego piszesz o jakichś starociach, skoro w obecnie produkowanych modelach jest to już praktycznie niewystępujący problem?

Podsumowując zakup plazmy nie ma żadnego sensu i nic dziwnego, że wyprzedają je za grosze w hipermarketach z elektroniką. O ile jeszcze 2-3 lata temu zakup plazmy miał większy sens, o tyle sytuacja się odwróciła i teraz opłaca się kupować tylko LCD.

Kupuje się telewizor a nie technologię. Nie ma znaczenia czy to LCD, PDP, CRT, RPTV, czy cokolwiek innego. Ważne jest to, aby wyświetlany obraz odpowiadał naszym wymaganiom.
Maiden
CYTAT
Czyli według Ciebie zeskalowanie sygnału 720p trochę w górę (do 1366x768) nie ma praktycznie wpływu na jakość obrazu, a już zeskalowanie trochę w dół (do 1024x768) robi bardzo dużą różnicę? Bzdura totalna. Jeżeli ekran nie będzie wykorzystywany jako monitor do kompa to taka różnica jest nie do zauważenia. Musiałbyś siedzieć 10cm przed ekranem i zliczać piksele, żeby zauważyć co zostało wycięte.

No dokładnie. Ale kolega "Chłop" wie lepiej.
Owszem, nie zauważyłem mojej pomyłki odnośnie 720p ale 1366 x 768 to nie 720p.

Widziałem Xboxa w akcji na Panasie 42' u Goldiego. Jakość jest porażająca, i zjada wszelakie samsungi na śniadanie.
HD wygląda ślicznie, a co ważniejsze i SD wygląda ładnie.
Ural
Nie ma to jak za dyskusję w tematach elektroniki weźmie się kilku nastoletnich "ekspertów". DaN jak widać nie widzi różnicy pomiędzy skalowaniem obrazu bez utraty pikseli, a skalowaniem w dół z utratą prawie 200.000 pikseli. Na tych plazmach z obrazu o niespełna milionie pikseli wywalamy 1/5, co za tym idzie jakość spada siła rzeczy o 20%. Przy korzystaniu z odbiornika jako monitora tracimy rzecz jasna jeszcze więcej. Najpierw więc laicka wypowiedź próbująca udowodnić, że skalowanie w dół z utratą pixeli i w górę bez utraty wiąże się z podobną jakością, a potem dodaje jakże światłą myśl: "Nie ma znaczenia czy to LCD, PDP, CRT, RPTV, czy cokolwiek innego. Ważne jest to, aby wyświetlany obraz odpowiadał naszym wymaganiom". Wzruszyłem się. Masz niskie wymagania, albo grube okulary, skoro nie widzisz różnicy pomiędzy 1280x720, a 1024x720. Najlepiej pozostań przy 576p.

Co do kontrastu i czerni, to co napisałem? Że dobre LCD również prezentują się bardzo dobrze - a nie że tak samo. Czytaj uważnie posty, bo jak widać masz problem z rozumieniem tekstu pisanego. Inna kwestia, że nowe LCD już wielu aspektach dorównują tańszym plazmom (przy których podaje się kontrast dynamiczny, a przy LCD zwykle statyczny). A różnice jakie są (znikome) na korzyść plazmy są dewaluowane przez znaczne minusy - znacznie niższą rozdzielczość i wypalanie się matrycy. Nawet w nowych plazmach efekt wypalania występuje, a sam fakt, że jest mniejszy nie ma tu znaczenia, bo mówimy o telwizorach do 4000 PLN, a takie plazmy kosztują kilka razy więcej. LCD za kilkanaście tysięcy złotych, też są znacznie lepsze od tych za 4, więc nie wiem co próbujesz tutaj udowodnić. Za 20 tys. to kupisz plazmę z prawdziwą rozdzielczością HD, ale kolega szuka czegoś 5x tańszego.

Sony nie produkuje plazm, bo się nie sprzedają. Poczytaj sobie statystyki. A pozostali producenci dalej próbują sprzedawać plazmy, bo na polu LCD idzie im kiepsko. Sony ma ponad 50% rynku LCD, więc olało nieperspektywiczny rynek. Mówimy tutaj o faktach, więc nie wiem za bardzo z czym tu polemizować. No ale Ty próbujesz wmówić innym, że nie ma różnicy między 1280x720 rozciągniętym do 1366x768, a zeskalowanym w dół do 1024x720. Albo masz plazmę i próbujesz wbrew logice bronić swojego, albo po prostu się nie znasz.

Z Maidenem sprawa jeszcze bardziej jednoznaczna, bo jak ktoś nie wie co to 720p i twierdzi, że LCD mają rozdziałkę 1024x720, to dyskusja z kimś takim nie ma sensu. Kolega, jak twierdzi, nie zauważył swojej "pomyłki". Tia. Pisząc, że plazmy i LCD mają taką samą rozdzielczość też tego nie zauważył - faktycznie ciężkie do zauważynia zważywszy, że rozdzielczość ta jest jedną z podstawowych różnic pomiędzy obiema technologiami. Bardzo lubię takie teksty - ktoś wypisuje bzdury przez kilka postów i potem jak gdyby nigdy nic macha ręką i stwierdza, że się "pomylił". Ot, normalna sprawa.

Tekst o graniu na plaźmie w nocy też mnie rozwalił - faktycznie, na LCD w nocy się kiepsko gra lol_.gif. Zabawne jest też to polskie podejście do Samsunga jako obiektu porównania - Samsunga, który wcale nie robi najlepszych LCD (chyba że pod względem świecących obudów niczem psie jajka) - czerń w Samsungach jest kiepska i ma zabarwienie fioletowe - nawet w wyższych modelach. Są lepsi producenci LCD - czyli Sharp, JVC i Sony. To zupełnie jak kiedyś było w Polsce z Technicsem - Polacy po dziś dzień twierdzą, że Technics to high-end hahaha.gif.
Maiden
CYTAT
Maidenem sprawa jeszcze bardziej jednoznaczna, bo jak ktoś nie wie co to 720p i twierdzi, że LCD mają rozdziałkę 1024x720, to dyskusja z kimś takim nie ma sensu. Kolega, jak twierdzi, nie zauważył swojej "pomyłki". Tia. Pisząc, że plazmy i LCD mają taką samą rozdzielczość też tego nie zauważył - faktycznie ciężkie do zauważynia zważywszy, że rozdzielczość ta jest jedną z podstawowych różnic pomiędzy obiema technologiami. Bardzo lubię takie teksty - ktoś wypisuje bzdury przez kilka postów i potem jak gdyby nigdy nic macha ręką i stwierdza, że się "pomylił". Ot, normalna sprawa.

Premierement: Nastolatkiem nie jestem Sz. Panie internetowy napinaczu.

Deuxiement: Dobrze wiem co to 720p.

Troisiement: Naprawde się pomyliłem. A to czy mi wierzysz czy też nie mam głęboko w pupie. Kreujesz się ne eksperta, wszechwiedzącego mądrale, obytego ze standardami HD.
Albo jesteś narcyzem, albo bardzo Ci się musi w życiu nudzić.

I nie wmawiaj nikomu że obraz X360 podpiętego pod LCD za 3000 (1366 x 768 w 32'?) jest lepszy od niż 42' plazma, nawet w rozdziałce 1024 x 720 czy 1024 x 768.

Mam kilku znajomych z konsolami i Plazmami/LCD i naprawde mam skale porównawczą.

Inna sprawa, że sam prawdopodobnie zainwestuje w LCD z racji odpowiadającej mi przekątnej ekranu.
A może tak zażarcie bronisz LCD bo sam już takowy kupiłeś huh?

Tak czy owak, guzik mnie to obchodzi.
Soul
Ja taki mam nie marudzę ponoć to jeden z lepszych LCD w swojej klasie :P
konstant
Tym sie powinien jakis mod zajac.
Konczyc ten oftop.
Gosc sie chcial poradzic co kupc za 3-3,5k a nie co jest lepsze - plazma czy lcd.
M4sta
Nie uważam,żeby to był offtop ,bo oczywiście wiedza,która z technologii jest lepsza, albo jakie są atuty jednego i drugiego typu telewizorów napewno sie przyda.Zamierzałem kupić lcd, i po całej dyskusji chyba przy tym zostanę.W tym co Ural mówi dostrzegam duzo racji,bo chyba lepiej przeskalować obraz do wyższej rozdzielczości niż tracić do niższej.A fakt ,ze hd to 1280x720 sprawia,ze zakup takiej plazmy to naprawde spory koszt. .Dzięki chłopaki za to,że udzielacie sie w tym temacie. Ural za wyczerpujace wypowiedzi, chyba najbardziej się tu zagłębiłeś w temat.Maiden i Dan tez dzieki za wasze rade,of koz nadal nie wiem jaki Lcd wybrac smile.gif
DaN3000
CYTAT(ural @ 18 06 2007, 20:08) *
Nie ma to jak za dyskusję w tematach elektroniki weźmie się kilku nastoletnich "ekspertów".

Ojej, przepraszam Panie "Wiem Wszystko Najlepiej", że ośmieliłem się mieć inne zdanie. Zawsze śmieszy mnie jak ktoś na forach internetowych nazywa innych "dzieciakami" nie mając kompletnie pojęcia z kim ma do czynienia.

DaN jak widać nie widzi różnicy pomiędzy skalowaniem obrazu bez utraty pikseli, a skalowaniem w dół z utratą prawie 200.000 pikseli. Na tych plazmach z obrazu o niespełna milionie pikseli wywalamy 1/5, co za tym idzie jakość spada siła rzeczy o 20%.

Ty to w ogóle sprawdzałeś na własne oczy, czy tylko policzyłeś sobie, że skoro jest 200k pikseli mniej to na pewno musi być do kitu? Jeżeli sprawdzałeś to w takim razie powiedz mi z jakiej odległości jesteś wstanie zauważyć tą "drastyczną" różnicę?

Najpierw więc laicka wypowiedź próbująca udowodnić, że skalowanie w dół z utratą pixeli i w górę bez utraty wiąże się z podobną jakością, a potem dodaje jakże światłą myśl: "Nie ma znaczenia czy to LCD, PDP, CRT, RPTV, czy cokolwiek innego. Ważne jest to, aby wyświetlany obraz odpowiadał naszym wymaganiom". Wzruszyłem się.

Sorry za moją "laicką" wypowiedź. Zamiast robić ironiczne uwagi proszę o to, żebyś "ekspercko" uzasadnił to, iż między 1280x720 a 1024x768 jest tak "drastyczna" różnica. Proszę o podanie odległości w zależności od wielkości TV, dla której "powinienem" widzieć różnicę.

Co do kontrastu i czerni, to co napisałem? Że dobre LCD również prezentują się bardzo dobrze - a nie że tak samo. Czytaj uważnie posty. Ponadto LCD już wielu tych aspektach dorównują tańszym plazmom (przy których podaje się kontrast dynamiczny, a przy LCD zwykle statyczny). A różnice jakie są (znikome) na korzyść plazmy są dewaluowane przez znaczne minusy - znacznie niższą rozdzielczość i wypalanie się matrycy.

Według Ciebie LCD i PDP mają znikome różnice jeżeli idzie o poziom czerni i kontrast (w tych samych klasach cenowych)? Czy Ty w ogóle widziałeś kiedyś plazmę? To czy podaje się kontrast dynamiczny czy też statyczny zależy od producenta, a nie od technologii.

Nawet w nowych plazmach efekt wypalania występuje, a sam fakt, że jest mniejszy nie ma tu znaczenia, bo mówimy o telwizorach do 4000 PLN, a takie plazmy kosztują kilka razy więcej. LCD za kilkanaście tysięcy złotych, też są znacznie lepsze od tych za 4, więc nie wiem co próbujesz tutaj udowodnić. Za 20 tys. to kupisz plazmę z prawdziwą rozdzielczością HD, ale kolega szuka czegoś 5x tańszego.

Ja również proponuję, żebyś czytał uważnie. Napisałem, że obecnie produkowane modele nie mają już praktycznie tego problemu. Nie wiem skąd nagle Ci się wziął pułap cenowy sięgający kilkunastu tysięcy. Nie pisałem nic na temat high-end'owych modeli.
AirWolf
Polecam LE32R82B. O wiele lepszy od LE32S81B.

Polecam LE32R82B. O wiele lepszy od LE32S81B. Lepszy kontrast, jasność ekranu, lepsza matryca. Cena niewiele sie różni a jakościowo R81b jest o wiele lepszy.

Jak potrzebujesz jeszcze jakiejs rady to pytaj smiało.
Pozdrawiam.
Snake_PL
A co sądzicie na temat Bravi z serii S bo zastanawiam sie nad jej kupnem, ale ostanio jak zobaczyłem ją w akcji w MM to sie przeraziłem wyglądała gorzej od TV z serii U i tutaj moje pytanie czy warto kupić za cene 3k ten TV w sklepie w moim mieście? W tym sklepie wyglądałe tez dość przeciętnie. Btw. dobre plazmy z tego co słyszałem kosztują w granicach 7k wzwyż a tańszych sie nie opłaca kupywać.
Dallas
Seria S jest wporządku. Sam mam LCD z tej serii i jest git. Jak kupisz powinieneś być zadowolony. Chociaż w tej cenie możesz pomyśleć już chyba nad serią V.
Co tu dużo gadać Sony ma tą magię w sobie i ten telewizor czuje się po prostu;)

Pokazów w sklepach nie bierz zbytnio pod uwagę. Tam najgorsze LCD odbierają najlepiej i na odwrót. Ja jak szukałem i przeszedłem po sklepach to mało sie nie rozmyśliłem co do zakupu laugh.gif

Moim zdaniem warto byłoby się też przyjrzeć np. Panasonicowi 32LX70P.

Na Twoim miejscu darowałbym sobie oba Samsungi. Tak jak wspomniał Ural czerń w Samsungach to straszna kupa i możesz niestety żałować tych wydanych pieniędzy. Ale to tylko moje skromne zdanie;)
M4sta
Teraz to ja już mam taki metlik w glowie, ze szkoda gadac smile.gif Myslicie,ze slaba czern w samsungach to schorzenie, ktore mierzi nawet te nowe modele, np R82 ? Patrzac po parametrach (choc z tego co slyszalem,nie moga one sluzyc jaka punkt wymierny oceny) Samsungi oferuja wysoki kontrast i dobry czas reakcji. A co do Bravi, co moglbym wyhaczyc w tym przedziale cenowym w rozmiarze 32 cali ? Mozliwe, ze jestem w bledzie, dlatego pisze na tym forum, ale wydaje mi sie, ze jakosc oferowana przez Samsungi nie rozni sie wiele od LG czy Sony, a ta ostatnia firma opiera swoj zysk bardziej na wyrobionej prze lata opinii niz faktycznej przewagi jakosciowej ich produktow. Choc z drugiej strony mam w domu stary telewizor Sony, moze miec juz z 10 lat, a jeszcze ani razu nie przyjal awarii...ale kto wie jak to jest teraz? Pozdrawiam
AirWolf
Dallas - bez komentarza. Normalnie Twoja wiedza na temat telewizorów mnie rozbraja.

Seria S to NAJUBOżSZA wersja telewizorów Samsunga.
Dallas
CYTAT

Najuboższa ale Sony a nie Samsunga;)

Poza tym ja nie twierdzę, że tak nie jest. Ale jeżeli ktoś chce wydać absolutne minimum na LCD to chyba lepiej najuboższy Sony serii S niż np LG. Zwłaszcza, że seria S naprawdę jest udana, przynajmniej moim zdaniem, i to zarówno estetycznie jak i technicznie.

Tak jak napisałem dysponując kwotą 3000-3500zł najprawdopodobniej szukałbym na allegro raczej wspomnianej serii V albo Panasonica;)
M4sta
Jaka jest przewaga Bravi z serri V nad nowymi Samsungami, kolory lepsze ?? bedac szczerym szukam czegos co dobrze bedzie odtwarzac filmy na DVD, a w przyszlosci HD-DVD , no i oczywiscie,zebym jakas konsole mogl do niej podlaczyc. Z tego co wszedzie widze to X06 zawsze podlaczone sa do Samsungach,ale nie wiem czy to nie wynika raczej z popularnosci Samsungow albo jakiegos porozumienia miedzy firmami.
Dallas
Różnica jest oczywiście min. w kolorach, kontraście, czerni itp. Który lepszy? to już zdanie indywidualne jak zauważyłeś i dobrze gdybyś miał możliwość wyrobienia sobie własnego na ten temat.

X0 jest prezentowany na Samsungach bo jak sam mówisz takie jest porozumienie między tymi firmami, co nie znaczy że na innym LCD nie zadziała biggrin.gif

Konsolę podłączysz do każdego, byle miał wejście component albo HDMI, co w LCD z tej półki w której optujesz jest chyba oczywiste.

Jeżeli masz już na oku dwa konkretne modele to może wyjściem byłaby wycieczka do pobliskiego sklepu ze sprzętem i może tam jeżeli wyrazisz chęć zakupu to zaprezentują Ci obydwa na zasadzie porównania (łachy nie robiąwink.gif I wtedy będziesz miał pełnię wiedzy na ten temat i problem rozwiązany.

M4sta
CYTAT(Dallas @ 23 06 2007, 14:46) *
co nie znaczy że na innym LCD nie zadziała biggrin.gif

No tak tez zgadywalem tongue.gif tongue.gif Hmm...okej musze polazic po sklepach, zadnych lcd, ktore mialyby rozdzielczosc 1280x720 jak dotad ,odkad zamierzam kupic tv, nie widzialem w sklepie. Prawdopodobnie padnie na Samsunga, bo w kazdy sklepie je chwala...choc moze byc ta dlatego,ze maja tego najwiecej i chca sie pozbyc. Oprocz Samsunga bralbym pod uwage jeszcze Bravie.
konstant
CYTAT(Dallas @ 22 06 2007, 18:42) *
CYTAT

Najuboższa ale Sony a nie Samsunga;)

Sony:

U(obecnie P) < S < V (D)

Samsung:

S < R < N < M (jest jeszcze F).
C1REX
CYTAT(M4sta @ 19 06 2007, 14:02) *
.W tym co Ural mówi dostrzegam duzo racji,bo chyba lepiej przeskalować obraz do wyższej rozdzielczości niż tracić do niższej.A fakt ,ze hd to 1280x720 sprawia,ze zakup takiej plazmy to naprawde spory koszt. .Dzięki chłopaki za to,że udzielacie sie w tym temacie. Ural za wyczerpujace wypowiedzi, chyba najbardziej się tu zagłębiłeś w temat.Maiden i Dan tez dzieki za wasze rade,of koz nadal nie wiem jaki Lcd wybrac smile.gif

Lepiej. Tylko, że jedynie LCD ma problemy ze skalowaniem. Ciężko sobie radzi z inną rozdziałką, niż natywna. Nawet różnica jednego piksela strasznie kaszani obraz (chciałem rozciągnąć obraz z PC o 6 pikseli).

Plazma działa podobnie do monitorów CRT pod tym względem. Każda rozdziałka dobrze wygląda.

Sprawdźcie sobie sami, jak wyglądają różne rozdziałki na monitorach LCD i CRT.
DaN3000
CYTAT(C1REX @ 30 06 2007, 14:30) *
Lepiej. Tylko, że jedynie LCD ma problemy ze skalowaniem. Ciężko sobie radzi z inną rozdziałką, niż natywna. Nawet różnica jednego piksela strasznie kaszani obraz (chciałem rozciągnąć obraz z PC o 6 pikseli).

Plazma działa podobnie do monitorów CRT pod tym względem. Każda rozdziałka dobrze wygląda.

Sprawdźcie sobie sami, jak wyglądają różne rozdziałki na monitorach LCD i CRT.

Problem skalowania występuje w przypadku każdego wyświetlacza, który posiada natywną rozdzielczość. Jakość obrazu zależy od użytego skalera, a nie od technologii wyświetlania obrazu. Jeżeli będziesz chciał wyświetlić na ekranie PDP sygnał z PC'ta, który nie odpowiada natywnej rozdzielczości wyświetlacza, to też uzyskasz rozmazany obraz, który ma się nijak do tego co uzyskasz na wyświetlaczu CRT.
IslandClaws
Dysponujac kwota do 3500zl kupilbym zdecydowanie Sharp LC-32RA1E. Ja pol roku temu tyle dalem za LC-32SA1E i wogole nie zaluje smile.gif

Kupujac lcd w sklepach pokroju mm nigdy nie sugeruj sie jakoscia obrazu aktualnie wyswietlanego. Popros kogos z obslugi o podlaczenie konkretnego urzadzenia pod dany model i sam sobie poustawiaj co i jak i w ten sposob oceniaj jakosc obrazu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.